ЗА или против кварцова лампа в яслата?

• 11 061
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Това изглежда много полезно newsm78

Може за ДГ все пак вносителите да направят някаква отстъпка.А и при 30 деца, се получават по 25лв, което не е толкова много.
Все още не съм предложила на родителите, но ще направя предварително проучване, за да видя какво мислят. Но пак съм скептично настроена ...миналата година събирахме пари за нов ЛСД телевизор. Не, че ми е особено приятно децата да гледат филмчета в ДГ, но имаха някакъв много стар, малък телевизор, на който така или иначе им пускаха филмчета и беше по-добре да го сменим. Е, изнамерихме телевизор, не особено скъп, сумата за плащане беше 15 лв. на дете - общо цялата процедура по това дали да се купи телевизор, какъв да бъде той, събиране на пари и закупуване, отне някъде около 3-4 месеца.  Crazy

# 16
  • София
Ивон, аз питах човек от ДЯ, където имат такива лампи и където не се ползват вече.

И да опресня спомените ви, вариантите за печене са 2:
1. Лягат на легло и ги облъчват;
2. Децата са прави в кръг около цилиндрична лампа и ги "пекат"
и в двата случая пекат отпред и отзад. Децата са с очила, голи по гащички.

# 17
Мисля че по-полезна е бактерицидната лампа, която да се пуска в помещенията когато децата не са там за дезинфекция на въздуха. http://www.prizone.bg/georgiev/newsbg.php?n=2&
"Бактерицидния ефект се постига чрез излъчване на радиация в ултравиолетовата област или по-точно с дължина на вълната 254 н.м. Установено е, че лъчите в тази част на спектъра имат максимален разрушителен ефект върху микроорганизмите. За създаването на тези лъчи се използват високовакуумни меркуриеви лампи.
Три са главните области на употреба на бактерицидните лампи, а именно: за дезинфекция на въздуха, на повърхности и на течности."
Докато нагревки вече- да си прави който иска вкъщи, а и едва ли някой ще се занимава да съблича и облича децата.

# 18
  • София
да, дори само такава бактерицидна да се сложи пак не е зле. Ще пусна запитване в яслата пък да видим какво мислят другите родители.
Писна ми да плащам такса за ясла и един куп за лекарства и детето ми все болно.
едно отклонение само да направя... срещнах сутринта една мама от яслата която ми казва е мойто като няма температура що да не ходи.. може да покашля ама  то кое не кашля  ooooh! #Cussing out
аз онемях и си заминах по пътя. Peace

# 19
  • София
Ако кашля от нещо, което до дразни (неустановено), няма Т, няма други проблеми. От какво е болно това дете? Каква му е диагнозата?
То и на мен ми се е случвало да кашлям 2 месеца и да ми няма нищо.

# 20
е да,но в повечето случай една такава "безобидна кашличка" съвсем не е нищо-ние вече 15 дена сме в къщи с такава, без Т /1 път 37,5/, но си беше вироза.  За диагноза при "кашлица от нищо"-ларингит, трахеолит,бронхит -все е нещо, а и щом после го няма, значи е имало нещо-алергия/алерголог да  я потвърди/ или нещо от горепредложените  Simple Smile или пък ще се съглася, че е нищо,  но след като са изключени възможните причини-така "нищо не е", само зщото няма Т-е, ще ми се и на мен, ама е несериозно. Докато на нас "ни нямаше нищо" сме взимали кръв, за да отхвърлим бактериана инфекция,  няколко пъти е преслушвана и до днес беше на инхалации с вентолин, преди 4-5 дена се появи за кратко и хремичка-минахме без антибиотик, справихме се, но реално можех и на градина да си я водя и вероятно да влоша нейното състояние и да позаразя още някое и  друго дете Crazy Предишния път пак с кашлица почнахме, която се допълни от хрема, Т и т.н. и не ни се размина антибиотика, но и двата пъти си беше болно детето. Може различно да протичат, но след като не е инцидентно подкашляне и продължава, според мен детето трябва да е в къщи да се наблюдава няколко дни и да се консултира с педиатър преди да се отсече-"няма му нищо". Лошото е, че във всяка група си има безобидно подкашлящи деца и става един омагьосан кръг.......... Темата много е дискутирана, всеки за себе си знае, но тези "безобидни кашлички" и здрави деца, дето само си пият антибиотик, но иначе са си добре-ееееее...............
Конкретно по темата-не знам дали кварцовите лампи и "печенето" на децата е добра идея или бактерицидна лампа е по-добре, но и аз си  мислех какво ли може да се направи, че да се пресече този кръг -ще следя темата /ние се 1 група в градина/.... Дали вирусите  в последно време са повече или децата са по-податливи -незнам /защото сигурно винаги е имало подкашлящи или случайно хремави Simple Smile/, но и госпожите казват, че тази година много се разболяват децата, трудно  се събира групата и т.н........ А дали ще се съгласят родителите-вероятно зависи от разбирането им за това кое е болест и кое не  Rolling Eyes
М/у другото, когато бяхме в инфекиозна б-ца над вратата имаше някаква  лампа, но не се включваше докато сме вътре......

# 21
да.. и аз така зная за солариумите /че са вредни/. Честно казано не бих си подложила детето на това, по - скоро бих заложила на каляването и засилване на имунитета. Всеки родител естествено знае най-добре какво е добро за детето му. Просто това е моето мнение

# 22
В нашата ясла има бактерицидна лампа.Струва ми се, че по наредба е задължително да ги има.Включват се вечер и се изключват сутринта.Така се обеззаразява помещението.
За това ги има и в инфекциозна.

За кварцовата лампа обаче....вече не са задължителни като едно време и може би е само въпрос на желание от старана на родителите или на организация.Аз съм ЗА, ама кой ли ме пита Wink

# 23
  • София
да и ние докато бяхме в инфекциозна б-ца не я включваха докато сме вътре, но щом изпишеха някой вднага се включваше за няколко часа.
Ох незнам с тези болни дечица е сложно. Сигурно има родители които наистина нямат възможност да останат вкъщи за да ги гледат ама тя системата ни е такава тъпа.  ooooh!

# 24
Запис, за да следя. Не ми беше хрумнало за подобен уред. В посочения линк обаче не видях цени?

# 25
в яслата на сина ми има кварцова лампа и я ползват, но само с изричното съгласие на родителите - пускат списък с именета на децата и който е съгласен детето му да се пече на лампа, се разписва. Ама те при нас за всичко искат подпис, де... За възглавниците също искаха - който донесе възглавница на детето да спи на нея следобяд, трябваше да се разпише

# 26
  • Русе/София
И аз си спомням на времето в детската градина събличаха ни по гащички и ни слагаха очила,и в кръг се въртяхме и пеехме песнички,и така ни нагряваха с тези лампи.Беше интересно и забавно.

# 27
  • Стара Загора
http://www.denima2001.com/bakteritsidni_lampi.php
 и за шина на която се монтират лампите  линк:
http://www.denima2001.com/lsh.php

От сайтове за медицинска апаратура ще е по - скъпо поне с 30%, а не дават по - различни неща.
Шина с електроника струва 30 и няколко лева и лампата горе долу толкова.

# 28
категорично против!
Не бих си облъчила детето и то доброволно!

# 29
категорично против!
Не бих си облъчила детето и то доброволно!

Вие на море не ходите ли? newsm78
Облъчването е в пъти по-малко от това на морето.

Общи условия

Активация на акаунт