Отнемането на часа Физ. въз. и замяната му с час по математика

• 5 233
  • 31
  •   1
Отговори
# 15
       kunida, кое е училището на твоите деца, за да си преместя моите там? Ние страдаме от многото часове по физическо и от намалените часове по математика. Попитах госпожата им защо е така и тя ми отговори, че това било по държавен образователен план. Първия срок децата имаха 4 часа седмично математика и 3 часа физическо, а сега е обратното имат 4 часа седмично физическо, а само 3 часа математика. Да не забравяме, че в тяхното училище се тропкат и хорца един път седмично и така излиза, че "преуморените" ни дечица се разтоварват всеки ден с физическо + рисуване или пеене е може и трудово или компютри, а се "натоварват" през ден с математика. Или сметнато на прост мат. език това означава 10 часа почивка в училище и 3 часа учене на математика. Аз се чудя защо онези умници, които измислят учебните планове не могат да разберат, че почивката и отглеждането на децата е грижа на родителя, а не на учителя. Как може да се научи деление на многоцифрени числа с три пъти по 40 минути т. е. за два астрономични часа?

В кой клас е детето?Не може по учебна програма да имат четири часа физическо възпитание редовни часове.

# 16
Аз не съм имала никакви скрупули, когато до 4 клас учителката отнемаше на децата я музиката, я рисуването, за да навксат нещо по математика или български.
Не е било практика, а единични случаи.
Физическо не им е отнемала, не го водеше тя.

Сега, в 5 клас ще я разцелувам, ако им вземе от физическото, за да ги подготви например за олимпиадата.
Физическото им няма нищо общо с нещо смислено, млатят се яко на народна топка, смесено момичета и момчета, най-опасната според мен игра- да целиш умишлено някого с цел да го удариш.
В мръсен, прашен, непроветрен салон.
Много здравословно, няма що.
Спорта на сина ми сме го решили извън училище, плуване, в чист и що годе отоплен басейн.

# 17

[/quote]

В кой клас е детето?Не може по учебна програма да имат четири часа физическо възпитание редовни часове.
[/quote]

Детето ми е четвърти клас и имат два часа физическо, като единият не го взимат, защото част от класа са ходили на екскурзия.

# 18
По учебна програма редовните часовете по ФВС в четвърти клас са три пъти седмично единия срок и два пъти другия срок,модулните часове са 16ч. годишно.
Ако един час седмично взима математика вместо физическо(което не е редно и е нарушение),то остават пак два часа да играят.
Направете оплакване до директора на училището.

# 19
Недостигът на часове за вземане на нов материал или упражняване на взет такъв по предмета не следва да става за сметка на час по друг предмет, т.к. "грешката" е в зле съставената програма /учебен план/ и тя следва да се коригира там, където е.
За да се реши проблемът с недостига на часове, то следва или да се редуцира материалът или да се предвидят повече часове по предмета.
При всички случаи иска работа и решения, които не зависят от учителите по места. Подобно "решение" на практика не решава проблеми.

# 20
Лошото е ,че в началните класове часовете по ФВС се водят от класния ръководидел,а не от специалист по физическо.Да сте видели някоя начална учителка по спортен екип да води часовете по ФВС? Часовете се водят формално и на повечето учители им е неприятно да имат физическо.От това страдат само децата.

# 21
    Става въпрос за трети клас.  3 часа седмично физическо + 1 час седмично физическо -модул  -  е това прави  4 часа седмично редовни занимания по скачане и тичане. 1 час по народни танци, 2 часа по пеене, 2 часа по рисуване, 1 час по игра на компютри, 1 час по трудово - всичко 11 часа седмично за раздвижване и отпочиване от "мисловни" дейности като математика, която е само 3 часа седмично т. е. през ден. Че то ще е престъпление, ако се изпълни тази програма. Четири пъти седмично децата имот по 2 разтоварващи предмета, а един ден имат даже три разтоварващи предмета. Жалко, че нашата учителка не води физическото, не води музиката, не преподава нито рисуване, нито компютри и по този начин може да има само 3 часа математика, защото разтоварващите и много важни предмети се преподават от високо квалифицирани преподаватели, които са завършили художествена академия, музикална академия, спортна академия. Е аз не искам децата ми да знаят по пеене, рисуване и физическо повече от математика.

# 22
Аз не разчитам на часовете по физическо в училище, да поддържат спортната форма на сина ми. В същото време не мисля, че малко повече математика ще му навреди. Peace
И при него се случва да пропуснат физическо, заради друг клас в салона, но нали си имат друг полезен час - къде е проблемът? newsm78
Аз също не разчитам на спортна форма от двата часа физическо, а разчитам на психическо разтоварване от предхождащите два часа математика.
Става дума за това, че дъщеря ми има два часа седмично физическо и 6 часа математика. Това са деца, които имат нужда от игра, и отнемайки им малкото удоволствие в училище те намразват предмета който им отнема удоволствието.  
Щом има шест часа математика седмично, вероятно е такъв профил. Като сте я записвали не ви ли беше разяснено колко часа математика ще изучава?

