"Зелена" (Екологична) тема - 5

• 52 516
  • 835
  •   1
Отговори
# 720
...Аз все се чудя... няма ли как да намеря някой с къща с двор, който има нужда от такива отпадъци да си облагородява почвата и да му ги дарявам...
                           Монтирай си мелачка на мивката - така ще смилаш въпросните отпадъците, мисля че е добър вариант  Peace. Не съм сигурна, че ще остане някакъв боклук за изхвърляне, освен разделния.

# 721
По-надолу сте коментирали дали е възможно да се използва водата повторно-сещам се, че принц Чарлз правеше това. Водата от мивката отиваше директно в градината  Simple Smile Имало папури, които я пречиствали, но естествено той не борави със силни препарати.

Снощи установих, че тотално съм сбъркана. На 1-2 богаташки кооперации до нас са провесили огромни коледни светлинни ефекти-оградени 5 етажа примерно от земята до горе  Tired
   Еми, хич не ми е празнично като ги гледам, а непрекъснато си мисля колко ли ток гълта. Освен това ни сняг се задава, то поне дъжд да имаше, че тази суша е нещо страшнооооо  ooooh!
   Стигам до извода, че празничното настроение е вътре в нас, а не извън нас  Peace

# 722
  • Велико Търново
Принц Чарлз и дъждовната вода използва за тоалетните, ама за да направи това даде доста пари Wink

Последна редакция: пн, 12 дек 2011, 09:58 от beleva

# 723
За парите е ясно. Хубавото е, че не ги харчи за глупости, а за хубава кауза  Peace

Laughing Сега като се сетя колко дъжд вали в Англия  Whistling, ами те са на голям кяр да използват дъждовната вода, това съвсем ще им намали сметките.

Гледах преди време филм как в Англия правителството ти плаща 50 % от соларните системи, които си монтираш и после ти изкупува излишната енергия на "зелена" цена. Дали някога ще доживея такова нещо?!?

# 724

Гледах преди време филм как в Англия правителството ти плаща 50 % от соларните системи, които си монтираш и после ти изкупува излишната енергия на "зелена" цена. Дали някога ще доживея такова нещо?!?

Дано един ден да се случи и при нас!!!  Praynig

# 725
  • Велико Търново
....

До колкото знам и тук наполовина е така - ако произвеждаш енергия са ти длъжни да ти я купуват. Предполагам из Интернет ще има точна информация.

# 726
Не е така.

Поне аз имам познати, които си имат соларни системи и нищо не им се изкупува.

# 727
  • Велико Търново
Това, че на твоите познати не им се изкупува, не означава, че не се изкупува изобщо. Ето някои линкове, а има и още много из Интернет:

http://bgsolar.com/index.php?option=com_content&task=view&am … =26&Itemid=57

http://www.ecoel-bg.com

http://novi4ko.com/?p=720

http://ecomedia.bg/business/eco-business/article/5892

Дори и източници за финансиране може да се намерят, цитирам от последния линк: Ако липсват нужните собствени средства, възможните източници на финансиране са европейски фондове, банки и др. Преференциални възможности за изграждане на фотоволтаични централи има по мярка 312 на Програмата за развитие на селските райони.

# 728
Белева, за малки съоръжения ли говорим или за големи?

Защото това централи ме озадачава?  newsm78

Моите познати всъщност имат соларни панели само за техни си нужди, ако познаваш такива хора и да им изкупува държавата енергията, това ще е интересно.

# 729
  • Велико Търново
Кливия, не познавам такива хора, казвам че закона е такъв, че ако произвеждаш, държавата е длъжна да ти закупи енергията, както и не знам кое е малко, кое е голямо съоръжение.

# 730
Кливия, не познавам такива хора, казвам че закона е такъв, че ако произвеждаш, държавата е длъжна да ти закупи енергията, както и не знам кое е малко, кое е голямо съоръжение.
Не познаваш, защото няма такова нещо.  Първо: доколкото помня, става дума за инвестиции от порядъка на 2 млн. лв.  ( тоест сами се сещайте това лъжица за чия уста е. Wink )и второ: изкупната цена на "зеления" ток постоянно пада.

Това, което е в Англия ( и за Германия знам, че е така), тук го няма.

Държавата се смята за длъжна, да. Но само за едно: да прецаква хората с желание и да поощрява само едрия бизнес. Sick

# 731
  • Велико Търново
При цялото ми уважение към вас се разфокусираме от "зеленото" на темата. Държавата прекацва - факт, но и закона си го има - факт.

# 732
Малко се отклонявам от текущите коментари ,но моя проблем е друг  Simple Smile
Започвах да заменям пласмасовите кутии за продукти с буркани.Но се чудя дали може да ползвам и металните кутии / например от нес кафе /.Струва ми се по-добре идея от пласмасата newsm78

# 733
Белева, следващият път предлагам да говориш с факти, а не на "хартия"  Peace

Направи ми впечатление, че поради липса на сняга, масово бълват изкуствен, да не говорим, че високите температури и него не жалят, та сега са измислили химии, с които да "заздравят" снега. Бедна ни е фантазията как ли действат попадайки в почвата Tired

По този повод мисля да ударя един бойкот и да не карам ски, докато не падне истински сняг  Simple Smile

ВяраВики, аз държа сухите подправки от години в железни кутии  и съм много доволна  Simple Smile

# 734
На мен част от нещата са ми в стъклени буркани с дървени капачета и в метални кутийки по-дребните подправчици.
Само че сирената и колбасите за сандвичите на децата съхранявам в пластмасови кутии в хладилника.
Лятно време татко събира и суши домашни подправки и после ги съхранява в шити торбички с връзчици отгоре.

Общи условия

Активация на акаунт