Децата и цигарите

• 23 415
  • 192
  •   1
Отговори
# 150
Много голямо значение има как и кой впредоставя информацията.
Аз се изказвам спрямо моя личен опит- учителят ни се беше подготвил блестящо по темата, с достатъчно снимки, разкази и тн. Много от нас се разплакоха, защото родителите ни, близки пушат.
В резултат, на което от целия ни клас знам, че пропушиха 5тима от 30 човека. И това след много години.
Аз не съм посягала към цигари, въпреки че 80% от обкръжението ми пуши.

Вярвам, че ако информацията бъде поднесена по ефектен начин и от авторитетен човек има голям шанс много от децата да не пропушат.

Съгласна съм, че децата които устояват на изскушенията на пубертета са в мир със себе си и със доза самочувствие. Това разбира се много трудно се гради и постига, помага родителската любов и подкрепа.

# 151

По- хард метод, не го препоръчвам, но знам, че действа- давате една кутия цигари и карате детето да пуши цигара след цигара пред вас, докато не му стане лошо. Като се пренасити организма, след това ще му става лошо и като си помисли за цигари.
Тоя хард метод не винаги действа. Мъжът ми е пушач от ученик. Баща му като го хванал първия път да кади го накарал да изпуши пред него няколко цигари докато му стане лошо, ама без никакъв ефект.

# 152
Преди две години едно приятелче на синът ми (децата са на 8г.), му предложил да се пробват да пушат. Пред погледите ни детето(приятелчето) отиде при един господин (когото няма да коментирам ) от съседната на нас маса и изпроси 3 цигари. Вуйчо му, с когото си говорехме, го видя и го накара веднага да върне цигарите. А на въпроса за кого са, детето не можа да отговори.
Когато се прибрахме започнах небрежно да разпитвам за случката и да търся истината. След това започнах разговор, в който се постарах да звуча повече като приятел и по-малко като родител. Извадих от net-а ужасяващи снимки и клипчета. Исках да му покажа какво би си причинил и едновременно с това да го стресна. През цялото време не спрях да му повтарям, че това е въпрос на личен избор, а не е по принуда. За пореден път му повторих, че моята роля като родител е да го информирам максимално за да го предпазя от последиците, а не да налагам забрани и наказания. Ако е решил, аз не бих могла да го спра, но това не би го направило да изглежда по-голям в очите на другите.

После му предложихме да си запали. Нека пробва. Нека види. Отказа. Сега чакам следващият път, в който ще се изкуши да посегне отново към цигарите. Мисля си, че не е далеч. Максимум 2-3год.

# 153
Моят син пък ни беше подгонил да спрем да пушим.
Първо се отказах аз, после баща му по настояване на детето.
Това се случи след като в училище учиха за това, как белия дроб става черен отцигарите.
Но ако някой ден го усетя, че е пропушил, смятам да му напомня, че ние сме се съобразили с него и сме отказали цигарите, т.е. смятам, че в такива случаи разговорите като равен с равен помагат повече отколкото наставленията и забраните.

# 154
Аз не бих съдила по този критерий, тъй като и на мама цигарите често изчезват и накрая се оказва, че или тя си ги е изпушила или тати  Laughing Плюс това и след двамата дълго време мирише на цигари и след това като вляза и аз все още ми миреше .. Аз съм почти на 14 и не пуша, но някой от съученичките ми го правят и ги е страх да го правят в близост до тях, камо ли у тях .. Според мен е пракалено забележимо .. Някак си да пушат от вашите цигари и в собствения ви дом ..

# 155
  • най-шареното място
Letter, не би следвало да се пуши в дома изобщо... но вчера видях шофьор да пуше в колата, возейки бебето си и майка му на задната седалка...

Похвално е че не си пропушила. Остава по-ленсото - да го запазиш така Simple Smile

# 156
  #2gunfireМоля да ме застреляте!
  Имаме дъщеря на почти 15г. и днес разбираме,че пуши цигари.Естествено не от нея , а забелязваме ,че доста цигари от нашите са изчезнали и в банята след нея винаги мирише на цигари.Не знаем как да реагираме.В момента сме много ядосани и се нуждая от бърз съвет.
Извинявай - ти какво очакваш, да гледа от вас и да не стане пушач ли? Ти на колко си пропушила? Сигурно на същата възраст.

