Отговори
# 120
  • Tам през Атлантическия океан

Иначе, рисуването си се учи и е добре някой да ти показва. Чисто технически. Пък после можеш да си

Не мисля  Thinking повечето големи художници са самоуки  Peace

Минеш ли веднъж през школата трудно се излиза от калъпа  Rolling Eyes Става въпрос за художествените изкуства  Hug
Едно е да избереш от кой да се учиш друго е да ти "налагат"  Sunglasses

# 121
  • София
Между другото, аз лично бих издрала очите на учител, който дръзне да насочва децата ми в някаква неясна посока. Говоря в тази възраст 7-14г. Макар, че моите индигота няма да попият нищо ненужно, ама аз за всеки случай.  Mr. Green
Толкова са можещи, че не искам никой да им влияе. Да им преподават каквото трябва, на достъпен език за тях. Материята за която говорим е достатъчно хлъзгава, за да я оставя нарочно и доброволно в ръцете на случаен човек. Каквото трябва ще достигне до тях, хайде няма нужда.
/Личи ли си колко нямам вяра на учителското съсловие?  Confused Макар, че аз самата категорично случих на прекрасни учители.)

# 122
  • София

Иначе, рисуването си се учи и е добре някой да ти показва. Чисто технически. Пък после можеш да си

Не мисля  Thinking повечето големи художници са самоуки  Peace

Минеш ли веднъж през школата трудно се излиза от калъпа  Rolling Eyes Става въпрос за художествените изкуства  Hug
Едно е да избереш от кой да се учиш друго е да ти "налагат"  Sunglasses

Не, не, няма такова нещо.
Кой не е минал през школовка? Магията е да минеш през нея, но да не останеш в блатото.  Peace

# 123
  • София
Е,не, повечето са учили при някого, даже и школи са създавали след това.
Става въпрос за самото рисуване. Стилът си е стил. Ако имаш талант, просто няма как някой да те сложи в калъп. Но рисуването си има техника. Учи се тая работа. Освен това, доста сложничко е да нарисуваш нещо по памет, особено ако си дете и не си го рисувал преди това. Художниците използват модели. Учителката, ако не сложи чиния пред децата, поне трябва да им нарисува на дъската. НЕ всички са природни таланти или са рисували чинии вкъщи, че да се справят.

# 124
Е,не, повечето са учили при някого, даже и школи са създавали след това.

Peace Така е учили са след като вече са имали собствен стил  Grinning

Е' Фрида Кало намира своя учител и не само  Wink след като вече си има свой собствен стил/техника   Grinning

п.п. в художествените уилища приемат първо техничарите  Wink мое наблюдение , има определени изисквания , норми при изпитите това е 

# 125
  • София
Дес, добре е дечицата да се научат как да рисуват котета и птички, така че на всички да е ясно какво точно животно се мъдри на листа им. Иначе, и аз си имам стил, ама кучетата ми спокойно могат да минат за коне, крави, кози, котки, както и за няколко зеленчука. Ако това е идеята...синът ми е гений, щото неговите са още по-всеобхватни като възможна интерпретация. Mr. Green

# 126
  • София
Разбира се, че в художествените учлища има критерии.  Laughing В кой учлища няма изпитни норми?
Как предпочитате да се приемат, на лична преценка? Не ми се мисли какво ще настане!  Whistling ooooh! ooooh!
Тврецът се изгражда като такъв след школовката. Преди това просто трупа знания и техника, да. Без нея, общо взето си за никъде. Да не кажа, че си аут ъф спейс.

