Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Перилни препарати и омекотители (прахове, таблети, гелове, капсули) - 11

 • 75 205
 • 770
 •   1
Отговори
 • Мнения: 19
Добре дошли в поредната, единадесета тема, в която обсъждаме праховете за пране и омекотителите!

Линкове към старите теми:
Прах за пране и омекотител за дрехи
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 2
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 3
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 4
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 5
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 6
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 7
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 8
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 9
Прах за пране и омекотител за дрехи / тема 10
* * *

Други интересни връзки:
Какъв прах за пране използвате?
Течност за пране-въпрос
Ползвате ли "различните" прахове?
трябва ми помощ за един прах за пране
Черно пране
Как да останат хавлиите меки? Как да ги перем и сушим?
Второ плакнене в пералнята?

Използвате ли Calgon (или друг препарат против варовик)
Вениш и сини петна...
ACE или Vanish?

Омекотител за дрехи?

Сега пък пералнята Sad
Проблем с кърпите
Странни петна по детските дрешки
как да премахна мириса в пералнята
С какво почиствате пералнята си...??
Хубава миризма след пране...
Лоша миризма от изпрани дрехи
Мухъл в пералнята
проблем със изпраните дрехи!
Мухъл в уплатнението на пералня

* * *

Най-големите производители на перилни препарати и омекотители са трите мултинационални компании Henkel, Procter & Gamble, Unilever. Понеже много от пишещите и четящите темите пазаруват от чужбина или от магазини с паралелен внос, а мултинационалните компании често използват различни имена за продуктите си в различните държави, направихме таблица, чрез която всеки ще може да се ориентира в коя страна кой продукт е в премиум, междинния или бюджетния клас, кой е специализираният продукт за деликатни материи и кой е омекотителят.


Кликнете върху изображението за по-голям размер

* * *

Полезни въпроси и отговори.

Слагам по-малко прах, отколкото е указанието на опаковката, защото производителите завишават дозите, за да продават повече прах. Правилно ли е?
Не. Производителите не завишават дозата. Препоръчаното количество прах трябва да се спазва, защото редовното пране с по-малко води до отлагане на котлен камък върху частите на пералнята. Малки частички котлен камък се загнездват и в тъканта на дрехите и ги правят твърди и груби, а белите започват да сивеят.

Винаги слагам повече прах, за да съм сигурна, че всичко ще е изпрано добре. Правилно ли е?
Не. Прекомерното количество прах води до повече пяна, която натоварва мотора на машината и може да го повреди. Освен това многото количество прах не може да се изплакне добре и остава по частите на машината като каша, което може да доведе до образуване на мухъл и неприятна миризма, и върху прането, което може да доведе до кожни раздразнения. Недобре изплакнатите дрехи също може да станат твърди и груби да започнат да сивеят.

Какво са зеолитите, фосфатите, фосфонатите, поликарбоксилатите от опаковките?
Омекотители на твърдата вода. Чрез различни химични и физични процеси те неутрализират съдържащите се във водата калциеви, магнезиеви и други йони, които влияят на работата на повърхностно активните вещества.

Какво са повърхностно активните вещества (ПАВ)?
Това са синтетични съставки, които намаляват повърхностното напрежение на водата и извършват перилния процес.

Какво са избелителите на кислородна основа?
Това са съставки, които отделят активен кислород. Активният кислород окислява багрилата в някои петна и ги прави невидими и подпомага работата на повърхностно активните вещества. Освен това избелва белите дрехи.

Какво са ензимите в перилните препарати?
Това са биохимични съставки, които осигуряват перфектно изпиране още от началото на програмата. Те атакуват и разрушават петната от биологичен произход.
- протеаза - от белтъчини
- амилаза - от въглехидрати
- липаза - от мазнини
- мананаза - от растителни и животински гуми (ксантан, арабика), използвани като сгъстители в козметични и хранителни продукти
- пектиназа - от пектин
- целулаза - премахва микроскопичните накъсвания при тъкани от памук и лен, които се получават вследствие прането и носенето на дрехата, и така поддържа белите и цветни тъкани в перфектен външен вид, не позволява посивяване на белите и избеляване на цветните.


Къде и как да дозирам течния перилен препарат?
Течните перилни препарати се изсипват в мерителна чашка и поставаят в барабана върху дрехите. Причината е, че са прекалено гъсти и водата, която налива пералнята невинаги е достатъчна да ги отмие правилно. В крайна сметка, вместо да достигнат до дрехите, течните се залепят в тръбата, водеща от отделението до казана и с времето може да предизвикат лоша миризма, а и некачествено пране.

Вреден ли е омекотителят. Защо да го ползвам? Може ли да направи хавлиените тъкани по-слабо абсорбиращи?
Омекотителите не са вредни, но те остават върху прането и не се плакнат, така че може да изострят различни кожни проблеми.
Омекотителят всъщност е полезен за тъканите. Той изглажда нишките на дрехите, предпазва от усукване и така удлъжава живота им. С омекотител дрехите съхнат по-бързо.
В миналото в омекотителите са съдържали вещество, което наистина е правило хавлиите по-слабо абсорбиращи. Днес това вещество не се използва и омекотителите не влияят на абсорбиращите свойства на хавлиите.


На омекотителя пише, че е концентриран или че 1 литър е равен на 3 литра. Да го разредя ли с вода в по-голяма бутилка преди да го ползвам?
Не, в никакъв случай. Модерните концентрирани омекотители не са гъсти, напротив, доста редки са, и няма да останат по отделението за омекотител на пералнята. Ако намирате, че концентрираният омекотител, който ползвате, е прекалено гъст или остава по отделението, разредете го с малко вода непросредствено преди употреба.

