На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 17 969
  • 485
  •   1
Отговори
# 330
Цитат
Да, точно така. Следователно в годината, в която постъпи в 1-ви клас ще навърши 7, а не 6. Smile

Да, не съм си и мислила друго Mr. Green Имах предвид, че отново ще си има 6 годишни първолаци, както и сега, и новият закон не отсича, че само на 7 години детето ще е готово за училище.

Написах го във връзка с това твое изказване:
Цитат
Законът вече го отсече, не аз. На 5 години в ПГ и то задължително за 2 години. Чак тогава детето е готово за 1-ви клас.

Явно, законът не е отсекъл чак до там, че да забранява в ПГ да се тръгва и на 4 години. А да се тръгва в първи клас не на 6, а още на 5 съм против и го пиша от началото на темата.

# 331
Цитат
Да, точно така. Следователно в годината, в която постъпи в 1-ви клас ще навърши 7, а не 6. Smile

Да, не съм си и мислила друго Mr. Green Имах предвид, че отново ще си има 6 годишни първолаци, както и сега, и новият закон не отсича, че само на 7 години детето ще е готово за училище.

Написах го във връзка с това твое изказване:
Цитат
Законът вече го отсече, не аз. На 5 години в ПГ и то задължително за 2 години. Чак тогава детето е готово за 1-ви клас.

Явно, законът не е отсекъл чак до там, че да забранява в ПГ да се тръгва и на 4 години. А да се тръгва в първи клас не на 6, а още на 5 съм против и го пиша от началото на темата.

До известна степен законът забранява на 4-годишните да тръгнат в ПГ, защото го позволява само на онези деца, които са родени последната четвърт на годината (след септември). Аналогично не допуска в 1-ви клас и 6-годишни деца, които са родени преди септември. Греша ли?

# 332
Цитат
До известна степен законът забранява на 4-годишните да тръгнат в ПГ, защото го позволява само на онези деца, които са родени последната четвърт на годината (след септември)

Това вече е друго. Не говорим за отсичане, а за "до известна степен". В този случай нямам възражения. Но пак има вратичка - какво ще се разбира под година. Учебната или календарната.

# 333
Не мога да разбера защо спорите  Rolling Eyes ...

Синът ни е роден декември. Тръгна на училище на 6 г. и 9 м. Справя се по-добре от повечето си съученици. Винаги е вървял с набора си.

Децата като него е трудно да бъдат отложени, минава се през комисия, трябва едва ли не да докажеш, че детето ти не е нормално. Обаче разликата му с родените януари следващата година е няма и месец. Дали той е по-готов за 1-ви клас от януарчето? Зависи от детето!
В крайна сметка хората не са картофи, че да ги измерим с точност. В този смисъл закона, според мен, поставя само граници, но родителя или комисия (в някои случаи) преценяват на кой му е време за училище и на кой му е време да си поиграе още една година.
Аз лично познавам деца родени в началото на годината, тръгнали с набора си и имащи проблеми и с адаптацията и с материала. Гаранция - Франция.

# 334
Цитат
До известна степен законът забранява на 4-годишните да тръгнат в ПГ, защото го позволява само на онези деца, които са родени последната четвърт на годината (след септември)

Това вече е друго. Не говорим за отсичане, а за "до известна степен". В този случай нямам възражения. Но пак има вратичка - какво ще се разбира под година. Учебната или календарната.

"Чл. 20. (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в която детето навършва 5-годишна възраст.

Какви календарни, какви учебни години?

# 335
Как какви? Дали ще е "календарната година, в коят детето навършва..." или "учебната година, в която.....". И двете се наричат година.

Но с това не защитавам никаква теза. Написах това с тълкуването на понятието "година" за пълнота и нямам намерение да споря и да защитавам нещо, което подлежи на тълкуване. Защитавах само тезата, че и 4 годишни деца могат да влязат в ПГ. До там.

# 336
Как какви? Дали ще е "календарната година, в коят детето навършва..." или "учебната година, в която.....". И двете се наричат година.

Но с това не защитавам никаква теза. Написах това с тълкуването на понятието "година" за пълнота и нямам намерение да споря и да защитавам нещо, което подлежи на тълкуване. Защитавах само тезата, че и 4 годишни деца могат да влязат в ПГ. До там.

За година ясно - тя и високосна може да бъде.
Тук се говори за годината, в която детето навършва 5-годишна възраст. Чете се и се тълкува цялото словосъчетание.

# 337

Ами тезата ти е грешна. В ПГ могат да влязат деца на възраст минимум 4 г. и 9 месеца. По-малките на 4 години не могат.

# 338
За година ясно - тя и високосна може да бъде.
Тук се говори за годината, в която детето навършва 5-годишна възраст. Чете се и се тълкува цялото словосъчетание.

Това с високосната година няма никакво отношение, освен желанието ти да демонстрираш сарказъм Shocked
Но не е така с подчертаното от теб. По някакви съображения учебната година не съвпада с календарната - започва на 15.09 и свършва на 01/15.06.  Има някаква логика да се изисква детото да навърши дадена възраст докато е в съответния клас (т.е. по време на учебната година). С други думи - сега си на 4, а не на 5, но понеже по време на учебната година ще станеш на 5 ще те запишем.  Не съм казала, че този подход е по-логичният, а само че е възможен. Точно на този принцип приеха дъщеря ми в детска градина когато беше на 2 години.

