ВЪПРОСИ към хомеопати - 12

• 40 604
  • 744
  •   1
Отговори
# 195
Много е страшно. И точно защото е страшно, е още по-страшно, когато някой решава да се лекува с хомеоаптия, без да е прочел и един ред, или да се самолекува.

Както и да го въртим, хомеопатията означава да поемеш отговорност за себе си, много повече от това да идеш до кабинета и да ти дадат рецепта, както сме свикнали. Хубаво е човек да е информиран за това какво е хомеопатията.

Тук-там пише, че е "нежната медицина", но да сме честни - какво знаят хората, какво знае масовият потребител на услуга за хомеопатията?

Ами това е нещо билково, което лекаря ми даде да пробвам и ако не стане ще даде антибиотик. Това е нещо билково и понеже е естествено няма странични действия за разлика от синтетичните лекарства - това си мислят хората и това е пълна заблуда.

Хомеопатията НЕ е безвредна. Нищо не е безвредно, щом може да лекува, значи не е безвредно. Изяжте 10 килограма ягоди да видите колко са безвредни....

В Параграф 19 на Органон пише:

След като болестите не представляват нищо друго освен изменения в състоянието на здраве на здравия индивид, изявяващи се с болестни признаци, и излекуването също е възможно да настъпи единствено чрез промяна към по-добро здраве в състоянието на здраве на болния индивид, съвършено очевидно е, че лекарствените средства не биха могли никога да лекуват болести, ако не притежаваха силата да изменят състоянието на здраве на човека, "по- отношение на усещания и функции; че в действителност цялата си лечебна сила те дължат единствено на своята способност да изменят състоянието на здраве на човека.

Разбирате ли какво ни е написал Ханеман?

Хомеопатичните лекарства лекуват на принципа, че когато се срещнат две подобни болести, по силната" от тях в динамичен аспект унищожава "по-слабата". Как става това? Ами тялото се разболява само от по-силното нарушение, а когато то отмине, по-слабото вече не съществува.
Ханеман е "копирал" природата. Хомеопатичните лекарства са изкуствени болести. На база на принципа на подобието хомеопатът подбира онова ХЛ, което е максимално подобно, т.е хомеопатът дава "изкуствена болест", която е подобна на естествената. След това остава само да се подбере потенцията. Каква потенция? Ами такава щото ХЛ да е с по висок динамизъм от естествената болест, но такава, че да не предизвика в човека разболяване от изкуствената болест (ХЛ). За справки: Органон, параграфи 43, 44, 45 и параграф 276.

Още ли си мислите че хомеопатията е безвредна? Безвредна е е само в ръцете на хомеопат практикуващ съгласно принципите разписани в Органон.

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 09:01 от Nial

# 196
А когато се разтвори гранулката в някакво количество вода, колко време може да се дава от разтвора? До сега съм давала в течна форма винаги, разтварям 1 гранулка в 50мл вода, но винаги съм давала да изпие цялата течност на малки глътки като задържа за кратко в устата.

Господи, боже мой и пресвета Дево  Shocked Shocked Shocked ама какви са тези хомеоапти, които изписват подобни граничещи с лудостта предписания. Моля кажете ми това хомеопат ли го е изписал или е ваше свободно съчинение. Ако е ваша идея е някак си простимо, от позицията ви на лаик, но е недопустимо хомеопат да предпише подобно нещо.

И нашият (вече бивш) хом. така предписваше...
Това може да го покажете на своя хомеопат, но ако стигнем дотам пациентите да показват на хомеопатите какво пише в Органон, т.е да ги учат на методология на хомеопатичното предписание и как да си водят случаите - по добре е пациентът далеч да бяга от такива практикуващи.

Преди да прочета това, си помислих, че трябва да си изготвим някакви проверяващи "въпросници" и първото интервю да го провеждаме ние, пациентите и чак тогава да решаваме дали ще се лекуваме при въпросния хомеопат. Щото иначе какво излиза - проба-грешка... Игра и гавра със здравето ни... А да не споменавам и паричното изражение...

Ама много се ядосвам - човек от всичко трябва да разбира. Тръгваш да се лекуваш от нещо си - прочиташ хиляда неща, за да стигнеш до извода, че лекарите нищо не разбират (то се и вижда като не ти помагат) - това преди като разчитах повече на тях  Mr. Green. Почваш да кърмиш - пак трябва да прочетеш де що има инфо, за да успееш, понеже повечето, които трябва да разбират от това ти помагат със "съветите" да си спреш кърмата. Искаш да раждаш нормално след секцио - пак ТИ трябва да убедиш лекаря, че можеш  Crazy. Колата ти се развали и пак трябва да прочетеш сумА ти неща, щото майсторът ще вземе да те излъже  ooooh! Е**** и нещото, в което живеем  Tired

И сори за офф-топика  Blush

# 197
Започвате да ги изпитвате на Органон. Питате го - какво се казва в параграф 2, а в параграф 4, а в парагрф 10, а в 247, а в 273, а в 276 ?   Но за да знете дали ви отговаря правилно, трябва първо вие да сте го прочели. А прочетете ли веднъж, няма начин някой да ви заблуди.