И аз не съм поддръжник на идеята детето ми да се блъска с още един клас големи ученици в салона и да диша целия прахоляк вътре. Crazy
Първият срок имаше злополука в салона, където играели големи и малки деца.  Crazy
При условие, че синът ми си знае плуването, изобщо не съм забелязала да се е отвратил от някой друг предмет.  Peace

Става въпрос за трети клас.  3 часа седмично физическо + 1 час седмично физическо -модул  -  е това прави  4 часа седмично редовни занимания по скачане и тичане. 1 час по народни танци, 2 часа по пеене, 2 часа по рисуване, 1 час по игра на компютри, 1 час по трудово - всичко 11 часа седмично за раздвижване и отпочиване от "мисловни" дейности като математика, която е само 3 часа седмично т. е. през ден. Че то ще е престъпление, ако се изпълни тази програма. Четири пъти седмично децата имот по 2 разтоварващи предмета, а един ден имат даже три разтоварващи предмета. Жалко, че нашата учителка не води физическото, не води музиката, не преподава нито рисуване, нито компютри и по този начин може да има само 3 часа математика, защото разтоварващите и много важни предмети се преподават от високо квалифицирани преподаватели, които са завършили художествена академия, музикална академия, спортна академия. Е аз не искам децата ми да знаят по пеене, рисуване и физическо повече от математика.
Подкрепям! Peace

# 23
Моят син е в четвърти клас. Вторият срок има 2+1 часа ФВС, 2 часа изобразително изкуство, 2 часа музика и 1 час - ДБТ, което не пречи да има 5 часа математика седмично. В трети клас също бяха толкова. Всичко освен математиката, българския и английския език се води от учители, които преподават в прогимназиалната степен. Учи в кварталното училище.
При вас има народни танци и " игри на компютри", които или са ЗИП, или сте избрали да запишете детето в училище, което предлага такъв вид обучение в начална степен. Оттам идват тези 2 часа разлика в математиката.

# 24
    Компютрите са ЗИП.  Нямах право да избирам. А математиката по ЗП /задължителна подготовка/ е 3,5 часа седмично в трети клас по програма, одобрена от МОН. Така е във всяко държавно училище. Първият срок, когато се учеше събиране и изваждане най-вече в нашето училище се учеше 4  часа седм. математика, а сега, когато изучават деление на многоцифрени числа математиката е само 3 часа. Затова много сериозно без капка провокация питам кое е това училище, където се заменя физическо за математика, та да си преместя там децата. Аз не искам учителката по физ. да е задължително със спортен екип и да се спазват нормативите при обучението по скачане, пеене, рисуване, че даже и народни хора.

# 25
ЗИП-овете се избират от учителя със съгласието на родителите,задължително се взима тяхното мнение.Народните танци вероятно са СИП,също по желание на децата.Модула по ФВС е 16 ч годишно,т.е. се пада по един път месечно.
Аз пък искам всички преподаватели на децата ми да са специалисти и да дават всичко от себе си,независимо дали е математика или рисуване,български или музика.
Има математически паралелки в които има повече часове по математика и заниманията са на по-високо ниво.

# 26
monii, един път седмично вероятно си имала предвид за модула по ФВС.
Зад останалата част от постинга ти заставам изцяло. Когато детето беше в първи клас, бях доста притеснена, че при тях класната не преподава по всичко, а повечето предмети се водят от учители в прогимназиалния курс. Сега се радвам, че е така. Децата се справят повече от добре, преходът към пети клас ще им е много по-лесен и синът ми твърди, че часовете по изобразително изкуство и музика са невероятно интересни. Постоянно  вкъщи твори нещо, провокирано от нещата, които са правили по ДБТ, а откакто по ФВС освен с покриване на нормативи се занимават и с куп други интересни неща е безкрайно щастлив.
За протокола ще отбележа, че няма проблеми с математиката.

# 27
Модулите по ФВС са малък брой часове,няма как 16 часа да се вземат всяка седмица.При нас модула е туризъм и ги взимат два часа слети ,един път месечно,водят ги до някоя местност или в парка.

# 28
    И часовете по компютри и по нар. танци са ЗИП. Това означава задължително избираема подготовка, но на практиката нямаше какво да избираме и никой не ни пита нас родителите какво желаем да учат нашите деца. Ние избирахме СИП - тук ни дадоха право на избор. ЗИП не може да се избегне, иначе децата няма да имат задължителен хорариум часове на обучение.
    Не би могло физ. модул при хорариум 16 часа за една година да се взима 1 път месечно - та нали календарната година има 12 мес., а учебната само - 9.  Вашите постове ме навеждат на мисълта да се позаинтересувам защо при нас модулът е всяка седмица т. е 35 часа годишно.
   Но не това е най-важното. Аз съм си изпратила децата в училище да учат математика, езикова грамотност по бълг., чужди езици. Вярно трябва да пеят, да имат познания за композитори, художници, за класика и жанрове, трябва да поиграват, но не това да бъде приоритет. Моите деца са 3 клас - начален курс. Те трябва да получат начални /началото на всяка наука/ познания  и не е необходимо по музика, рисуване, физическо да им преподават академици. Аз бих се радвала, ако тези предмети се водят от начални учители, за да могат да обясняват на децата ни безумните текстове и факти от учебниците. Може ли в час по ЧО за 40 МИНУТИ да се въведе ред и послушание сред нашите разбойничета, че на всичко отгоре да се предаде и усвои материал за четири царя - Асен, Петър, Калоян и Иван Асен?  А после се питаме защо сме на второ място по неграмотност. Или може би целта на българското образование е неграмотност и подчинение?

# 29
И при нас модул ФВС има всяка седмица още от първи клас. Не съм правила проверка колко часа годишно трябва да бъдат. Не ми се е налагало. Детето ми много харесва часовете по физическо, може би точно защото се водят от специалист, който ги учи на различни неща, а не ги оставя просто да ритат топка.
ЗИП-овете при нас са БЕЛ и математика по предложение на класната, която каза че по нейно мнение часовете по тези предмети са недостатъчно.
Как е поднесен материалът в учебниците по " човеците" няма да коментирам.

Общи условия

Активация на акаунт