Децата и цигарите

• 23 435
  • 192
  •   1
Отговори
# 75
Като бивш пушач обработвам дъщеря си от малка. При нас има ефект показването на снимки - зъби, кожа, бял дроб на хора пушачи. Също така й обяснявам кои хора пушат и кои - не. До там съм стигнала с агитацията, че веднъж, като беше по-малка, ме попита - мамо, този не е циганин, защо пуши.  Laughing Да не ми се сърдят пушачите. Значи пушенето за нея е нещо много демоде, правят го прости и глупави хора, нещо като оригване на обществено място  Laughing Пак моля за извинение пушачите. Според мен това е начинът - да се демитологизира този навик като нещо "готино".

Много се изненадах от факта, че нямаше масов протест по повод това, че не се прие пълна забрана на пушенето на обществени места. Интересите на кръчмарите били по-важни от здравето на нацията. Така излезе. Питам се, ние, българите, не мислим ли за децата си. Или може би нещо в приоритетите ни не е ок.

Иначе не знам как един човек, който пуши, може да изисква от детето си да не пуши. Просто нелогично ми се струва.

Последна редакция: нд, 06 мар 2011, 22:45 от Djanni

# 76
Според мен агитация от сорта, че да се пуши не  е модерно и го правят само простите и глупави хора е супер неефективна.
Аз лично много се пазя от подобни сравнения и заключения,  тъй като в момента, в който детето разбере, че на практика в живота се оказва, че този вреден навик са придобили и много непрости и неглупави хора...Какво се случва тогава с представите на детето и с доверието в родителя когато разбере, че е умишлено вкарано в заблуда?

По-скоро трябва да разбере, че това е вреден, скъпо струващ навик, който те прави зависим. Да разбере какво е влиянието на зависимостите върху човек, как му пречат те и неща от сорта.

ПП. Родителите по-принцип искат най-доброто за децата си. Родителите-пушачи също.

# 77
  • На небето
И какво да стане, като вие пушите? Как ще я убедиш, че прави нещо лошо?

Имам една идея, която ще е от полза за трима ви - поговорете с нея и подхванете семейна инициатива да се откажете от пушенето цялото семейство.

newsm10 Това би било идеалния вариант. Така, ще спестите и пари и ще предпазите и здравето си. И както своето така и на детето си. Как можеш да кажеш на детето не прави това, когато ти го правиш. Много е трудно да те разбере и да те послуша. А номера с  "аз не мога да се откажа", ама ти не го прави, не действа. Това е оправдание.
Спомням си, че в училище ни показаха бял дроб на пушач. Това ме отврати. Не, че ме спря да не пробвам, но си останах само с пробването.

.................Питам се, ние, българите, не мислим ли за децата си. Или може би нещо в приоритетите ни не е ок.

Не, не мислят за децата си. Виждала съм майка да води двете си деца, едното от които новородено в близкото барче, което е предназначено за майки с деца, с детски кът и т.н. Беше дъждовно и хладно време и беше тъпкано с пушачи. Та не се вижда нищо от цигарен дим. А тя не просто държи децата си там ами и с цигарата бърка в количката да оправи одеялото на бебето.  ooooh!

А въпросното детско заведение се беше погрижило детския кът да е в най вътрешната част, за да могат децата да минат от началото до края на заведението като си поемат достатъчна доза никотин докато стигнат до детския кът за да поиграят.  Twisted Evil

Последна редакция: пн, 07 мар 2011, 11:35 от Estell

# 78
голям смях и голяма посредственост - отнася се за пишещите по мой адрес  Grinning
#Crazy
Капиталисти!!!!!!!!!!!! #Crazy Хем пушат, хем нови автомобили карат!!!!!!!!!!!!!!  Mr. Green

А може би и по-лошо - богат и здрав! А не:

не мога да разберя защо все за завист се говори, щом някой спомене думата пари? как може да се завижда на човек с разсипан от цигарите организъм пък бил и милионер ?

Това, за разсипания милионерски организъм е нещо като приказките за гнилото капиталистическо общество. Mr. Green
Щях и аз да се късам от смях, ако някъде не беше споменала, че ще кандидатстваш за начална учителка.  #2gunfire

учителка??
че тя е неграмона!

