(Био) зеленчукова градина 7

• 92 398
  • 753
  •   1
Отговори
# 120
И аз да се включа.  Миналата година произведох най-вкусните салатки. Купих от една баба разсад - на къдръви зелени и едни вишнево - червени, които се оказаха по-крехки и по-вкусни от всички останали. Подредих си ги като мозайка. Забавлявах се страхотно. Не искаха никакви грижи - дори дядо Господ ми ги полива и пак станаха. И нямаха нищо общо с купените от пазара.

# 121
palmolina, тая пролет си купи и балучки за пресен лук за салатата Mr. Green

# 122
Значи не е късно да се сади? Мислех, че само наесен е подходящо. А за колко време приблизително лука ще стане готов за салатки? Месец или два?

# 123
gelikas-Здравей! Hug
Наблюдавах аспержи в една от близките ферми.Мисля,че е важно правилното засаждане на коренищата.Изкопава се дупка на около 10-15 см дълбочина,завиват с поне 1 см тор и върху него полягат корените на аспарагуса.Изрично говореха за добре дренираща се почва и Ph около 6.5-7.5.
Трапът се зарива с почва,която не се тъпче.От корен до корен-поне 50 см.За да има възможност да се предпази от гъбични заболяванията,когато се разлисти короната.
Търпеливо,мераклийско растение е аспарагусът..В годината на засаждане -не бива да се прибира реколта.Стърчащите аспержи ще се разлистят като папрат,която е хубаво да огънеш надолу за храна на растението през следващата година.
Няма смисъл да се засаждат коренищата преди април-май.Обича топлината и слънцето-като жените е.
Дали пък не заслужих още един музикален поздрав... Heart Eyes
Палмолина-Здравей!
И аз харесвам цветните саладки-полезни,вкусни,леко тръпчивки.Радвам сетивата си с цветове и мозайки също.Понеже нямам място често посявам семена директно в почвата,на гъсто.Постригвам им крехките листенца като спанак.С ябълков оцет,зехтин и някое счукано орехче...Мннн. hahaha
Лозарите-wake up! Laughing
В градинския център докараха лозички и малини.Обаче разлистени.А навън е зима,сняг.Минус 4 градуса.Мога ли да ги отглеждам вътре в саксия до април месец и след туй да ги преместя отвън.Или пък да почакам с покупката?Има ли значение фазата на растението ,за вкореняването?
Лек ден!

# 124
gelikas-Здравей! Hug
В градинския център докараха лозички и малини.Обаче разлистени.А навън е зима,сняг.Минус 4 градуса.Мога ли да ги отглеждам вътре в саксия до април месец и след туй да ги преместя отвън.Или пък да почакам с покупката?Има ли значение фазата на растението ,за вкореняването?
Лек ден!
Не съм вкоренявяла разлистена лоза, нито малина. Вкоренявала съм капини, но на есен и от стъбло.
Тези всъщност са вкоренени, но е още рано да ги изкараш навън. Мисля, че ще измръзнат, листата имат голяма повърхност и сок.

# 125
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
... Пролетта ще садя няколко корена къпини без бодли, ...

брат ми има такива къпини  Confused на вкус са като черници, даже по-зле  Confused
 Thinking но може би на компот ще са добре

# 126
Що бе, Goody? Плодовете й са едни едри и черни, а детето ги яде наръсени със захар. Или с цедено кисело мляко.  Иначе аз компоти не съм правила, но съм опитвала и са хубави на вкус. Една съседка ми даде тази зима. А и аз ще садя- корена, ти да не мислиш, че ще правя големи редове. Да има там лятото за десерт, за кремчета отгоре да се гарнира Laughing

# 127
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
ами те са едри и по много "на китка" но на вкус бяха много странни, някак без сладост  Blush
но както каза, има лек за това, наръсваш с захар и всичко си идва на мястото  Hug

и стават много високи  Thinking май идваха на височината на асмата, а под мея минава автобус  Blush

# 128
Гледат се на редове и се режат като лозе Обичам ги всякак

# 129
Имам такива къпини и съм ги пуснала да се катерят по асмалъка. Сладки са ако ги оставиш да узреят хубаво, даже по-скоро да са презрели Wink
Рalmolina ти ме заинтригува с тези червени салатки  newsm78, дай малко информация за тях.

# 130
Те са всъщност вишнево-червени на цвят, но не го приемай като истинско червено, по-скоро като утайка от вино. В интерес на истината търсих обикновен разсад,  но съжалих една баба на пазара, която  ги продаваше и ми  се примоли да ги купя. Изобщо не знаех какво е. Бях приятно изненадана после колко са вкусни. В някои по-добри ресторанти ги предлагат смесени с обикновена зелена салата. Снимала съм ги от радост. Мога да кача снимки на подукцията.

# 131
  • Русе
http://sortovisemena-bg.com/units/%D1%81%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%82 … D1%80..html?u=100
 Надявам се за такава салата ства въпрос.

# 132
  • Варна
Имам проблем – моля за помощ! Тази година правя разсад на домати за втора година. Миналата година поникна без проблем (мисля на третия ден), но тази минава вече пети ден и нищо не пониква и много се притеснявам дали семената няма да изгният. За да иазбегна пикинирането, садих директно в кофички, предварително поляти, на дълбочина точно от 1.5 см (разграфих си един молив за целта), отгоре завих с прозрачното фолио за сандвичи. Температурата на въздуха през деня е над 20 градуса, но нощем пада до 13 градуса (сложих термометър). Моля дайте съвет как да затопля допълнително и дали все още има шанс семенцата да поникнат? Вече съм разтревожена.

# 133
  • Русе
Manzhelka, мисля, че до десетина дни не е фатално. Моите никнаха за около седмица при такива температури, дори дневните бяха по-ниски.Не зная при много кофички как може да ги затоплиш всичките, че да никнат по-бързо. Използвала съм електрическа възглавница за затопляне, но става за две, три кутии примерно. Все пак изчакай още малко.За три дни поникват при доста топло.

# 134

Не, не е такава. Тази не е много вкусна. Става повече за украса. Ето такава

И друго, което аз открих - и двата вида салатки ако  при брането ги отрежеш с нож на 3-4 см от основата, като оставиш дръжката, после от средата пораства нова салатка. И така почти до лятото.

Общи условия

Активация на акаунт