# 157
И сестра ми, която е на 15 също пуши, майка ми я хвана още миналото лято. Обещаваше, че ще спре, но нямаше ефект. В крайна сметка аз говорих с нея, много и говорих, обяснявах, и я ударих по суетата. Колко ще и пожълтеят зъби, пръсти, как ще и се съсухри кожата и прочие. В крайна сметка разбрах, че няма да има ефекта на пълното спиране и и дадох пример със себе си, че аз не съм редовен пушач, никак даже. Припалвам от дъжд на вятър и то главно, когато съм на маса и пия алкохол. Ако сме на кръчма за да хапнем никога непаля, гадно ми е и не мога. Само ако съм излязла вечер с алкохол. Обясних и, че разбирам, че се прави на интересна и че сигурно е актуално да дими, но че може да го прави рядко и съвсем по малко, колкото да не излезе задръстена. Добрата новина е, че има ефект, вече рядко мирише на цигари (а майка ми много я усеща), като идва при мен не ми зачезва по час:) Само ако е била на рожден ден примерно се усеща леко. Освен това коментирахме, че вече не е модерно да се пуши, сега е модерно да си с бели зъби и т.н., да миришеш хубаво...Но всичко зависи и от самото дете и причината, поради която пуши.

# 158
Ето за това трябва да се взимат тези мерки преди още да са пропушили... Когато пропушат е вече късно за повечето!

# 159
Българите сме на второ място в Европа по пушене... На Запад отдавна вече не  е модерно да се пуши, а и почти навсякъде е забранено... Дори и в парковете... Може да се пуши едва ли не само в къщи или в колата... И тук има наченики / зали за непушачи/ , но ако не искаме децата да се "разболяват" от тази болест изхода е сериозна "реклама" за вредата от пушенето - навскяде, по всички медии, в училилщата, диплянки по пощите ако трябва... Това трябва да стане национална стратегия иначе нямат шанс някакви полвинчати мерки ....

# 160
Българите сме на второ място в Европа по пушене... На Запад отдавна вече не  е модерно да се пуши, а и почти навсякъде е забранено... Дори и в парковете... Може да се пуши едва ли не само в къщи или в колата... И тук има наченики / зали за непушачи/ , но ако не искаме децата да се "разболяват" от тази болест изхода е сериозна "реклама" за вредата от пушенето - навскяде, по всички медии, в училилщата, диплянки по пощите ако трябва... Това трябва да стане национална стратегия иначе нямат шанс някакви полвинчати мерки ....

Да, обаче никое правителство няма сметка от такава реклама!

# 161
# 162
Политиците могат да вземат  мерки  за ограничаване на пушенето, обаче явно не ин изнася. Например драстично увеличение на цените - на запад цигарите стигат до 5.50, 6Е. Масово ограничаване на местата за продажба и тнт... Ясно е, че основния начин за отказване е говоренето, обяснението за вредата, обаче и политиците могат да помогнат мъничко за това...

# 163
  • най-шареното място
Политиците могат да вземат  мерки  за ограничаване на пушенето, обаче явно не ин изнася. Например драстично увеличение на цените - на запад цигарите стигат до 5.50, 6Е. Масово ограничаване на местата за продажба и тнт... Ясно е, че основния начин за отказване е говоренето, обяснението за вредата, обаче и политиците могат да помогнат мъничко за това...
Има много по-лесен начин да се погрижат за хората - да глобяват за пушене на обществениои места. Ама солено. А ако пушенето и нагло... вход на детско или учебно заведение, двор на такова... спирка... да удвояват. за съжаление май само удар по джоба помага...

# 164
То и сега е забранено пушенето в училища и въобще продажбата на цигари в близост до учебно заведение /ако не се лъжа на 100м/.... Проблемът е, че е слаб контрола и от там всеки си прави каквото си иска, щото знае, че няма да има глоби... Поне аз не знам някоя будка за цигари да е глобена, защото се намира в близост до някое си училище... А за пушенето в училищния двор, вината освен на ръководството на училището е и на охраната... Не им се плаща само да си стоят в кабинките...

Общи условия

Активация на акаунт