Кога най-сетне родителите ще имат еднакви права

• 12 078
  • 363
  •   1
Отговори
# 240
pogar, разбрах те още с първия пост. Пропуснах тези деца, докато излагах аргументи против задължителния режим 50:50, а не в житейски план.

Момичета, защо нападнахте RealTrue за последния пост? Той отговори на мен как нещата са устроени в друга държава, в която няма значение дали дете със специални нужди се отглежда от един или двама родители.  

Именно. Исках да ви кажа, какви са ви правата и да си ги търсите. Нали сме в ЕС? Или не сме?
Да отделят пари и за тези деца - визирам хората, от които това зависи.

Тук не става дума просто за пари, защото има и родители с големи финансови възможности, но и те не желаят да се грижат за децата си, защото за едно дете с увреждане за да се развива и да е щастливо важи същото, което и за здраво- трябва да се чувства обичано, желано и значимо, ако родителя само му осигури всички материални блага и адекватната мед.грижа, но го игнорира, не му обръща внимание или такова се осигурява само от станични хора(детегледачка, специалисти и подобни) къде е ползата за детето- дори и в златна клетка не се живее щастливо и пълноценно, ако се чувстваш нежелан.

# 241
Сериозен аргумент е и срещу всеки, който не иска да си гледа децата.
Със закон не можеш да го задължиш. Може само издръжка.
Тук примери много.
Тук с изключение на Симон/и тя обаче постави определени ограничения/ друг родител да е съгласен на това не видях.
Имаше и една потребителка, която каза, че е живяла с бащата на такова дете, който с майката е бил 50/50.
Това нещо, ако се приеме трябва да е във вариант и това е допустимо при...

# 242
Снежи, не разбирам защо приехте, че деля децата ви. По въпроса 50:50 разсъждавах и от юридическа и от житейска гледна точка, и изложих аргументите, които си посочила. И не смятам, че днес у нас този режим може да работи. Има дискусия по въпроса, всеки аргумент за или против е важен, защото проблемът с оглеждането на децата след развод/раздяла е голям. Това, че съм открила още един аргумент "против" ли ви обиди?  Мисля, че самотен родител на дете със специални нужди среща повече трудности в отглеждането на детето си. И не съм съгласна с теб, че законите трябва да са еднакви за всички. Смятам, че ни трябва работещ закон за достъпна среда и интеграция на хората с увреждания, съпроводен със достатъчно средства, които да обезпечават изпълнението му.
Ако мнението ми ви обижда, съжалявам.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 12:18 от Хърмаяни

# 243
Хърмаяни, не си ме разбрала. Никой не е приел, че делите децата ни.
Просто всички деца се нуждаят от много обич, а нашите и от много грижи.
Да дадеш дете на родител, за който едно дете е бреме просто да се спази закона е недопустимо.
Не може със закон всички родители да са добри/да оставим, че всеки включва различни неща в това понятие и го разбира по своемо/  родители.
Това, че си създал едно дете, не те прави родител.

Не съм обидена и не виждам за какво да съм обидена.

# 244
Хърмаяни, не си ме разбрала. Никой не е приел, че делите децата ни.
Просто всички деца се нуждаят от много обич, а нашите и от много грижи.
Да дадеш дете на родител, за който едно дете е бреме просто да се спази закона е недопустимо.
Не може със закон всички родители да са добри/да оставим, че всеки включва различни неща в това понятие и го разбира по своемо/  родители.
Това, че си създал едно дете, не те прави родител.

Не съм обидена и не виждам за какво да съм обидена.

Това е и моето мнение .
Тази схема 50:50 би могла да работи единствено , ако родителите живеят наблизо и ако се разберат доброволно помежду си за такъв режим.

В останалите случаи е вредно за детето .

# 245
Е, очевидно мислим еднакво.
Само да допълня, че според мен, за родител на дете с увреждане, трябва да има някакви привилегии спрямо останалите. Законово уредени. Дано защитниците на равноправието не скочат сега. Това си е моето лично мнение и на никого не го налагам. Дали привилегията ще се изразява в осигурени средства за личен асистент, или ще бъде някаква организация, която осигурява лични асистенти, или в безплатен дневен център, включващ както обучение, така и рехабилитация или лечение /това го извлякох от режима на pogar/, е все едно.
Така държавата би гарантирала възможността родителят да упражнява правото си на труд, от която фактически е лишен.

# 246
Снежи, не разбирам защо приехте, че деля децата ви. По въпроса 50:50 разсъждавах и от юридическа и от житейска гледна точка, и изложих аргументите, които си посочила. И не смятам, че днес у нас този режим може да работи. Има дискусия по въпроса, всеки аргумент за или против е важен, защото проблемът с оглеждането на децата след развод/раздяла е голям. Това, че съм открила още един аргумент "против" ли ви обиди?  Мисля, че самотен родител на дете със специални нужди среща повече трудности в отглеждането на детето си. И не съм съгласна с теб, че законите трябва да са еднакви за всички. Смятам, че ни трябва работещ закон за достъпна среда и интеграция на хората с увреждания, съпроводен със достатъчно средства, които да обезпечават изпълнението му.
Ако мнението ми ви обижда, съжалявам.
Хърмаяни, не ти раздели децата на такива и онакива, поне аз не видях подобно нещо в постовете ти, нито съм се засегнала от тях(няма от какво да се засегна) Hug  bouquet
Не съм против и режима 50:50, но не виждам начин един закон да застави някоко насила да заобича децата си, да ги осигури материално може и да успее, но до там.
Ние, че сме възрастни хора не можем да се насилим да контактуваме с хора, които са доказали по всеки начин, че не желаят контакт с нас- понякога страдаме от това, друг път не, но ние имаме и избора ще търсим или не този контакт, а в случая децата няма да имат право на избор и ще превърнем този контакт в един вид наказание за детето независимо какво е то( здраво, или с увреждане), не вярвам един истински родител да иска да накаже детето си, особено по този начин.

Относно предложението ти за "привилегии"- няма такива, описаното от теб е адекватна социална и здравна политика за хората и децата с увреждания(права осигурени от закона за защита от дискриманация- пак наужким), която за жалост е почти никаква в България, нищо че уж е уредена със закон- закон за интеграция на хората с увреждания.
Казвам уж, защото и този закон както и много други е мислен и недомислен, а като бонус няма и финансово покритие.

Последна редакция: пт, 11 мар 2011, 12:49 от pogar

# 247
     Познавам, макар и не основно, този закон. Той не е работещ. Задължил ни някой да имаме такъв закон, преписали сме от тук-там, и готово, вече отговаряме на изискванията.
     И като страничен, но съпричастен наблюдател, въобще не ме интересува дали създаването и осигуряването със средства на работещи правила ще бъде наречено "адекватна социална и здравна политика за хората и децата с увреждания" или "привилегия". Важното е да обезпечи хората, които сериозно се нуждаят от помощ. Тя и сега държавата раздала социални помощи на хора, които пръста не са си мръднали да работят, здрави и прави са, и нарича това "социална политика".

Макар да се отклоних от темата, всички тези мои мисли могат да бъдат отнесени и към 50:50. Когато се създават закони, трябва да се отчитат чисто битовите и социални аспекти, в които живеем, народопсихологията ни и възможността законът да обслужи интересите на максимален брой хора. Ясно е, че няма по света толкова съвършен закон, който да може да се приложи към всяка една житейска ситуация.

# 248
Гледам разнищвате проблем, който е бил пред очите ми.
Имах преди време кафене, отпред детска площадка. Идваше една жена, певица по корабите, детето й беше с дцп. Вики, се една усмивка, като ми чуеше името се смееше много.  Heart Eyes Заминаха за Щатите, защото тя спечели зелена карта. Още на летището ги е чакала линейка, която да ги превози до болница, в която са му направили пълни изследвания... и т.н. за нея рядко чувам от опзнати как е, но знам поне, че е по-добре. Тук в БГ живееше с някакви мижави пари, които не стигаха дори и за рехабилитациите. Много сме говорили с нея и много съм се ядосвала, много! ... Тежка история не ми се и доразказва.

Мисълта ми е, че мислех, че проблемите свързани с отглеждането на децата са поуправени, позакърпени. Наистина се скапах след като прочетах, че не е така... Затова и винаги съм казвала, че не искам социалната политика да се занимава с мен и с такива като мен, а с тези които наистина имат нужда от финансова подкрепа.
Съжалявам за спама, не се сдържах. Поне ме крепи, че Ели с малкия Вики са в цивилизация, където се чувстват по-добре.  Heart Eyes Не знам дали във форума е регистрирана, но ако наистина някой е чувал за Ели и Вики от Щатите да казва... Много ми се иска да намеря контакт с нея.

# 249
17 страници изписани, но г-н Риъл продължава да си твърди неговото като кон с капаци. Майките се опитаха да влязат във всякакви хипотетични ситуации, обсъдиха подробно, но той - не и не. Жените сме лошите!  Naughty
И като е тръгнало така, нека разкажа за една жена, която наистина ще стане много, ама много зла, ако въведат 50/50 - свекървата.  Mr. Green  БНД има две деца от две майки, с които е разделен. На всички ни е ясно, че той няма как да става всеки ден в 7 да ги облича, храни и води на градина. Или уикенда пак да става в 7 и да се занимава с тях. Всичко ще падне на свекито, горката. И тук следва да попитам - тя женицата с какво е виновна (изк. това, че очевидно не се е справила с възпитанието на сина си), че на стари години да трябва да гледа 50/50 не едно, а цели две деца?  Mr. Green

За това как ще се отрази на децата няма да пиша, достатъчно добри мнения бяха дадени. Само ще уточня, че съм дала на бащата пълното право да вижда сина си и 60/40 или 70/30 в негова полза, но му е много по-лесно и удобно да е в следобедните часове и когато няма други ангажименти. И добре се разбираме, и всичко, но още не е дорасъл за това да става рано и реално да гледа дете ден след ден след ден, а не просто да го сложи пред телевизора. Когато дребният започне сам да се обслужва и да спи до късно, сигурно ще се виждат повече, може дори с преспиване да го взима.
Пък и нали допреди половин година бащата имаше 100% възможност да е със сина си (и с мен) и сме се разделили точно защото той не е желаел по никакъв начин да я оползотворява. Дали сега изведнъж ще започне, а? Wink

Така че да спрем с химерите от щатското и европейското законодателство. Нека първо да си оправим набивания толкова години партиархален модел, в който има категорично женска работа (чистене, готвене и гледане на деца) и все по-малко мъжки задължения покрай дома и семейството.

# 250
... кон с капаци ....

...Пък и нали допреди половин година бащата имаше 100% възможност да е със сина си (и с мен) и сме се разделили...

...Нека първо да си оправим набивания толкова години партиархален модел, в който има категорично женска работа (чистене, готвене и гледане на деца)...

Изцяло грешното изкаване на Камерон включва горните три инсинуации.
Нека помислим малко.

Първо, ти твърдиш, че аз съм кон с капаци. Аз твърдя обратното. Кое е прав? И има ли значение? Фразата е излишна в писмото, цели само обида.

Второ - никой мъж не е длъжен да обича жена си цял живот. Защо вменяваш това на бившия си съпруг? Влюбил се в други 2? Това е негово право. Неморално е, но не е незаконо. Човешко е. Нещо не е получил у дома.

Трето - мита за патриархалния модел е... само един мит. От праисторичекста ера, при това. В днешно време почти винаги майките са тези, които не се грижат за децата, ходят само заведения и приятелки, не готвят, не помагат у дома. Всичко е на плещите на мъже, включително издръжката на семейството. Общо взето лигаво поколение, но и да го съдим и да не го съдим - такова е. Да не говорим, че почти всички майки пушат в колите си, докато возят собствените си деца. А деца се правят... за да вържат поредния заможен мъж да ги гледа.

