Имотни проблеми

• 3 681
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте!
Живеем в чужбина и имаме общ имот с близък роднина на мъжа ми в БГ. Имотът не се използва за живеене нито от нас, нито от роднината, но скоро научихме, че роднината отдава имота под наем без нашето знание. След като узнахме потърсихме обяснение, а също поискахме да получаваме половината от наема. Беше ни обаче отговорено, че имотът, който е неделим сам по себе си, се отдава само в половината си част, която роднината е приел за своя.

Въпросът ми е има ли какво да се направи от чужбина?
Кои институции да се алармират, че в имота ни има квартиранти без наше знание?
Как да се застави роднината да дели наема с нас?

Благодаря предварително!

# 1
Наемете си адвокат да ви представлява.

# 2
  • София
Другият вариант е да продадете имота и да делите парите. Или едната страна да откупи частта на другата. На мен винаги ми е било странно това с двама или повече собственици. Предполагам нямате намерение да живеете под един покрив един ден!

# 3
  • В градината...
Намирате си адвокат в града, където ви е имота , свързвате се с него и се разбирате как да го упълномощите и да му преведете парите за хонорар. http://www.lex.bg/lawyers

Последна редакция: пн, 21 фев 2011, 10:01 от perunika

# 4
  • София, център
Наемате адвокат, който ви представлява! Искате съдебна делба, продавате имота, след което си поделяте парите.

# 5
Наемате адвокат, който ви представлява! Искате съдебна делба,
....в реални граници.Или си направете протокол за ползване спрямо идеалните части.
Намерете си и Вие  наематели /възложете на  някой/ за Вашите части.

# 6
Можете да му изпратите нотариална покана да ви изплащата припадащата ви се част на наема. обикновено в нея се дава срок - 7, 14 дневен. Ако след този срок не ви заплати полагащата ви се сума, можете да го съдите както за парите, които ви дължи, така и че използва имота без ваше съгласие, а и можете да поискате съдебна делба. Но това е скъпо и дълго. Всеки адвокат ще ви го препоръча, с цел да ви прибира парите.  Моят съвет е ако може да се разберете по някакъв начин, възможно е и медиатор да наемете за за постигане на споразумение. Успех Peace

# 7
Блаодаря ви!   bouquet

аlrа. т.е трябва да се обърнем към нотариус, така ли?

И още нещо. След 2 месеца пътуваме за БГ и искаме да отседнем в имота, но там ще има нищо не подозиращи квартиранти, които с нищо не са виновни.

Какво правим, ако не бяхме открили, че се дава поднаем и се изненадаме на място от факта? Викаме полиция ли? Как се процедира в случая?

# 8
Блаодаря ви!   bouquet

аlrа. т.е трябва да се обърнем към нотариус, така ли?

И още нещо. След 2 месеца пътуваме за БГ и искаме да отседнем в имота, но там ще има нищо не подозиращи квартиранти, които с нищо не са виновни.

Какво правим, ако не бяхме открили, че се дава поднаем и се изненадаме на място от факта? Викаме полиция ли? Как се процедира в случая?

Ами, можете и да повикате полиция, но тя нищо няма да направи за съжаление. Това е Б-я! Наемателите ще покажат договор за наем (вероятно) и полицията ще каже да се оправяте (или гражданскоправен спор). Можете да кажете, че са се самонастанили, но те пак магот да покажат дожовор за наем и тогава пак същото.

Ами, май по-добре да не се унижавате там. Може  да са нагли, а може и да се попритеснят и да има добро развитие за вас. общо взето май зависи от тях. За съжаление май така нищо не можете да направите. Освен съд.

Можете също да уведомите Районна прокуратура, но и те ще кажат Гражданскоправен спор. За съжаление е така.

По въпроса за поканата - ако можете сами да си напишете текста може и направо при нотариус да отидете. Ако не - може да отидете на адвокат той да Ви го напише. Смисълът на Нотариалната покана е, че нотариуса като  сложи дата и печат на поканата не може да се оспори връчването и самият текст. Също от датата на връчването започват да им текат лихви ако не заплатят дължимата Ви се сума. Те Ви я дължат, но трябва да водите дело, за да Ви ги плати.

