Отговори
# 360
на 2-я ден от изписването ЛЛ дойде в къщи да види малкия, записа го в тефтера и не ми е взимала пари. Само й дадох формуляра, с който я избирам за ЛЛ на детето (взима се от ЗК). След 2-3 месеца ми даде синята книжка на детето. А дотогава трябва да се пази втория екземпляр от този формуляр, за да се знае, че детето има ЛЛ, ако се наложи някъде другаде да го лекуват.

# 361
За къпането-някъде прочетох че първите 10 дни бебето не се къпе,а само с влажна хавлиѝка се забърсва,за да не се намокря пъпчето.Нека мамите с опит да споделят.

Не, няма такова нещо. Дори колкото по-често се къпе бебенцето, толкова по-добре се чувства. Просто се внимава да не се намокри пъпчето, това е. Даже в началото може и по два пъти на ден да се къпи бебето - сутрин и вечер, например.

# 362
  • Червено знаме 11:)
http://www.btv.bg/news/story/122842  интересно е за осоляване,мазане с мас,яйце и накрая дори нещо фрапиращо-рязане с бръснач Joy Joy,май май ще се размина със солта newsm78

# 363
За къпането-някъде прочетох че първите 10 дни бебето не се къпе,а само с влажна хавлиѝка се забърсва,за да не се намокря пъпчето.Нека мамите с опит да споделят.

Ами, те в болницата си ги къпят още на същия ден, но то къпането е просто измиване на тялото под чешмата, а не вана. Пъпчето след това се подсушава и се забърсва със спирт за изсушаване. Нашето пъпче падна час преди да си тръгнем от болницата и аз бях мноооооооого щастлива.

Сега за посещението в Окръжна онзи ден - в самото родилно нищо ново..поне за мен, де...Просто изплуваха спомени като си видях леглото и "магарето"...Нямаше раждания в момента точно както когато раждах аз Flutter Горе в стаите вече се видя, че са правили освежаване, имаше една нежно розова стая, която ми допадна. Бяха сменили дограмата, щорите и санитарните възли (имаше фаянс и нови гърнета и мивки). Преди бяха много по-мизерни и тъмни, а сега някак по-светли, миришеше на препарат. Кошчетата бяха нови, някакви на памперс, зелени с прозрачна част където лежат бебчетата, имаше и едни ниски столчета пак на памперс с дупка в средата Crazy Само, че кошчетата сега са по-високи от нишите, през които минаваха старите, за да ги вземе сестрата да къпе бебето в другата стая и затова сега се минава през самата стая на родилката, за да вземат мъника. Ами, това е...като цяло по-свежо, но само толкова.

# 364
Ехееееи, ама вие май странна представа за т.нар. осоляване имате. Нещо като налагането на сланина - взимаме пакет морска сол, и полагаме върху измитата бебешка кожа, след това поръсваме с ситно нарязан праз лук и слагаме зрънца черен пипер. След това увиваме добре местото и оставяме да престои 24 часа  Joy  Crazy
Става въпрос за обливане на детето с вода, в която е разтворена лъжичка сол. Не мисля, че е вредно. Тогава нямаше да е хубаво да ходим и на море. А и на повечето от нас са го прилагали. Да не би да са ни изгорили кожите или ???
А относно това в кои век живеем, не смятам, че в най-добрия. Това че има множество продукти за лична хигиена на пазара означава само и единствено, че сме станали добри потребители, а не че сме еволюирали кои знае колко. Освен това незнам как отричаме ползването на интимен сапун, а бебчо ще го плескаме със всевъзможни козметики. А и нали знаете, че за направата на сапуните се използва и животинска мас...... Не го приемайте като нападка. Просто не е редно да се отричат старите методи с лека ръка. А маста и солта имат много полезно действие при настинка. Натривката на крачетата например загрява.
Ами малко се улях, ама ... нека да не бъдем по-големи католици и от папата.

# 365
  • София
http://www.btv.bg/news/story/122842  интересно е за осоляване,мазане с мас,яйце и накрая дори нещо фрапиращо-рязане с бръснач Joy Joy,май май ще се размина със солта newsm78
Peace Peace Peace

Не мога да повярвам изобщо, че такова нещо се подлага на обсъждане! Thinking

# 366
След първото раждане още в родилното ми обясниха, че не е задължително да се пази пъпчето. Даже още там си го мокреха, докато къпеха бебето... Та и ние не сме го пазили, просто след баня задължително хубаво го подсушавахме и го туширахме с тампонче със спирт. Не сме използвали топоцин и други антибиотични прахчета и спрейчета. Наблюдавах си го да не започне да се зачервява и подува (признак на инфекция) и не сме имали проблеми. А за некъпане докато падне не сме си и помисляли, още повече, че неговото пъпче падна чааак на 22-я ден  ooooh!
  Осоляване, свинска мас, някъде съм чувала и за къпане с отвара от орехова шума, пак против потене категорично съм против  Naughty

# 367
Кошчетата бяха нови, някакви на памперс, зелени с прозрачна част където лежат бебчетата, имаше и едни ниски столчета пак на памперс с дупка в средата Crazy Само, че кошчетата сега са по-високи от нишите, през които минаваха старите, за да ги вземе сестрата да къпе бебето в другата стая и затова сега се минава през самата стая на родилката, за да вземат мъника. Ами, това е...като цяло по-свежо, но само толкова.

Това за Бургас ли става въпрос? Мисля, че това е един от градовете, които спечелиха оборудване от Памперс. Ние в Русе също спечелихме и много се гордеем.  Mr. Green
http://www.facebook.com/pampers.vaksina?sk=photos

# 368
chorlamata
 по-католици от папата едва ли ще станем... Линка на Джулия е много добър. Все пак, ако някой смята, че има полза от осоляването, да си осолява детето...
А за морето - нашето е с нисък % соленост, но ако отидеш дори и на Средиземно море, ще ти кажат, че е почти задължително след като си била в морето да си вземеш душ със сладка вода.
Старите методи затова са стари - защото не са нови  Mr. Green

# 369
леле или пишете бързо или аз чета бавно,ама от сутринта се боря с форума #Crazy.за къпането,разбира се всеки ден,никой не казва че трябва да е със сапуни или шампоани задължително.тук има едно масло за вана за бебета,така ги къпят и ги обтриват с едни много мекички кисета(нещо като от тензух).това за ореховата шума съм го правила,защото моя малкия се потеше от много малък и помогна,но не са ми казвали да му слагам сол във водата. Crazyи аз ще си пера в пералнята,просто ще си отделям бебешките от нашите дрехи.а колкото до пъпчето,нямаше ли специални лепенки,които се слагат по време на къпане?ако не за хигиена то поне,за да спи по хубаво бебето си е нужна всекидневната баня,а и си е един много забавен ритуал.децата обичат да са голички newsm68.не знам за мазането много,ама не мисля,че имат нужда бебетата от толкова много мазане,малко пудричка на дупето,олио за след баня и памучни дрешки.то си личи кога се е пресушила кожичката му.на тези които им е за първи път да не се шашкат #Crazy всичко си идва на мястото и сами ще разберете кое как се прави,а и бебето си показва.много ми се искаше да се включа по темата за детските градини и скъпите покупки,ама вече май е остаряла таз тема,че голямо писане и обсъждане пада тук newsm78.само да кажа не се изхвърляйте,че много неща няма да са ви нужни,а и бебетата растат като гъбки и нуждите им се променят непрекъснато.и на мен ми се иска да му купя всичко ново и скъпо на бебо,че когато батковците се раждаха бяха много тежки години,ама имам толкова неща от приятели,че е грехота да прекалявам,а и място не остана Crazy

