За умението да се изказваш.....

• 13 350
  • 236
  •   1
Отговори
# 105
# 106

Въй, биха казала аз.

заб. Дейви да си го прочете твърдо! Не обичал да му мйекат.

# 107
  • София

Joy

Има някои думички, които ме изкарват от петолинието. Едната е "одеве".....
Не знам защо тази думичка ми действа много зле на перисталтиката....

# 108
# 109
Богинята говори за мекото говорене. Чак понякога и аз го забелязвам, макар тук така да се говори, но в телевизиите е дразнещо.

Аз пък забелязвам, че тези които постоянно го атакуват и се смеят на хората от провинцията поставят неправилни ударения в повечето думи и заменят "я" с "е" и обратно съвсем неправилно. И този начин на говорене-грешно поставени ударения и разменени "я" и "е" вече се среща в градове далече от София. А той идва точно от шопския край. Но критикуващите мекото говорене не осъзнават своите грешки!
Още преди 20 и повече години в софийските магазини пишеха:"Пресно млеко нема!"

# 110
  • София
"Заменят", "разменят"???
Не се научихте да ползвате термини поне като критикувате и се правите на отворени, ей.
Ай, бЕгай да научиш как се казват тези "заменки"! И пак ела тук.

# 111
"Заменят", "разменят"???
Не се научихте да ползвате термини поне като критикувате и се правите на отворени, ей.
Ай, бЕгай да научиш как се казват тези "заменки"! И пак ела тук.

Какви термини, какви заменки?! Май ти се правиш на отворена! Нищо не казваш, само празни приказки! Когато критикуваме би трябвало да се изразяваме по-ясно. Какви научни термини използваме в тази тема?
Имах предвид употребата на "голями" вместо "големи", "млеко", вместо "мляко", "блядо" вместо "бледо" и т.н.

# 112
  • София
КЛОНКЕ, ти си страшна фурия тез дни..... Laughing
Върви ти на политика и граматика напоследък Mr. Green

# 113

Ама моля ви се, да не подхванете сега спор между провинцията и столицата.

# 114
  • Варна
Не, няма, Вълк, спокойно!
Темата на разговор е книжовният правоговор и правопис Simple Smile А! и умението да се изказваш.

# 115
  • София
Драги ми vl, това, което ти наричаш "хората заменят я с е и обратното", се нарича ятов преглас. Или променливо Я. Когато намесваш фонетиката в един разговор за "умението" да се изказваме, редно е да ползваш определена терминология, щом мислиш, че си на ниво, позволяващо ти да критикуваш.
А по принцип си извън темата, де. Mr. Green

Богиньо, приятно ми е и на мен, но ще ми е още по-приятно да ми обясниш какъв е тоя книжовен правоговор и правопис.
Егати сладурите сте Grinning

# 116
  • Варна
Клонка, и аз не знам. Не съм учила в България.
Но според Учебна програма по български език за VІІІ клас, явно съществува "такова животно" http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/top_men … iteratura-8kl.pdf
Стандарт 2
При публични изказвания:
- спазват нормите на книжовния правоговор;
- говорят с подходяща за ситуацията интонация и
сила на гласа;
- проявяват усет за поставяне на логическо
ударение.

Явно и книжовният правопис се изучава.
[DOC] КОМПЛЕКТ ЗА СТУДЕНТАФормат на файла: Microsoft Word - Бърз преглед
Български книжовен правопис. Правопис и правоговор. Правописни принципи. 2. Отношение между правопис и правоговор. 3. Отклонение от правописа и правоговора. ...
www.shu-bg.net/share/info_pack/Svitak_za_studenta/FHN/.../PBE.doc

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 21:00 от Приятно ми е - Богиня!

# 117
  • София
Че се изучава правоговор, то е ясно. Книжовен изговор е правилно да се каже. Книжовен ПРАВОговор е стилистично неиздържан израз. Тавтология. Плеоназъм.

# 118
  • София
Че се изучава правоговор и правопис, то е ясно. Книжовен изговор е правилно да се каже. Книжовен ПРАВОговор е стилистично неиздържан израз. Тавтология. Плеоназъм.

КЛОНКЕ, имай милост мъ..... newsm20

# 119
  • Варна
Че се изучава правоговор, то е ясно. Книжовен изговор е правилно да се каже. Книжовен ПРАВОговор е стилистично неиздържан израз. Тавтология. Плеоназъм.
Възможно е, не споря. Аз не съм учила в България.
Как обаче този плеоназъм се е оказал в Учебната програма, одобрена от МОН??? Не се ли предполага, че там работят хора, поне малко запознати с нормите на книжовния ИЗГОвор и правопис?

Общи условия

Активация на акаунт