Омекотителят се е сгъстил или седи на парцали в бутилката. Защо е станало така и мога ли да го ползвам?
Причините за това сгъстяване са няколко:
1. Може да му е изтекъл срокът на годност. В такъв случай не е препоръчително да се ползва. Ако омекотителят е от чужбина и няма означен срок на годност, то използвайте носа си. Ако сгъстеният омекотител мирише както е миришел като течен, може да се ползва. Ако усещате промята в аромата или неприятни нотки, хвърлете го.
2. Може да не е съхраняван правилно. Омекотителите (пък и всички перилни препарати) трябва да се съхраняват на сухо, хладно място, при температура 5° - 40°. Не трябва да замръзват.
В случай, че омекотителят се е сгъстил, но все още може да бъде излят от бутилката, и ароматът му е непроменен, то може да го ползвате, като непосредствено преди употреба разредите една доза с вода.


Пералнята мирише лошо. Дрехите имат лоша миризма веднага след пране.
Някои вътрешни части са мухлясали. Трябва да се пусне почистващ цикъл. Може да се ползва специализиран препарат за почистване на перални, а ако не можете да намерите такъв, пуснете пералнята на 95° с половин доза прах за бяло пране. Пералнята и в двата случая трябва да е празна, без пране вътре, а програмата трябва да е най-дългата възможна без предпране. Оставете пералнята да завърши програмата без да спирате центрофугите. После почистете филтъра.

Каква е причината за лошата миризма на пералнята?
Причините може да са много, но най-често това се дължи на пране, оставено/забравено в барабана, затваряне на люка (трябва да е винаги леко открехнат, за да може барабана да съхне), постоянно пране при ниски температури, предозиране на течните препарати или омекотителя.

Приятно четене и обсъждане.

Последна редакция: вт, 05 фев 2013, 14:29 от Tatti

# 1
 • Мнения: 8 878

ARIEL за 60пранета като цена 25лв.?
 newsm78 Скъп ли е добре ли е?

# 2
 • Мнения: 15 379
ARIEL за 60пранета като цена 25лв.?
 newsm78 Скъп ли е добре ли е?

По мое мнение е евтин.
Но какъв Ариел все пак?

# 3
 • плевен
 • Мнения: 1 244
Момичета какво ще кажете за испански Скип с домашен сапун на Юниливър?

# 4
 • Gone with the wind
 • Мнения: 772
Отзивите за испанските препарати не са особено добри.

# 5
 • София-в сърцата на моите деца
 • Мнения: 1 705
А какво ще кажете за Фелче Азурата?

# 6
 • Мнения: 176
А какво ще кажете за Фелче Азурата?

aз купих една опаковка Фелче Азура сензитивен. Бях питала в някоя от темите, но нямаше отзив. Има слаб аромат, не ми предизвика алергии, но изпирането не е много на ниво. Имах покривка с петна и някои си личат, въпреки, че ги третирах даже предварително Confused

# 7
 • Бургас
 • Мнения: 741
Да се похваля - в Метро в Бургас имаше сива Семана и аз се позапапасих   Embarassed

# 8
 • Мнения: 20 682
Аз се запасих за малката с омекотител :
Скрит текст:
много ми допада как миришат дрешките й Peace и също мисля за този прах,някой да сподели ако го е ползвал за 44 пранета е :

# 9
# 10
 • София
 • Мнения: 2 493
Запис, запис! Simple Smile
За да не е празен - аз все още си оставам доволна от ПЕРСИЛ-а на прах, който купих от Лидл.

# 11
 • Варна
 • Мнения: 1 824
Къде мога да намеря препарата на DYLON за обезцветяване на боядисани дрехи?

# 12
 • Мнения: 5 206
малката лисичка, моят съвет е да пропуснеш този испански Ариел. Няма нищо общо с Ариел освен марката - орязана и по-евтина версия на стандартния Ариел със зелен етикет. Не е хубав, но е примамлив, защото е известна марка, но с доста ниска цена.

И не, че се заяждам,
Скрит текст:
но не е ли прието и, всъщност, не е ли редно темите да се пускат от хора, които активно участват в тях? Пристига някаква Мерилин Монро, която нито съм виждала да влиза в темите, нито да участва в тях, нито нищо и пуска нова тема. Все едно аз да отида на 49 страница в темата за хлебопакерните и при положение, че никога не съм писала там, а чета на годината два пъти, да им пусна нова тема. Или пък в темата за бисерите да отида. Или пък в темата за някой турски сериал да се появявам периодично и да им пускам нова тема, без да съм писала и ред и да съм участвала.
Не ме разбирайте погрешно, не желая аз да пускам темите. Но има хора, които пишат с години и е по-редно някой от тях да пусне нова тема, отколкото някой, който никога не е писал и се появява ей така от нищото. Дори Дедо да влиза да ни пуска темите е много по-редно, защото много е допринесъл за тях. А Мерилин Монро - пристига във форума само за ни пусне нова тема - колко мило, но благодаря, и ние ще се справим.

# 13
 • Мнения: 20 682
Guess Who ,благодаря,ще се ориентирам към друг  Peace

# 14
 • Мнения: 8 878
ARIEL за 60пранета като цена 25лв.?
 newsm78 Скъп ли е добре ли е?

По мое мнение е евтин.
Но какъв Ариел все пак?Гръцки голяма кутия прах! Wink

Общи условия

Активация на акаунт