На колко години тръгнаха вашите деца на училище ?

• 18 013
  • 485
  •   1
Отговори
# 345
Грешиш в тълкуването на Година.Не е календарна, а учебна. GrinningУчебната година обхваща част от една и част от друга календарна.Дори в дипломите ни пише-завършил 1994-1995 година. LaughingТова значи, че последен клас съм завършила 95 година, но учебната започва 94 година.Муахахаха.

Тъй, тъй...дипломите...

# 346
Как пък едно време всички се оправяхме и без предучилищна... Как влязох в първи клас без да мога да чета, пиша и смятам, и пак завърших с пълен отличен повечето класове (всички от началното поне, няколко от по-горните) и отлична диплома от гимназията...

# 347
Как пък едно време всички се оправяхме и без предучилищна... Как влязох в първи клас без да мога да чета, пиша и смятам, и пак завърших с пълен отличен повечето класове (всички от началното поне, няколко от по-горните) и отлична диплома от гимназията...

Че кой се е загрижил за теб? Grinning Всичкият този шум е заради циганчетата и по-малко заради турчетата. Нали трябва да научат български, ако у дома не са ги научили, за да могат да почнат в 1 клас нормално.

# 348
Да ви питам - защо ли едно училище е сложило в Условията си за прием за първи клас
точката: "Детето навършва 7 г. в 2011 г."  ....
Като в закона пише че може и друго.

# 349
  • софия
Да ви питам - защо ли едно училище е сложило в Условията си за прием за първи клас
точката: "Детето навършва 7 г. в 2011 г."  ....
Като в закона пише че може и друго.
Детето набор 2004 навършва 7 години през календарната 2011 год. А ще започне първи клас в учебната 2011-2012г.

Последна редакция: чт, 24 фев 2011, 18:46 от gabelas17

# 350
Детето набор 2004 навършва 7 години през календарната 2011 год. А ще започне първи клас в учебната 2011-2011г.

Така е. И няма да приемат дете, родено януари-февруари 2005 и завършило Подготвителна група?

# 351
 lorenca, хвърли един поглед тук. Това писмо ( именно писмо с препоръки, а не заповед  Mr. Green) дава възможност на училищата сами да определят критерии за прием. Не знам дали подобен критерий би имал някаква сила, ако противоречи на закон, но във всички случаи това е интересно четиво за родителите на бъдещи първокласници.

# 352
  • софия
Детето набор 2004 навършва 7 години през календарната 2011 год. А ще започне първи клас в учебната 2011-2011г.

Така е. И няма да приемат дете, родено януари-февруари 2005 и завършило Подготвителна група?
Що да не го приемат , щом майка му се натиска  Laughing! Винаги ще се съобразят със желанието на родителите.

# 353
Вчера се записахме предварително в училището , на което се спряхме . Мислех , че ще ми кажат , че дъщеря ми е малка и няма да може да се запише , за това взех и децата с мен , за да може да го чуе от учителките . Но моето учудване беше , че не само ни записаха , ами  веднага "препитаха" малката и констатираха , че е напълно готова за 1-ви клас . Имах надеждата , а и я споделих с учителките , че ще ни препоръчат да изчакаме 1 година , но според тях нямаме нужда от "чакане" и може да й "убием" ентусиазма и само да я демотивираме за учене след това .

# 354
Точно това бяха думите и на тези,които консултираха Ния Simple Smile Да се надяваме,че са прави, не рецитират клишета Laughing
Соник, късмет на малката ученичка Hug

# 355
Не е нужно да си ги измисляме. Общото понятие "година" може да се тълкува, тук бе написано толкоз пъти, че чак на мен ми писна, и като учебна и като календарна.
Кой ти каза, че задължително става въпрос за "календарна"?  Laughing

Не се хили, шестгодишната! Ми то тъй, като допускат бебета в училище! Mr. Green

Направо ще ме спукате от смях! Joy После аз говоря наизуст.

(2) В срока по § 9 разпоредбата на чл. 20, ал. 1 се прилага за децата, които са
навършили 5-годишна възраст в съответната календарна година и подлежат на
задължителна предучилищна подготовка само в населените места и общините,
които са осигурили условията за извършването на предучилищната подготовка
в съответствие с изискванията по чл. 20, ал. 3 и 4, след решение на съответния
общински съвет, при съгласуване с мнението на родителите или настойниците
им и с възможност за максимално включване в предучилищната подготовка на
децата, навършили 5-годишна възраст.
§

Ето ви и линка да си изчетете закончето, че май имате нужда (6 -годишните  Joy)
http://www.navet.government.bg/assets/cms/File/normativni_dokume … ia_DV_78_2010.pdf

Ето го самият закон пък:
"§ 9. В срок до началото на учебната 2012 - 2013 г. общините създават необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка по чл. 20, ал. 1 в съответствие с изискванията на този закон и подзаконовите актове по прилагането му."
Нищо по темата. Разпоредбата е адресирана към общините и сроковете, в които следва да подготвят условията за широк прием за задължителните вече две подготвителни групи.

"§ 10. (1) В срока по § 9 предучилищната подготовка по чл. 20, ал. 1 е задължителна за децата, които са навършили 6-годишна възраст в съответната календарна година и подлежат на задължителна предучилищна подготовка една година преди постъпването им в първи клас.
/Т.е. остава изборната възможност както до сега. Разпоредбата сочи, че при липса на готовност от страна на общините си остава в горния период досегашното положение със задължителната предучилищна за 6 годишните от една, само, година. Няма забрана за 5 годишни да постъпват в ПГ тук. /

(2) В срока по § 9 разпоредбата на чл. 20, ал. 1 се прилага за децата, които са навършили 5-годишна възраст в съответната календарна година и подлежат на задължителна предучилищна подготовка само в населените места и общините, които са осигурили условията за извършването на предучилищната подготовка в съответствие с изискванията по чл. 20, ал. 3 и 4, след решение на съответния общински съвет, при съгласуване с мнението на родителите или настойниците им и с възможност за максимално включване в предучилищната подготовка на децата, навършили 5-годишна възраст."

Т.е. тук отново става въпрос за минималната възраст, на която постъпването в двегодишните ПГ, когато съответните общини имат готовност в този период, е задължително при посочените условия.
Хипотезата урежда отношенията с деца, за които е задължително постъпване в предучилищна /и до сега се сочеше възраст, от която вече не се избира, а е задължително/, като конктезирира къде по места става това. Нищо общо с възможността да се тръгне по- рано. Тя си остава.
Чете се целият текст, не по отделни думи. §.10 от ПЗР на ЗНП няма отношение към възможността да се тръгне на предучилищна някой месец по- рано. Уреждането на задължението не е забрана за избора.

Щом има "задължителна предучилищна подготвка" и тя не е единствената, то е налице и "изборна такава".

§.9 и §.10 ПЗР на ЗНП уреждат един преходен и точно указан период и не забраняват това, за което говорим.
Чл.7, ал.2 от закона си остава същият: "Училищното обучение започва на 7 години, навършени в годината на постъпване в първи клас. В първи клас могат да постъпят и деца, навършили 6 години, ако физическото и умственото им развитие, по преценка на родителите или настойниците им, позволяват това.".
И както вече се упомена по места и за отделни случаи дори това правило е бивало нарушено.

Никак не мога да си изясня защо подскачаш, когато не става въпрос за твоето дете. Особено когато пък чуждото е откъпало с години в училище, без поемането му по- рано да е оказало някакво негативно отражение върху живота му, включително и училищния. Какво и на кого се опитваш да докажеш?

Странно чувство за хумор с този емотикон, наистина.
Жалко, че няма емотикон за казарма, би прилегнало.

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 09:08 от Judy

# 356
Мисля, че е време да зарежем този спор. Правото не е точна наука и както всеки знае, никога не е ясно предварително какво ще отсъди съдът, по уж ясния закон. По някаква причина законите винаги се пишат неясно и подлежат на тълкуване, може би за да има хляб за юристите, които ги пишат Twisted Evil (Какво пречеше в цитирания член да се добави само една думичка, а?)
Затова и аз посочих, че има място за тълкуване (неяснота в закона), посочих и кое е по-логичното за мен, но знам, че не аз съм меродавната. Затова нека изчакаме и да видим прецедентите и утвърдената практика. Нищо чудно да се изготвят и "указания за прилагане", където някое тълкуване съвсем да обърне нещата. С нашите спорове ще разгорещим страстите, но нищо няма да решим.

