(Био) зеленчукова градина 7

• 92 913
  • 753
  •   1
Отговори
# 300
Бих ти препоръчал Старозагорска червена, по 4,50-5 лв ги продават на пазара от птицекомбинатите, щом станат на 14 месеца Снасят едри яйца и са с кафява черупка, с оранжев жълтък не са придирчиви към храната, не е задълхително да ги храните със смески, и с жино снасят
Недостатък - много си приличат, няма да ги познаваш коя е Бихтер, коя Фирдес и коя Пейкер

# 301
Ами Вълчо, аз разчитам тук в региона на човек, който само с продаване на кокошки и пиленца се занимава. Но дори да ми е споменал откъде и какви са му породите, смятай, че там е останало. Аз такива подробности не помня. Зная, че той има някакви хубави видове и снасят големи яйца, тъй като ние си купуваме от него, когато си ходим. А относно храната - на първо време ще разчитаме на чувалчета със смески, защото ние нямаме зърнени храни, защото в нас не се гледат животни. Освен ловджийските кучета на мъжа ми. И той дълбоко подозира, че страстта ми към петльовото пеене ще секне в мига, когато си отидем за няколко почивни дни и петела ме събуди рано-рано. И пътя до тенджерата под налягане не бил никак дълъг Joy

# 302
  • Пазете Гор
Отваряме една тема, която е дълга, а за мене много интересна - породите кокошки.

От няколко години се снабдявам с пилешко от родителите на Благоверната. Напролет вземат бройлери - и вместо 40 дни, ги угояват около 75 -90 дни, с чисто зърно. Резултатът е към 3 кг чисто тегло за "пиле". Не се шегувам, едри са, пущините.

Подобно оглеждане ма пилета дава най-доброто от промишленото и домашното - пилето не прилича на сврака, т. е. има си месо, крехко е, но същевременно вкусно, крехко и ароматно, става бързо, а пък се отглежда хуманно.

По темата е постът ми: храненето на пилето става със зърно, добито на място, и с растителен отпадък (трева, плевели, обелки).

Обичам житните култури. Да прекараш ръка по класовете...хубаво е. Помните ли "Гладиатор"-а?!

Заговорих за пилета, но зная, че да сготвиш петел (ех, ако има и скопен), или кокошка е различно.

# 303
Ами покрай био-градинката, закачихме и био-животинките Joy
Аз обожавам супичка от домашен петел или кокошчица Peace
Само че при нас няма никакви помещения за отглеждане на пилета, камо ли други животни. При получаването на къщата от баба, съборихме всички стари сгради и плевни. Оставихме само 1 стаичка за строителни материали. Та в нея ще настанявам трите грации и петела утре.

# 304
tzarina, прасетата се държат като прасета когато и стопаните се държат с тях като такива. Laughing Нашите прасета са по-скоро като кучета. Mr. Green Сами се израждат, заедно са с майката и когато искат се хранят, когато градината не е засадена е изцяло тяхна-ровят, акат.......и такива техни работи. Laughing Ходят на каишка, веднага се прибират в обора след като ги повикаме, обичат да се галят. Имат един минус пред кучетата-когато ги храниш от ръка не внимават много и се случва да те хапнат здраво. Laughing
По въпроса с кокошките от миналото лято имахме две квачки с общо 16 пилета. От всичките само една кокошка, а останалото петли. Joy

# 305
Таткото е бил повреден нещо.  Shocked 
Петлите трябва да се заколят, преди да започнат да заглеждат кокошките. След това не са толкова сладки. Абе нарочваш един за тамазлък, а останалите - щом пропее някой - супичка, фризер.

# 306
Справихме се с повечето останаха само още два за тенджерата. Grinning

# 307
Ами да се отчета и аз. Отидохме днес с една кошница семена и заварих...два пръста сняг Shocked
Голяма ще да ми е била кошницата.

Но, сглобихме онова нещо като парник, насадих семена от домати сърцевидни (една баба ми ги даде лятото на морето), лавандула - трети  и последен опит ще правя (досега на двора съм я сяла направо и не ми се получи) и тиквички от онези кръглите.
Намерих и едно парче земя 1 на 2 м. непокрито със сняг, където посадих лук и магданоз.

Студенко си е още при нас. Засега толкова.

ПП. Кокошките май ядяли голите охлюви. Дали е така?

# 308
Кокошките ядат абсолютно всичко

# 309
И аз тук  Laughing. При нас снегът още не се е стопил и е рано за работа в градината, но ще ви следя с интерес.

# 310
Как пък навреме подхванахте за кокошчиците, моят мъж сега се е размечтал в един ъгъл на градината да си пусне няколко кокошчици. Освен да си разширим темата  hahaha

# 311
  jumpuu Днес открих сезона  Laughing Садихме чесън, арпаджик. Посях и малко цветя! Най-после слънчице и топлина. Като гледам  всички май са с мотичките навън.Спорна работа   bouquet

# 312
  • густо майна Филибето
Вчера най-сетне сях граха. Днес ще ръсна едни миналогодишни семенца на магданоз, репички и моркови. И рози имам за садене.

Харесала съм си петел порода Феникс, заради естетиката, не заради месцето Grinning

Другия  фаворит ми е Шабо:

Последна редакция: нд, 13 мар 2011, 14:04 от Ljuboznatelna

# 313
Хайде, да ви се похваля с трите кокошчици  Joy
Вълчо, ама те са старозагорски и са червени, точно каквито ти ги описваше. А петлето се оказа много гласовито. Едно миньонче таковинка, ама глас има като за цял духов оркестър hahaha.
И за да съм баш по зеленчуковата тема - днес свекъра насади балучката, а и чесънчета бил сложил още есента. Аз пък ще садя салатки утре в една саксия. Като станат, ще се разсаждат.

# 314
Препратиха ме с въпроса ми при вас - надявам се да ми отговорите!
Искам да си купя домати семе, но сорта трябва да е устойчив на тия мънатите дъждове. При нас често валят и след тях започва едно пръскане - свят им се завива. Свекъра ми каза - "Холандски домати да вземеш!" Някой му препоръчал, но име не му казал. Аз потърсих чрез Гугъл, но не се ориентирах. Ако можете ми помогнете!
Ще ги сея в ястък евентуално през уикенда. Градината е с лек наклон на юг. Богата почва наторена с угнил оборски тор. Но през последните години все не мога да нацеля сортовете на доматите.

Общи условия

Активация на акаунт