Любители на котки - тема 48

• 48 611
  • 746
  •   1
Отговори
# 315
Ооо, прекрасни TINA.K  Hug

# 316
  • София
TINA.K голям кеф беее, страшно сладки са ... Heart Eyes

Алекс1, аз котка не виждам  Mr. Green само един бял пух  Crazy

# 317
Алекс1  Аз не виждам снимка.  newsm78

TINA.K   Прекрасни, сладки, само за мачкотене.  Hug Hug Hug
Писах ти снощи на мейла.

# 318
  • Между гори и планини
Днес с моя помощ, ръкавица и четка, Кети свали част от зимните дрехи.
Толкова много козина й свалям за първи път  Crazy

# 319
  • София
Днес с моя помощ, ръкавица и четка, Кети свали част от зимните дрехи.
Толкова много козина й свалям за първи път  Crazy

Ухаааа! Повече никога няма да се оплаквам от космите на Мъро.  hahaha 

# 320
  • Варна
Днес свалих и аз малко косми от Грей-с една четка за дрехи, от тези с лепкавата повърхност. CrazyОтначало търпеливо се обръщаше да го мина отвсякъде, но по едно време хвана пътя. Grinning
Тези дни какъв номер ни скрои косматкото- изпращам аз детето на училище сутринта и като отворихме входната врата, Грей се изстреля навън и хукна по стълбите.Успях да го хвана два етажа по-надолу. Crazy, ама и той се уплаши.Като ревна с онова пронизително "мияоооооооуууу".Рано сутринта вдигнахме кооперацията на крак Laughing-котето реве,детето реве за котето...Сега като излизаме навън го подплашваме леко да бяга навътре.Ама и той винаги усеща, когато някой се готви да излиза и се нарежда до вратата.

Дано болното коте се оправи по-бързо, Elpida  Praynig

# 321
Поста надолу ще е доста дълъг, но информативен, моля ви, прочетете го!

Всеки път, когато котката е със разстроено стомахче, повръща, има проблеми с пишкането и изхождането, има опасност от дехидратация.  Важно да се реагира мнгоо бързо в такъв случай, буквално часове или изчакване до сутринта може да са решаващи. Тест за дехидратация - същия като при хората е, тест на тургора на кожата. В нормално състояние клетките в тялото са пълни с голямо количество вода. КОгато тялото не получава достатъчно вода не може да се поддържа оптималния баланс и започва да се използва водата от клетките. При липса на вода в клетките те намаляват размера си и това се отразява на кожата най-видимо - тя буквално губи еластичността си - ако ощипете нормално  хидратирана ръка, кожата почти мигновено се връща в изходна позиция. При дехидратация, кожата заема формата на ощипаното и мнгоо бавно се връща в изходна. При котка най-лесно се тества на гърба, около плешките. В добавка котката най-веротно ще  е вяла и неконтактна, няма да реагира на повикване. Незабавно трябва да се включи система в такъв случаи!

Преди 87 теми някъде  ви обещах инфо, която събрах за кастрациите от разговори с ветове, чак сега ми остана време (или по-точно не ми с е разботи Mr. Green) да седна и да систематизирам малко повече:

- При мъжките става въпрос за изключително лека и бърза процедура. Реално погледнато на тях дори не трябва да им се дава пълна упойка като на женските, а само частична която ги събаря буквално за минути и до 3 часа след това са напълно възстановени. На практика, някой ветове прилагат пълна упойка както за женските, така и за мъжките, често заради неопитност или личния си комфорт при извършване на процедурата.  Попитайте вета си и ако такава е практиката в клиниката им, имайте предвид някой от съветите,дадени по-долу. В общия случай всичко по-долу се отнася предимно за женски.

- При женските процедурата е малко по-сложна защото има отворена коремна операция, но един опитен лекар би се справил напълно рутинно.

- Колкото по-рано -толкова по-добре. Младите оргазними приемат интервенцията много по-лесно и се възстановяват мнгоо по-бързо. Идеалният вариант е кастрацията да се извърши преди навършване на 2 годишна възраст.  Над 2 годишна възраст е препоръчително да се направи пълен мед. преглед + кръвна проба преди кастрация. Над 6 годишна възраст е задължително, за да е сигурно, че няма съпътстващи заболявания които биха усложнили операцията.

- Упойката - пълната анестезия както и при хората винаги носи известна доза риск. Едно младо, здраво сърце обаче винаги може да поеме без проблем правилно подбраната доза, затова се и препоръчва предварителния преглед. Упойките за котки са общо взето два основни вида - газ и система, най-общо казано (имаше и химични наименования и тривиални, и обяснения за структирата на различните, но честно казано не запомних всичко, само по-важните неща Blush) Та, Малък процент животинки могат да проявят алергична реакция спрямо системата, най-често изразяваща се в по-трудно излизане от упойката и сериозно повръщане, затова ако вета предлага избор, желателно е д а се предпочита газ - по-щадяща упойка е и въстановяването след нея е по-бързо и леко като цяло.
- Ако женска котка се кастрира непосредствено след/по време на бременност и функцията на млечните жлези вече е задействана - проблема идва от това, че за разлика например от хората, който имат отделни жлези за всяка гърда, при котките има само по една и надолу тръгват каналчета, които носят кърма до всички изходни точки, при коремния разрез каналчетата може да се засегнат, което усложнява процедурата.
- Отваряне на шев/ херния - не случайно всички ветове съветват котето да се постави на ниско и да не се оставя свободна да скача - в най-лекия случай, това може да доведе до отваряне на шев (става въпрос само за женски!) в по-сериозен - до образуване на херния.  В повечето случаи котките сами се контролират заради болката, но не винаги, затова е важно ако с е опитват да се качат на легло/диван или друго по-високо място, да не им се позволява!
- Алергична реакция спрямо конците - в изключително редки случаи може да се случи. Важно е в следоперативния период да се наблюдава и за това, обикновено започва със зачервяване и раздразване на зоната около шева, при бърза реакция от страна на вет сериозни последствия няма. Възможно е да се сбърка с инфекция, основна разлика е, че няма повишена температура.
- Инфекция - температурата е завишена, мястото на операцията е зачервено и раздразнено. При адекватна следоперативна хигиена и даване на антибиотици не би трябвало да се развие въобще.