Та така и лек ен...

# 251
  • София
Второ - никой мъж не е длъжен да обича жена си цял живот. Защо вменяваш това на бившия си съпруг? Влюбил се в други 2? Това е негово право. Неморално е, но не е незаконо. Човешко е. Нещо не е получил у дома.

Къде го е написала това тя? newsm78

За мита за патриархалния модел и жените дето ходят само по кафета, а мъжете издържат семейство и гледат дома и децата просто няма какво да кажа, добре се посмях рано сутрин  Joy

# 252
  • София
В днешно време почти винаги майките са тези, които не се грижат за децата, ходят само заведения и приятелки, не готвят, не помагат у дома. Всичко е на плещите на мъже, включително издръжката на семейството. Общо взето лигаво поколение, но и да го съдим и да не го съдим - такова е. Да не говорим, че почти всички майки пушат в колите си, докато возят собствените си деца. А деца се правят... за да вържат поредния заможен мъж да ги гледа.

Joy  

Да приемем ли, че си готвел, чистил, печелел пари...., а жена ти е била само по заведения с приятелки, пушела е в колата и накрая с цялата си наглост е взела, че те изгонила, защото е намерила някой по-заможен и може би с по-добри готварски умения? Знам ли, може би по-заможният повече чисти и глади.

Последна редакция: сб, 12 мар 2011, 14:35 от miss piggy

# 253
  • София
Трето - мита за патриархалния модел е... само един мит. От праисторичекста ера, при това. В днешно време почти винаги майките са тези, които не се грижат за децата, ходят само заведения и приятелки, не готвят, не помагат у дома. Всичко е на плещите на мъже, включително издръжката на семейството. Общо взето лигаво поколение, но и да го съдим и да не го съдим - такова е. Да не говорим, че почти всички майки пушат в колите си, докато возят собствените си деца. А деца се правят... за да вържат поредния заможен мъж да ги гледа.

Реалният изтрепа всичката риба с това изказване!!! hahaha hahaha hahaha hahaha
А колко БГ мъже спадат към категорията "заможен"? А незамонжите тюфлеци, които освен да гледат мачове пред ТВ, цоцкат ракийка със салатка и смятат, че с това им се изчерпват семейните задължения?! Такива според мистър Реален в БГ нЕма...категорически!!!!! Всички БГ мъже са заможни и въртят цялата домакинска работа, деца гледат...а гадните им жени скиторят и накрая си взимат децата, дет прекрасните мъже ги гледат и не им ги дават 50/50....Абе, човече ти изобщо с коя глава мислиш, ще ме прощаваш за въпроса?...Или като в стария виц - имаш две глави - за мислене и за кеф...лошата новина е, че кръвта не стига и за двете едновременно..... Joy

# 254

Реалният изтрепа всичката риба с това изказване!!! hahaha hahaha hahaha hahaha
А колко БГ мъже спадат към категорията "заможен"? А незамонжите тюфлеци, които освен да гледат мачове пред ТВ, цоцкат ракийка със салатка и смятат, че с това им се изчерпват семейните задължения?! Такива според мистър Реален в БГ нЕма...категорически!!!!! Всички БГ мъже са заможни и въртят цялата домакинска работа, деца гледат...а гадните им жени скиторят и накрая си взимат децата, дет прекрасните мъже ги гледат и не им ги дават 50/50....Абе, човече ти изобщо с коя глава мислиш, ще ме прощаваш за въпроса?...Или като в стария виц - имаш две глави - за мислене и за кеф...лошата новина е, че кръвта не стига и за двете едновременно..... Joy

Не бе , Morgana , той съдът подарява децата на майките , не че ги искат , ама на , няма ред в тая държава  Joy Joy Joy

Общи условия

Активация на акаунт