Рентгенови снимки в Пирогов

• 8 790
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте, Пускам темата, защото се сблъсках с на вид малък проблем, който може да се окаже голям понякога. Паднах и имах травма на китката. Случи се на кънки в Зимния дворец. Имаше медицинско лице. Човекът каза да отида за снимка, ако започне подуване и ме боли. До тук добре. Мен започна да ме боли доста и се поду сериозно. Отивам си аз понеделник при личен лекар, дава направление, казва да отида в Пирогов. Отивам в Пирогов- следва снимка на китката на дясната ръка. Ортопед погледна снимката и каза, че е разтегнато сухожилие и мускули. Прати ме при личния лекар за болничен. Личният изписа максималното, което можа без комисия- 2 седмици. Не получих обаче никаква снимка от рентгена тогава. Аз си се върнах на работа след 2 седмици понеже си търпя на болка и съм много примерна. Китката 1 месец по- късно ме боли, а аз работя на компютър. На всичкото отгоре хората около мен се чудеха защо обяснявам, че толкова ме боли като уж само малко разтегнато, а аз не можех да си пипна/мръдна ръката в продължение на поне 2 седмици. Отидох в крайна сметка след месец за нова снимка и хората стоят и гледат и питат: А старата снимка? Не можем да преценим само по тази дали е имало счупване или пукване. А то се вижда на снимката костта как се е наместила и си е започнала да заздравява сама- какво да прави. Няма гипс, няма обяснение, няма обездвижване. Не е ясно чупено ли е или какво е. 2-3 ортопеди гледаха снимката и стоят и се чудят и или тихичко си промърморват- ами нищо, няма да слагаме гипс, то си е започнало да заздравява или леко сумтят защо Пирогов не дават снимките(вероятно не съм първата и последната). Ходихме да си търсим снимката в Пирогов 1 месец по- късно- нямало я, срив в сървърите; може би имало back up- и, ама не знаели как да ги достъпят. Първата им работа обаче беше да кажат, че за качване на диск за снимката се плащат 5 лв. За сравнение в ДКЦ-то, където бях ми дадоха снимката копирана на диск без да ми искат пари, без да ме питат искам ли си снимката и без да ходим да им се молим да ми я дадат, да чакаме час и половина да я копират и да кажат, че я няма. Мисля, че разликата не идва от допълнителното здравно осигуряване по линия, на което отидох на допълнителни прегледи. Имаше и други хора, които бяха по здравна каса и на тях им дадоха снимките без да плащат в ДКЦ-то допълнителна сума. Та аз се надявам, че ще се оправя.  Praynig Добре, че няма размествания и не ми е крива ръката сега, че съм десничарка и щях много да си патя с мишка, клавиатура и скоростен лост на колата. Започвам физиотерапия скоро и много се надявам всичко да е наред, но все пак исках да спомена за бъдещите пациенти на Пирогов или други здравни заведения- ИСКАЙТЕ СИ СНИМКИТЕ. Поне на мен не ми дадоха снимка и не ми предложиха даже. А при последващо лечение или усложнения е много важно да сте изрядни в изследванията. Надявам се, че темата не се повтаря и ще бъде полезна. Не намерих друга подобна. Не искам да кажа нищо лошо за Пирогов. Сигурна съм, че са помогнали на много хора. Може да не се е виждало нищо на първата снимка. Само дето сега винаги ще ме гложди дали е било така. Wink Исках да питам също, ако е имало други пациенти като мен дали са си получили снимките макар и по- късно при запитване? Все пак дори да има срив наистина нормално е да има back up- и, а те се правят за да се използват обикновено.

Последна редакция: вт, 22 фев 2011, 11:53 от Toni Boni

# 1
  • софия
Аз си счупих пръст и ако не бях се заслушала в разговор на потърпевши нямаше да си поискам. Това стана чак на контролния преглед. Платих си за диска и го взех веднага. За Пирогов става въпрос. Сигурно , ако бях отишла след седмица,  щяха да са я изтрили от компютъра.

# 2
  • Карлово/ Пловдив
Те в Пирогов май си го правят редовно този номер - доста оплаквания съм чувал и съм чел точно в тази насока,сигурно и други болници го правят,но знам и доста в които не го правят.Даже преди време по телевизията ги даваха.Ама то какво ли в България ни е наред и скоро няма да се оправим.

