"Зелена" (Екологична) тема - 5

• 52 672
  • 835
  •   1
Отговори
# 195
Купувам перилни препарати основно от магазини за паралелен внос - Ариел, Персил, Омо и пр.
Предпочитай прахове за пране без фосфати - Персил, Рекс например са прахове без фосфати, а ги има във всеки супермаркет.
Ариел, Тайд, Бонукс, Савекс, Лекс и сие съдържат фосфати. Сано също, макар че много майки го ползват, за да перат дрехите и бельото на бебетата си.
Съвременните качествени омекотители не замърсяват толкова, колкото се коментира.
Ако ползваш съдомиялна машина предпочитай биоразградими препарати. Най-продаваните, а и евтините им алтернативи съдържат хлор и фосфати.

# 196
Преди да навлязат още омекотителите на бг пазара, мъжът ми ми каза за вредата им върху човешкия организъм. После пък четох и за вредата им върху околната среда.
   Пробвали ли сте с лъжица сода да омекотявате водата и самото пране?
   Значи сега ще внимавам за фосфатите в праха за пране  Peace Рекс нещо не ме възторгва много, Персил ми идва скъпичък...  Thinking

# 197
Водата в София е мека, за разлика от пловдивската, но действително при твърда такава може да се омекоти с обикновена сода за хляб.
Омекотителят не се слага, за да омекоти водата. За омекотяване на водата се ползват специални антикалк добавки, които се добавят с праха за пране във ваничката на пералнята.
Рекс е кофти - да. Но не съдържа фосфати.
Би могла да потърсиш алтернатива - перилен препарат, който пере добре, не съдържа фосфати и ти е по джоба. Сигурна съм, че ще намериш.

# 198
  • При децата ми
Благодаря за отговора! Simple Smile
В момента ползвам гел на "Рекс" и съм доволна. Ползвала съм го и преди. Прала съм и с Омо, но не течен а на прах и сякаш не останах очарована... "Ариел" и "Персил" ми идват и на мен скъпички, иначе съм ги ползвала и двата, както и "Тайд". Да попитам "Тема"-та как е, прала съм преди с нея и останах доволна, но скоро не съм я ползвала?
Съдомиялна нямам.
Содата няма ли да навреди на самата пералня? newsm78

# 199
Хриспа, не само че не вреди, ами и изпълнява ролята на Калгон, доколкото съм чувала  Simple Smile
  Да, вярно е, че омекотителят се слага с друга цел-да миришат дрехите , да не се наелектризират и да са меки.
  Между впрочем да вметна и това, че миризмата на омекотители свързвам неминуемо с магазини за втора употреба дрехи. Влизала съм 2-3 пъти и  ooooh!

# 200
Тема е с фосфати. Както и другите прахове за пране на Фикосота - Тео бебе, Савекс.

Кливия, явно действително не ползваш качествени омекотители. Има разкошни аромати Heart Eyes, а след прането дрехите ми едва ли ухаят на секънд хенд.

Супермаркетският Омо е чудесен универсален прах за пране. Препоръчвам.
Няма фосфати.

# 201
При нас водата е твърда. Ползвам сода. Дори на опаковката сода е отбелязано, че се ползва за пране. Другата алтернатива е боракс.  Peace

Течните перилни препарати са толкова вредни за дрехите, съответно хората и околната среда, колкото и омекотителите.  Close

# 202
Тема е с фосфати. Както и другите прахове за пране на Фикосота - Тео бебе, Савекс.

Кливия, явно действително не ползваш качествени омекотители. Има разкошни аромати Heart Eyes, а след прането дрехите ми едва ли ухаят на секънд хенд.

Супермаркетският Омо е чудесен универсален прах за пране. Препоръчвам.
Няма фосфати.

Laughing Не ползвам никакви омекотители-нито качествени, нито некачествени. Ароматът го познавам от чужди пранета  Mr. Green

Това за течните перилни препарати не го знаех, но явно по интуиция никога не съм си купувала такъв  Peace

Солей, по колко сода слагаш?

Забелязах, че на вилата водата е мека и изпира прекрасно, а в Пловдив водата наистина е ужасно твърда  ooooh!

# 203
При твърда вода също ще изпереш прекрасно, но с правилно дозиран препарат.
Твърдата вода изисква често пъти дори двойно количество препарат за пране, в сравнение меката вода.

Съвременните прахове за пране, дори и най-евтините съдържат съставка за омекотяване на водата.

# 204
  • При децата ми
Хриспа, не само че не вреди, ами и изпълнява ролята на Калгон, доколкото съм чувала  Simple Smile

Това означава ли, че спокойно мога да ползвам сода вместо "Калгон" и как точно?]

Течните перилни препарати са толкова вредни за дрехите, съответно хората и околната среда, колкото и омекотителите.  Close

Простете невежеството мое, но значи ли това, че е по-добре да се ползват препарати само под формата на прах? Blush

# 205
Не. Можеш да използваш и течни препарати за пране.
Реномираните марки постоянно свеждат вредните съставки до минимум. За щастие тенденцията препаратите за бита да бъдат все по-еко е налице.

# 206
А как точно става със содата? Разтваря ли се предварително, трябва ли да се изплакне?

И защо течните перилни препарати да са толкова вредни, колкото омекотителите?

# 207
За щастие тенденцията препаратите за бита да бъдат все по-еко е налице.

Тенденцията е далеч в бъдещето и добрите намерения, за жалост.

Съвременните прахове за пране, дори и най-евтините съдържат съставка за омекотяване на водата.[/b]

И с това не съм съгласна.  Whistling Да не слагаме всички препарати под общ знаменател. Ползвала съм поне 4 вида, които нямат такава съставка, за щастие. Т.е. имат, но тя е сода.

Простете невежеството мое, но значи ли това, че е по-добре да се ползват препарати само под формата на прах? Blush

Да.  Peace

Кливия, слагам по 1 или 2 с.л. сода на едно пране въпреки, че праха, който ползвам съдържа сода.

pochti_bezobidna, аз слагам по-голямата част в отделението за праха и другата в отделението за омекотител.

# 208
Сега се сетих, че лимонтузото пък прибавено към праха за пране избелва дрехите  Peace
   Аз чета таблицата отзад на праховете и съответно слагам различни дози прах при мека и твърда вода  Peace

# 209
Аз пробвах със сода на село- доста твърда вода.ЕМи по меки излязоха дрехите.Е„ не като с омекотител, но пък е безвредно Grinning

Общи условия

Активация на акаунт