"Зелена" (Екологична) тема - 5

• 52 534
  • 835
  •   1
Отговори
# 660
Имах изкуствена от много години, но не ми доставяше никакво удоволствие да я украсявам и я подарих.
Миналата година направих елха от плат , а тази спретнах една загряваща чисто екологична украса(сухи клончета, украсени с портокали и рафия) но същинската още не е приготвена. Ще мисля нещо!
Не искам никакви изкуственяци, никакви елхови трупове.(Срам ме е като минем с детето след Нова година покрай някой контейнер за боклук и трябва да обяснявам защо хората режат дървета, за да си направят кефа и после ги захвърлят на боклука!!! Какво смислено обяснение мога да дам?! Rolling Eyes

# 661
  • Пловдив
Добре де, що не изкуствена?

Имам изкуствена от десетина години поне, много хубава и кичеста /сега не виждам вече такива, като че ли/, вадя я на всяка Коледа, украсяваме, после прибираме.

# 662
А живо дърво, в саксия? Моите родители имат такова от бебе и скоро ще го засаждат някъде, че стана много голямо.

# 663
Добре де, що не изкуствена?

Имам изкуствена от десетина години поне, много хубава и кичеста /сега не виждам вече такива, като че ли/, вадя я на всяка Коледа, украсяваме, после прибираме.
И аз по тази причина я имах моята, също кичеста и много добре изглеждаща и я купих с добри помисли, за да не подкрепям сечта. Но за мен вече и пластмасовите елхи са компромис със съвестта ми, заради замърсяващото производство. Малко ми е преливане от пусто в празно. Затова я подарих, поне един да получи, а не да купи пластмасова елха. А който си има, нека да си я ползва. Никакво хвърляне. Wink

Какво ще се случи, ако всички хора минат на пластмасови елхи? Я да помислим.Рязко увеличаване на търсенето, тоест на производството. И понеже населението на Земята се увеличава и броят на домакинствата се увеличава, ще се увеличи и камарата пластмасови елхи. Sick Въобще ставаме едни консуматори в пластмасовото общество.

Най-чистият вариант ми остава живо иглолистно дърво в двора, което да се украси направо навън. В краен случай малка елхичка в саксия на балкона( неостъклен). Като порасне, може да се засади в гората.

Последна редакция: пт, 02 дек 2011, 22:41 от Госпожа Емилия Спиролинова

# 664
Колко от вас имат опит в засаждането на елхичка от саксия после в гората? И дали са отишли да видят какво се е случило с нея? 95% не се хващат - зян отива елхата, въпреки добрите помисли. А замърсяването със саксията е "бонус".
Аз съм доста крайна в определянето на това начинание като "еко", защото де факто не е.
В САЩ на много места се продават такива елхички, после може да ги върнеш на фирмата и те ги засаждат в специални елхови гори, от където после секат за дървесина или пък за продаване. Това е малко по-ок вариант.
Най-добрата алтернатива е да се направи елха за многократна употреба у дома. Мен лично ме мързи, а и не ме бива в такива неща, купила съм си изкуствена.

# 665
  • София
Аз имах неблагоразумието да помириша един пласмасов зелен гирлянд от миналата година, по спомени изпран и прибран в плик. Смърди ужасно на прах!

Да се похваля, от години си имаме собствена елха в двор. Растителният вид е юниперус (ако правилно сме запомнили когато го купувахме) - нещо което избрахме уж да не расте много и да не е ела, бор, смърч. Бодливо е, кичесто.

Мислете и за подаръците! Една елха е нищо пред купчините играчки и опаковки, които не сме съумяли да спрем   Sad

Joy

# 666
....купила съм си изкуствена.

Аз също, макар че при производството й сигурно много нещо боклук е излязъл... Но харесвам красиви високи елхи и си намерих прекрасна изкуствена елха (бор), която да украсявам с кеф всяка година - не мога да купувам отсечени (да не говорим, че в повечето случаи са ниски и проскубани), а изкуствените елхи в масовия им вариант няма да "стъпят" в дома ми...