С оглед на всичко това да си мерим егото в такъв спор е нерационално.

# 357

Ето го самият закон пък:
"§ 9. В срок до началото на учебната 2012 - 2013 г. общините създават необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка по чл. 20, ал. 1 в съответствие с изискванията на този закон и подзаконовите актове по прилагането му."
Нищо по темата. Разпоредбата е адресирана към общините и сроковете, в които следва да подготвят условията за широк прием за задължителните вече две подготвителни групи.

Всичко си е по темата.  Разпоредбата е адресирана към общините и сроковете, в които следва да подготвят условията за широк прием за задължителните вече подготвителни групи съгласно чл. 20, ал. 1  а ИМЕННО: "Чл. 20. (1) Предучилищната подготовка на децата две години преди
постъпването им в първи клас е задължителна, но не по-рано от годината, в
която детето навършва 5-годишна възраст."

Написали го хората ясно и просто, но четенето с разбиране не е силна страна всекиму. Simple Smile Като се хванем да четем, трябва качествено да го правим, че инак родителите на децата родени извън учебната година (например на 15-ти юли) могат аджаба да решат, че изобщо не трябва да ги пращат на у-ще, защото законът, видиш ли, много неясно написан и не обхваща децата, родени през лятната ваканция. Mr. Green

Параграф 10 (който също си цитирала) обяснява, че в срока по пар. 9 (когато официално влиза в сила законът) - тоест:
- до учебната 2012/2013  всички 6-годишни трябва да имат задължително минимум една година предучилищна подготовка, преди да постъпят в 1-ви клас. След началото на уч. 2012/2013 в ПГ се тръгва на 5 години, където курсът на обучение е задължително 2-годишен!
- единствено в общините, които са подготвени да посрещнат новите изисквания предучилищната подготовка става задължителна и за 5-годишните от уч. 2010/2011.

Това по никакъв начин не отменя промените, въведени с чл. 20, ал. 1 - тоест, че в 1-ви клас ВЕЧЕ се постъпва на минимум 6 години и 9 месеца, а в ПГ не се допускат 4-годишни с изключение на онези, които са родени след септември. Законът е в пълна сила от уч. 2012/2013 г. За неспазващите го ще има санкции.

Моля те, не ме занимавай повече с въпроси по този не толкова сложен закон, защото ситуацията става смешна. Съветвам те да се пробваш още няколко пъти да го изчетеш, за да не въведем в заблуда някои от родителите, които четат темата.

В крайна сметка, може пък и от Министерството на образованието да са решили, че деца на 6 години не бива да постъпват в 1-ви клас поради високия риск от това да не се справят там. Убедена съм, че са се основали на статистики и опит, много по-голям от този, който сме изчерпали по тази тема.

Черна станция,
не си меря егото, но ми е неприятно, че родителите на 6-годишните първолаци грам не искат да разберат какво точно имат предвид ония от другия "лагер".

Няма какво да печеля или губя в този спор, истинските борби са в живота, а не по форумите. Wink

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 12:21 от KGK

# 358
Много ограничено е да се смята, че майките, пуснали децата си на 6 не разбират тези, които са против.Напротив.Ето-аз съм пример за майка, пуснала детето си почти на 8 в 1 клас, но отлично разбирам и приемам позицията на майките, пуснали децата си на 6 г, наравно с моето. GrinningТе-другите-също нямат претенции към това Аз кога ще пусна Моето дете.Важното е, че децата, всичките-са ОК-значи-всеки за себе си е прав и знае какво върши.

# 359
  • София
Ами не искат да приемат еднозначно  твоята позиция за правилна, защото  някогашните им 6годишни първолаци вече са примерно  в 6,7 или 8 клас и с развитието си са показали, че родителите не са допуснали грешка. Толкова е просто. А и всички те неведнъж казаха, че решението им не е универсално, касаело е в частност  техните деца.На теб това какво ти пречи, някоя да те е приканила  да пуснеш своето  дете на 6 newsm78

Общи условия

Активация на акаунт