ВЪПРОСИ към хомеопати - 12

• 40 277
  • 744
  •   1
Отговори
# 720

Добре, но какво представляват "симптомите", примерно може ли "раздразнителност" да е симптом? Имам предвид, ако интервюто ми "преди" е ден А, а интервюто ми "след" е ден Б, и деня Б и междувременно се заразя с грип, ще излезе, че грипа е изява на хомеопатичното; а пък то ще си е от грипния вирус ?

Разбира се, че раздразнителността е симптом. Представяте ли си, всичко е 6, няма фактори на средата, които да провокират раздразнителност, а пък има раздразнителност.

И разбира се, че ще отчетем факта, че сте се разболелеи от грип и симптомите които проявявате са симптоми на грипа, а не на хомеопатичното лекарство. Грипа ще провали експеримента. Ще изчакаме да оздравеете и ще започнем отначало.  Grinning

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 23:29 от Nial

# 721
  • София - Варна - Бургас
Мисля 4е е доказан феномен, за някои хранителни вещества (със сигурност не вси4ки), 4е като имаш дефицит ти се ядат то4но те. Много деца хрупат тебешир - вероятно поради желание за калций; може би малката и липсва витамин С или нещо подобно; има го и при животните, някои ядат пръст за да си набавят минерали и т.н.

Не мога да цитирам конкретно изследване, но ще потърся ако искате, може и да греша тук говоря наизуст.

От друга страна мисля 4е не винаги организма знае то4но какво иска, затова някои хора на определение диети които твърдят, 4е им е добре, полу4ават дефицити. Например някои строги вегетарианци и вегани ако не мислят какво е съдържанието на това, което ядат, се "изпускат" и си навли4ат дефицит на вещества, такъва слу4аи са описани много.

Ина4е не знам  до колко хомеопатията е фактор при промяната на хратителните навици, моите се променят през няколко години и без хомеопатия във всеки слу4ай.

Хипопотамче здравей,

Казваш че си лаик, но аз лично не мисля така... тук в този форум, какви ли не са влизали и... излизали.

Както и да е, народа има една поговорка: "От дървото не вижда гората" така че и аз имам въпрос за теб, как ще изтълкуваш тази народна поговорка?

Мече и Нощни очи    newsm10

# 722
Ами в хомеопатията съм лаик, имам предвид, чела съм много за нея, и виждам много противоречия, които ме карат да не вярвам в нея.

Занимавам се с ортодоксална наука.

В миналото често нападах хомеопатията с "пълни глупости", "трябва да си много глупав, за да вярваш в това", но реших, че може би съм прекалено крайна. Може би това, че на мен нещата ми се струват като противоречиви да не са, но да не зная нещо, което да "сглоби" пъзела, и това незнание да ми пречи да разбера. Затова питам професионалисти. Мисля че въпросите ми са основателни?

Не разбрах в какъв контекст е тази поговорка. Ако имаш предвид, че фактите, които аз знам ме заслепяват да разбера повече, именно това допускам и аз, затова, както казах - питам.

Вдъхнови ме да го направя следната мисъл: ако някой човек не знае, че има гравитация, и му кажеш, че земята е кръгла, той ще каже "не ми се връзва, ако беше кръгла хората отдолу ще изпопадат"; по същия начин на мен хомеопатията не ми се връзва, но пък може да ми убягва някой факт.

Nial, вече ми е неудобно да те питам, защото ти загубих толкова време вече... но значи ли това, че в "симптомите" на проявленията на хомеопатичните няма "температура", "гадене", "хрема" ? правили са ми интервю и са ме питали неща даже като това какви фобии имам, но никога не са ми казвали за какви симптоми точно гледат. защото ако в проявлението на лекарството има симптомите, които се проявяват и при грип, от къде да знаеш вирус ли е, хомеопатично проявление ли е? това с разделянето на ефектите ми е най-трудно за разбиране. може би са направили тестването за ефект да е само 2 дни за да избегнат такива дългосрочни интерференции на фактори? но пък така ако дадено ХЛ има бавен ефект, за 2 дни дали ще се разбере нещо? Курсовете по хомеопатия са ми много скъпи (все пак съм студент-докторант), за да се запиша да задавам въпроси там, и единствения източник ми остава интернет.

# 723
  • ул. "Мечтание"
Хомеопатията не ти се връзва, защото не искаш да ти се връзва.  Wink Търсиш несъотстствия и фалове, а не съответствия и доказателства. Въпрос на гледна точка!

И на мен много неща не ми се връзват, защото не искам да ми се връзват и така ми е удобно.  Mr. Green Въпрос на избори и на... хм... вяра.

Избирам едно нещо пред друго нещо. Не защото това, което съм избрала е повече или по-вярно от другото, а просто на мен ми харесва повече.

Аз лично уважавам алопатичната медицина, ако я извадим в чистия ѝ научен вид. Но тя не е само наука, намесени са много други неща, които не ми допадат. Най-вече не харесвам... как да се изразя... човешкия фактор (разбирай, хората които я практикуват и начина по който го правят). Съответно съм намерила за себе си достатъчно "доказателства", които да я изпратят в графа "не вярвам в това" и "не ми се връзва".

По-трудно е да вникнем в това, че ако успеем да се отървем от стереотипите и мейнстрийм истините ще се окаже, че доста неща, които на пръв поглед са несъвместими едно с друго съвсем успешно могат да обитават една и съща реалност и да са съвместими в нея. Също и че няма грешно и вярно, а само избори коя нишка да следваме.  Wink

Едно време моя приятелка беше сравнила различните гледните точка като хора, които гледат в аквариум от различни страни. Те виждат едно и също нещо по различен начин. Мисля, че сме точно такива хора- виждаме едно и също нещо, но го виждаме от различен ъгъл и го разбираме и възприемаме различно.

# 724
Много интересна дискусия сте заформили. Аз само си чета и научавам нови неща Grinning

oх, имах предвид, 4е много деца ядат тебешир и това се асоциира с недостик на калций, а тя щом толкова оби4а лимон може да не и стига витамин Ц Simple Smile
За солта и вит. Ц не ми беше дошло на ум. Моята и лимони напоследък иска да яде.
А имаше един период, в който ядеше дърво Shocked Не го е гълтала, защото я следях, но като видеше нещо дървено и започваше да го дъвче, а беше вече голяма. Не беше някоя бебешка приумица.

# 725
казах, че не съм сигурна за това, а че съм чела подобно изследване някъде... мога да потърся конкретното изследване, сигурно може да се оспори, но ето в тази статия

http://www.babycaredaily.com/why-do-children-eat-chalk/

се говори за същото, така че не си измислям, че съм чувала някъде. не твърдя, че е вярно, просто споделих какво съм чувала.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pica_(disorder) а тук има за различни разстройства; не казвам, че апетита към дадена храна е непременно симптом на нещо, аз имам апетит към пастички например Simple Smile но има някакви изключителни случаи в които може да е; родителя сам предполагам може да прецени кога се касае до прищявка и кога може да е индикация за проблем. както и да е.

За хомеопатията: добре, ако вие виждате връзки, които аз не виждам, не може ли да ми кажете какво виждате?

Нощни очи, не е вярно, че не искам да ми се връзва. Опитвам се да гледам обективно. Златно правило в емпиричната наука е не да можеш да намериш аргумент, който да потвърждава нещо, а да не можеш да намериш аргумент, който да го опровергае. Ако една "връзка" беше достатъчна, тогава защо дори самите хомеопатични тестове се правят на голяма извадка хора, и трябва поне 50% да отговорят, за да се счете за валидно, както Neil така любезно ми обясни по-горе, за което не знаех и благодаря.

Но "задай правилните въпроси и ще получиш правилните отговори и ще разбереш" ми звучи много неопределено. Не разбирам какво неправилно има във въпроса "колко време помни водата", и това е нещо конкретно, не е да има нужда от дълги обяснения.

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 01:35 от begem0t_

# 726
  • София - Варна - Бургас
Щом искаш да те обучаваме, добре, всяко знание започва отпред назад, а не обратното, и така ето началото:

Самуел Ханеман
ОРГАНОН  НА  ЛЕЧЕБНОТО ИЗКУСТВО

§1. Най-високото и единствено призвание на лекаря е да прави болните хора здрави, което се нарича лекуване.

Забележка 1. Не да изгражда теоретични системи, нито пък да се опитва да обяснява явленията.

# 727
искаш да кажеш, че хомеопатията се интересува дали лекарството лекува или не, а не се интересува от механизма му на действие?  Thinking

# 728

Не разбирам какво неправилно има във въпроса "колко време помни водата", и това е нещо конкретно, не е да има нужда от дълги обяснения.

5 минути 26 секунди  Grinning  Grinning  Grinning

Запознайте се с Теория на квантово кластерното равновесие.

Иначе неправилното е, че така зададен въпроса, по никой начин не ви помага да разберете хомеопатията, а вие декларирахте, че това е вашата цел.

Всяка наука за да бъде разбрана, изисква да се подходи към нея по определен начин, съществува методологичен ред.
Въпросите ви не са в медотологичния порядък, който ще ви помогне да разберете хомеопатията. Ако целта ви е да разберете повече - ще е нужно да смените подхода.

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 02:08 от Nial

# 729
По принцип мислех да кажа така:

Според мен теорията на квантовото кластерно равновесие не обяснява феноменът памет да водата. Всъщност мисля, че в нея подобно нещо не се споменава  Thinking
Не съм физик, и може би греша, но доколкото ми е известно съществуват методи, при които равновесните свойства на течностите могат да бъдат изчислени чрез прилагане на стандарната квантова статистическа термодинамика на химичното равновесием към равновесието между молекулните кластери. Показано е в научни публикации как стандартните уравниения на транслационните и електронните parition function (не знам как се превежда този термин на БГ) могат да се модифицират за да отчитат и кластер-кластерните взаимодействия. Е, та така това квантово кластерно равновесие, когато се приложи към водата, може да се използва за описание на поведението на водните кластери; динамиката на образуването на водородни връзки и т.н. Нищо в тази теория (или поне нищо известно на мен) не е свързано с памет на водата, най-малкото, че според нея стабилността на водните кластери е много малка, и не зависи от предходното състояние на системата, т.е. ако имаме разреждания,  няма значение какво е било разтвореното вещество преди пределените разреждания. Може би пропускам нещо от теорята, но не знам какво.

Но очевидно това няма значение, защото както казвате да се ровя в науката зад нея не е правилния подход към разбирането на хомеопатията, и го зарязвам. Съжалявам, ако ви смущавам, но такъв ми е бекграунда и познавам само по-горния подход към разбирането на науката: нището на факти и търсенето на опровержения. В случая специалистите сте вие, затова ще се вслушам:

Всяка наука за да бъде разбрана, изисква да се подходи към нея по определен начин, съществува методологичен ред.
Въпросите ви не са в медотологичния порядък, който ще ви помогне да разберете хомеопатията. Ако целта ви е да разберете повече - ще е нужно да смените подхода.

Разбирам, но какъв е правилния подход? Кой е методологичния ред или поне къде мога да прочета какъв е той? Гугъл не ми дава резултати за методологичен ред в хомеопатията Sad

# 730
  • София - Варна - Бургас
искаш да кажеш, че хомеопатията се интересува дали лекарството лекува или не, а не се интересува от механизма му на действие?  Thinking

Точно така!   smile3501

Нима господстващата Медицина може да разбере и обясни явленията?...
  А и тя например казва, за над 50% от болестите: "Етиология низвестна..."
 Ако беше така, нямаше в България на всеки час от Рак да умират по две човешки същества...въпреки големите усиия и огромни средства, които се хвърлят у нас и по света за борбата с рака.

Nial, съветвам теб и нея, да спрете "да си го мерите" а да си Чатите на лични или в Скайп-а, за да не задръствате форума, в който по правилата, цитирам: "НЕ СЕ ДОПУСКАТ СПОРОВЕ, ЗА ИЛИ ПРОТИВ ХОМЕОПАТИЯТА"

Последна редакция: ср, 16 мар 2011, 08:11 от Aleksander

# 731
  • Пловдив
 ooooh!...да, в началото беше интересно,но май новата ни съфорумка иска да и се четат лекции или да се подготви за изпита си тук  Laughing Въпросите и отиват към друго измерение... Peace Wink

# 732
На мен ми е изключително интересно! Ако ще "чатите" на друго място, може ли някак да ме включите, че да надничам?  Mr. Green  Crazy. Наистина ми е страшно интересно - бегемот, благодаря, че изникна от нищото и взе да задаваш тези въпроси  Simple Smile.
Алекс, защо мислиш, че това е "за и против"? Тя просто иска да разбере.. Да, ясно е, че няма как тук да проведете хом.курс  Mr. Green, но насоките, които дава Ниал са съвсем достатъчни, мисля.. и много полезни  Peace

Бегемот, аз, от позицията си на още по-голям лаик в хомеопатията от теб (защото по въпросите ти виждам, че определено е така  Laughing), да ти кажа какво виждам. Виждам едно състояние на сина ми - неясно, неопределено (е, последният хом. намери някакво обяснение, но преди това - никой нищо). Виждам куп лекари-алопати да вдигат рамене и да казват - дай му това, да видим дали ще подейства; дай му онова - да видим дали ще подейства.. Искаха и с някакви успокоителни сиропчета да го тъпчат, а тогава той нямаше и годинка  Crazy. И сега това състояние е спомен; да, скорошен е все още, не е съвсем сигурно (от моя гледна точка), че няма да се появи пак, но този път наистина си мисля, че успяхме.  Виждам и разни други нещица, но за тях пък не мога да съм 100% сигурна, че са вследствие на хомеопатичното лечение - имам около 85-90% сигурност, така че ще си ги запазя за мен и хомеопата Wink. Това е моят съвсем скромен опит с хомеопатията.

А за това защо тестовете се правят на повече хора - Ниал сякаш спомена в единия от постовете си, а и е логично - човек не може да разгърне цялата картина на лекарството, което се тества. Ето - споменатото от теб ХЛ имало около 10 хил. симптома. Е няма как всички те да се проявят у един човек. А и нали стана ясно, че хомеопатията е емпирична наука, не почива само на вярата. Точно по този начин си се доказва, че тя е именно такава.

# 733
Много интересна дискусия сте заформили newsm12

Истината е, че и аз когато започнах да се интересувам от хомеопатия се опитвах някак си логично да си обясня нещата за това как така водата ще помни? newsm78И до сега мои познати ми се присмиват, но ги отминавам с усмивка.Накупих си книжки и чета.Отговорите дойдоха с четенето.

Повярвах обаче истински след като видях как от 1 прием на ХЛ детето свали висока температура, как от апендисита и помен няма/вместо операция/ и т.н. случай който трядиционната медицина лекува доста нещадящо и драстично.
Сега съм и абсолютен фен newsm44 и се оглеждам за хомеопатичен курс.

# 734
  • ул. "Мечтание"
Бегемот, колкото и да ти се иска да е така, на нищо не можеш да погледнеш обективно. Никое човешко същество не може да го направи - винаги има намесени чувства, опит, пристрастия...

Съветвам те да се запишеш на сериозен хомеопатичен курс, току виж ти са се изяснили нещата. Разбира се, ако наистина сериозно се интересуваш. Ако е само за чесане на езици - не си хаби парите. Хомеопатия не се учи с Гугъл и форуми, макар че може да ти просветнат доста неща от там.  Wink

Успех!

Общи условия

Активация на акаунт