За умението да се изказваш.....

• 13 279
  • 236
  •   1
Отговори
# 15
  • Някъде там край морето
.
Виждала съм как след обучение абсолютни пънове се научават да говорят гладко, с цели изречения и дори с мисъл, така че явно няма човек, който да не може да се научи.

Абсолютно съм съгласна. Понякога липсата на умение да се изразяваме устно се дължи на липса на опит, притеснение и др. Практиката и обучението могат много да помогнат. Е, няма най-вероятно да станем велики писатели или оратори, но пък дори и в ежедневието много помага спокойствието и добрия изказ при общуване с хора.

# 16
Образованият, културен човек би трябвало да владее по-добре и писмената, и устната реч, да умее да си служи с по-голям набор от думи, сравнения, метафори и т.н. Това винаги си личи при дискусия, ако тя се води по същество. Колкото и изкусен оратор да е човекът срещу теб ако издиша на теория, трудно ще му бъде да те пребори.
Но умението да увличаш с речта си е и природен талант. Въпрос на темперамент, светоусещане, чувствителност, умение да въздействаш на околните.

# 17
Да, имаме си истински виртуози. Някои от тях  едва ли  си разбират какво точно искат да кажат, но винаги го обличат в прекрасно подредени слова.
Мисля, че е до талант, както и практикуване,  не толкова до четене.

# 18
Не ставаше ли дума за форумното общуване? Където имаш възможност за спокойна реакция, време за размисъл, редакция, за проверка дори?
Не мисля, че всеки може да се научи, не е и нужно да се напъхваш в несвойствена роля. Аналогично е и с чувството за хумор.

Образованият, културен човек би трябвало да владее по-добре и писмената, и устната реч, да умее да си служи с по-голям набор от думи, сравнения, метафори и т.н. Това винаги си личи при дискусия, ако тя се води по същество. Колкото и изкусен оратор да е човекът срещу теб ако издиша на теория, трудно ще му бъде да те пребори.
Но умението да увличаш с речта си е и природен талант. Въпрос на темперамент, светоусещане, чувствителност, умение да въздействаш на околните.
Да.

# 19
аха, помня Стоичков как говореше някога  Laughing

Да! А сега даже и на английски говори гладко.....

http://www.youtube.com/watch?v=-ABhGlMrLgk

# 20
Дали четенето на много книги, доброто образование, контакта с различни хора и т.н. обуславя един хубав изказ или това е талант?

Имаме си във форума такива майстори, но няма да ги рекламирам Wink Забелязани са не само от мен Simple Smile

талант е най-вече ,  то си е дарба , макар че може да се развива ,
всеки има по някой познат програмист примерно , който мълчи като пън обикновено , макар че е много интелигентен и образован , но не е развил умението да се изказва добре , а защо ли му и трябва , след като той си го знае . Simple Smile

# 21

При непосредствен контакт съм по-убедителен. В писмен изказ ми липсват ударенията върху някои думи, подчертаните паузи, интонация, мимика, жестове.
Това обаче противоречи на факта, че не обичам много да говоря. Ако някой иска да си говорим, трябва да се обръща към мен, примерно поименно.
Броят прочетени книги, висши образования, може би са задължително, но не са достатъчно условие за добър писмен изказ. Има примери и тук във форума, при автори, над чиито постинги се налага да се връщам, да полагам усилие за да следя мисълта им.

# 22
аха, помня Стоичков как говореше някога  Laughing

Да! А сега даже и на английски говори гладко.....

http://www.youtube.com/watch?v=-ABhGlMrLgk
hahaha
Айн цу цвайн цу дрън, напраО.

# 23
  • София
А Камен Донев как перка на всички езици....
За който не е запознат - човекът всъщност възпроизвежда чисто фонетична имитация на езиците, не ги говори реално....Култов е. Любим ми е .....Посмейте се:
http://www.youtube.com/watch?v=KnJtKkrRu84&feature=player_embedded

# 24

хахахаха, и големия ми син така нагласяше звученето на английския като беше малък  Joy

# 25
  • София
Смарти, темата не е само моя идея, подсетил ме е друг потребител. Така че заслугите са общи Grinning

# 26
В писмената реч човек има възможност да коригира и редактира, даже многократно. В устната - казана дума, хвърлен камък.  Laughing

Последна редакция: нд, 20 фев 2011, 15:43 от Как` Сийка

# 27
Според мен на първо място е умението да изслушваш(да четеш внимателно).
После идва средата и природните заложби,знанията и способността да разсъждаваш върху информацията.
Накрая,но в най-голяма степен идва обучението.
Истинският виртуоз не само впечатлява с умението да се изразява,но  владее до съвършенство изкуството на дипломацията и умението  да убеждава.

# 28
За мен добрия изказ е повече талант,отколкото прочетени книги,образование и т.н.
Много важно е и да умееш да слушаш какво ти се приказва.

# 29
  • Бургас
Аз съм на мнение, че четенето на различни жанрове литература и не само обогатява децата и уменията им за изказ стават къде-къде по-лесни от тези, които примерно всеки ден играят на компютър.Чрез четенето се обогатява речниковия запас от думи.Разбира се, че и средата оказва влияние-семейна, социална, училищна.Но аз съм убедена, че четенето и любознателността на човек е в основата на това да намериш точния изказ в подходящия момент.

Общи условия

Активация на акаунт