Има ли мами, които са учителки?!

• 2 096
  • 23
  •   1
Отговори
Здравейте!
Интересува ме дали има учителки спред вас, да ми разяснят един въпрос.. Ще го задам направо, а после ако има интерес и въпроси към преисторията ще ви я споделя.

На кратко ще кажа, че детето ми учи в училище в друг град, тъй като то е най - доброто в областта. Класният му ръководител има часове за среща с родителите, но понеже нямам възможност да пътувам до училището му, тъй като съм на работа по цял ден, нямам възможност да ида на едни от тези консултации.
Та класния е заплашил сина ми, че ако не се явя ще напише писмо до местоработата ми (а той дори не знае къде работя) .. искам да попитам какво означава това и какво биха били последствията?
Само да отбележа, че тези срещи са някакви формалности - не става въпрос за лошо поведение, успех или други проблеми със сина ми..

# 1
  • Пловдив
Принципно всеки класен ръководител и учител има допълнителен час на класа - в моето училище му казваме Час на класа две. Обикновено това е време, в което (в моето училище поне) класните ръководители се занимаваме с документацията, даваме консултации на ученици, които срещат някакви трудности, и евентуално разговори с родители, ако се налага. Родителите знаят, че има ден и час, в който могат да се срещнат с класния ръководител, ако им е необходима някаква информация. Но не ги задължаваме да идват винаги, когато сме на разположение. Не знам как е организирано това в училището на сина ти, но в Пловдив обикновено този час е по обяд. Не че не мога да се уговоря с родител в удобно за него време да се видим, обаче принципно този час не е само за разговори с родители.

# 2
  • у дома
А вие защо не звъннете на учителя,за да му обясните ситуацията и човекът ще ви каже за какво става дума,може би наистина има проблем и се налага разговор с вас.

# 3
Много пъти сме говорили по телефона - всеки път като отсъства от у-ще, заради това, че е болен или по други причина се обаждам, за да уведомя класния.
Но като се убадя той ми заявява не сме се запознавали до сега - държа да се видим! Питам има ли проблем, не може ли да ми кажете по телефона - не няма, но искам да се видим, така е редно!
А работата ми не ми позволява да пътувам от единия до другия град само заради това, освен това мъжа ми има сериозни здравословни проблеми и като цяло положението е тежко,  а се притеснявам какво ще означава това 'писмо до работата' ми.

# 4
  • Пловдив
Хром, вероятно човекът държи да познава родителите на всичките си ученици. ОК, няма проблеми, похвално е това. Но както е във вашата ситуация - различни градове и свързано вероятно с разни акробатики от твоя страна, за да отидеш, вероятно би трябвало да прояви разбиране. От друга страна, както казах, имам поглед за този час в две училища в Пловдив. Така се случи, че замествах в едното, когато въведоха този час, а в другото работя вече 4 години. И в двете училища основно работим с ученици, които срещат проблеми с дадения предмет. Случва се през това време да дойде и родител, но обикновено това е време, в което този родител трудно ще дойде, защото е преди или след часовете.

# 5
Не съм учител, но... Класният е прав да иска да се запознае с някой от родителите - откъде да е сигурен, че по телефона говори точно с такъв? Щом никой от вас не може да отиде в часа за консултации, помолете го да се видите по удобно за всички време.
И на родителски срещи ли не ходите?
А местоработата на родителите трябва да е вписана в дневника.

# 6
До сега е имало само една и то беше обща за целия випуск, с класните не сме се срещали индивидуално, а  за работата ми - не е вписана. Никой не е искал информация, а и на скоро ме преместиха в друг отдел..
А Класният е много упорит, говорили сме за невъзможността - но отговорът, който получавам е - часът е от 12 до 1, в друго време не може. А най - лошото е, че постоянно тормози детето с тези молби и писма, който все уж ще пише..

# 7
  • Пловдив
Когато родителят не може да дойде във времето, което аз като класен ръководител на детето му съм обявила, старая се да намеря подходящо такова и за двама ни - дори и да е в друг ден. Принципно запознаването на класния с родителите би трябвало да се случи някъде още в началото на учебната година - това в случай, че говорим за новосформиран клас, или за нов класен ръководител. Викането на родители по всяко друго време през учебната година е вече по конкретен проблем на конкретното дете.

Случвало ми се е през последните години да идват баби и дядовци по родителски срещи - е, как да съм сигурна в случая, че те наистина са тези, за които се представят? Миналата година на едно от децата ми дойде брат му - беше му нещо като настойник в случая, защото родителите бяха извън страната.

Последна редакция: нд, 20 фев 2011, 17:25 от tonitabrandtner

# 8
tonitabrandtner Дано всички да са като вас отговорни!  bouquet

# 9
  • Пловдив
Не знам дали съм чак толкова отговорна, но се старая. Иначе по конкретния случай - да, и моето "приемно" време е от 12 до 13 часа всеки четвъртък, но това не значи, че ще върна родител, ако дойде в някой друг ден или в друг час, когато той е намерил време.

По конкретния случай нещо друго ме кара да се замисля сега. Хром, класният ви ръководител би трябвало да е наясно за срок и малко, че детето е от друг град и че вие като родители работите в родния град. За мен в случая е странно, че класът не е имал индивидуална родителска среща. Странно ми е, защото и при нас родителската среща е в един ден за цялата смяна. Родителите на моите ученици, от моя клас, се събират в кабинета, в който аз карам часове. И именно аз започвам родителската среща, а колегите идват примерно след 10 или 15 минути, или колкото време е нужно да се обяснят някои неща. При нас обикновено се разбираме самите колеги за това, за да могат и колегите да минат през повече класове. Ако аз бях класен ръководител на детето ти, щях да намеря вариант, който е удачен и за двете ни, за да можем да се срещнем и да се запознаем. Защото то е много лесно да кажа - ами може само в четвъртък от 12 до 1 и край. То за това време и в същия град да си, като трябва да дойдеш от единия край до другия и то един час отива само за път. Именно за това се правят компромиси, когато се налага.

# 10
Обърни се към директора на училището с молба да ти съдейства за среща в друго време, което е удобно и за теб, и за учителя. Учителят е прав за това, че трябва да се запознае лично с родител на всяко дете, но не е прав да се формализира и да изисква среща само в този ден и този час, който е определен. В края на краищата е трудно време, всеки си пази работата, а ти имаш и болен съпруг, който не ти е от помощ.
Помоли съвсем по човешки, надявам се, че ще намериш разбиране Peace

# 11
Добре де, и да напише писмо до работата ти - какво от това? Не сме във времената на соца, когато шефът и партийният секретар са длъжни след такова писмо да обсъдят провиненията ти на партийно събрание. Няма и квартална ОФ организация да те заклейми.
Дреме му на шефа ти за някакво си там писмо от училището, щом си вършиш добре работата. Та ти си бетон, единствено може евентуално неявяването ти някакси да навреди на детето.

# 12
Тази година смениха класния с нов, тъй като миналата класна излезе в майчинство - и тази година ни е нов. Преди съм ходила и присъствала винаги когато мога.
Синът ми е 12 клас и тази година имаше само 1 обща за всички родителска, за да се обсъдят баловете.
Разбира се, че ще се срещна с класния, просто в момента нямам никаква възможност.
Имам и друг въпрос - възможно ли е преместването на ученик в 12 клас в друга паралелка със същия профил? (питам просто информативно)

# 13
  • Пловдив
Принципно може да се премести в същия профил в друго училище, но си признавам, че не съм наясно с процедурата за това. Може би тук е по-добре да се включат хора, минали по този път, с адекватни мнения и съвети.

Относно формализма на колегата - хора всякакви има. Аз казах за себе си, че в такава ситуация бих проявила гъвкавост, обаче говоря само за себе си.

Една родителска среща от септември до февруари за целия випуск абитуриенти? Е, точно това не вярвах, че е възможно да го срещна някъде. Това, което научих на моето работно място, е, че родителските срещи, посветени на въпроси по матурите и баловете, са отделно нещо и нямат нищо общо с тези, които се организират за цялото училище.

# 14
  • София
Здравейте , аз не съм учител но ще се включа .Имам чувството че на този учител му хлопа дъската.При положение че няколко пъти сте говорили по телефона и е наясно че си в друг град и не можеш да отсъстваш от работа какъв тогава му е проблема?Според мен просто си е нарочил сина ти , явно не може да наложи авторитета си пред него и така упражнява властта си.Обади се на директора и му обясни как стоят нещата, дано е по-разбран.

Общи условия

Активация на акаунт