Декупажна библиотека, материaли, техники и инструменти

• 112 186
  • 718
  •   1
Отговори
# 615
          Катя ти е обяснила единия начин,а аз ти обяснявам другия :
          Напукването на дек.хартия или салфетка може да стане като се залепи мотива и след идеално изсъхване върху него се работи с двуфазно кракле.Аз след изсъхване на мотива обикновенно го напръсквам с лак и като изсъхне нанасям стъпка 1 и след това стъпка 2.Като се появят пукнатините чакам да изсъхне добре и след това втривам боя,сенки за очи с малко зехтин или ленено масло и....след това изтривам с меко парцалче.Тогава картинката /без значение каква / остава напукана .С еднофазно кракле НЕ се работи върху картина,а само под нея!

# 616
  • Стара Загора
Само да си кажа и какви ми са краклетата де...Значи двуфазното ми е това:

http://shop.arista-bg.com/catalog/popup_image.php?pID=68341

Превода на упътването е горе-долу такъв:

FINELINE CRACKLE VARNISH

На водна основа, двукомпонентна система. Имитира напукване като тънка черупка от порцелан върху остъклени повърхности.Нанесете на първата фаза (1 \ 2) на повърхността на вече украсения обект.Изчакайте го да изсъхне, след това се прилага втората фаза (2 \ 2), като го втрийте добре в повърхността с помощта на пръстите си!Вторият слой от лак ще се напука по време на сушене. Напукването може да се подчертае, чрез втриване на цветове по повърхността (например PENTART течност патина, PENTART антични паста).Моделът на напукване варира в зависимост от дебелината на слоя 1 \ 2 и 2 \ 2 и време за съхнене.Вторият слой от лак е водоустойчив.Оставете да изсъхне един ден, тогава се прилага PENTART  лак на основата на разтворител / обикновен лак/ върху напуканите повърхности!

AGEING VARNISH AND CRACKING VARNISH

Лак за състаряване на повърхности: осигурява лъскаво покритие с деликатен жълт оттенък.Разредете с минерален терпентин.Повърхности: предмети, боядисани с акрилна бои (особено DECO) или Трансфер медиум.Почистете със минерален терпентин.

СТЪПКА 1: Подготовка на повърхността: ако повърхността е пореста, тя трябва да бъде запечатана, преди да започнете. Можете да използвате някой от следните продукти: DECO CRAFT, DECO GLOSS (всеки цвят) и Трансфер медиум: Оставете 1 час да изсъхне, лака за състаряване на повърхности: позволява 24 часа да изсъхне.

Стъпка 2: Нанесете лака за състаряване на повърхности на средно дебел слой, като покриете цялата повърхност.

Стъпка 3: Изчакайте и като видите, че слоя е лепкав и започва да се втвърдява, но преди да е напълно сух, може да продължите със стъпка 4.
За краклето: За големи пукнатини изчакайте до 1 1 \ 2 - 2 1 \ 2 часа, а  за малките пукнатини изчакате до 2 1 \ 2 - 4 часа.
Полезни съвети: Трудно е да се определи колко време трябва да се изчака. Времето ще варира в зависимост от температурата и влажността. Ако работите с голяма повърхност можете да експериментират върху малко парче от дърво, преди да започнете. Подгряването на повърхността със сешоар ще образува по-големи пукнатини. За да почистите вашата четка, използвайте L&B Quick drying petroleum или Аrtiste white spirit.

Стъпка 4: Нанесете краклето, но когато слоя от състаряващия лак е вече изсъхнал.За най-добри резултати лакът се нанася с четката в една посока.Пукнатините трябва да се появят в рамките на 1 час, докато лакът изсъхва.Оставете 2 часа, за да изсъхне напълно. Ако след 1 час пукнатини не се появят, пуснете топъл сешоар (разстояние най-малко 50 см между сешоара и повърхността),и спрете, когато пукнатините започват да се появяват.Ако не сте доволни от резултата, отстранете краклето, използвайки вода и напоена гъба.Оставете да изсъхне и повторете процедурата.Започнете отново със състаряващия лак, и след като изсъхне, продължете с краклето.Ако е влажно е възможно пукнатините да не се появяват, изчакайте докато изсъхне и опитайте отново.

Стъпка 5: За да се отличат пункнатините: смесват се минерален терпентин античните кафяв или черен цвят, за да се получи желания тон.

Стъпка 6: Използване на антични цветове: натопете четка или пухкав плат в микс и го приложете за цялата повърхност, докато се постигне желания ефект.За да се засилят пукнатините, веднага изтъркайте повърхността с чиста кърпа, за да премахнете излишната боя.Оставете да изсъхне 24 часа.