# 370
Здравейте момичета!за къпането-аз Кристиян го къпех всеки ден и след всяка баня почиствах пъпчето със спирт по съвет на педито.Нямала съм проблем от това че се мокри.За помагането-свекърва ми живее в нашия блок,и когато имам нужда ще я викам.Иначе смятам майка ми да дойде поне една седмица ,защото след секциото няма да мога да се справям със всичко сама.Аз днес бях на ЖК,дадох кръв и урина,килограмите ми са +16  Embarassed,не са ме гледали на ехограф че бях оставила Криси на мъжът ми на работа и нямаше време.Не се видяхме с бебока,но другия път няма да пропусна GrinningАкушерката ми даде едно такава стерилна клечка с която по принцип взимат вл.секрет.Но ми каза на 07.03 когато ще ходя да за болничен,да си взема секрет от ануса.Някой знае ли какво е това изследване?Иначе от 07.03 вече ще ходя всяка седмица на консултация до раждането.Питах каква е цената на секциото и като ми казаха 1130лв направо  #CrazyАз съм се разбрала вече с моя док за раждането,но от любопитство попитах и тук.
И най -накрая да ви се оплача.Не мога да измисля име на бебето.Ама никакво не ми допада.Искам да е нещо с М.Мъжът ми след сума ти предложения от негова страна и разбира се аз не харесах нито едно ми каза да си избера каквото аз си харесам.В голяма чуденка съм newsm78Ами това е засега от мен,лек ден на всички коремчета Hug

# 371
m.mega и ние сме така с името... имаме си работна версия... за всеки случай.... името е доста популярно и стандартно, но е от малкото такива, които ми харесват.
Бяхме си харесали няколко, но като се замислихме - твърде обременени исторически са исе отказахме от първоначалните идеи ...
Но продължаваме да размишляваме ....  newsm78
Не ми се иска да е твърде банално .... не ми се иска да е "кръстено" на някого.... не ми се иска и да се чуди къде ни е бил ума когато сме му давали име ... #Crazy

# 372
Chorlamata и аз като теб смятам, че не бива да се отричат старите методи за отглеждане на деца. За солта- и моята племенница е къпана във вода с малко сол- нищо не и стана. И аз така съм къпана-нищо ми няма. Това, че веднъж-защото това е само 1 случай, една неграмотна майка беше прекалила със солта и бебето стана жертва на невежеството, е станал инцидент не означава, че едно нещо е опасно. А случайно да знаете колко бебета стават жертва на попарване с вряла вода, например?
Колкото до маста- странно, но масово всички жени срещу стрии се мажат именно с мас. Тогава защо да е вредна за бебето. Или може би изкуствено създадените продукти са по- добри? В маста поне знаем какво има, а в другите продукти?
Това са просто разсъждения. На мен ми е първо бебе и знам, че ще ползвам както съвременните козметични продукти, така и такива, които традицията е доказала, че са полезни за малчуганите.

# 373
За козметиката - ползвала съм много различни видове, но като че ли бях най-доволна от измиващата течност на A-derma и Babylena, от лосиона и крема против подисичане на Sebamed и измиващото блокче на Klorane. В началото (м.април и май) мажех с преварен зехтин, а като стана по-топло с лосиона. Не само, че къпех малката всеки ден, а през лятото и по 2 пъти на ден. Като се върнехме от сутрешната разходка във ваната само с вода и по-набързо и се чувстваше много добре, а вечер по-основно.

Djulia, за тестовете за алергия към упойките със сигурност правят в Кожния диспансер в Пловдив - имат алергологична лаборатория. Преди 4 години си правих такива тестове във ВМИ на Пещерско шосе, но сега чух, че нещо не работела тази алерголочина лаборатория. Аз другата седмица ще ида на място да проверя, защото и аз трябва да си направя такива тестове и ще ти кажа дали в момента работи.

И при нас е голямо чудене за името. Аз само давам предложения, но таткото не ги харесва и сега съм му поставила за задача той да даде няколко варианта за обсъждане, но нещо не се е вживял в тази дейност. Малката всеки ден кръщава бебето на името на някоя от нейните приятелки, а баткото дава само някакви комични предложения.

# 374
m.mega, ти тъде смяташ да раждаш?

Общи условия

Активация на акаунт