За умението да се изказваш.....

• 13 259
  • 236
  •   1
Отговори
# 30
Намирам умението на човек да се изразява (устно или писмено) за много важно. Защото това е формата, в която обличаш мисълта си. За целта обаче трябва да имаш някаква мисъл. И най-прекрасно подредените думи си остават само дрънканици, ако не съдържат нещо, което да провокира насрещна мисловна дейност. Но също така и най-прекрасната мисъл, изказана несвързано, губи тежестта си. Свързани са нещата.

# 31
...талант, който притежават добрите писатели, поети...
мисълта... в най-подходящата словесна дреха...
...така, че да бъде разбрана от всеки...
...по начин, който ни кара да ги прочетем по няколко пъти, наслаждавайки се...
...да вербализираш най-фините проблясъци на мисълта....

Шест напълно различни неща. Ти за кое питаш последно?

# 32
  • София
Ми....за всичките питам Grinning
Всъщност така, схематизирано, става по-интересна темата....И е по-лесна за отговор   bouquet
Аз лично не смятам, че трябва да бъдат така академично раздробени, но всеки си има позиция Wink

# 33
Да допълня към всичко гореизброено и остроумие + ум "бръснач", за да може навреме и точно на място да ти дойде това остроумие. Wink А не, после да си казваш : "А можеше това да кажа, ама не се сетих." ooooh! Laughing

# 34
  • Ямбол
...
Аз лично не смятам, че трябва да бъдат така академично раздробени, но всеки си има позиция Wink
Първо предупреждавам, че забележката ми е само с добри чувства Crazy Peace
По-напред стана дума за краткия изказ. Много го обичам. Та, в тази връзка да питам - защо го сложи това "лично", след като първо си казала "аз"?

В последното ми работно място помня, че държаха на докладите да са с възможно най-кратки и прости изречения, с минимум думи да се казва и дава максимум информация. По възможност да няма много подчинени изречения.
В сегашната ми работа ми е много удобен този опит и го развивам.
На мен /без лично Wink/ ми изостава подредбата и стила.

# 35
  • София
Някогашната ми учителка по български език казваше:
"Изказването на една мисъл прилича на спирала.
Някои започват от края и докато стигнат до същината са загубили аудиторията.
Други започват от същината и си развиват мисълта, ако аудиторията има нужда от това.
По-добре се изказват хората от втория тип.
При всички случаи най-доброто изказване е с кратки и прости изречения."

Това е и моето мнение, придобито ми в практиката.
Е, трябва и бърза и услужлива памет, естествено.

В този смисъл подкрепям  Peace
......В последното ми работно място помня, че държаха на докладите да са с възможно най-кратки и прости изречения, с минимум думи да се казва и дава максимум информация. По възможност да няма много подчинени изречения.

# 36
  • София
Добрите оратори си носят дарбата.
Иначе, риториката се учи.

# 37
  • Варна
То изказът добре, но и правописът е важен.
Някак не мога да повярвам на богатата езикова култура на някои потребителки, гледайки изпъстрените с правописни грешки постове.

# 38
  • София
Граматиката е друга работа.
Познавам хора, чиито граматични компетенции клонят към нулата, но словесните им изяви ме възторгват искрено.

# 39
  • Варна
Хъм, не съм убедена.
Четейки много, човек придобива зрителна памет за правилното изписване на думите. Тук следва малко отклонение - книгите е желателно да са издавани преди 1989г.
Та в този ред на мисли - добрият читател обикновено е добър писател /не автор - за неразбралите/.

# 40
  • При хората, които обичам
На устното изразяване, за разлика от писменото, (не)грамотността не личи толкова. 

# 41
...
Първо предупреждавам, че забележката ми е само с добри чувства Crazy Peace
По-напред стана дума за краткия изказ. Много го обичам. Та, в тази връзка да питам - защо го сложи това "лично", след като първо си казала "аз"?

В последното ми работно място помня, че държаха на докладите да са с възможно най-кратки и прости изречения, с минимум думи да се казва и дава максимум информация. По възможност да няма много подчинени изречения.
В сегашната ми работа ми е много удобен този опит и го развивам.
На мен /без лично Wink/ ми изостава подредбата и стила.
Няма как да впечатлиш някого с изказ в работен стил. За всяко нещо си има място и време, иначе е като да идеш на дискотека с костюм и бяла риза. Може и да ти се се получи, но е малко вероятно.
В този ред на мисли, 'аз' и 'лично', и изобщо натрупването на думички с едно и също значение, може да цели да постави ударение.

# 42
  • София
Рокси, костюм с бяла риза си е класика навсякъде, по клубовете си е много на място. Зависи от костюма, разбира се и от начина, по който се носи.

# 43
 Костюм с бяла риза си е на място в дискотека, ако си на 45+, от мъжки пол, седиш на бара, пиеш уиски и подбираш млада плът с вещ поглед.  Но да не задълбаваме в метафората ми, тя не променя смисъла.

# 44
  • София
А, тези на 45+ се барват като тийнове, но...права си - да останем на ниво метафора и да не отклоняваме темата.

Общи условия

Активация на акаунт