Цитат
Ами тезата ти е грешна. В ПГ могат да влязат деца на възраст минимум 4 г. и 9 месеца. По-малките на 4 години не могат.

ОК,ама като попиташ едно дете на 4 години и 9 месеца "На колко години си?" то какво е ти каже? Ще ти каже " На 4 съм". Да, не е целият набор, но си е факт, че 4 годишни съвсем законно могат да се записват.

И наистина не виждам смисъл от този спам/спор.  Ако искаш напиши още нещо за да имаш последната дума, а аз повече няма да пиша Peace

# 339
Мисля, че дори моят "6 годишен" разбра.
Ако се тълкува, че 5 г. в подгответо следва да се навършат през учебната година, то едно дете, което навършва 5 г. през февруари, примерно, ще започне първата от двете подготвителни на 4 г. и 7 м. и ще навърши 5 г. през тази първа година. Съответно ще навърши 6 г. през февруари на втората подготвителна и 7 г. -през февруари на І клас. Сиреч ще тръгне в І клас на 6 години.
Опитах най- подробно.  Laughing

Моето дете навърши 5 г. през януари в ІІІ група, 6 г. в подгответо и 7 г.- през януари на своя І клас.
Ей, голямо чудо! То голямо нещо тоз месец- два разлика.   Laughing Ама голяма сте казарма, честно, с тия "набори".

Тук да допълня, да не бъкам из темата с нови постове- законът допуска и навършило 6 г. да започне, навършило 5 не допуска, но случаи на практика има. И пак на практика- едни се оправят, други не. Сред оправящите се има всякакви, сред неуспяващите- също.

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 16:49 от Judy

# 340
Не мога да разбера защо спорите  Rolling Eyes ...

Синът ни е роден декември. Тръгна на училище на 6 г. и 9 м. Справя се по-добре от повечето си съученици. Винаги е вървял с набора си.

Децата като него е трудно да бъдат отложени, минава се през комисия, трябва едва ли не да докажеш, че детето ти не е нормално. Обаче разликата му с родените януари следващата година е няма и месец. Дали той е по-готов за 1-ви клас от януарчето? Зависи от детето!
В крайна сметка хората не са картофи, че да ги измерим с точност. В този смисъл закона, според мен, поставя само граници, но родителя или комисия (в някои случаи) преценяват на кой му е време за училище и на кой му е време да си поиграе още една година.
Аз лично познавам деца родени в началото на годината, тръгнали с набора си и имащи проблеми и с адаптацията и с материала. Гаранция - Франция.

Да, и твоето дете попада в тези граници.

# 341
Мисля, че дори моят "6 годишен" разбра.
Ако се тълкува, че 5 г. в подгответо следва да се навършат през учебната година, то едно дете, което навършва 5 г. през февруари, примерно, ще започне първата от двете подготвителни на 4 г. и 7 м. и ще навърши 5 г. през тази първа година. Съответно ще навърши 6 г. през февруари на втората подготвителна и 7 г. -през февруари на І клас. Сиреч ще тръгне в І клас на 6 години.
Опитах най- подробно.  Laughing

Ама защо си измисляте такива тълкувания? Годината, в която детето навършва 5, 6, 10 е една!!! Календарната! То всеки ако вземе да си изкривява законите както иска и да се чуди по какъв усукан начин да ги тълкува....

# 342
Грешиш в тълкуването на Година.Не е календарна, а учебна. GrinningУчебната година обхваща част от една и част от друга календарна.Дори в дипломите ни пише-завършил 1994-1995 година. LaughingТова значи, че последен клас съм завършила 95 година, но учебната започва 94 година.Муахахаха.

# 343
Не е нужно да си ги измисляме. Общото понятие "година" може да се тълкува, тук бе написано толкоз пъти, че чак на мен ми писна, и като учебна и като календарна.
Кой ти каза, че задължително става въпрос за "календарна"?  Laughing

Не се хили, шестгодишната! Ми то тъй, като допускат бебета в училище! Mr. Green

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 16:50 от Judy

# 344
Не е нужно да си ги измисляме. Общото понятие "година" може да се тълкува, тук бе написано толкоз пъти, че чак на мен ми писна, и като учебна и като календарна.
Кой ти каза, че задължително става въпрос за "календарна"?  Laughing

Не се хили, шестгодишната! Ми то тъй, като допускат бебета в училище! Mr. Green

Направо ще ме спукате от смях! Joy После аз говоря наизуст.

(2) В срока по § 9 разпоредбата на чл. 20, ал. 1 се прилага за децата, които са
навършили 5-годишна възраст в съответната календарна година и подлежат на
задължителна предучилищна подготовка само в населените места и общините,
които са осигурили условията за извършването на предучилищната подготовка
в съответствие с изискванията по чл. 20, ал. 3 и 4, след решение на съответния
общински съвет, при съгласуване с мнението на родителите или настойниците
им и с възможност за максимално включване в предучилищната подготовка на
децата, навършили 5-годишна възраст.
§

Ето ви и линка да си изчетете закончето, че май имате нужда (6 -годишните  Joy)
http://www.navet.government.bg/assets/cms/File/normativni_dokume … ia_DV_78_2010.pdf

Общи условия

Активация на акаунт