(Био) зеленчукова градина 7

• 92 909
  • 753
  •   1
Отговори
# 270
  • Вече на светло в София
Ето и мен още един новак в темата, но не и в градината!
Да се представя bowuu
Селско чедо. От как се помня, първо помагах на баба, после на майка в градината. Е като дете само през лятото, но от 5-6 години вече от семенце, през расад и после бране - лютеници, туршии, компоти. За съжаление вече градината е само моя грижа, единствен работник в нея съм Sad
Мъжкото тяло не пипа там, сякаш мотиката хапе Joy Joy
Мястото се намира на 100км от София едно Кюстендилско село. Почвата - родителите ми и казваха - иловица, не знам какво означава. 3 ,800дка Надморска височина 800м, кажи го планинско, много красиво. Повечето от мястото е насадено с ябълки и круши - стари сортове, и стари дървета. Напоследък подмених 15 със е със нови фиданки, но същите сортове.
Зеленчуци садя само такива, за които мога да се грижа след стопляне на времето. Сега съм приготвила съндъчета и ще сложа семената на доматите и чушките, по-късно тиквички и краставици. Искам да сменя семето на картофите, защото мин. год. не даде добра реколта, та се чудех какво да взема. 

# 271
MAD65, здравей и добре дошла! Доста обширно пространство управляваш сама, едва ли да ти е лесно! Пиши, снимай и разказвай Hug
manandy, благодаря, отивам да чета!

# 272
  • Вече на светло в София
Със снимките незнам как ще се справя, защото GSM ми е скапан, а хубавия фотоапарат е при дъщеря ми , студентка в UK  Но все някога ще кача нещо. Иначе справям се трудно. За кроенето и почистването на изсъхнали клони на ябълките и крушите наемам човек. За косенето - мин. год си купихме бензинова косачка и тук мъжът  ми се включва .  Той не пипа по градината , нали е софианчо- глезанчо, иначе направи маса навън от дърво за чудо и приказ. Съседите се майтапеха, че софианец без маса не може JoyЛозниците сама кроя. Малините и аз ги подкастрям есен доста ниско, около 50 см. Не знам какъв сорт са. Много стари насаждения са. За напояване си имаме сонда. Изкарахме вода на 36метра и няма грижа. На мен не ми тежи работата навън, обичам да човъркам. Чрез земята и зеленината се зареждам.

# 273
MAD65здравей!добре си дошла HugТи си с опит,ще споделяш доста Wink
Laughing
Цитат
Мястото се намира на 100км от София едно Кюстендилско село
Групата от югозапад се увеличава...Аз също съм от кюстендилско село,което обаче е на 15 мин.от Благоевград,с.Мурсалево/легендата гласи,че едно време там е било огромна водна площ и от мурите /МУР/правели салове /САЛ/за да се придвижват по реката Grinning/Та така останало името....
Твоето село кое е?

# 274
  • Вече на светло в София
с Жиленци. Това е първото село посока Гюешево ( КПП за Македония). На 6 км от Кюстендил. На него пък му викат "митничарското", защото сума митничари преди 10 години си накупуваха парцели там.

# 275
Ей, Югозапад - имате ли си сняг? Ако нямате, ние от Централна да ви пратим? Mr. Green
С нетърпение чакам да изпръхне градината, за да може да се работи. Гледам-разни листенца на цветя наболи, тревичка подкарала, шушне земята, тръгват сокове нагоре по стъблата. Скоро ще е! Simple Smile

# 276
  • Вече на светло в София
Днес и аз съм се разчувствала, и затова съм толкова активна. Не съм ходила тази седмица, но роднини ми казаха, че има 20 см. сняг преди 2 дни. Дано бързо се стопи. Иначе подготвих сандъчетата за семената. У нас е много топло, апартамента е южен и много бързо стават. Мин година ги посях на 7 март и даже ми прераснаха. Направих си мини парниче за пикиране на терасата от подръчни средства и си отгледах 120 корена домати. Grinning

# 277
  • Русе
Толкова много хора накуп отдавна не бях виждала тук. Явно наистина  се започва.

# 278
Пикирах домати от кофички в кофички. Като останат две, ги оставям в същата кофичка, в която са поникнали. Пръстта свърши. Пикирах за пръв път в живота си, с дръжката на една четка за рисуване става. Изкарах ги на терасата - южна, полуостъклена, защото в стаята, в която са, на терасата има козирка от поликарбон, а прозореца е високоенергиен стъклопакет и нямам идея каква част от спектъра на слънчевата светлина стига до тях.
Добре дошла, Маd! Сдушихте се чернооките момичета на Владимир Димитров.

# 279
Здравейте! И аз съм нова, и тук, и в градината.
Имам малко, но вече прекопано местенце за зеленчукова градина на вилата, намира се в Люлин планина, 870 м. надм. височина май беше.
Купих си от ТСМ нещо като парник - като метален шкаф с рафтове, отвън с найлон с цип.
Та въпросът ми, мога ли вече да засадя семенца там - домати, както и чери, краставици, тиквички и цветя?
Или пък е рано? При нас по принцип е по-хладно, зная, че съседите садят разсад домати навън най-рано края на май.

ПП. И понеже темата е еко, имам тор от калифорнийски червеи, за еко я купих, да я ползвам ли при разсада?

ППП. Толкова много неща искам да питам Embarassed.  Дадоха ми семена от лапад, те сега ли се садят или есен?

# 280
  • на брега на Дунава
Здравейте! Опитах се да чета за пермакуртурата , но това си е философия и трябва да се мисли.При нас пекна слънце и се запролети.Отивам утре при градината си на балкана /около 400 м надморска височина/.При вас в Кюстендилско не е ли по топличко. Вчера пикирах доматите в кофички от кафе /нямам място за по големи/ .И те вършат работа .Изнесох ги на остъкления балкон .Малко им е студено /12-15 градуса/, но се ококориха. Приготвила съм за утре да сея спанак,моркови ,салатно цвекло,лук от семе.Ще режа асмата.Нещо пропуснах ли ?Какво друго може да се посее в градината /грах и бакла вече съм сложила /.

# 281
  • Вече на светло в София
Здравей, нова Hug Hug Hug
Мисля, че съм виждала такива парници и в Бриколаж, не съм ползвала такъв и не знам. Мойте семеца ги държа вътре в стаята пред прозореца завити с найлонче докато пробият. После махам найлона и ги оставям още на топло докато не станат за пикиране( доматите) . Като станат малко по- големи, т.е. листенцата прекръстят ги изваждам при хубаво време да се каляват навън после  ги пикирам ги изкарвам навън , като вечер или ги внасям или ги завивам с найлон и черга, ако е студено. Но това се случва през април.
Краставичките и тиквичките стават по-бързо и аз ги боцкам кря на март - началото на април, защото ги слагам в градината през май. Иначе при нас им е студено, трябва да са под найлон с въздух и няма кой да се грижи за тях.

# 282
Ей, Югозапад - имате ли си сняг? Ако нямате, ние от Централна да ви пратим? Mr. Green
Ани,стига мила!Едва се запролети от вчера при нас.До онзи ден вятър щипеше,преди това сняг ни валя.Като навсякъде де...Аман.Едва чакам утре да се заровя,да почопля,ВреМе е за ГрадиНарски фитнес Joy
MAD65 ,чувала съм го Жиленци.Беше ми любопитно да не се окажем съседки,но и от областта важи  bouquet
gelikas,СЪЩО!  bouquet
Веселчето къде се загуби ...

# 283
Благодаря, MAD65, за топлото посрещане и тук! Hug Hug Hug

А за колко време става от семенце растение, годно за садене на двора?
Миналата година насадих чери директно в земята, не помня по кое време точно беше,  когато се е позатоплило явно, станаха супер доматчета, но в края на сезона.
Та сега реших да правя разсад, но наистина нямам никаква престава колко време му трябва.
Почвата ни  е много лоша, буци глина, миналата година ми докараха една черна пръст, да пооблагородим поне градинките.

# 284
  • Пазете Гор
Здравейте на всички, които сега се включват в темата. Желая успех, добри мигове в градината и настоявам за споделяне на емоции и трикове. Ех, колко се радвам, че ставаме наистина много!

Аз пътувах из Златията (там си е, да знаеш, Вес), и там има педя сняг, Ana.Ivanova . А буците, гдето се показали, едни изпръхнали, рохки, и утрин из тях се вдига пАра. Знаете ли, че някъде наричат водата от топенето на снега "тлъста вода"...

нова
, различните растения изискват различна зрелост за разсаждане, като отклонения от седмица или две не са фатални. Добре е, че правиш расад, това ускорява нещата много  - спрямо директната сеитба разликата е в месеци! Удоволствието е несравнимо повече-  та това са твоите растения, от семенца.

Ако сееш утре, ще изкараш около 10 май 7-седмичен разсад - идеален. Кога падат последните слани при теб? Ако е след 10 май, изчакай още седмица. И не си хаби площите с чери сортове.

Югозапада, привет, ама вие магданоз не сеете ли? Хм...пък казват, че имате огнена кръв Wink! Утре всички да засееете по два квадрата магданоз! Сега е моментът. Така както и (да подсетя МХ) - репички, целина за разсад, пащърнак, разни стари луци, защо не и копър.

Толкова много хора, надежди, вълнения...хубаво е..аз да ви подготвя, че мотичките са се разхлабили много през престоя. И беловете. Simple Smile

Картофаджиите със собствено семе да почват да рътят.

Общи условия

Активация на акаунт