Стария хляб...

  • 2 224
  • 10
  •   1
Отговори
  • Vienna
  • Мнения: 261
Все ми е едно гузно да хвърлям хляб, а фигурата ми не ми позволява да го ям...
Една рецепта за оползотворяване на стар хляб:
Тъй като е сладкиш би трябвало да е бял хляб. Още по вкусно е с виенски кифли, козунак и подобни ако останат.
Мерките са приблизителни. За 4 порции трябва някъде 300гр (като пресен) хляб нарязан на филийки (или натрошен) залива се със следната смес: 150мл мляко, 3 яйца, канела, 2-3сл захар, малко настъргана лимонова кора. колкото по сух е хляба толкова повече мляко трябва. 3 ябълки се белят и нарязват на тънки филийки. В тавичка намазана с масло се редят слой от хлебната смес и слой ябълки. Най отгоре се завършва с хлебна смес. Отгоре се слага малко масълце и се пече във фурната (180гр. 45мин.) Между слоевете може да се сложат стафиди, орехчета... каквото ви падне. Най мераклиите слагат отгоре топинг от белтък на сняг и захар (като за целувки) малко преди да е готов. Поднася се класически със малинов сироп, но и компот му отива...
Тук се казва шаитерхауфен.

Какви са вашите рецепти?

# 1
  • Мнения: 5
Аз правя хлебна баница, пържени филии или пък го правя на галета,но най често отива за кученцето ми, то много го обича Grinning

# 2
  • софия
  • Мнения: 757
пържени филии, попара, трахана- нея най обичаме.  chef

# 3
  • Мнения: 2 082
аз правя баница и пица-стават бързо и вкусно...

iniici ,как се прави траханата?

# 4
  • Пазарджик/Лондон
  • Мнения: 2 563
Пица от хляб, много вкусна :

http://aelisaelis.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

# 5
  • Мнения: 16
Ето още едно интересно предложение за стар хляб:

http://thegingercookies.blogspot.com/search/label/Италианска%20кухня?updated-max=2010-05-30T09%3A43%3A00-07%3A00&max-results=20

# 6
  • Мнения: 497
Аз го нарязвам на малки кубчета, поръсвам с шарена сол и малко зехтин и във фурната до зачервяване леко го опичам. Стават крутони, които съхранявам и после използвам за крем супи.

# 7
  • СВИЩОВ
  • Мнения: 565
пържени филии, мързелива баница  и любимата ми и бърза пица

# 8
  • Бургас
  • Мнения: 411
Аз го нарязвам на малки кубчета, поръсвам с шарена сол и малко зехтин и във фурната до зачервяване леко го опичам. Стават крутони, които съхранявам и после използвам за крем супи.
А как съхраняваш крутоните, за да не омекнат?

# 9
  • Мнения: 497
Аз го нарязвам на малки кубчета, поръсвам с шарена сол и малко зехтин и във фурната до зачервяване леко го опичам. Стават крутони, които съхранявам и после използвам за крем супи.
А как съхраняваш крутоните, за да не омекнат?
Оставям ги да изстинат хубаво и прибирам в найлонов плик, но така, че да дишат-не го затвярам плътно. Ето, сега имам едни от дестина дни и са си хрупкави, изобщо не са се овлажнили или омекнали.

# 10
  • Бургас
  • Мнения: 411
Благодаря за отговора!   bouquet А дали не е по-добре в хартиен плик?

Общи условия

Активация на акаунт