За съжаление нещата не са много добри. Този съсобственик тук е "по-светнат" и е решил като ви няма да припечели малко. Не е често, но бълг. действителност.

# 9
Ако сте съсобственици и не е направена делба договорът за наем трябва да е подписан и от вас. Иначе би следвало да е невалиден. Нотариална покана и ако не освободят имота - съдия-изпълнител.

Ако другият собственик все пак е намерил легален начин да го отдаде под наем шансовете да го принудите да ви дава част от наема са близки до нула - най малкото няма пречка да подпише с наемателите договор за, да речем 30 лв. на месец и щедро да ви дава полагащото ви се според идеалните части, например 15 лв.

# 10
Ако сте съсобственици и не е направена делба договорът за наем трябва да е подписан и от вас. Иначе би следвало да е невалиден. Нотариална покана и ако не освободят имота - съдия-изпълнител.

Ако другият собственик все пак е намерил легален начин да го отдаде под наем шансовете да го принудите да ви дава част от наема са близки до нула - най малкото няма пречка да подпише с наемателите договор за, да речем 30 лв. на месец и щедро да ви дава полагащото ви се според идеалните части, например 15 лв.

Категорично не споделям последните две твърдения. Моля авторката да не ми се сърди Hug.

1. Не е невалиден.
2. Нот. покана не е изпълнително основание в този случай.
3.На съсобственик обещетение за ползването се дължи след надлежно поискване.
4.В искането пишете сума, а ако опрете до съд, назначава се вещо лице, но то определя съобразно пазарни цени. Не ми е цел да се стига до съд, а да се дисциплинира и респектира развилненелия се съсобственик.
5. От особена важност е да сте сигурни, кой именно е съсобственикът ( да не се окаже синът, дъщерята или пр. на лицето, за което си мислите ) и кой е адресът му.
6.Не бъркайте претенциите към наемателя с претенциите към съсобственика.
7. Не бъркайте делбата с договора за рапределение на ползването между съсобственици, което се долавя от няколко по-горни поста.
8.Докато не сте разпределили дори ползването, съсобственикът просто ви баламосва, че "само неговата част ползват наемателите".
9. Давност тече, времето върви. Далече сте, демонстрирайте отношение към имота дори и чрез трети лица, претендирайте с достоверна дата. Вземете адекватни мерки.
Успех !

Последна редакция: пт, 25 фев 2011, 01:48 от Miraetta

# 11
Благодаря ви сърдечно на всички, включили се по темата тук и на Л.С, на които не ми остава време да отговоря персонално в момента!   bouquet

Става въпрос за лелята на мъжа ми, която преди и след смъртта на бабата (нейната майка) на мъжа ми използваше около 2 години жилището за собствени нужди. Относно това нямаме никакви претенции и никога не бихме имали, ако жилището се ползва за собствени нужди. Но от 2 месеца тя го отдава под наем.

Майката на съпруга ми е починала и съсобственици с въпросната лелята са мъжът ми и брат му.

Надявам се да имаме успех с казуса!  Praynig

# 12
Да, отдалече трудно се управлява имот, но щом жилището е неподеляемо как така в неговата част са само наемателите, та то няма такава част при неподеляеми жилища, наем можете да търсите до 3 години назад, изискайте договора за наем от роднините или от наемателя за да видите дали няма злоупотреба т е да е фалшифициран ваш подпис, тогава ако има такова нещо в прокуратурата

# 13
" ненаялите се " от чужбина ще делят залъка с някой , който живее в Мизеристан, при това, мисля, че е в пенсионна възраст.

Жалки сте...с няколко идеи надскачате прагът ми на търпимост  Joy

П.П. Колкото и да е принципен въпросът, пак сте жалки.

# 14
Ауу К-А-М как можеш да пишеш подобни неща? Хората са си в правото,кой се наял,кой не, на теб не ти влиза в работата... Peace

Общи условия

Активация на акаунт