@ нова, чудесни постове в темата Simple Smile

моят син пуши, пуша и аз, не съм го учил аз, но не съм го и плашиш с разни глупости като оная мама с геналното решение че само циганите пушели. Нова й го обясни най-добре, да не я повтарям.
не правим драми със сина от неговото пушене, финансово нямаме проблеми, той си спортува отделно и ми е споделял, че му прави удоволствие да пуши. Е, аз пък го разбирам напълно и ми е пределно ясно, че нямам думата в случая. Още повече, и на мен ми е кеф да пуша.
Вредно, нездравословно - така е. Е и? НИкой не е вечен, дори и вашите деца Wink

# 79
  • където ми харесва
Аз съм в тежък шок от една пишеща майка в тази тема...теееежък шок....мнооооооого тежък шок Shocked

# 80
Хм ...по въпроса за пушенето и пиенето  мнението ми е ,че нещата ние родителите неможем да контролираме,Имам приятели  ,чиито родители са закоравели пушачи и  тези ми приятели цял живот не са погледнали цигара ,отвратени от вечния дим  в който са живяли ,но има и  такива ,които по светлия пример на мама или татко  просто пушат ,МНого зависи и от средата в която попадат децата.Сега са модерни наргилетата ,доколкото знам .Е кажете ми ,как след ,като цялата компания пуши  ''нашето " детенце няма да го прави ,какво ,ще каже ,ми не мама ми каза ,че това е вредно и аз няма да пуша.Всички минават през това и в един момент се осъзнават и решават сами за себе си ,дали им харесва или не ..Живота се променя с всеки един изминал миг и ден.Въпроса е ние да сме до тях ,да сме им приятели  и да ги  обичаме ,за да може ,когато имат нужда ,да знаят ,че не са сами !!

# 81
  Моля да ме застреляте!
  Имаме дъщеря на почти 15г. и днес разбираме,че пуши цигари.Естествено не от нея , а забелязваме ,че доста цигари от нашите са изчезнали и в банята след нея винаги мирише на цигари.Не знаем как да реагираме.В момента сме много ядосани и се нуждая от бърз съвет

Боже, все едно аз съм писала този пост. В събота вечерта разбрах, че пуши. А от един месец кашля, а аз й давам Синекод. Как може да съм толкова загубена?  Най-много ме боли от лъжите й. Сега ще изчета цялата тема, че още съм като гръмната и не знам какво да правя. ЗА момента просто не й говоря, но надали това ще реше проблема.

# 82
  Моля да ме застреляте!
  Имаме дъщеря на почти 15г. и днес разбираме,че пуши цигари.Естествено не от нея , а забелязваме ,че доста цигари от нашите са изчезнали и в банята след нея винаги мирише на цигари.Не знаем как да реагираме.В момента сме много ядосани и се нуждая от бърз съвет

Боже, все едно аз съм писала този пост. В събота вечерта разбрах, че пуши. А от един месец кашля, а аз й давам Синекод. Как може да съм толкова загубена?  Най-много ме боли от лъжите й. Сега ще изчета цялата тема, че още съм като гръмната и не знам какво да правя. ЗА момента просто не й говоря, но надали това ще реше проблема.
Здравей ,лично моето мнение е ,че трябва да се говори с детето.Колкото повече й забраняваш ,наказваш ,караш й се толкова повече ще я отблъскваш и ще я караш да се крие.Хвани я ,попитай я кажи й ,че си разбрала или я изманипулирай някак си да си признае ,като например да й кажеш ,че си я видяла че пуши.Недей с лошо и с нерви.Това няма да  помогне и няма да е в  полза ,напротив.Децата на тази възраст се мислят за много големи и самостоятелни и са срещу всичко и всички.Затова ,трябва да види ,че сте й приятели ,а не врагове.Не реши ли тя да спре да пуши  ,няма сила ,която да я накара да го направи.Имам много приятели с големи деца ,които са на тази фаза с цигарите и  алкохола(те цигарите май са по-малкия проблем на тази възраст)самата аз помня за себе си как е било и какво съм правила,как съм се чувствала и родителите ми как са реагирали.Просто бъди приятел и недей да отблъскваш детето от себе си .Това е моето мнение.

# 83
За съжаление на 15 години вече няма много неща, които да направиш, за да я насочиш в 'правия път'. Моята дъщеря прави опити да пуши от 8-9 годишна, в момента ги парирам като е под постоянно наблюдение, тоест не я оставям да е сама и без надзор. Винаги има някой с нея. Но ясно осъзнавам, че е въпрос на време и след някоя и друга годинка няма да е практически възможно да я контролирам чрез постоянен надзор. Тогава най-вероятно ще се примиря, защото моят личен пример не е добър, тоест не мога аз да пуша, а на нея да проповядвам да на пуши... двойните стандарти не будят уважение...

# 84
интересно , че само на пушачите им се струвам неграмотна  Laughing явно няма за какво друго да се хванат да обиждат из форумите. ами пушете си бе хора. отворете си една тема Колко обичам да пуша и давайте в нея. запишете и децата си там. може да намерите и специални начални учителки дето си пафкат в час и разказват на децата къв кеф е? по смело, не се ограничавайте само с тази тема, моля. иначе да мислех да работя известно време именно като такава, но......с тази заплата как ще си плащам само цигарките на децата бе хора? нали според вас и те душа носят, трябва да пропафкат някой ден към то 13 годишни, че и кафенце и биричка, може и водка. и мама как ще им насмогне с заплатката на даскалица? айде със здраве и аман от глупости дето пишат някои!