Стъпка 7: Запечатване на проекта: прилага се окончателно защитен слой на състаряващия лак, който трябва да се постави 24 часа, след като античния цвят е изсъхнал.

Явно упътването е еднакво и за двуфазното кракле, и за състаряващия лак от същата серия и затова са направили комбинирано упътване.

А еднофазното ми кракле е на Рафаел - Iden'ko Medium fissureur cracking effect. Купих го от един магазин в Стара Загора, но няма упътване за употреба.

Последна редакция: пн, 26 дек 2011, 11:04 от Евва

# 617
  • Стара Загора
         Катя ти е обяснила единия начин,а аз ти обяснявам другия :
          Напукването на дек.хартия или салфетка може да стане като се залепи мотива и след идеално изсъхване върху него се работи с двуфазно кракле.Аз след изсъхване на мотива обикновенно го напръсквам с лак и като изсъхне нанасям стъпка 1 и след това стъпка 2.Като се появят пукнатините чакам да изсъхне добре и след това втривам боя,сенки за очи с малко зехтин или ленено масло и....след това изтривам с меко парцалче.Тогава картинката /без значение каква / остава напукана .С еднофазно кракле НЕ се работи върху картина,а само под нея!

Диди, а с какъв лак пръскаш? Ако е пак някакъв специален декупажен, направо ще се разплача  Rolling Eyes
И какви бои втриваш? Трябва ли да са специалните антични бои/пасти?
На мен с двуфазното кракле ми е по-лесно да работя. Слагам основния слой акрилна боя,залепям си картинката. След това стъпка 1 на краклето, а след като изсъхне - стъпка 2. Втория слой лак пука първия слой лак. След това втори слой боя, но той трябва да е около картинката....и това вече се превръща в проблем. Не стига,че не мога да нанеса свестен втори слой боя, ами трябва да внимавам и да е около картинката и да не повтарям с боята....Направо ужас  Thinking

# 618
Ева, върху втората стъпка на краклето не се слага фонова боя. Може само да се втрие маслена боя в пукнатините. Обикновената последователност е тази - тъмен фон , който на финала ще се вижда в пукнатините, стъпка 1, основен фон боя, стъпка 2,която напуква основния фон и се виждат пукнатините.Отгоре можеш да залепиш салфетката http://katyahv.snimka.bg/arts/i-pak-dekupaj.634618.25616253 .Така се работи и с еднофазно кракле.
Другият начин е светъл фон или картинка - стъпка 1, стъпка 2 и запълваш пукнатините с маслена боичка - http://katyahv.snimka.bg/arts/i-pak-dekupaj.634618.25616295   bouquet

# 619
  • Стара Загора
Кате, какви са ти хубави декупажите....направо позеленях от завист  smile3501
Благодаря ви момичета, много сте мили!
Ей-сега ходих до магазина да си купя четка, дебела, мека и със заострен връх и следобед продължавам с експериментите. Между другото, за начинаещи като мен, дето не искат да дават много пари за предмети за декупаж /защото има голяма вероятност да ги изхабят smile3533/, в "Баумакс" продават парчета фазер /явно са им останали от техни изрязвания/. Парчетата не са много малки-примерно 50-60 см дължина и 30-40см ширина, и ги продават по 1лв парчето. Можете да си ги нарежете на по-малки парчета. Направо са идеални за упражнение.

# 620
А може ли да попитам за паната, върху каква основа се правят, как се прави самото пано, върху което се лепи? Дано обясних добре!

# 621
  • Стара Загора
Декупажът може да се прави практически върху всичко - и това е едно от големите му предимства. Аз например в момента експериментирам върху по-твърди парчета картон. Може върху всичко - дърво, керамика, стъкло. Всякакви предмети могат да се използват - чаши, чинии, кутии, всякакви домашни потреби, също така текстил, бижута, дори върху ноктите може да се приложи тази техника. Аз лично в момента експериментирам върху възможно най - евтините повърхности - парчета картон, парчета фазер, дъски за рязане на хляб, в магазините по 1лв ги продават, както и керамични подложки за саксии.

# 622
Днес си купих бяла дъска за рязане  и искам да я декорирам със салфетка. Въпросът ми е какъв лак трябва да сложа за да може да се използва и мие?