# 667
Момичета,
влизам с гръм и трясък с една чуденка-питанка, на която от дълго време не мога да намеря отговор. Чета ви чат-пат иначе, може и да сте го коментирали това, но не съм попадала.
Ще се радвам да споделите. Hug

Става въпрос за следното:
Живея в блок в квартал на София. Откакто изхвърлям разделно, ме гложди мисълта, че почти нищо не правя, защото реално 70 процента от боклука ми е органичен, а него няма къде да го изхвърля. Всичко друго отива разделно по кофите за хартия, пластмаса и стъкло, но всъщност голямата част от боклука отива в обикновената кофа, просто защото не знам къде да я дяна.
Така, значи, обмислях да се пробвам да правя на балкона компост - Ъбрудр, ще ме изселят на секундата... Crazy а и да се запъна като магаре на мост - не става, балкончето ни е малко, не мога да направя такъв компост...
След това обмислях да компостирам в местната градинка, обаче и това не става, ако почна да го правя, ще ми остане около 1 процент за сън от денонощието...
Не знам какво да правя...
Вие как сте разрешили този въпрос?
Аз все се чудя...няма ли как да намеря някой с къща с двор, който има нужда от такива отпадъци да си облагородява почвата и да му ги дарявам, хахахах...
Не знам, сигурно звуча глупаво и наивно, но това ми е основната част от боклука...и би могла да бъде толкова полезна, не искам да отива в кофата! Confused
Моля, споделете вие какво правите по въпроса!
Благодаря ви предварително!  bouquet

# 668
Относно коледното дръвче: ако се разходите из магазините за цветя все някъде ще намерите т.нар. "стайна ела" , ето така изглежда:

Гледа се като стайно цвете и не е необходимо да се пресажда на вън.
Аз съм решила да си взема такова вместо елха.

Щастливата
, в тази тема:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=543541.585
съм споделила как се справям с тези отпадъци.

# 669
Относно коледното дръвче: ако се разходите из магазините за цветя все някъде ще намерите т.нар. "стайна ела"

Passiflora
, днес точно си размишлявах ,че такъв вариант ме устройва най-много  Hug

Но нали иглолистните растат колкото нагоре толкова и надолу... Ще потърся сега нещо за тази стайна ела. Ако и мирише  Flutter  Party би било страхотно.

Мерси на всички за отговорите   bouquet

Едит:
Това не ме обнадеждава обаче:
Цитат
Араукарията е изключително трудна за отглеждане и изисква специални грижи. Не се препоръчва за младите градинари.

Последна редакция: сб, 03 дек 2011, 19:44 от Шанта

# 670
Едит:
Това не ме обнадеждава обаче:
Цитат
Араукарията е изключително трудна за отглеждане и изисква специални грижи. Не се препоръчва за младите градинари.
Като ти прочетох публикацията и се сетих, че преди години и аз заради това не си я купих. Но като видях как си расте съвсем нормално в коридора на една фирма (дори няма прозорец в този коридор, а светлината влиза през стъклената врата на един от офисите   newsm78 ), пак се реших.

# 671
Тогава ще се вслушам в сигнатурата ти  Grinning
Жалко, че чак следващата събота ще можем да я потърсим.

# 672
Колко от вас имат опит в засаждането на елхичка от саксия после в гората? И дали са отишли да видят какво се е случило с нея? 95% не се хващат - зян отива елхата, въпреки добрите помисли. А замърсяването със саксията е "бонус".

Аз съм гледала жива елха в саксия на балкона няколко години. И се развиваше много добре, но вече не е с мен, защото трябваше да сменя местожителството. Подарих я тогава на приятели, надявам се още да е жива.
Не се хващат, защото не знаят как да я засадят. Трябва да е ориентирана по посоките на света така, както е била като малка. Според мен никой не ги гледа тези работи, защото всичко вече е бизнес, всичко е money!!  Sick

# 673
Ние тази година се преместихме в нова къща. Имаме и елхичка в двора. Сега се чудя как точно мога да украся дръвче навън! Но детето държи да украсим и изкуствената ни елха у нас.

# 674
Все си мисля, че на араукарията й трябва пространство, свеж въздух/ да, в коридор може и да се развива добре  Peace/. А в стаите има много мебели, прах и е твърде топло  Thinking
   При мен няма и място, така че дори не съм се изкушавала  Simple Smile

Иначе и аз съм сигурна, че процентът от захванати засадени елхички след Коледа е твърде малък, въобще не си заслужава. Доскоро и аз не знаех тази особеност с посоките, но дори и да си отбележите посоката с конче, пак гаранции няма. И затова ми става много неприятно като видя някой надупен в планината да изкоренява бейби елхички с цел да си ги засажда=мисия с неясен резултат  ooooh!

Това с опаковките, подаръците, коледната истерия, преяждането и препиването, както и харченето пари като луди- излишна работа  Crossing Arms

По-добре човек да подари нещо на някой, който има нужда като например деца сираци или други в трудно положение. Както правеше Пипи Дългото чорапче- на рождения си ден тя подаряваше на приятелите си по нещо  Sunglasses

Общи условия

Активация на акаунт