ЗОНАТА и ние (здравословното хранене) - 4 тема

• 86 287
  • 727
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте момичета! Много се радвам на успехите ви! Аз за 1 месец хранене около Зоната съм свалила малко сантиментри, които не бих казала , че са видими. Поне за мен. Имам 3 см надолу от ханш, 4 см корем, 2 см талия, 2 см крак. До тук добре. На килограми не мърдам. Даже понякога съм и нагоре. Тъй като реших , че само със Зоната няма да стане, преди месец и нещо си поръчах една програма на дискове и я играя всеки ден. Упражненията са много добри, само да видим кога  ще стана като манекенка. Обещаваха за 6 седмици, но всичко е реклама. Купих си и кростренажор. На него издържам засега само по 10 мин. Вече не знам къде бъркам. Според вас каква активност трябва да смятам? Всеки ден играя около 60 мин. гимнастика + 10 мин. уред . Блоковете ми са 8-9. Аз ги изкарах до 10 с моята физическа активност. Имам да свалям 12%  мазнини според моите изчисления, или  трябва да сваля 8-10 кг.Предната година , когато спазвах Зоната свалих за 3 седмици 2,4 кг и си мислех, че е ужасно зле. Ама в сравнение със сегашното ми положение си е било направо супер постижение. Хапвам предимно кисело мляко, пилешко , риба, салати, плодове, ядки-бадеми, зехтин, и яйца рядко. Приемам всякакви съвети за по бърз ефект.

# 136
Gjia,
не се отчайвай - никъде не бъркаш. Когато спортуваш активно и при този режим на хранене, мазнините, които са по-леки и обемни, се заместват с мускулна маса, а тя тежи повече. Затова и може би няма голяма разлика в килограмите, но ти и сама установяваш, че обиколките ти намаляват.
 А кростренажора е мноого хубаво нещо. Според един от фитнес инструкторите на Пълна промяна ефективно изгаряне на запасите от мазнинки има при продължителни натоварвания - между 45 и 60 мин. Постепенно и ти ще стигнеш до това време.
Надявам се да съм ти била полезна.

# 137
  • Балчик
Обедното ми меню днес включваше :3 блока извара, 1 ч.ч задушен спанак  с малко по-малко от 1/2 ч.ч  лук, 1 филийка пълнозърнест хляб и една ябълка. Това в крайна сметка колко въглехидратни блока са?

Здравей cocurbita pepo,

1 ч.ч спанак са ти 1 ВБ
1/2 ч.ч лук са още 1 ВБ
1 филийка е още 1 ВБ и 1 ябълка ако е 100 гр е 1 ВБ, значи си взела ощо 4В и 3П - всичко е ок, само трябва да си добавиш още 1 ПБ
 Peace  bouquet

# 138
1 чч спанак не е

На първа страница дори пише че 1 В е 4 чч спанак Simple Smile

А аз снощи готвих спанак и от книгите сметнах за 3В - около 700 гр спанак!

cook55 , по принцип не приветствам рекламите тук, по форумите, но кажи си тарифата все пак.

# 139
Аз закусвах днес кисело мляко със цветен прашец- 500 грама.

На обяд хапнах на око, около 300 грама кисело зеле с боб+ 1 филийка бял хляб, а за протеини хапнах около 100 грама сирене, мазнини не съм яла, защото сиренето си е маслено( не ям обезмаслени сирена)- та това горе долу трябва да е 3 блока Simple Smile.
След малко ще усетя дали ще ми се доспи, засега ми е тежичко, но аз не закусвам въобще сутрин и още с киселото мляко ми стана тежко.

Хем искам да съм в Зоната, хем да не слабея, затова мисля да хапвам малко повечеко въглехидрати.

Вие правите ли си хляб, спрямо Зоната и ако да дали може да дадете някаква рецепта?

ps. Доспа ми се, значи съм хапнала повечко въглехидрати или е трябвало малко сиренце още да хапна или малко да намаля В- тата Simple Smile.

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 13:52 от Jana d' Ark

# 140
Здравейте,
точно за това противоречие става въпрос - 1 ч.ч или 3 и 1/2 ч.ч. сварен спанак са 1 В блок? Същото важи и за други зеленчуци и ми е малко трудно да се ориентирам какво да правя.
А някой случайно да знае колко гр шоколад са 1 В??? Че от време на време ми се хапва....... Wink
  А ето и обедното ми меню:
 броколи на пара - 1 В
 2 белтъка + 1 цяло яйце - 2 П
 30 гр сирене - 1 п
 4 ч.л. зехтин - З М
сол, куркума и малко черен пипер
Броколите леко се запържват и се добавят яйцата и накрая сиренето - нещо като омлет.
 Добавка на още 2 блока В - 1 ябълка и филийка хляб или салата например.

# 141
  • Балчик
Извинявай Small Sun - суров спанак е 4 ч.ч - 1В, а в готов(сварен) вид е 1 ч.ч - 1В. Погледнете добре и направете справка с книгата. Има огромни разлики между продуктите, но това е само когато се има предвид вида, т.е. сварени или сурови.
Не споря, просто книгата на Сиърс съм я научила почти наизуст Flutter

А относно cook55, рекламката е доста гадна - тук всички влизат и споделят опит и впечатления и взаимно се учим как да се храним здравословно и в зоната. Всеки може да влезе и да зададе въпрос без притеснението, че няма да му се отговори. Целта не е да седим мързеливо и някой друг да ни свърши работата, а ние сами да се изучим и да приемем зоната като начин на живот... и съм сигурна, че повечето тук не смятат зоната за "диета", която един ден ще свърши....просто е малко трудно в началото да заживееш с мисълта, че натъпкването е минало. Който иска да живее в зоната той си го постига и без да плаща на самозванци (извинявай за израза, но не се стърпях)..... Peace

който иска съвети нека пише, тържествено обещавам да отговарям безплатно  bouquet

И между другото менюто ми до тук е:

Закуска - 3В, 3П, 3М
4 с.л. овесени ядки - 3В
85 гр. сирене - 3П
9 бадема - 3М

Обяд - 3В, 3П, 3М
140 гр кисело зеле (1 ч.ч) - 1В, 3М
125 гр пилешко месо - 3П
1 филийка пълнозърнест хляб Вита - 1В
100 гр ябълка - 1В

За следобедна закуска имам
1 филийка пълнозърнест хляб Вита - 1В
30 гр. сиренце - 1П
3 бадема - 1М

Бон апети и успех на всички мили момичета, които искат да живеят здравословно   bouquet

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 14:43 от krem4e_ts

# 142
Кремче, абсолютно си права!  Hug
И да - аз спанака суров го меря!

Благодаря за отзивчивостта! Относно разликите в различните източници - някъде четох, че трябва да си изберем една книга и от нея да се водим постоянно Simple Smile

# 143
  • Балчик
Small Sun   bouquet   bouquet   bouquet Party
абсолютно си права, просто се хващаш за едното меню и си караш по него

успех мила  bouquet

Последна редакция: вт, 15 мар 2011, 14:51 от krem4e_ts

# 144
Много се радвам, че се появяват нови хора.
Философията на Зоната не е в написаните за седмици наред менюта, а във възможността от наличното вкъщи и хладилника да си направиш зонална порция. За целта обаче трябва да си разбрал логиката и да се промени начина на мислене, а не някой да ти пише рецепти. #Crazy Може би cook55 трябва да предложи да ни готви и да разнася по къщите  Mr. Green
krem4e_ts , какво им слагаш на тези овесени ядки, едва ли са сухи. И моята закуска е подобна, но вместо сирене слагам извара и прясно мляко.

Хубава и зонална вечер. Hug

# 145
Кремче,не си права да ме упрекваш и да да правиш разни квалификации по мой адрес!Явно това за което пиша теб не те интересува, и е за хора които нямат време за това.А иначе мога да обменяме опит,но за съжаление нямам толкова време  и желание да пиша по форумите.Но все пак по въпроса за спанака - съдържанието на протеини и въглехидрати го правя по състава му в суровия продукт.А той за замразен суров спанак/какъвто по всяко време на годината се намира/ е :3,65гр протеини и 4,21 гр въглехидрати.С една дума 210 гр/приблизително половин пакет/ замразен спанак е 1В и 1П  блок.Това мерене на чаши не е съвсем коректно,при положение че всеки си има кантарче,нали?Ще ти кажа още че грешиш относно дозата на овесените ядки .Съдържанието на  въглехидрати в овесените ядки е 64гр на 100гр продукт.Измери си с лъжиците които имаш,но при мен 6 равни супени лъжици са 25-28 гр или точно колкото ми трябват за 2ВБ за закуска.Варя ги 10 минути,след това още 10 покрити с капак и накрая добавям половин чаена лъжичка масло и 50 гр сирене и сакуската ми е готова,вкусна и не превишаваща лимита ми!Относно това кое е по-приемлив продукт изварата или сиренето може да се спори.Днешното сирене далеч не е това което се има впредвид в книгите.Понякога изварата е по мазна от него нищо,че стои суха.

# 146
  • Балчик
Философията на Зоната не е в написаните за седмици наред менюта, а във възможността от наличното вкъщи и хладилника да си направиш зонална порция. За целта обаче трябва да си разбрал логиката и да се промени начина на мислене, а не някой да ти пише рецепти. #Crazy  hahahaМоже би cook55 трябва да предложи да ни готви и да разнася по къщите  Mr. Green
krem4e_ts , какво им слагаш на тези овесени ядки, едва ли са сухи. И моята закуска е подобна, но вместо сирене слагам извара и прясно мляко.

newsm10 това е сладурско казано  Joy

слагам си водичка, за да мога да си ги сваря на бавен огън. Не съм пробвала с извара и прясно мляко, дали е вкусничко или го ядеш по съвет на зоната  newsm78, звучи интересно като комбинация...

cook55 в никакъв случай не искам да те обидя или да споря с теб, не ме разбирай погрешно и нищо, че ти се извиних още при публикуването на отговора - пак ти се извинявам за определението, но наистина не се сдържах, много ме подразни "обявата" както я наричаш ти, защото смисъла на всичко наистина е сами да се научим да живеем така, а не както го каза прелестната mami21   bouquet както и да ееееее.....бъди щастлив/а и ако някой се "закачи" ок  Peace
Относно овесените ядки, когато си купих везната си изтеглих 4 пълни (с калпак) с.л. овесени ядки и не ми достигаха само 5 гр за да си достигна грамажа, за това си добавих 1/2 с.л. от така полезните смлени ленени семена и воала...нека не спорим, довечера пак ще си ги изтегля и ще пиша утре, но съм 99,99% убедена в думите си.

Желая на всички Ви хубава вечер и спокойна нощ   bouquet

# 147
Овесените ядки не ги варя, стоплям млякото, добавям овесени ядки и трици, понякога няколко стафиди, ленено семе или други ядки и извара. Да ви е сладко!

Друга любима закуска - ябълка на парченца с извара и орехи.

Мъжа ми закусва кисело мляко  и филийка с извара.

Да ви е сладко!

# 148
Момичета,
захванах темата за  спанака и другите зеленчуци, при които има разминавания, защото мислех, че може би вече сте коментирали нещо подобно. За последно ще спомена, че в книгата на д-р Папазова суровият, нарязан спанак е 20 ч.ч за 1 В, а свареният - 3 и 1/2 за 1 В ч.ч
 Съгласна съм с вас, че смисълът на Зоната е по-скоро мироглед, промяна в начина, по който се отнасяме с храната, а останалото са подробности, с които се свиква..... Wink

# 149
Събуждам се , и гледам че много сте писали. Много се радвам, когато има движение в темата.
Mami21, и аз си правя същата закуска: затоплям прясно мляко 2Б, после слагам по една с.л. овесени трици и ядки, но аз си купувам от бързо готвещите се, те са по натрошени, задушавам ги малко и после си добавям бадеми за мазнини. Много засищата закуска, поне за мен, и с добър страничен ефект: редовно посещение на WC.
За себе си мога да кажа, че тази година не съм се разболявала и почти не ме е хващала мигрената. Това го отдавам на Зоната, въпреки че почти всеки ден съгрешавам с нещо.
Момичета, искам да запитам някой правил ли си е шейк вместо някое хранене и ако да , какво слага? С това прясно мляко 1ВБ+1ПБ нещата са по - сложни да се докара в Зоната.

Общи условия

Активация на акаунт