Това са всички възможни рискове, свързани непосредствено с кастрацията на котка. Проявяват се  много рядко и могат да се избегнат с правилни грижи.
Ако животинката има съпътстващо заболяване картинката вече става много различна и не може да се предвиди резултата от операцията. Имайте предвид също, че при много от съпътстващите заболявания, които могат да усложнят една кастрация, и без операция ще има манифестация и сериозни усложнения, често  оабче в етап, когато вече нищо  или много малко малко може да се направи, за да се помогне. Например може да се открие рак в ранен стадии, и да се подложи на успешно лечение, докато когато рака се манифестира чрез симптоми обикновено е в доста по-късна фаза.

Трейси, вируса, който се проявява с лезии по органите е котешката левкемия. Предвид историята на Дара, много е вероятно да е била заразена още в коремчето на мама, вируса се предава през плацентата. Смъртността при този вирус е много висока. Кастрацията не е повлияла по никакъв начин на заболяването и реално не е имало мнгоо какво да се направи в случая. Извинявай, че ти припомням неприятни моменти и сигурно те натъжавам, но искам да знаеш, че направи всичко, което можеше за Дара и не бива въобше да се обвиняваш за съдбата й  или да си мислиш какво е можело да се направи различно. Hug

# 322
Страхотна тема обожавам тези пухкави приятелчета  Simple Smile И аз имам едно много сладко оранжаво на цвят коте много си го обичам но веднъж избяга и когато се върна беше без опашка дали ще му порасне нова  Confused Confused Confused

# 323
  • на брега на морето
Няма да му порасне за съжаление. Weary

# 324
 Здравейте от мен  Hug МНого много благодаря за съветите ви !  С мъжа ми решихме да не рискуваме и днес се обадих в Централна Ветеринарна клиника , поисках компетентен съвет и това , което чух потвърди подозренията ми - неглижира се състоянието на котката ми и не се вземат адекватни мерки за подобряване за състоянието й . Затова се метнахме на колата и заведохме котаранка в клиниката , където направихме куп изследвания от които се установи , че сме със сепсис ( левкопения с изразена гранулоцитоза ) , увеличен АЛАТ , умерена степен на дехидратация . Диагнозата не е уточнена съвем  , затова лечението е симптоматично , но отхвърлихме на 95% панлевкопения .  Леченито : венозно антибиотици , физиологичен разтвор , обезпоболяващи , при нужда и други мерки . Оставихме  я в хосписа тази нощ и всеки момент ще се обадя да разбера как е . всички се чудят защо е толкова мъничка за година и девет месеца , но тя беше изтърсачето на котилото и едни деца ми я дадоха , защото беше много дребничка в сравнение с братчето и сестричето си . Ще пусна снимки на моето бебче   Таря , но нека да се оправи .
Днес Таря беше  много любопитна към новите звуци около нея - имаше козичка с мъртво раждане , до нея ,  в  новата и " хотелска " стая има пудел  Simple Smile МОля се да е добре , защото много я обичаме и сега ни липсва  Sad Благодаря на целия екип на Централна ветеринарна клиника и на д- р Златанов , който ни пое .
Благодаря и на всички , които са съпричастни с мъката ни .  Hug

# 325
  • Варна
***elpida***,
дано още утре да има подобрение Hug

# 326
  • София
Новините са добри, значи. Много се радвам, че сте взели всички необходими мерки.

Тина, гушни млакия глезан, както и всичките трима батковци, от мен.

Последна редакция: чт, 10 мар 2011, 22:01 от Емел

# 327
  • София
***elpida***, стискаме палчета и лапички за твоята Таря! Милата котанка...,добре,че сте реагирали на време,надявам се бързо да има подобрение! Пиши като имаш някакви новини Hug

Аз да кажа,че вчера Хорейшио го водиха да му махат конците от операцията,освен това са го обезпаразитили,били са му ваксина и са му направили паспорт! Simple Smile При него нещата са повече от добре и той е един глезен и обичан котак.

MissNellie, благодаря за изчерпателната информация!  bouquet
Ние ще изчакаме още два месеца,да стане Преска на 6 месеца и тогава ще я кастрираме,така ни посъветваха в клиниката.Мисля,че 6 месеца е една добра възраст за кастрация.

Ние нямаме никакви проблеми с косми...Преси хич не се скубе,пък и тя е късокосместа.Купихме и четка,сресвам я веднъж на ден,но по четката не остава и един косъм  Rolling Eyes Аз пък много харесвам персийчетата и дори първоначално гледахме обяви за тях, но мъжа ми предпочиташе късокосместо коте, и така харесахме Преси  Simple Smile .

TINA.K, големи сладури!  Grinning
Алекс1,а това бялото е само за мачкотене! Grinning

# 328
  • България
MissNellie благодаря за полезната информация Hugако можеш обясни ми какви документи са нужни за преминаване на граница-може и линк само.
tasia Преси е толкова красива....как да не я изберете...пусни малко снимки да и се порадваме и ние Hug
вижте Макс как позира на изложбата на дъщея ми Joy

# 329
Добро утро.Елпида стискам палци Таря да се оправи бързо и отново да се гушкате.

Общи условия

Активация на акаунт