Недопустимо е да не работят по Органон, а да се твърди че практикуват хомеопатия. Кое е хомеопатия и кое не е си го пише черно на бяло.

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 08:55 от Nial

# 198
Но знаеш ли кое е тъпото.. Още на първото интервю при предишния хом. вмъкнах думите "класически хомеопат". Той каза, че имало една хомеопатия - тази, която е в Органон на Ханеман. За мен, като лаик (какъвто още съм си и дълго време ще бъда вероятно  Laughing) това бе достатъчно...  Значи, ето - чете и ползва точно Органон - нямам място за съмнения и притеснения... Но явно не е съвсем достатъчно.
Пък за въпросника ми хрумна, защото едно от момичетата беше направило такъв въпросник за раждането след секцио... Дали лекарят е склонен - да го проверим и да не си губим времето, ако не е.
Интересно ми е - наизуст ли ги знаеш всичките параграфи и възможно ли е това? Т.е. да, сигурно знаеш какво точно пише в Органон, но кое в точно кой параграф е...  Rolling Eyes   bouquet

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 09:11 от Усмихнатото

# 199
Здравейте, моля да ми помогнете със съвет. Дъщеря ми на 2г. и 6 мес  изпи 3 антибиотика. Специалист УНГ ми изписа за профилактика на чести отити-  Авиаре 15СН- 1 път в седмицата- за 2-3 месеца,  Силицея 15СН- 3 пъти седмично за два месеца. Искам и опашката да направя след антибиотично лечение и въпроса ми е - няма ли много неща да станат? Благодаря предварително.

# 200
Зная какво пише във всеки един параграф и за какво става дума. Някой ги зная на изуст.
Така съм обучаван (не в БГ, защото и в БГ минах през школата на Хомеопатично общество, само за да видя как преподава конкуренцията, преди да отворим нашето училище  Grinning), така и аз обучавам - Органон трябва да се знае, но не само заглавието му  Grinning

# 201
Здравейте, моля да ми помогнете със съвет. Дъщеря ми на 2г. и 6 мес  изпи 3 антибиотика. Специалист УНГ ми изписа за профилактика на чести отити-  Авиаре 15СН- 1 път в седмицата- за 2-3 месеца,  Силицея 15СН- 3 пъти седмично за два месеца. Искам и опашката да направя след антибиотично лечение и въпроса ми е - няма ли много неща да станат? Благодаря предварително.

Мноооооооооооого неща ще станат. Намерети си хомеопат, ако искате да се лекувате с хомеопатия. Ако искате прочетете малко страници назад, ще намерите отговори, надявам се...

# 202
  • Пловдив
Аз мисля,че като отидеш при хомеопата първо той трябва,дори и накратко да те въведе в този вид лечение,да ти разкаже и за себе си с няколко думи... Rolling Eyes При нас не беше така!Може би хом.разчитат на това ние да се ограмотяваме предварително,което не е лошо,но все пак мисля че е редно и те да ни разкажат по-малко.

# 203
  • София
Nial, Aleksander, благодарности и от мен за времето, нервите и желанието, което отделяте отговаряйки на нашите въпроси.   bouquet
Nial, а това че трябва да се чете, си много прав. Когато реших да се обърна към хомеопатията за излекуване на хроничния проблем на дъщеря ми, използвам всяка свободна минута да чета, изтеглила съм си една книга, набелязала съм си няколко да си купя.
Може ли само един последен въпрос по темата за начина на приемане? До сега сме приемали 3 пъти от конституционното лекарство, като 2 и 3я път е давано след прекарване на остро състояние, т.е. болест, но различна, последния път изцяло увладяна с прием на ХЛ - съответстващо на картината на боледуване. Въпросът ми е следния, след като ХЛ се приема през повече от седмица, няма как да се запази същия р-ор, това означава ли че хомеопатът е трябвало всеки път да изписва ХЛ-во в различна потенция или да даде друго? Извинявам се ако отново звучи глупаво въпросът ми, но ми е важно, тъй като вече за 2ри път имам съмнения относно принципите му и най-вече това че не обеснява много, трябва аз да питам за да получа някакво по-подробно обяснение. А за да го сменя, трябва наистина да съм сигурна, за да мога да преценя следващия про който ще отида ще спазва ли принципите.

# 204
Разбира се, че трябва да се информира пациента за това какво е хомеопатия, как хомеопатията разбира здравето и болестта, но не можем да си обясним цялата хомеопатия в кабинета, би отнело минимум 4 години време  Grinning Така че лична отговорност на всеки - това е ключът и четене, или пък посещаване на курс.

# 205
  • София
Тандонова, съгласна съм Simple Smile Сега си спомням, че нашият хомеопат постъпи точно така - пита ме какво знам за хомеопатията, изслуша ме и след това разказа на кратко, поправяйки пропуските ми. Беше много полезно. Каза и какво и къде е учил и завършил.

Hellche, нашият хомеопат казва, че може 1 седмица да се използва разтвора на гранулката във вода. Ако трябва да се приеме пак, се разтваря нова и се приема пак след разбъркване. Един прием е една лъжичка обикновено.

# 206
Може ли само един последен въпрос по темата за начина на приемане? До сега сме приемали 3 пъти от конституционното лекарство, като 2 и 3я път е давано след прекарване на остро състояние, т.е. болест, но различна, последния път изцяло увладяна с прием на ХЛ - съответстващо на картината на боледуване. Въпросът ми е следния, след като ХЛ се приема през повече от седмица, няма как да се запази същия р-ор, това означава ли че хомеопатът е трябвало всеки път да изписва ХЛ-во в различна потенция или да даде друго? Извинявам се ако отново звучи глупаво въпросът ми, но ми е важно, тъй като вече за 2ри път имам съмнения относно принципите му и най-вече това че не обеснява много, трябва аз да питам за да получа някакво по-подробно обяснение. А за да го сменя, трябва наистина да съм сигурна, за да мога да преценя следващия про който ще отида ще спазва ли принципите.

Хомеопатът ви е задължен да ви приготви течно лекарство в шише - така пише в Органон, точно както вашият дентален лекар е задължен да си измие ръцете и да сложи ръкавици преди да ви бърка в устата. 

Само в случаите когато сте далеч и се налага спешен прием, той ще ви посъветва да си купите гранули и ще ви инструктира как да ги разредите.

Когато разполагате с течно лекарство в шише, вие сукусирате всеки път преди прием. Трайността на такова лекарство е вечна, ако се спазват принципите за съхранение.

Ако сте на гранули - слагате гранула в количество вода и ползвате до една седмица. След това слагате нова гранула от същата потенция (ако все още това е показаното ХЛ), в друго количество вода и ползвате отново. Има схеми на разреждане- те са описани в Органон.

# 207
  • Пловдив
Nial,това ли е основното издание на Органона или има и друго преди него?
http://www.bgbook.dir.bg/book.php?ID=31002

И една извадка,полезна на който му се чете...
http://www.holisticabg.com/pages.php?page_id=29&lang_id=1&curr_node=9

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 09:39 от tandonova79

# 208
  • София
Nial, много благодаря отново!

Аз наскоро намерих ето това
http://www.homeopathybg.org/members/haneman/Index.html
Честно казано малко съм прочела, защото ми идва трудно за разбиране и чета по малко и 1 абзац го прочитам по няколко пъти за да го разбера. Все още съм на първата страница дори.  Embarassed
А книгата и аз я набелязах и ще ми е интересно да разбера дали е същото, тъй като не видях в описанието кой я е превеждал...  newsm78
Ако е добра имам желание да си я купя, защото ще ми е по-лесно за четене.

# 209
  • София
И аз благодаря на Ниал и Александър за отделеното време и нерви!   bouquet
Ама много се ядосвам - човек от всичко трябва да разбира.
И аз това си мислех  Tired
Иначе вече знам, че хомеопатията не е безвредна и се опитвам да обясня това на майки, с които пиша в други теми, но те продължават да си дават Коризалия и Инфлуцид примерно, и не разбират защо като са доволни от ефекта, това не е съвсем правилно и хубаво за детето...
А всъщност едно допълнение да направя - конституцията са му давали не много на брой пъти, а лечението го осъществяваме с АМЕЛ, т.е. - вдигне ли Т или нещо друго - давам АМЕЛ, като поддържащо. И това ли не е правилно  Rolling Eyes
И последно, с риск да ми се скара някой  Simple Smile - излиза, че е по-малко опасно да се даде примерно АБ отколкото да се лекува с хомеопатия по неправилен начин?

Общи условия

Активация на акаунт