а за тези дето наистина ги вълнува този проблем ще кажа че никога не съм пушила. нито аз нито двайсете ми приятеля и семействата им от нашата компания. абсолютно всички имат страхотни квалификации предимно в ИТ сферата и никой няма време да се занимава с глупости. не пушат и децата им, на тези които са пораснали. а за парите сами проучете в коя държава лапета на 7-15 години разполагат с пари в училище! то дори и да имат няма изобщо къде да ги похарчат. ето това искам и у нас да се случи + да сложат огради на всички  училища и да си намирам децата в двора на училището , а не из кръчмите в околността. и да ви кажа от нашия вход специално няма нито едно дете което пуши, а най голямото скоро става на 19 години Simple Smile учи си мацката да следва английска фолология и си станахме приятелки въпреки двойната разлика във възрастта ни! нейните приятелки си пушат в двота на училището и по цял ден висят и пият бира там - лошо няма, трябва и продавачки да има в тази страна.

# 85
  • Lost in a fairytale ...
интересно , че само на пушачите им се струвам неграмотна  Laughing явно няма за какво друго да се хванат да обиждат из форумите. ами пушете си бе хора. отворете си една тема Колко обичам да пуша и давайте в нея. запишете и децата си там. може да намерите и специални начални учителки дето си пафкат в час и разказват на децата къв кеф е? по смело, не се ограничавайте само с тази тема, моля. иначе да мислех да работя известно време именно като такава, но......с тази заплата как ще си плащам само цигарките на децата бе хора? нали според вас и те душа носят, трябва да пропафкат някой ден към то 13 годишни, че и кафенце и биричка, може и водка. и мама как ще им насмогне с заплатката на даскалица? айде със здраве и аман от глупости дето пишат някои!

а за тези дето наистина ги вълнува този проблем ще кажа че никога не съм пушила. нито аз нито двайсете ми приятеля и семействата им от нашата компания. абсолютно всички имат страхотни квалификации предимно в ИТ сферата и никой няма време да се занимава с глупости. не пушат и децата им, на тези които са пораснали. а за парите сами проучете в коя държава лапета на 7-15 години разполагат с пари в училище! то дори и да имат няма изобщо къде да ги похарчат. ето това искам и у нас да се случи + да сложат огради на всички  училища и да си намирам децата в двора на училището , а не из кръчмите в околността. и да ви кажа от нашия вход специално няма нито едно дете което пуши, а най голямото скоро става на 19 години Simple Smile учи си мацката да следва английска фолология и си станахме приятелки въпреки двойната разлика във възрастта ни! нейните приятелки си пушат в двота на училището и по цял ден висят и пият бира там - лошо няма, трябва и продавачки да има в тази страна.

Аз съм непушач и, честно казано, ако ти станеш учителка с този правопис, аз трябва да съм професор ... (и съм много далеч от мисълта, че пиша кой знае колко  грамотно  Peace )
Нищо лично, просто поста ти е адски труден за четене.

# 86
Съвсем се обърках, последно пушачите продавачки ли са или "милионери с разсипан от тютюн организъм"? Thinking

# 87
  • София
Който пуши, става продавач, това дотук разбрах.

А непушачите достигат небивали върхове на интелектуално развитие, като Anaise. И работят в ИТ сферата или следват "фолология".

# 88
не мога да разберя защо все за завист се говори, щом някой спомене думата пари? как може да се завижда на човек с разсипан от цигарите организъм пък бил и милионер ?

Не, тук пише, че са милионери! Mr. Green

нейните приятелки си пушат в двота на училището и по цял ден висят и пият бира там - лошо няма, трябва и продавачки да има в тази страна.

А тук са продавачки.

Когато самият родител не е наясно точно защо не иска детето му да пуши  започва да си изсмуква от пръстите разни небивалици от сорта "ще станеш продавачка", "само милионерите пушат, щото имат пари, ама ще умрат млади" или "майка на две деца не пуши, щото няма време"... Shocked

Последна редакция: вт, 22 мар 2011, 15:35 от нова

# 89
Дъщеря ми е на 16 и ненавижда цигарите....защото и двамата с баща и сме върли пушачи. И точно защото и даваме такъв ''прекрасен'' пример съм и разрешила да пуши ако иска, единственото което искам от нея е да ми го каже, а не да се крие или да ме баламосва. Е , засега не е пропушила, макар че повечето и приятели пушат. Обикновено забраните в повечето случаи имат обратен ефект. А ако някога дай боже аз откажа пушенето то ще е най-вече заради нея, защото ме е срам когато тя ми прави забележка като на ученичка.

Общи условия

Активация на акаунт