(Био) зеленчукова градина 7

• 92 910
  • 753
  •   1
Отговори
# 285
Ейй, ама и аз да се похваля  Joy - вече имам пикирани чушленца в чашки от кафе. И днес си купих балучка, само 1 кг. за ,,зелено,,. Утре ще впрегна свекъра да си я сади. А въобще каква е разликата между арпаджик и балучка newsm78 Накрая се доверих на това, което продавачката ми препоръча да взема.

# 286
  • Пазете Гор
tzarina, лукът е тригодишно растение.
Първата пролет сеем нагъсто семе, и наесен прибираме арпаджик. На втората заравяме арпаджика, получаваме лук на глави. Дребната фракция от този лук (с диаметър под 2,5 см) от  се нарича балучка. Балучката е чудна за яхнии, където се слага цяла, обелена, разбира се.

На третата пролет от балучките, заровени рано напролет, излизат пера лук, който е добър за пролетни чорбици и салати. Малко по-късно излиза цветоносното стебло, от което се добива семе. С това приключва жизненият цикъл на лука.

Та с две думи, изборът между арпаджик и балучка е: лук за глави ли искаме, или за зелено?

Разбира се, отговорът трябва да е: и двете.
Всичко си има своето място и време. Балучката се сади като предкултура. Арпаджикът освобождава площта през юли-август.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 21:51 от Куркума

# 287
Куркума, благодаря ти Hug. Не ме е подвела значи продавачката. Исках за зелено садене. Като й казах това, всички на опашката прихнаха от смях. Ама те са и напред с материала, че като ги слушах какво си разговарят, аз нищо от това не разбирам.
И семе от сминдух си купих, децата много го обичат на филийки. За него имам някакви спомени баба как го гледаше, така че мисля, че ще се справя без кой знае колко разправия.

# 288
Куркума, благодаря!
Значи и аз ще сея магданоз, щом сега може.
Съседите по-принцип садят домати навън след 24 май, ама те са много възрастни и помнят някоя си година много отдавна, когато паднала слана на 24-ти май. Може и да са прави, но аз съм от по-нетърпеливите.
Аз ще садя не повече от трийсетина корена домати, мога евентуално да ги захлупя с пластмасови бутилки, ако не  е много топло времето? newsm78

А и за лапада питах, сега ли се сее? Embarassed

ПП. Изпитах и аз удоволствието от нещо, което сам си отгледал, макар и скромно. Като ви гледам градините и се засрамвам чак.
Миналата година наблегнах на подправките, но добих само магданоз, копър и мащерка в големи количества. Останалите майоран, босилек и т.н. хич не ги видях.  А, да и краставички имахме и зелен фасул. Това последното още не сме го изяли всичкото.

# 289
  • DE
Аз пък да ви кажа че днес  поливах градината ! Няма да ми повярвате каква суша е тук.
От седмици само слънце и един вятър брули не е за разправяне !
Тук където аз живея почвата е песачлива, някакъв ужас. Нашата улица не е асвалтирана и като зафучи вятър, летят  пясъци като в пустинята. Тревата е суха като слама !
Псето е с постоянна маскировка
ivematze.snimka.bg/flowers/gradina.507336.22699929

Аз пикирах вече всички домати,  патладжана и част от чушките.
Посяла съм семена на различни цветя. Забучих далии и кани в големи саксии и кофи, да почнат да се сабуждат от зимния сън, и сега чакам да дойде пролетта... !

Куркума, благодаря за разяснениета за лука. Беше ме досрамяло миналата година да ви питам какво е "балучки". Аз садя лук само да имам за зелено, за салата. Купуваме на есен от един наш познат чувал с лук и килото излиzа 10 цента. Не си заслужава да садя и заема пространство.

Нова, аз имам  стъклен парник и покрит с найлон. Но не изкарвам ниЩо от новите разсади до края на Март. Вътре имам засадени само репички и малко лук.
Мисля че Мimi vi2, пишеЩа тук в темата сееше в такъв парник. Може тя да сподели !

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 02:29 от matze

# 290
нова, аз зная, че лапада прави много дълбоки корени и засее ли се един път, после така му се разпространява семето, че ще си имаш во веки веков в градината Joy Здрави корени са по принцип, така че може би е добре направо в градината да се сади. Навремето баба така му хвърляше семето, избираше си един ъгъл на двора и там садеше семенцето на гнезденца. Лапада е достатъчно студоустойчив, доказано е.

# 291
  • При розите и топлата вода ......!
Привет на всички от Югозапада и не от там! Hug
Куркума и кръвта ни е буйна и магданоз сеем!  Wink
Вчера посях разсад на леха, домати- Идел и Наслада, пипер- Златен медал, Куртовска капия и някакво семе от Гърция, праз и кромид - наше произвадство, цвекло, репички и чубрица. Сега ще си търся пъщърнак и лапад, а по- нататък ще посея бяла и черна ряпа. Морковите и спанака и магданоза още на са се показали, но с топличкото и това ще стане. Днес щях да сея домати в парник, но отложихме че е Тодоров ден. Утре ще купувам готов разсад и ще сея. Решихме тази година да сеем Рила и Наслада.
matze , градината ти е прекрасна! Peace

# 292
  • Пазете Гор
Днес посях: магданоз мое семе, целина  от тъщата, пащърнак, моркови Тушон, бакла от тъщата, спанак Матадор, грах Динга (нисък) и увивен. Посях за разсад на домати (розова магия, елена, идеал, рила, дорина, опал), пипер (капия куртовска и софийска, сиврия, чорбаджийски и шипка джулюнска) и патладжан. Надписах сандъците, етикетчета, дати, стана като за изложба.
За утре останаха цвеклото и салатен лук.

Местният ни газда днес сееше в парник семе за доматения разсад.

gelikas обърка ме ти, но най-важното разбрах - градинарстваш здраво. Значи: което е семе  - сеем, ако е стрък - садим. За да е ясно за всички.

Сравнително сухичко е и в Южна България, matze. Нормално е по това време почвената влажност да доближава ППВ (пределна полска/почвена влагоемност), а пък то не е точно тъй.

Вие сеете лапад, а пък аз водих две годишна битка, за да изчистя моравата от него Simple Smile.

# 293
Чудно време беше днес! Grinning Цял ден щъках из градината, вече засадих доматките в оранжерията, купих сутринта бял патладжан с розов отенък  (от семената това бях забравила) и си спомних, че тук някой много похвали белите патладжани.  Grinning Орязах малините, а съпруга ми дръвчетата, посях семенца на цветя.........и чакаме бебета в прасешкото семейство. Grinning

# 294
Хайде, ще стискаме палци за много бебета и мама Праска да е добра мама
че то само с гарнитура не се живее

# 295
Благодаря, Вълк! Grinning

# 296
Лелее, ама вие знате ли как реват силно малките прасенца Twisted Evil Направо не се търпят, особенно ако са повече на брой и са гладни...Миналото лято чичо ми имаше 10 малки родени прасенца, като станеше време за ядене, лелееее #Crazy, направо ми се цепваше главата. Ама те много пищят...

# 297
  • Пазете Гор
Малка е България, пък какви разлики! Аз днеска сях пипер, пък едно момиче пита преди дни кога да пикира, че вече имала трети лист.

Имахме една череша, дето плододаваше около 10 юли, а в Петрич, да речем, почваха към 15 май. Беше от старите сортове, с вкус, плътен като кафето на ерген, ароматна, черна. Удари я гръм, преди десетина години.

Аз да споделя, че смятам пикирането за удачно мероприятие единствено при доматите. И при пипера, и при тиквовите не дава особено ускорение на добива. Нека уточня, че в домашната градина седмица или две не са важни, но при промишленото земеделие е друго. Има цени, договори, борси...Трудно е там.
Нека кажем и добра дума за тези, които отглеждат зарзават не само за себе си. От мене  - поклон.

Чак бял патладжан, анемония, не съм виждал. Аз отгледах един раиран, светло-лилав.

Колко вкусен беше, олеле. В кьопоолуто тургам зелен домат, мноооого чесън, магданоз обилно, и печена зелена капия. Зехтинец колкото вземе, малко чубрица...

Имаше едни 12 прасенца, чиято майка не желаеше да ги кърми. Заех се аз, с бирена бутилка и парцал. Ха познайте кого мислеха за мама  Grinning. Прасенцата са едни от най-милите животинки.

# 298
Той ги е хранел по час, на анемония праската ще ги храни на поискване и готово.
Десет са доста, може и блякото да не им е стигало. Само свиня-майка не съм гледал.
Малките зайчета ако не им стига млякото, нослетата им са сбръчкани, и като ги отвиеш, потскачат нагоре като топки. Зайката се бракува и въпросът се решава. Това им харесвах на зайците, че и да забравиш да ги нахраниш, гък не се чува.
Най-лесно от проклета майка се гледат козлета - ни шише, ни биберон топваш му муцуната в току-що издоеното мляко два-три пъти, и почва да пие като вода Имахме една проклета Пена, раждаше две бели и едно цветно, и цветното не искаше Така го блъскаше като я наближи, че хвръкваше на другия край на дама Като отида на село, ще й снимам черепа с рогата

# 299
А пък да се похваля с нещо - свекъра обеща да ми гледа 3 кокошки и 1 петел. Много имам мерак като си отидем в къщата, сутрин да чувам кукуригане на петел Laughing И понеже един съсед ми подарява такъв гласовит петел, ще трябва да му подсигурим женска компания от поне 2-3 кокошчици hahaha И свекъра е обещал да ми ги гледа. Измислила съм им имена - петела ще е Бехлюл. А кокошките ще са - Бихтер, Фирдевс и Пейкер Laughing

Общи условия

Активация на акаунт