# 623
  • пловдив
Днес си купих бяла дъска за рязане  и искам да я декорирам със салфетка. Въпросът ми е какъв лак трябва да сложа за да може да се използва и мие?
Валче77, какъвто и лак да сложеш, върху него не е желателно да се реже. За да си ползват дъската, някой момичета декупират едната страна, а другата остава необработена - използваема. Ако крайния лак е на водна основа е добре да лакираш поне 3 ръце, за да издържи по дълго, ако не е на водна основа /например автомобилния който аз ползвам/ и 2 ръце са достатъчни

Евва при обясненията на първия вид кракле ме смущава обяснението, че стъпка 2 се втрива....  според мен има риск от свличане, затова моя съвет е да си нанасяш краклето с четки бързо и да не повтаряш на поставено място.... при втория вид кракле малко си противоречат при обяснението.... в т.1 пишат още докато не е напълно изсъхнало - леко да лепи и можеш да преминеш към т.4 тоест спътка 2... но в т4 пък пише състаряващия лак да е напълно изсъхнал  Thinking по добре пробвай на малка повърхност двата варианта, за да разбереш кой е вярния.
Относно напукването .... не е задължително втората стъпка да е само около мотива. Когато напуквам боя - бял или много светъл долен цвят, залепям мотива, около него нанасям акрилната боя която ще се мижда в пукнатините, стъпка едно на цялата повърхност /тук Дидия казва че предварително пръска мотива, аз не го правя, но можеш да пръскаш лак за джанти/ около мотива нанасям горния цвят боя, изсъхва и отново на цялата повърхност стъпка 2. Около мотива боята се напуква и се вижда долната, а върху мотива пукнатините които се получават запълвам като втривам или маслена боя подходящ цвят , или златни...сребърни.... по избор прахчета /примерно от сенки за очи/ако искаш да са по видими и наситени първо си напояваш парцалчето с ленено масло или зехтин, после взимаш от сенките, втриваш в пукнатините, изчакваш няколко минути и изтриваш примерно с мека салфетка излишното  Peace

# 624
antom много ти благодаря! И аз така си мислех да оставя едната страна за рязане, а за лака за джанти, доста неща изчетох и ме впечатли и утре ще си купя. И като новак да питам и друго освен специалните четки за декупаж стават ли за по-големи повърхности тези от магазините за бои и лакове? В книжарниците тук нямат толкова широки и пласки четки.

# 625
            Val4e77,стават и тези четки , нооооо.....търси с мек изкуствен косъм.Да не купиш от ония дето са като таралежи и драскат,че с тях и да боядисваш не става.Четката трябва да е мека за да не късаш хартията или салфетката. Peace

# 626
И дано не досаждам ама да питам и още нещо. Гледах едно клипче как една рускиня направи декупаж с картинка върху панама за гоблени. И понеже аз шия и гоблени и сега ми хрумна, че примерно мога да си ушия да речем ваза с цветя а отстрани да прибавя някакви мотивчета от салфетка. Трябва ли ми по-специално лепило и лак, или пак с С 200 и акрилен лак става?

# 627
  • Стара Загора

Евва при обясненията на първия вид кракле ме смущава обяснението, че стъпка 2 се втрива....  според мен има риск от свличане, затова моя съвет е да си нанасяш краклето с четки бързо и да не повтаряш на поставено място.... при втория вид кракле малко си противоречат при обяснението.... в т.1 пишат още докато не е напълно изсъхнало - леко да лепи и можеш да преминеш към т.4 тоест спътка 2... но в т4 пък пише състаряващия лак да е напълно изсъхнал  Thinking по добре пробвай на малка повърхност двата варианта, за да разбереш кой е вярния.
Относно напукването .... не е задължително втората стъпка да е само около мотива. Когато напуквам боя - бял или много светъл долен цвят, залепям мотива, около него нанасям акрилната боя която ще се мижда в пукнатините, стъпка едно на цялата повърхност /тук Дидия казва че предварително пръска мотива, аз не го правя, но можеш да пръскаш лак за джанти/ около мотива нанасям горния цвят боя, изсъхва и отново на цялата повърхност стъпка 2. Около мотива боята се напуква и се вижда долната, а върху мотива пукнатините които се получават запълвам като втривам или маслена боя подходящ цвят , или златни...сребърни.... по избор прахчета /примерно от сенки за очи/ако искаш да са по видими и наситени първо си напояваш парцалчето с ленено масло или зехтин, после взимаш от сенките, втриваш в пукнатините, изчакваш няколко минути и изтриваш примерно с мека салфетка излишното  Peace
[/quote]

