Спешно имам нужда от правна помощ - ще ни съборят жилището!

• 7 070
  • 12
  •   1
Отговори
Здравейте, съфорумци! Имам проблем, който трябва да се реши в най-скоро време и ще съм много благодарна на всякаква помощ и съвети! Става въпрос за една постройка-монолитна къща в гр.Варна. През 2004г. баща ми купи парцел с постройка, голяма част от която се оказва незаконна. Строена е през 1972г. и е на два етажа, като долният се води по документи "маза", а горният етаж се води "първи жилищен", няма тавански помещения. Казвам по документи, защото има документи за 12 кв.м - маза и 12кв.м - първи етаж, общо 24кв.м законно строителство. Реално обаче квадратурата е друга - 40кв.м- маза и 40кв.м- първи етаж.  Преди 3 год. баща ми е подал молба за узаконяване, но така и не е започнала процедурата. Преди два дни да го извикали в общината и са му казали, че изходите са два- или да започне процедура по узаконяване или следва събаряне. Посъветвайте ме как да действаме от тук, нататък. То е ясно, че правят прецедент за тези, които все пак са подали молби за узаконяване и е абсолютно добра възможност, но както обикновено се получава, проблемът е един - финансов. В противен случай са щели да влязат в сила сега действащите нормативните уредби и невъзможността да се узакони вече изградена постройка. Няма ли възможност за удостоверение за търпимост на останалите 56 кв.м общо за двата етажа? Има ли някаква вратичка, понеже нямаме финансовата възможност за узаконяване, което звучи като сериозна сума пари! Какви са необходимите документи в случаите на търпимост и узаконяване и можете ли да ми дадете някакъв ориентир за сумите, които ще бъдат необходими? Трябва да се намери някакъв изход на проблема за по-малко от месец, в противен случай ще започне процедура по премахване на незаконната постройка, а това ни е единственото жилище! Ще Ви бъда изключително благодарна за помощта!  Praynig

# 1
  • София
Опасявам се, че питането касае специфичен юридически казус, на който няма как се отговори дистанционно. Следващия месец ще се гласува новият ОУП на Варна, така че може също да повлияе. Трябва да се види в кой район е постройката и т.н. Зависи и кога е правена постройката (преди/след 1987г.), подавано ли е заявление за узаконяване и най-вече кога. Ако не ме лъже паметта, такова узаконяване се допускаше до м. януари 2004г. След тази дата се допускаше варианта с удостоверение за търпимост, но то е функция от това от кога датира строежа и дали е бил в разрез с тогава действащите норми.
Не съм юрист, така че е възможно и аз да греша в написаното.
За да получите някакви идеи, квалифициран юрист/нотариус трябва да прегледа цялостната документация и тогава да даде становище.

# 2
Съмнявам се някои да може да ти отговори нещо друго освен - със всички документи отивате при адвокат.

Кога "се оказа" незаконна постройката? При изповядването на сделката през 2004 година нотариуса трябва да е проверил всички документи.

# 3
Chill,
Самоцитирам се от др.тема тук.
"За Варна мога да ти дам координати на човек,който с това се занимава.
Консултацията в офиса  е безплатна.  След като упоменеш адреса,ще ти се каже как да се процедира."

"Дамата /фирмата/  с това се занима - узаконяване,проектиране....Тя ходи по необходимите институции.
/ офиса е до сп."Чаталджа"/
Не пречи да я посетиш и според местоположението на сградата да ти каже какво е необходимо да се
направи./консултацията е безплатна/
Впоследствие,ако решиш тя да ти подготви и придвижи всички документи се договаряте за плащания."
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=546050.15
И в случая не е необходим юрист-няма да обжалваш постановления,решения или да съдиш.
Има ли изпълнителен лист?

# 4
Незаконните строежи могат да бъдат узаконявани, ако са извършени до 26.07.2003 г., най-късно до 26.01.2004 г./ в параграф 184 ЗУТ е уреден т.нар. преживяване на закона, поради което се прилагат нормите на отменения чл. 226 ЗУТ/ е подадено искане от собственика на строежа до органа, който е издал или е следвало да издаде разрешението за строеж. Друго условие е незаконният строеж да е допустим съгласно разпоредбите, които са действали по времето, когато той е извършван, или по действащите норми на Закона за устройство на територията.

Актът за узаконяване се издава от органа, който е издал или е следвало да издаде разрешение за строеж.
Възможността за узаконяване на незаконните строежи е временна и се отнася само за тези от тях, които са изпълнени до 26.07.2003 година.

Възможно е да се добие статут на "търпим" строеж, което значи, че не подлежи на събаряне, но и не подлежи на разширяване и реконструкция. В този случай това става със свидетелски показания, че сградата е строена в периода ……..година ,можеха да се освобождават строежи по този параграф.

Узаконяване на незаконни строежи-по-лесен и бърз начин за строеж от законоворегламентирания”
http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departamenti/pravo/50.pdf

# 5
....
Кога "се оказа" незаконна постройката? При изповядването на сделката през 2004 година нотариуса трябва да е проверил всички документи.

Е, нотариуса е проверил - документи за 12 кв. мазе и 12кв. етаж, това е изповядал, това са купили, това са прехвърлили.
Той на място не е ходил да мери колко квадрата е къщата.
Хората трябва да спрат да хитруват на дребно. Като е купуван имота дали е струвал като за 24 квадрата ? И дали купувачите са се замислили тогава, че  купуват незаконно построено жилище ...

# 6
....
Е, нотариуса е проверил - документи за 12 кв. мазе и 12кв. етаж, това е изповядал, това са купили, това са прехвърлили.
Хората трябва да спрат да хитруват на дребно. Като е купуван имота дали е струвал като за 24 квадрата ? И дали купувачите са се замислили тогава, че  купуват незаконно построено жилище ...
Разкриването и констатирането на незаконно строителство по право и като задължение се извършва от Дирекцията за национален и строителен контрол /ДНСК/, РДНСК и общинската администрация /кметство, район/.

За съществени отклонения, когато са допустими по правилата, нормите и нормативите, и подзаконовите разпоредби следва да се проведат процедури по узаконяване. Те включват: одобряване на проекти, заснемане за узаконяване и издаване на акт за узаконяване.

# 7
....

Хората трябва да спрат да хитруват на дребно. Като е купуван имота дали е струвал като за 24 квадрата ? И дали купувачите са се замислили тогава, че  купуват незаконно построено жилище ...

Колко е бил наясно баща ми, при закупуването на незаконно построеното жилище, не мога да знам, но е факт, че след това по една или друга причина е подал молба за узаконяване, която процедура така и не е започнала. Сега обаче няма накъде!
Питах една адвокатка и тя ми каза, че може да си извадим удостоверение за търпимост. В Общината обаче, на баща ми са му казали, че не става! Чудя се, в крайна сметка дали има реална възможност за "търпимост" или общинарите нарочно са му казали, че няма такъв вариант само и само да напълнят хазната, като предоставят възможност единствено за узаконяване?!  newsm78 Вече не знам какво да си мисля и най-вече, откъде да започна!

# 8
Chill,
Ето "Р Е Ш Е Н И Е" от 2009г на ВАРНЕНСКИЯТ АДМИНИСТРАТИВЕН СЪД
ЗАДЪЛЖАВА  Главния архитект на Район “Одесос”  Община Варна да издаде в 14-дневен срок исканото на основание пар.16 ал.1 от ПР на ЗУТ удостоверение за търпимост за което С.Г.Ф. е подал до Кмета на район “Одесос” молба-заявление приета с вх.№ АГ2-9400-С-242/29.05.2008г
http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-akt … d808/69962409.htm

"Р Е Ш Е Н И Е" от 2010г на Административен съд – Варна
ОТМЕНЯ Решение от 12.05.2010г. на Главния архитект на район «Вл. Варненчик»- Община Варна за отказ за издаване на удостоверение за търпимост на масивна постройка в УПИ ХІV-387, кв.58 по плана на с.Тополи на основание §16 ал.1 от ПР на ЗУТ на името на наследниците на С. Г. Б..
http://www.admcourt-varna.com/site/files/Postanoveni-zakonni-akt … d810/766a2510.htm

В Общината обаче, на баща ми са му казали, че не става! Чудя се, в крайна сметка дали има реална възможност за "търпимост" или общинарите нарочно са му казали, че няма такъв вариант

ЗАЯВЛЕНИЕ
за издаване на удостоверение за търпимост на строежи  по § 16 ПР от ЗУТ
изграден до 07.04.1987год.
http://primorski-varna.com/primorski/blanki-en/UT/UT08.pdf
Дирекция "Устройство на територията"- район Приморски
http://primorski-varna.com/primorski/index.php?option=com_conten … =49&Itemid=59

ПП Свидетелите към 1987г трябва да са били мин. на 18 г,т.е към 2011г да са мин. на 42г  Mr. Green
Успех !  Peace

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 16:03 от Анонимен

# 9
В случая излиза, че може да се подаде заявление за търпимост, но пък защо са му казали, че не може?!
Сега го питах и са му казали, че не може "търпимост" понеже не ставало въпрос за 1-2 кв.м незаконни, а за повече от половината! Това пък, какво значение има се чудя?

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 16:07 от Chill

# 10
В случая излиза, че може да се подаде заявление за търпимост, но пък защо са му казали, че не може?!
Явно не е разбрал нещо или е задал неправилно въпроса си !  Wink
Възложете на лице,боравещо с този вид документация.
/в началото предложих такова-ако имаш интерес ще пиша на лични/

http://primorski-varna.com/primorski/blanki-en/UT/UT08.pdf
Обърни внимание на  "Приложения"Sunglasses

Последна редакция: ср, 23 фев 2011, 16:18 от Анонимен

# 11
Благодаря PAV1, разбира се, имам интерес! Simple Smile

# 12
Нотариално заверена декларация /чл.39 ал.1 от АПК /
относно периода на извършване на строителството (1985-1986)
Регулационния план одобрен със заповед № РД-143-02-636/27.06.1985г. ,
действал по време на извършване на строителството, съгласно който вашия имот
попада в терен отреден за жилищно строителство и е приложима нормата на пар.16 от ПР на ЗУТ.
А всъщност къде се намира?
/пл.№ .....и част от имот пл.№...в кв.....по плана на........микрорайон на кметство “.......” гр.Варна/

Единствено ме притеснява,че през 2004г,когато е закупил имота баща ти не е декларирал
пред финансов отдел на Община Варна,че квадратурата е 80!
/опитваме се да докажем,че строителството е било извършено 85г-86г/  newsm78
За несвоевременното деклариране на допълнителна площ от 56 кв.м.  
същия би трябвало да бъде санкциониран с акт.

Общи условия

Активация на акаунт