(Био) зеленчукова градина 7

• 92 369
  • 753
  •   1
Отговори
# 75
  • Пазете Гор
valqq, разбирам ентусиазма ти. Да знаеш само, че ще е по-прегледно да не слагаш своите постинги един след друг, сдружени по няколко. Тъй не се прави, че да има разговор, и дискусия. Пък и да гледаме все около зарзавата да се въртим, инак да си кажем имаме какво.

Ето, съвсем зеленчуково да се похваля с ново парче пастърма, увесено на пръта при другите неща. Не е по темата ли? Ами - чубрицата за поръсване е мое производство  Wink.

Утре ще посея малко марулки със съзнанието, че доста окъснях. Впечатлен съм от името - Гюмюрджинска черна маруля. Звучи някак старо, мераклийско, като Драмска ракия, смядовска луканка, Куртовска капия.

Има една планина - Гюмюрджински снежник, част от Родопите, гранична с Гърция. Сигурно зимъс е снежен, гледан от Комотини. У нас се вижда от Кирково, Домище, по пътя за Маказа.

В една верига магазини продават зелен фасул консерва на фирма от Куртово Конаре (и двете ли са с главна буква?). Бива го - крехък, вкусен, няма конци и лико, не че съм очаквал друго, де.

Наздраве!

# 76
Наздраве, Куркума! Момичета? Вълк?
Куркума, аз съм на същото дередже - всички мезета отидоха по предназначение. Моя месар дига рамене. Има един нов магазин в Първенец, знаеш го селото. След борсата е магазинът. Утре отивам там за филета, да накача и някой суджук, също. Че прогнозата е още 10 дни студ и вино.
А и снежника го знам, и Куртово Конаре. Да съм по темата де Laughing

# 77
Куркума, чета с удовалствие написаното от теб !

Peace

# 78
Да се присламча и аз, пак при Вас!

Днес се сдобих с Хоби фермер бр. 555.
На 2-ра страница има информация за 5 нови хибрида домати - Magestic F1, Sophia, Силует F1, Толин F1 и  VT 60774 F1 , Crazy - каквото и да означава това.
Не пише да са генномодифицирани, нито на кого са производство.

Някакви отзиви?

# 79

Ей този най-вкусен ми изглежда.  Joy

# 80
Люлииииииииин, защо ме разсънваш?  Joy

Дедо, добре дошъл!
И аз си имам бадемче, миналата есен мъжа ми окъснал две бадемчета от комшийските, заровил ги и през пролетта моя милост реши, че си има праскова, на това ми приличаха листата. Разделило ми се е на две дръвчето, обаче. Дали е добре това, ще видя имам ли снимка да покажа.
http://media.snimka.bg/8099/022454175.jpg?r=0
и друга работа се отваря напролет, 200 кв гранитогрес си завъдихме, та ако има желаещи за раздвижване, сформирам бригада  Mr. Green
http://media.snimka.bg/8099/022454177.jpg?r=0

Последна редакция: сб, 19 фев 2011, 00:08 от lady_Blu

# 81
Здравей, Лейди.
Интересно дръвче ще стане с два ствола. Моят съвет е да му махнеш сега долните клонки. Много ниско излизат. Комшиите имат ли, ако не- засей още едно две от друг сорт.Това може и да не го ашладисваш. И мен ме чакат бая квадрати гранитогрес, но е още в разсадника.

# 82
Дедо, Hug къде се губиш.
KrIvOnDeLa и ти добре завърнала се-не вярвай много на прочетеното в списания.Рекламата си работи.Вярвай повече на това,което си видяла с очите си и опитала на вкус.Което не пречи да пробваш нов сорт,но не като основен Hug
valqq,добре присъединила се и ти.Не мога да видя снимките ти Thinking.По повод споделеното за медната тел-и ние миналата година бодохме телчета.А есента като чистихме градината се загледах в тях-стояха си такива каквито ги сложихме.А медта при окисляването си образува син камък newsm78.Благоверния,ме гледа и се смее-оставил ме бил да си изпробвам щуротиите и ме чакал да вдяна,че няма как емайлирано телче да се окисли Joy.Та тази година който реше да бучи телчета първо да остъргва лаковото покритие.

# 83
Зависи, ако е от бобинажен проводник, с който се навиван бобини за дросели и трансформатори е лакиран. Не са лакирани жичките от захранващите кабели на електроуреди и медните жици за проводник в електроинсталации - тия са по-дебелички и ще се мушкат по-лесно, особено ако се режат със секач под ъгъл.

Последна редакция: сб, 19 фев 2011, 11:01 от Вълкът с дълъг ник

# 84
vili__66 благрдаря и на теб за посрещането .И да медната тел беше от тези дебелите кабели и(( и много лесно се забива.Но наистина мисля.че тя ми спаси доматите.Ето от тук го прочетох.Пак от форума някой го беше пуснал:http://www.maxima.bg/bg/library/zadoma/savetibalkoni/main.htm

# 85
Дедо,бадемите могат ли да виреят в нашия северозападен край?

# 86
matze - много мерси за разяснението за компоста. Аз не мога да се оправя още с всичко писано по въпроса - на половината места пише да се разбърква, на другата половина - не. Нашия компостер е такъв и няма механизъм за разбъркване. Аз си го представям пълниш отгоре, вадиш отдолу и така постоянно. Thinking Ако някой друг компостира ще ми е интересно да разкаже!

valqq - уелкъм... Това за жичките и аз го чета на няколко места и мисля да пробваме таз година. Медта и сярата са разрешени за биоземеделие.

Цитат: "Естествени фунгициди са сярата и медта. Медта се използува под формата на
бордолезов разтвор срещу маните по картофите, спанака и др., а сярата се
използува за прашене при различни причинители на брашнянки, ръжди и др.
ВНИМАНИЕ: Медта трябва да се използува ограничено. Например
стандартите в Швейцария ограничават използуваните и до 400 гр/декар
годишно."

# 87
Дедо,бадемите могат ли да виреят в нашия северозападен край?
Вяла, къде беше ти? При нас, Търновско, бадемите растат добре, от бабата на мъжа ми намерихме една огромна торба бадеми, той също помни, че доста бадеим са яли, аз за две години имах добив десетина бадема  Mr. Green На смятам, че не е климата проблема на това...

# 88
Valqq-здравей!
Тук биоградинарите използват медна тел или пластини,когато се борят с/у плужеци и рошковци.Видях навита тел на спирала като заграждение на салатки.Ниско подпряна в почвата,като бариера.Когато докоснат със слугавата си обвивка метала голите охлюви подскачат като при зъболекарско почукване-биметализъм,късо съединение в мозъка.Не умират,но си имат едно на ум.
А Guqi да не ни отвлича с километричните си южни плажове,че ще оспамя темата с въпроси за сърфа. Hug
Ами да разкаже за австралийските лози.4-ти в света сте по виноделство.Знакът с кенгурото е любим гост на трапезите ни в Америка.
Размечтах се за Дедово-Куркумените тънки мезета с 5 глътки австралийски шираз,в тънкостенна чаша.
Ако няма природно-богата почва за градинарство идва ред на повдигнатите лехи.Правоъгълно сковано скеле с изкуствена почва.В нета има подробна информация за редуванието на пластовете,Guqi.Огледай се наоколо за сръбски,босненски,украйнски фермери-преселници.Една кръв сме.От тях ще научиш  и споделиш опит,мераци и разсад.
За добро утро-прерийни лески.
http://prikachi.com/images/315/2317315Q.jpg
http://prikachi.com/images/748/3001748E.jpg
http://prikachi.com/images/753/3001753G.jpg   -храстовиден hamamelis,(орехът на вешиците),невероятна етерично маслена култура.С олиото замазваме тук-там бръчиците от усмивки,изпръхналите отрудени земеделски ръце.... Laughing

# 89
mama_gali от Враца съм. Климата ни е от най-кофти вариант .Хем от запад хем от север студ.Затова питам за бадемите.Веселчето,ето пък от тебе научих чудесен съвет за голите охлюви.Миналата година ми изпасоха 60 марули.Излизат гадините нощем,ядат си ина сутринта няма никой.Тази година ще пробвам твоя метод.

Общи условия

Активация на акаунт