За умението да се изказваш.....

• 13 305
  • 236
  •   1
Отговори
# 75
  • София
Попросветна ми вече Peace

# 76
  • София
Мишоне, не аз подхванах тая дискусия и не аз почнах да размахвам назидателно пръстче с някакво саркастично достолепие, ще ме прощаваш.
Кратко поясних, че няма грешка, ама...не ми се получи Mr. Green

По телевизията ли дават "Мистър и мисис Смит"? Какво пропускам заради форума, не е истина...

Парци, само заради теб се 'абих, душо. Mr. Green

# 77
  • София
Чест е за мен КЛОНЧЕ  bouquet
И благодарско - наистина разбрах какво имаш предивд Simple Smile

# 78
Клоне, филмчето на СД си го гледам...нямам си друга работа и аз.... Simple Smile
Нищо не "пропускаш" заради форума. Човек е там, където иска да бъде... Simple Smile
На четирийсет и пет инчов екран човек много неща може да види, ако има око за тая дейност.

# 79

1. Какво. Давам за временно използване. Отдавам под наем.
2. Какво/кого. Давам завинаги, жертвам, посвещавам. Отдавам живота си за свободата.
3. Какво, на кого/на какво. Приписвам. Отдавам неуспеха си на недостатъчната подготовка. – отдавам се/отдам се. 1. Оставям се да ме владеят. Тя му се отдала.
2. Увличам се в нещо. Отдавам се на пътувания.
• Отдавам чест. Козирувам.

Това всичкото и аз днес го видях в тълковния речник, който е онлайн. Не знаех, че има такъв. По всичко изглежда, че с първото значение на "отдавам" е допусната грешка. Никой не използваше такова значение на "отдавам" преди 20 и повече години. Смятам, че е допусната грешка не защото зная повече от авторите на този речник, а защото обсъдих точно това с проф.Мурдаров скоро. Вярвам му напълно. Той преди 2г. обясняваше, че използването на "отиди", вместо "иди" е абсолютно неправилно. Така го зная и аз, но тук точно заради него се разправяхме и ми показаха тълковен речник с него. Излиза, че и с "отиди" е допусната грешка. Какво да се прави, речниците не са безгрешни. По-добре да вярваме на авторитетните специалисти. И ние с мой професор някога писахме статии против някои уроци в учебника по физика за 9-ти клас. Там бяха допуснати доста грешки. Но вероятно някои хора пак ще вярват на учебника, а не нас. Аз няма да стигна дотам да кажа на проф.Мурдаров:"Ти казваш така, но в речника е написано обратното. Значи те са прави, а ти-не!"

# 80
  • София
Предпочитам авторитети пред речници Peace

# 81
И все пак - да се изказваш или да си академик по български език и литература?

Не ми пречи, че не ме разбират /то не е и задължително/, аз пак си се изказвам.

# 82
  • София
Речниците са авторитетът в този случай.
Обаче не електронните! Поне не и на този етап. 
Речниците на БАН, които имат и съответните езикови статии в началото, са тези, които показват състоянието на съвременния български език и налагат правилата.

Темата разисква друг въпрос, обаче. Надявам се с този да сме приключили, макар да зная, че вълкът сега чете ли чете достоверни източници и скоро ще излезе със становище.

# 83
  • София

Темата разисква друг въпрос, обаче. Надявам се с този да сме приключили, макар да зная, че вълкът сега чете ли чете достоверни източници и скоро ще излезе със становище.

Joy hahaha Едва ли...Мъжете имат друга психология за нещата....Много не им пука....

# 84
Лиси навремето напусна, защото не можа да се примири с "фулмастера" на Жоза....
Някои съвсем нормални на вид хора придават прекомерно значение на изказа във форумите...въпрос е на устойчивост, според мен.
Пък и средата, ако е прекомерно изискваща прекрасен пис, то рано или късно писателстваш грамотно, но душата ти изчезва.....
Нда, звучи като оправдание, но на 300 ром и истината така звучи.... Grinning

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 08:11 от Мишона

# 85

По-добре обратното. Речниците на БАН имат силата на нормативен акт  Peace

# 86
  • София

По-добре обратното. Речниците на БАН имат силата на нормативен акт  Peace

Да, изключая тях. Имах предивд електронните.

# 87
Много хубава тема!  Grinning
Аз лично смятам, че изказването до голяма степен е въпрос на изграден стил. Стил на говорене, стил на писане, който пък според мен е свързан с рутина. Един от любимите ми автори например е Кормак Маккарти, който по мое лично мнение пише завладяващо, а всъщност съвсем простичко...

# 88
Един от любимите ми автори например е Кормак Маккарти, който по мое лично мнение пише завладяващо, а всъщност съвсем простичко...
Същото, примесено с щипка начумерен хумор, важи и за моят любимец и номер едно: Марк Твен.

# 89
  • София
Всъщност, щипката хумор е най-ценният компонент за мен в едно общуване например - ако темата за разговор не е категорично сериозна.
Автори, които пишат така са сред предпочитаните от мен.
Най-много ценя простичкия, но точен израз+премерена дозичка хумор.

Общи условия

Активация на акаунт