За умението да се изказваш.....

• 13 254
  • 236
  •   1
Отговори
  • София
Дали четенето на много книги, доброто образование, контакта с различни хора и т.н. обуславя един хубав изказ или това е талант?
Същият талант, който притежават добрите писатели, поети.....
Не става въпрос за правилен и грамотен израз на мисълта, а за обличането й в най-подходящата словесна дреха и то така, че да бъде разбрана от всеки....
За въплъщаването на идеите по начин, който ни кара да ги прочетем по няколко пъти, наслаждавайки се...
За тънкото майсторство да вербализираш най-фините проблясъци на мисълта....

Имаме си във форума такива майстори, но няма да ги рекламирам Wink Забелязани са не само от мен Simple Smile

# 1
Всичко има значение.
Книгите, образованието най-малкото ще дадат богат речник.

Наскоро имаше материал в "24 часа" за речника и начина на изразяване на децата в детските градини и малките класове според професиите на родителите им. Та всичко си има значение.

# 2
Има значение средата, начина на живот ... всичко.
(Книгите и образованието, както и контакта с различни хора са част от горните две)

# 3
  • Sofia
Не винаги доброто образование, семейна среда и голям интелектуален капацитет водят до добър "изказ".
Аз лично имам няколко познати, чиято мисъл е доста по-бърза от умението им да говорят, така че са доста неприятни като събеседници.
Същото важи и за писменото изразяване - не всеки умее достатъчно красноречиво да изрази мнението си.
Аз завиждам на всеки, който умее да съчетае в писмен текст красноречие със съдържание.

# 4
  • Някъде там край морето
Аз лично имам няколко познати, чиято мисъл е доста по-бърза от умението им да говорят, така че са доста неприятни като събеседници.

По-лошо е когато говоренето изпреварва мисленето. Аз имам доста такива познати и хич не е готино Simple Smile
По темата, мисля, че най-вече интелекта, образованието и опитът (в изразяването и житейски) е от значение за умението да се изказваш красиво, интересно и остроумно.

# 5
  • София
Аз съм на мнение, че това е талант, иначе
всички, които сме изчели купища книги, образовани сме
и сме израстнали в интелигентни семейства, щяхме да сме писатели,
но не сме. Гореизброените са предпоствака да се изразяваш добре
и да имаш богат речник, но това, за което пише авторката си е талант  Hug

# 6
  • Варна
Остър ум и липса на притеснения в общуването са предпоствките според мен. (при жив, а не писмен изказ)

# 7
  • София
И аз познавам хора, които са с по няколко висши образования, четат много, не са прекъсвали соц. си контакти с години, расли са в прекрасни и възпитани семейства, но се изразяват съвсем простичко......Всъщност, някой беше казал, че "Истинската мъдрост се състои в кратки и ясно изразени мисли".

# 8
"Дали четенето на много книги, доброто образование, контакта с различни хора и т.н. обуславя един хубав изказ или това е талант?
Същият талант, който притежават добрите писатели, поети....."
Всичко изброено може  да обуславя един хубав изказ в епистоларна форма. Но не всички добри писатели и поЙети са особено добри оратори и апологети.

# 9
Различно е. Да си добър оратор и добър писател са две различни неща, много рядко някой е еднакво добър в изказа си вербално, и писмено.
Според мен, за да пишеш увлекателно се изисква грамотност и добра доза въображение. Но и някакъв стил. Безстилието ме отблъсква.

Парци, много хубава тема Hug

# 10
Умея по-добре писмено да се изказвам.
Когато е устно обикновено говоря нещо, а чак след това ми хрумва, че е можело да го кажа по друг начин (в моя случай - да го кажа по-добре)  Grinning

# 11
  • Ямбол
Аз знам, че ми е трудно да се изразявам, въпреки купищата книги, учебници, висше образование, образовани родители, баби, лели, чичовци/повечето са учители/, социални контакти каквито се сетите. И пак трудно намирам думи, понякога ми се получава, понякога искам да кажа нещо, а излиза друго.
Затова съм на мнението за таланта.

# 12
И талант, но и рутина.
Макар, че има и родени оратори  Grinning

# 13
Аз знам, че ми е трудно да се изразявам, въпреки купищата книги, учебници, висше образование, образовани родители, баби, лели, чичовци/повечето са учители/, социални контакти каквито се сетите. И пак трудно намирам думи, понякога ми се получава, понякога искам да кажа нещо, а излиза друго.
Затова съм на мнението за таланта.

Наблегни на практиката.
Виждала съм как след обучение абсолютни пънове се научават да говорят гладко, с цели изречения и дори с мисъл, така че явно няма човек, който да не може да се научи.

# 14
аха, помня Стоичков как говореше някога  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт