Една рецепта за оползотворяване на стар хляб:
Тъй като е сладкиш би трябвало да е бял хляб. Още по вкусно е с виенски кифли, козунак и подобни ако останат.
Мерките са приблизителни. За 4 порции трябва някъде 300гр (като пресен) хляб нарязан на филийки (или натрошен) залива се със следната смес: 150мл мляко, 3 яйца, канела, 2-3сл захар, малко настъргана лимонова кора. колкото по сух е хляба толкова повече мляко трябва. 3 ябълки се белят и нарязват на тънки филийки. В тавичка намазана с масло се редят слой от хлебната смес и слой ябълки. Най отгоре се завършва с хлебна смес. Отгоре се слага малко масълце и се пече във фурната (180гр. 45мин.) Между слоевете може да се сложат стафиди, орехчета... каквото ви падне. Най мераклиите слагат отгоре топинг от белтък на сняг и захар (като за целувки) малко преди да е готов. Поднася се класически със малинов сироп, но и компот му отива...
Тук се казва шаитерхауфен.
Какви са вашите рецепти?