# 127
Klemy Wink

Така е , художници рисували приживе страхотни картини и без школовки , са ставали известни след смърта си .... факт неоспорим

Цитат
Без нея, общо взето си за никъде. Да не кажа, че си аут ъф спейс.
Да , приживе не  са били никои , но това не ги е спряло да творят  Grinning въпреки всичко

Това е истинския творец за мен  Peace

Разбира се харесвам творчеството на художници станали известни и богати приживе Hug  и минали през школи  Peace

# 128
Между другото, книгата за която споделих вчера е застъпва в много голяма степен темата за образованието, училището, че видът им такъв какъвто е масово сега... просто не върши работа.. и не само това.. не ме бива много да пресъздавам идеи... така че ако ви е интересно прочетете сами или виже този клип... има опция и за субтитри на български...
http://www.ted.com/talks/ken_robinson_says_schools_kill_creativity.html

Чета ви и си мисля, че явно съм била голяма късметлийка с училището и част от учителите... Понеже стана дума за рисуване - нашият учител ни учеше да рисуваме нащата такива каквито ги усещаме.. меже небето да е червено, кравите да летят, да имаме 10 ръце..всичко идващо от нашите усещания и виждания беше добре дошло...
Рисунките ни които пращаше по конкурси в чужбина редовно печелена награди...
И хубавото е, че не беше единствения учител който ни остваше да бъдем себе си, да не се страхуваме да сме различни.. да мислим извън шаблона, въпреки времето в което живеехме тогава... т.нар. социализъм...
Благодарна съм на свички тези хора... от все сърце...
Е имаше и скучни, консервативни, ограничени учители, но... за щастие имаше ги и "другите"...

Peace

# 129
  • София
Хм...ама аз всички, за които говоря май приживе не са били признати.  Joy
предварителната школовка и пзонание не значи академизъм.
Както и да е, явно сме чели различни книжки с автобиографии.
Но продължавам да държа, че дори най-големите авангардисти в повечето случаи са завършили академиите. Ако ен тях, поне няколко школи.
Съгласна съм да спорим даже с цитати и доводи, но мисля,  че няма смисъл.  Wink

# 130
Не мисля  Thinking повечето големи художници са самоуки  Peace
Минеш ли веднъж през школата трудно се излиза от калъпа  Rolling Eyes Става въпрос за художествените изкуства  Hug
Едно е да избереш от кой да се учиш друго е да ти "налагат"  Sunglasses

Несъгласна. Академичното образование учи на техники, не учи на това какво да рисуваш. То дава възможности, широта на ползваното. Това е подкрепено с мнението на един много успял, изключително талантлив художник. Той самият продължава да твърди, че талантът е само 1% условие за развитие на художника. 99% труд! В никоя сфера няма полза да открива човек сам топлата вода. В изкуствата е същото. Надграждаш над академизма, не си измисляш сам основата. Просто се развиваш над нея   bouquet

# 131
Klemy, Рози и рози Peace

харесваме различни неща , от там и погледа ни е друг Grinning

Изкуството не  е математика   Wink от там и субективизма  Wink Нормално е

# 132
  • София
Рози, 1% талант, 99% труд беше много популярна фраза.  Mr. Green
Съгласна съм, донякъде. Не напълно.
Без "работа" няма развитие. То това не се забравя, но леко се губи от тренинга на ръката, на съзнанието, на вдъхновението. Леко, казвам.  Mr. Green
Аз не бях рисувала едно 5 години. Срам.  Embarassed Embarassed Embarassed Колко съм загубила от развитие и от удоволствие.  Embarassed Но нищо, ще наваксвам. Можеше да се сетя и след 30 години, все е нещо.  Laughing

# 133
  • София
Дес, аз харесвам от Кандински, Модилиани, Пикасо, Климт, Гог и Гоген до типично нашенски  - Златю, Цанко Лавреносвки, Ганчо Карабаджаков. Освен това не мога да не се преклоня пред класици като Леонардо и Микеланджело, които нямат нищо общо с тогаващните догми и са правели аутопсии посред нощите.

# 134
Споделям  Peace

Разбира се харесвам творчеството на художници станали известни и богати приживе Hug  и минали през школи  Peace

Peace

Общи условия

Активация на акаунт