# 3
Аз пък имам много лошо мнение за Пирогов. Колко жалко, че това е централния пункт за спешна помощ. Катастрофирахме с мотор май месец миналата година. Ние бяхме с мотора, една "съвестна" шофьорка ни блъсна. Аз бях с разкъсна рана на коляното, а мъжа ми със зверски счупена китка. В спешния кабинет бяха около 5- 6 лекари. Казаха, че не им било работа да ме карат до рентгена  Shocked Явно страдаха от дефицит на сестри, тъй като седях 40 мин. с отворена рана, точно под капачката, виждаха ми се костите, кръв почти не течеше, но постепенно до раните се образува огромен хематом, който ми седеше като 2 коляно... Седях на едно подобие на количка, което се движеше само, та една жена трябваше да ме връща след като количката потегляше на някъде из китния им коридор. След 40 минутно чакане един човек, чиято работа бе да посреща линейките, дойде и ме заведе до рентгена. Снимаха ме и ме отведоха в операционната да ме шият. По некадърен шев не можеха да сътворят, но си викам- айде, те все пак не са пластични хирурзи, пък и сме в спешното, може да има и хора в много по-лошо от моето състояние. Станах аз от масата, и тръгнах да ходя, но стъпалото страшно много ме болеше, и беше потдуто. Лекаря ме попита 20 пъти дали мога да понасям болката или не  Rolling Eyes Изпбщо не ми свали чорапа... и след като му казах, че си чувствам крака по много странен начин, и че болката е голяма, ми свали чорапа, и какво да видим... Едно посиняло стъпало... И чак тогава пак на рентген- пукната клиновидна костица... Айде гипс... И нещото, което ме отврати от здравеопазването и от лекарите, които на които за съжаление случайно попадаме е именно девойката, която ми прави гипса. С 2 думи- аз бях омърлушена, разревана, в шок от преживяното- хвърчах 2 метра във въздуха, търкалях се по земята, мотора падна върху крака ми и едва не ме уби, да не говорим за мъжа ми който просто имаше късмет... Та девойката докато ме изкарваше от кабинета за гипсиране ми казва - "Ако имате някой лев от добро сърце ... да дадете .. Money"  ОМГ !!!!!!!!!!!!!!!!!! Не можах да реагирам като хората тогава, но ако бях на себе си със сигурност щяха да й гипсират някоя ръка... Как може такава простотия ??? Какви са тия хора, не виждат ли, че си рапокъсан,аз даже я накарах да ми отреже част от дънките, тъй като по тях имаше меса... Яд ме е , че не й разбих носа тогава. Но на следващите пъти, на контролните ги направих луди. Питах ги нон стоп дали им е практика да искат пари от пострадали хора. Не съм първата, няма да съм и последната разочарована от отношението и коректността на лекарите, които уж полагат клетви... Пожелавам си само да не ми трябват лекари, още по-малко такива като тези. Безсрамна работа, безочлива... Ама то като се замисля цялото общество ни е такова... но това е друга тема.
Пожелавам здарве на всички, и дано никога не ни се налага да се сблъскваме с Пирогов и изобщо безумни лекари...  Hug

# 4
Благодаря за отговорите. Simple Smile Може би, ако бях чула от някъде каква е процедурата и не бях толкова ошашавена, и не ме болеше толкова, щях да си искам снимката веднага, но аз изпитах само облекчение, че няма счупено и мога да си тръгна. Преди да вляза в кабинета се нагледах в коридора на страшни гледки и остарели помощни средства. Имаше някакви метална количка, с която возеха една жена и тя само с мъка си простенваше периодично от друсането по коридора. На мен слава богу никой не ми иска дарения, защото щях да се втрещя. Плащам пълни осигуровки и те никак не са малко, а ми се е случвало лекар да ме прати да чакам 1-2 часа по време на грипна епидемия в коридора, защото от никъде не кървяло- значи можело да чакам.  ooooh! Как ми идваше да крещя, че аз му плащам заплатата и ако не друго поне може да е малко по- тактичен. Като чуят обаче допълнително здравно осигуряване или платен преглед в повечето случаи стават такива душички: "Да, имаме часове. За кога искате? Кога Ви е най- удобно?", "Разбира се, че ще пуснем изследванията, които искате." и т.н. Това беше по повод искането на дарения. Според мен, ако толкова изнемогват за пари навсякъде по- добре да се измислят повече схеми за платено здравно осигуряване или застраховане, отколкото да те питат докато си с отворени рани и шок след инцидент дали няма да дариш от добро сърце. Тези дарения не е ясно къде отиват и как се изразходват средствата. За съжаление и с осигуровките ни в момента, и с даренията не се знае какво се случва. Силно се надявам заради пациентите, добрите лекари и сестри в системата нещата да се оправят, защото има и много добри специалисти и хора. В Пирогов мисля, че на персоналът прекалено много му идва да работи с хора, пострадали при всевъзможни инциденти- някои лекари и сестри започват да възприемат пациентите като поредния пострадал- минават и си заминават, ако могат да бъдат закърпени. За съжаление, когато човек има най- силна нужда от подкрепа и успокоение, не може да ги получи. Съжалявам, че се е наложило да преживеете такива неща и такова отношение, Теичка. Надявам се всичко да е наред при теб и мъжа ти. Hug Ще се оправим в България и обществото много бързо ще се оправи, когато хората започнат да осъзнават за какво им се плаща. В момента лекарите се озлобяват, защото не си получават парите от Здравната каса или получават прекалено малко пари. Ако има по- частен принцип и се взимат предвид оплаквания и похвали при назначаването, повишенията, уволненията, наказанията на медицински персонал, субсидии за здравни заведения и т.н. дали лекарите ще се държат така. Липсва им мотивация в момента и открита и ясна схема за оценка и сусидиране. Човек знае 2 и 200. Всички казват, че българите сме мързеливи и просто сме "лош материал". Аз познавам достатъчно хора, които са българи и много добре си вършат работата в България или чужбина, но повечето не работят държавна работа, а в частни фирми, където се гонят добро име и клиенти, и има конкурентен принцип. Целта ми като цяло не беше да критикувам Пирогов или здравната система. Исках да подсетя хората да си търсят правата докато е време, защото и от нас зависи да се променят нещата. Ако всички си искат снимките и се даде гласност, то искат или не искат ще започнат да ги дават. С пожелание за много здраве и късмет.  Hug   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт