(Био) зеленчукова градина 7

• 92 530
  • 753
  •   1
Отговори
# 630

Кайсиите винаги ли цъфтят в бяло newsm78.Питам щото в  един ред имам кайсия,праскова,нектарина и дюла....И забравих кое до кое се намира Embarassed
Кво ти пука, снимай ги, по кората ще ги разпознаем. Нектарината би трябвало да е като праскова, и така да се реже. Пъпките на кайсията са червени, а цвета почти бял, цветовете на дюлята са в пъти по-големи от тия на кайсията.

пп Дюлята цъфти доста след разлистването, даже здравеца бе цъфнал, съдя по снимките от един и същ ден - http://images25.snimka.bg/005753007.jpg?r=0

# 631
Дюлята с семково-при тях първо се развиват листата,след това цветовете.При костилковите е обратното.Младите праскови и нектарини са със сравнително гладка кора,а кайсиите и зарзалите с леко напукана.Освен това вторите имат много по-мощен разстеж и при резитбата им се оставя водач и се формира пирамидална структура.Режат се на повече пъпки.При прасковите се формира корона тип "чаша",за да може слънцето да огрява отвсякъде.По това време изрязаната праскова изглежда почти мъртва Laughing.А от баща ми знам,че не режеш ли праскова тя умира.
За пипера-най-сложната част от отглеждането на разсада е до кръстосването.За разлика от домата,който никне и при по-ниски температури,пипера иска поне 10 градуса среднодневна такава.След поникването е хубаво да се позасуши-страшното е преполиването съчетано с ниски температури.Започне ли да формира истински листа смело може да се полива,да се проветрява.И расте с часове.Същото важи и за патладжана.Така,че споко  Peace,все още сме в бавната фаза и чакаме подходящи условия.

# 632
Аз вече имам малки завръз на краставиците и чери доматите. Днес ще чета, що нямам на др домати

# 633
  • Страната на чудесата
Запис и при вас LaughingОт тази зима сме и ние с къща в близост до София и съответно като едни свикнали със земята хора и аз, и мъжа ми, учим и детето така.
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/188795_2105001056 … 964_5077808_n.jpg
Имам от 2 седмици насят лук,чесън, репички (вече поникнали бяха този уикенд) и моркови. Баща ми е градинар, но на мен ми е първи път да си решавам сама къде какво да сложа и определено много се забавлявам и разтоварвам.

# 634
Запис и при вас LaughingОт тази зима сме и ние с къща в близост до София и съответно като едни свикнали със земята хора и аз, и мъжа ми, учим и детето така.
http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/188795_2105001056 … 964_5077808_n.jpg
Имам от 2 седмици насят лук,чесън, репички (вече поникнали бяха този уикенд) и моркови. Баща ми е градинар, но на мен ми е първи път да си решавам сама къде какво да сложа и определено много се забавлявам и разтоварвам.
ААА супер!И аз си мечтая детето ми да разсте в такава среда,но нашата къшичка е чак на 18 километа от града и засега си се бутаме в гарсионерката.Надявам се някой ден да позамогнеме и да можеме да си позволиме по-честичко пътуване до селото.

# 635
  • Страната на чудесата
hit86, тя вашата на 18 км.си е направо близо, нашата е в Долна Баня, ама пусти мерак-вижда ни се близо, на фона на Русе(мъжа ми) и Разград(аз) Laughing А иначе, и аз се надявам така да се променят нещата,че да е възможно да живеем там повечето време, а не в апартамента thumbsup

# 636
  • на брега на Дунава
Ей ,направо сте си добре. Аз пътувам на 130 км.всяка седмица , от Дунава до Балкана , и за друго да няма , за бензин първо заделям пари.Пусти мерак. Но си струва - пълна пустош е ,само птички и природа.
 Бях отписала един пипер Куптовска капия ,посят на 1.03 . и днес като погледнах наникнал всичкия.Явно си чака слънчице.Всичкия си разсад от домати и пипер съм изнесла на балкона и му е добре.
А как го докарвате да берете домати през юни. Аз не мога.Разсажвам на 26-27.април и бера чак на 01.08.Нощите са студени през юни на балкана .Иначе е 400 м.надморска височина.Почти съм убедила мъжката част в къщи за най-обикновен тунел , но за другата година.

# 637
  • Русе
И при мен са 17км. и си ходим събота и неделя, но може да се наложи и всеки ден да пътувам. На село хората няма какво да работят и всички пътуват до града, дори и учениците. Иначе се справям с градината и само през почивните дни.
  Моите разсади на патладжан, целина и пипер:
http://an65.snimka.bg/hobby/gradina-2011.566664.22956951
http://an65.snimka.bg/hobby/gradina-2011.566664.22956949
http://an65.snimka.bg/hobby/gradina-2011.566664.22956950

Последна редакция: вт, 05 апр 2011, 18:33 от анн

# 638
  • При розите и топлата вода ......!
При мен пък 50 крачки и съм в градината и 500 крачки и съм на работа, но пък ме квалифицират.......... селянка! Simple Smile
МХ, аз бера домати юни, но от оранжерия. Тази година първата я посях ня 13 март, а втората на 31 март, ще видим кога от коя ще бера.
vili__66 , в наше село по всеобщо мнение пипер в градините не става. Наистина, вирее докато станат завързи и после увяхвят цели корени и така до край. В повечето къщи избягват да го сеят. Посееш ли в полето става. На какво се дължи не знам. newsm78
Titina , кога ся краставичките? Моите сега са кръстосали. В оранжерията купих готов разсад Сандра, а аз посях под найлон Гергана.
Аз не съм забелязяла какъв е цвета на кайсията. Мисля че е бледорозов, но утре ще видя.
 misisbg, и мен ме плаши времето. Днес беше облачно, мрачно абе неприятно.

# 639
На 26 януари сях семената ( падна оранжерията и посмачка доста от краставичките вече пикирани). Втората реколта сях февруари направо в ястъка ( мн интересна дума използвана от баща ми за дървения съндък в който са ми растенията). Но имай предвид , че аз живея на мн топло место.

# 640
  • Пазете Гор
Lucky Plam, нали знаеш колко различно е подножието на Рила от Делиормана или Русенско. Казвам го, за да се настроиш за нови емоции в градината. И започвай с картофите вече. Там стават чудни. Поразпитай за семе. Завиждам ти за тръпката, когато опознаваш новата градина.  Wink
анн, тебе отдавна съм те признал.   bouquet Целината ти е готова за засаждане. То не, че и другите не са, но просто е студено навън. Целината не страда. Ти имаше ли парник?

МХ, аз нямам парник, и не съм брал по-рано от 5 юли, и беше хрупкав, честно казано. 20 юни ми е целта. При мене метрите са над 600...Ниските нощни температури са наистина стопиращ фактор. Преди парника е добре да се помисли за завет, ако няма. Моята Куртовска капия тръгна от вчера, сята на 10 март. Това е чуден пипер, месест (4 мм), триъгълно сечение, сладък, ароматен. Аз ще го гледам в тенекии, за да подобря: (1)почвената температура, (2)да постигна добро слънчево огряване, (3) подходяща почвена структура, (4)оптимално поливане и торене.
gelikas , защо не опиташ и ти с пипер в тенекия? Почвената смес ще я обсъдим тука, не е кой знае каква философия. Може, разбира се и в някой красив съд да садиш, идеята е да се подбере почвената смеска каквато трябва, и да се постигнаят другите условия.

Въпреки, че много си я обичам, бая километри ми е подарила работата. Един екватор годишно, там някъде. И колко градини съм видял  Simple Smile

Цитат
...падна оранжерията ....
Абе само моята жена ли има мъж - дюлгерин? Wink. Тъй е, като вземате интелектуалци  Laughing

Titina ти си почти друга планета, в Тексас. Разказвай ни.

При мене поникнали баклата, двата вида грах (увивен и Динга), моркови и праз. Тая година турих една дъсчица, докато оформях браздите, и сега редовете ми прави.

Сипах си чашка и си я пийнах в градината, за първи път тази година. Горещо препоръчвам.

# 641
Довечера да не забравя ще постна снимки как за кол на домат е използвана ...палма. Доста от колчетата ми са дръжки от палмови листа.

# 642
  • Русе
Куркума, нямам парник разсада го гредам в къщи. А мога ли да разсаждам целината вече?

# 643
  • Пазете Гор
Твърдо да, анн. Подбери ден, след който се очакват валежи, или поне облачно време. Пропада до около 25% от разсада, поне при мене. Прецени дали искаш глави, или само шума. Това ще опрдели гъстотата, вида на лехата.

Целината е фин зеленчук. Не е подправка, макар и да е ароматна. Телешко варено, зелева салата, пилешка супа, зимна пача - без целина са леко бледи. Да не говорим, е е храна с благодатно действие върху организма:

http://agronet.bg/agro-news/interesni-novini/1043-celina-kerviz.html

По някаква странна селекция родителите на жена ми са завъдили целина, която, макар и да дава семе на втората година, продължава да дава листа издънково от корена. По някакъв начин е станала многогодишна. Това спшестява сума главоболия, защото семето от целина е едно от най-бавно кълнящите (40-60 дни понякога, затова се и ръти), младите растения са любими на охлюви и червеи, след разсаждане "боледува".

# 644
  • Русе
Куркума благодаря. Тази седмица ще я разсадя. Разсада е на целина за глави.Листата ползвам за подправка, а главите ще слагам в туршиите. Ще предвидя разстояние  при садене за големи глави.

Общи условия

Активация на акаунт