Аз с четки го нанасям. И на мен това втриване с пръсти не ми харесва.А състаряващият лак, който имам, той е на друга фирма и там пише, че се използва като краен лак, с него се завършва декупажа.
А за пукнатините нещо пак не разбрах  Rolling Eyes...Значи ти си боядисваш повърхността с един основен цвят,примерно бял. След това си залепяш картинката. След това минаваш повърхността с още един слой боя, примерно кафяв, около картинката.След това минаваш със стъпка 1 на краклето.После отново минаваш с трети слой боя - примерно много светло бежово.И после минаваш със стъпка 2 на краклето. А за пукнатините в картинката използваш боички с ленено масло, което след няколко минути изтриваш със салфетка.
Да ти кажа това го пробвах преди няколко дни - двете стъпки кракле между пласт боя и не ми се получи изобщо никакво напукване. Пуснах даже имейл до фирмата, от която го купих и там ми обясниха, че лака не може да се използва между два пласта боя /това важало само за еднофазните краклета/, а при този лак стъпка 1 и стъпка 2 се използват последователно едно след друго и евентуално след това може да се мине отгоре с боя. То това всъщност ме накара да отида да си купя и еднофазно кракле, въпреки че, честно казано, с двуфазното кракле повече ми харесват пукнатините. А пък и това боядисване около картинката много ме затруднява. В смисъл искам да става равномерен отгоре слоя боя,защото след изсъхването си личи и е грозно, а това си е доста трудно при положение, че след краклето можеш да минеш само веднъж с боята по повърхността, за да не развалиш пукнатините.
Снощи си взех една най-обикновена бояджийска четка, от по-тесните и установих, че с нея втория слой боя след краклето ми се получава най-равномерно. Днес продължавам да се упражнявам.... newsm10

# 628
           Евва,аз когато искам да се вижда основния цвят в пукнатините използвам еднофазно кракле.Нищо,че пукнатините са по-различни от двуфазните.Първо - основен цвят,след това кракле и при полуизсъхнало кракле /леко лепнещо/ нанасям втория цвят боя .При напукване се вижда основния цвят.Двуфазно кракле ползвам само когато искам пукнатините да са нежни и първо - стъпка 1 върху основния цвят,след това - стъпка 2 и при напълно изсъхване втривам в пукнатините цвета,който искам.Не е задължително да е черен или кафяв.Изтривам с мека кърпа остатъка от втрития цвят и лепя мотива,а може и мотива да е залепен и върху него да се работи,както ти обясних по-горе.Не виждам смисъл да хабя двуфазно кракле  Laughing като нанеса основен цвят,след това стъпка 1 и стъпка 2 и при полуизсъхнала стъпка 2 /както при еднофазното /да  нанасям втори цвят.Като искам червени пукнатини върху бежов фон /например  Laughing/ си нанасям бежовия фон,напуквам с двуфазното и втривам червена маслена боя и ефекта е същия - при това е бързо и лесно.
Ако този ефект се постига с двуфазно по  другия /труден за мен начин/ първо нанасяш червена основа,след това стъпка 1 /след изсъхване /стъпка - 2 и при полуизсъхнала стъпка 2 нанасяш втория слои бежова боя и......какво точно ще се получи гаранция - никаква.Аз постоянно свличам стъпка 2 при нанасяне на втория слой боя /бежовия/ и точно за това си действам по първия описан от мен начин - с втриване на пукнатините.
Дано ме разбра,че стана ферман! ooooh!Между другото вместо еднофазно кракле с успех се ползва С 200 и тогава / поне при мен/ пукнатините са по-нежни.

# 629
  • пловдив
Евва напукването се получава при нанасянето на два различни по съдържание лака или бои. Много момичета успяват да напукат при комбинация С200 - боя. Аз лично не успях. Това , което са ти отговорили фирмата се отнася само до тяхния вид кракле.... макар, че  ако е качествено краклето и изработено както трябва, следва да напуква между два пласта боя, но.... уви не всички краклета са такива... аз много се измъчих с опити на едно немско и нищо не се получи. Затова и още от самото начало на тази тема сме описали при кои точно краклета най добре и сигурно се получават пукнатини.  Аз работя с кракле на Креал и ми се получава във всякакъв вариант- боя, стъпка 1, боя, стъпка 2 ... или окончателен фон, стъпка 1, стъпка 2 и втриване на маслена боя.  
За съжаление не навсякъде го има, а се говори, че и вноса може да намалее и да спре, но... за щастие няколко от момичетата откриха магазини за материали и те внасят и други краклета,  които вече са с проверено качество /можеш да си поръчаш при тях/. Затова и винаги препоръчваме преди да се купуват материали да се чете внимателно темата и да не се рискува с непознати материали, особенно при новите момичета, които тепърва се учат.  Като казвам да се чете темата имам предвид от първа страница... до последна.... Когато аз стартирах в декупажа ,темата библиотека не беше създадена и ми се наложи да изчета близо 30теми.... Както и да е ... вече си изхарчила пари за това кракле и единствения вариант да не са на вятъра е да пробваш различни варианти на малки повърхности за да откриеш как действа то , но неговото действие явно е само за горни пукнатини и ще можеш да го ползваш само за втриване.
Забравих да кажа, че първия пласт в бяло, ми е грундирането /боя+С200/ но това съм го разказала подробно на първа страница  Wink
Дидия  Hug писали сме едновременно Laughing

Общи условия

Активация на акаунт