Децата и цигарите

• 23 442
  • 192
  •   1
Отговори
# 165
  • най-шареното място
те пушат на улицата Simple Smile
на 30см от входа... окадявайки всичко живо дето влиза и излиза...
полиция им трябва там, ама я няма засега

# 166
Нали полицията някой трябва да я викне... Няма как да сложим до всяко училище полицай... Да стане като във филма "Роднина- милиционер, училище - полицай..." Simple Smile

# 167
то вярно,че някой трябва да викне полицията,ама те дали ще дойдат? Защото някой пуши?-не вярвам.

# 168
А като се ограничи пушенето в, пред и около училищата, децата ще спрат ли да пушат въобще?

# 169
Няма мярка, която да е като панацея... Трябва един комплекс от мерки, иначе с полвинчати действия нищо не става... Естествено, че само с ограничаването на пушенето няма спрат цигарите... Но когато никой не  продава цигари наблизо, цените се вдигат още, не им сервират алкохол по близките кръчми, охраната и полицията си вършат работата, в семейството се говори постоянно за вредата, но не дидактично, а спокойно и с примери и факти... Тогава дали няма да има някакъв ефект... С тези мерки на Запад сериозно ограничиха пушенето и сега можеш да пушиш едва ли не само в колата и в къщи..
А тук какво се получава - има закони и правила, но никой не ги спазва... И аз колкото да обяснявам в къщи защо не трябва да е пуши, средата, в която са нашите деца по цял ден, вместо да подпомага моите усилия, тя пречи...

# 170
  • най-шареното място
А като се ограничи пушенето в, пред и около училищата, децата ще спрат ли да пушат въобще?

Голяма част ще спрат. И аз пуша всеки път като влизам в училище. Пасивно и по неволя. А това е лесно предотвартимо, а ще помогне на напрактика целите училища.

# 171
Когато няма превенция, каквито и ограничения и мерки да се прилагат, ефекта е почти нулев, защото поредната доза трябва да се поеме, дори и с риск да се нарушат правилата.

# 172
Когато няма превенция, каквито и ограничения и мерки да се прилагат, ефекта е почти нулев, защото поредната доза трябва да се поеме, дори и с риск да се нарушат правилата.

И най-важното - обществото трябва да е убедено, че трябва да се ограничи пушенето сред дечицата... Тогава вече ефектът е сигурен...

# 173
  • най-шареното място
А според мен на обществото хич не му пука... кара се като на писта по улиците, пафка се като на бар до входа на училище.. най-много някой да каже че има нужда от промяна. Повчето деце не пушат, но влизайки и излизайки си взмеат доза и това е безхаберие и безсилие, с което свикват пот първия ден там... Или пък пушат от първия ден, изчквайки в количката до мама в някое кафене... на задната седалка зад шофираш и пушеш тати, или "само" в пропитата с цигарен дим кола...

# 174
Или пък пушат от първия ден, изчквайки в количката до мама в някое кафене... на задната седалка зад шофираш и пушеш тати, или "само" в пропитата с цигарен дим кола...

Това е по-страшното - безхаберието и безотговорността към НАШИТЕ деца... И пак опираме до личния пример или постоянното говорене на децата ни за вредата от пушенето...

# 175
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=723450

Бургаските ученички пушат повече от момчетата

"Момичетата са по-големи пушачки от момчетата, 51% от анкетираните момичета сред деца на възраст от 12 до 15 години пушат, сочи проучване на дирекция ПБПