(Био) зеленчукова градина 7

• 92 540
  • 753
  •   1
Отговори
# 570
Като стана въпрос за паякообразни и дъждовно време, да покажа фотоси от вчера.
Мъгл-оси и мистерии.
http://media.snimka.bg/8314/022883946.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/8315/022884497.jpg?r=0

Ани, майстор си на разсада с доматите  Peace - моят още не е поникнал Laughing

# 571
Добро утро!
Отдавна не съм имала куче-бебе, та докато пишкаме, докато почистим след пишкането - и се разсъних. А днес трябваше да спя до късно, но не би.
Ето какво покълна от патладжана

Видовете
http://media.snimka.bg/8261/022777214.jpg?r=0

Покълнал
http://media.snimka.bg/8315/022885731.jpg?r=0

Най-бърз е тсаконики, ладагата е тука-тука, а белия още се бави, но до ден-два очаквам включване.

Важен въпрос
На част от пикирания разсад домати забелязах петна по листенцата - като изтънели и изсъхнали на места. Май е мана, но не съм сигурна и е  само на една част от разсада, другия е добре, за всеки случай ги отдалечих на двата края на терасата. Днес ще го снимам.

# 572
Здравейте на всички и от мен. Вчера открих тази хубава тема и много се радвам, че все повече хора  се замислят какво хапват. Аз живея в къща с двор около 1,5 дка и за сега съм засяла грах, чесън, лук, салта, спанак, моркови и чакам след обилните дъждове да исъхне малко и да пикирам доматите , чушките и пипера навън под найлон. Също така отглеждам зайци и в този ред на мисли искам да попитам мога ли да торя с техните акита. А сега ще използвам че в градината не може да се влезе и се връщам да чета старите теми.

# 573
Разбира се, че можеш. За зайците знам помече, отколкото за зеленчукопроизводство, овощарство и лозарство, взети заедно  Mr. Green Ако те интересува нещо, питай. Ако имаш място в градината, да не го ровят кокошките, си направи от дялани камъни или нещо друго един квадрат и трупай там заешката тор. Есента махаш повърхностния слой, докато стигнеш до еднородна тор, в която не си личат топченцата. С това ториш и после ореш или обръщаш. Неугнилото го връщаш обратно в карето. С две такива торища е още по-удобно, като се напълни едното го покриваш със слой пръст  5-10 см и поливаш с лейка с хладка вода.

# 574
Здравей, tintirin! Хубаво е, че имаш голям двор, но той си иска и доста грижи! Когато това се върши с ентусиазъм, не тежи, а е забавление и релаксация! А катрофи няма ли да сееш?
За торене са подходящи всички торове, хубаво е да е стар, угнил, миналогодишен. Но пък не е задължително. Торя и с пресен, когато каквото има. Като го объркам с пръст, за да не е в пряк досег с корените, няма проблем. Във вадите на доматите съм сложила пресен кокоши тор, видно е, че се чувстват добре.
Понякога има голямо разминаване между теория и практика, така че съм с особено мнение по въпроса за торовете.  Simple Smile
Може ли снимка на зайчетата? Слабост са ми!
Вълк, кутията ти е пълна, исках нещо да те питам.
Кривондела, красива паяжина с още по-красиви лалета долу!

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 11:51 от Ana.Ivanova

# 575
Ще сея картофи но тук по нашия край е още студено, обикновено ги сеем след 15 април и въпреки всичко се съобразяваме с времето. Ще направя снимки на зайците и ще ги кача. Наистина са големи сладури, особено малките като една детска градина са, но когато дойде ред за колене бягам.
Значи мога да правя шербет по рецептата на Куркума с не толкова добре угнила заешка тор докато другата угнива?

Последна редакция: ср, 30 мар 2011, 12:00 от tintirin

# 576
  • Стара Загора
Здравейте на всички! Много хубава тема! Съвсем наскоро я открих и изчетох всичко от първата страница. Много полезни неща научих. Ние в къщи от тази година се заехме да правим разсади на домати, патладжани, тиквички и краставици. Довечера ще пиша повече, че сега ми е ограничено времето. Искам да попитам освен от гората, от къде мога да намеря колове за боб и домати? В Практикер има, но са по 5 лв. единия, което ми идва доста скъпичко, като се има предвид, че само за боба ще ни трябват поне 30 бр. Имате ли някакви идеи какво може евентуално да се приспособи за тази цел? (От миналата година горският е глобил доста хора от селото, постоянно обикалял да следи кой реже дървета.)

# 577
Аз си купих колове за домати по един и 40. Представлямат тръби от някаква пластмаса, дълги са около два метра, много са здрави, въпреки, че ги забивам с брадвата. Не е кръгла тръба, а леко като четирилистна детелина. За боб ще са къси, а може би и прекалено гладки, но за домати са безупречни. Купих ги от магазин на пазара в Разград, в който се продават и найлон за тунелчета, найлон за парници, мрежа за краставици, мрежи за чували за картофи.
Съжалявам, че като сменяхме тръбите на блока не купих малко, сега с тия тръби и нипели можех да си сглобявам всякакви парници, краставичарници и асми за кивита. Занесохми ги на вторични.

http://www.agroborsa.com/Gabrovo/Kolove_za_domati_PVC/JU_BG/showproduct.do

# 578
  • Вече на светло в София
Валя, такива колове като на Вълчо има на Сточна гара в сортови семена, ако си от София. За съжаление не им запомних цената  Thinking Май имат телефон на склада, но не го знам
Аз се чудих дали ще издъжат  доматите, слабички ми се сториха, но щом са вече пробвани явно са издръжливи. newsm10

# 579
Да кажа и аз едно здрасти на градинарската банда HugРадостно е ,че се множим... Grinning
Хубав дъждец пръсна от вчера при нас.Спанак,грахчета избутали са земята нагоре и радостно повяват листенца PartyЗаедно с тях обаче и плевелите правят същото Grinning
Да питам-на една малка фиданка колко амониева селитра е нужно да наръся сега newsm78.Да не ги уморя нещо,че са ми крехки още.
И още-на колко листа и височина да разсаждам салатките и ранното зеле?Имат по 4-5 листа,но не са по високи от 5см...Лани ги разсадих на около 10см,но бяха някак си по равномерни,а сега са най различни големини.
Цитат
Всичкото това живее, ходи, диша и се размножава всред зарзаватите ми. Намирам го за чудесно.
Куркума,да това е чудесно,част от природата,но само да не се срещам с влечуги в зарзавата желая...Имам фобия от тях ShockedСигурно сърдечен срив ще получа...

# 580
Да не забравя довечера ще Ви пусна снимки на моите конструкции за домати и краставици. Направени са аналогично на начина по които се гледат краставици и домати при оранжерийно производство.

# 581
  • на брега на Дунава
Misisbg,не повече от двадесет грама на квадратен метър амониева селитра /аз обяче сложих комбиниран тор /.Ако си торила при посаждането сега е достъпчно само половината .
И аз много се страхувам от змии , но има в градината семейство таралежи ,които спят под едни съчки и ужасно хъркат.Откакто се появиха ,всичко е наред.Иначе скачат едни грозни жаби и ме стряскат вечер.Едната живее под асмата и редовно се хвърля на обувката ми.Пълно е с охлюви ,но с къщички.Хрупат ми цветята и редовно ги изхвърлям на улицата.Жал ми е да ги убивам.Птици -бол.Сега е една суетня и гълчава ,нали им е любвния период .Всичко това е защото около нашата къща никой не живее постоянно и изобщо в цялата махала има само едно семейство възрастни хора.Прекрасно е за почивка .Мечта... Laughing

# 582
И тук има какви ли не твари. Близко сме до река, така, че имаме и едни огромни плъхове. Има и едни летящи хлебарки ( дълги са около 8 см). Змии също има - аз не съм виждала , но приятели бяха намерили в двора си гърмяща змия. Купила съм тук една химия ( според мен си е чист нафталин) - пише, че държи змиите надалеч. Дано не се налага да я ползвам. Иначе огнени мравки бол ( за тях имам гранули) имаме и доста пчели и оси - ще викаме да ги морят, че да не нажилят бебока ни. Комари бол. Така си е като сме на топло  Mr. Green

# 583
Оня ден чистих един буренясал ъгъл да си скова една пейчица, под лешниците на съседката се пада, и взеха да излизат запечатани охлюви. После се разходих из руините на бившето ТКЗС, то е съвсем близо до нас и в коренищата намерих още. Та събирах охлюви с кирка. Сготвих ги пържени, с пресен лук. Чудни са, грам мръсотийка нямат. Като ги изсипах във вряща вода, сами им паднаха белите капачета отпред.

# 584
Вълкът с дълъг ник, заинтригува ме с тези колове, за първа година ли ще ги ползваш? Моите домати ги връзвах на телове миналата година, опънати на бетонови колове, ама нещо не ми е много красиво, а и тежат и само да ги разнасяме из градината, не иде.
Титина, да ти кажа добре дошла  Hug С интерес чакам снимките.
misisbg, и аз като засаждах моите фиданки им сложих комбинирана тор, по препоръката на агронома в аптеката.

Общи условия

Активация на акаунт