"Зелена" (Екологична) тема - 5

• 52 655
  • 835
  •   1
Отговори
# 210
  • При децата ми
Момичета, темата е много полезна лично за мен! Благодаря ви за бързите отговори!  bouquet
Имам пак въпроси: Как да разбера твърдостта на водата? и Ползването на сода и лимонтузо няма ли да спомогне за избелването на цвети дрехи или тя се слага само при бяло пране? Rolling Eyes

# 211
  • Пловдив
Аз пък си мислех, че всички прахове от сорта на Ариел, Персил, Тема, Рекс и т.н са вредни  newsm78 То, само във фосфатите ли е проблема  newsm78
 А този прах за пране Coral вреден ли е  newsm78

Аз също слагам сода и понякога оцет  Peace

Не използвам омекотител, но ми се иска да ми миришат дрехите на хубаво , как мога да го постигна това  newsm78

# 212
Hrispa, ето тук е описано как може да тестваш твърдостта на водата.
http://www.ehow.com/how_4843662_test-water-hardness.html
При нас се продават и лентички, с които се тества.

Сода слагам на всички дрехи - и бели, и цветни. С лимонтозу не съм опитвала, не мога да кажа. Но пък слагам оцет понякога (но само на памучни тъкани - дрехи от 100% памук, кърпи, спално бельо, многократните пелени на детето). Стават още по-меки.

Одеве не отговорих защо омекотителите са вредни, защото трябваше да приспивам детето. Има доста инфо из нета, който иска може да потърси и да прочете.

В сайта на Нешънъл Джиографик имаше една много хубава статия преди време, но не мога да я открия сега. Ако на някой му се занимава, и я намери, моля да пусне линка тук.

Цитат
Most commercial fabric softeners use harsh and toxic chemicals which are bad for the environment and also not always good for humans to be in contact with.

Fabric softener does contain several chemicals which have been linked to health problems such as Central nervous system disorders, Headaches, Nausea, Vomiting, Dizziness, Blood pressure reduction, Irritation to skin, mucus membranes and respiratory tract, and Pancreatic cancer.

Ето още: http://www.world-wire.com/news/0205210001.html

ivka_007, миризмата на хубаво я постигам като добавям няколко капки етерично масло по избор върху парцалче, което слагам с сушилнята. (За съжаление при нас не може да се простира навън или на терасата, и поради влагата се налага да ползваме сушилни.)
Някои хора слагат етеричното масло при последното изплакване на пералнята, но честно казано, не съм пробвала и не съм се интересувала от подробности.

# 213
  • София
Течните перилни препарати са толкова вредни за дрехите, съответно хората и околната среда, колкото и омекотителите.  Close
Може ли да попитам защо?  Simple Smile

# 214
Да се разпиша и в тази темичка, понеже ме вълнува силно  Simple Smile
   Да споделя, че не използвам омекотители и не мога да се начудя как някои хора не могат да живеят без тях  Rolling Eyes
   Баба им все с омекотители е прала ...
Това все едно аз съм го написала! Hug

# 215
  • Русе
И аз да се запиша, че нали се стремим да живеем в хармония с природата.  Grinning

# 216
Течните перилни препарати са толкова вредни за дрехите, съответно хората и околната среда, колкото и омекотителите.  Close
Може ли да попитам защо?  Simple Smile

И това инфо от къде е? Не виждам с какво течните ще са по-вредни от тези на прах  Thinking Аз ползвам предимно екологични, течни препарати.
А, омекотител купувам на Ековер(екологичен е) и ползвам само когато пера кърпи. Ще пробвам и содата, но каква е дозировката и в кое отделение да я сложа?

# 217
  • Русе

Ще пробвам и содата, но каква е дозировката и в кое отделение да я сложа?
[/quote]

Содата е 1-2 супени лъжици, няма значение в кое отделение, но аз си я слагам където се слага перилният препарат.

Моля някой да обясни разликата между био и еко.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 08:26 от silvia1980

# 218
  • Пловдив
JeniB от къде го купуваш този омекотител?

# 219
Солей, какво етерично масло използваш, за да ароматизираш дрехите?

Фрош е течен и е без фосфати.
В Персил, Ариел, Бонукс, Тема, Рекс, Тайд си има фосфати. Поне като ги ползвах преди имаше.

# 220
Не съм Солей, но да кажа за етеричните масла - аз понякога слагам няколко капки лавандула в последната вода с която плакна дрехите. Ароматът обаче не се запазва дълго, поне аз спирам да го усещам, когато дрехите изсъхнат. Може би в сушилня е различно.

# 221
Вчера имах време за убиване в Сити Сентър в София. Момичета, едва оцелях  ooooh!- определено не е за мен тази работа да се шматкам по Молове. Валеше дъжд и това беше основният ми мотив.
   Използвах обаче времето, прекарано с дъщеря ми там да й дръпна една хубава лекция как едни дрешки, шити от бангладешки дечица и бедни женици за жълти стотинки се продават неоправдано за 100 лв бройката и сега видиш ли, благосклонно са ги намалили на 50 лв  #2gunfire
   Много хвана дикиш, ще знаете  Wink
   Единственото, което си купих е козметика от Ив Роше-шампоан без парабени с невен за 5.90 и два душ-гела за 7.90 с подарък еко-чантичка  Simple Smile Вече имах такива, мъж ми ги донесе от Брюксел и установих, че с една капка минавам цялото тяло-страшно икономични и момичето каза, че имат минимална доза парабени и все повече козметиката им се ориентира към "зеленото"  Peace
   Между впрочем, аз лятото не винаги използвам препарати за душа си, защото често се взема и според мен, само една вода е достатъчно понякога  Peace

# 222
JeniB от къде го купуваш този омекотител?
От Англия, но мисля, че ги има в Балев.

За еко и био : Препаратите, които са екологични са тези дето се разграждат и щадят природата. А, надписите био и нон-био на повечето перилни препарати се отнасят за друго.

# 223
Някой има ли идея за безвреден ароматизатор за кола? 

# 224
С етерично масло, каквото ти харесва!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт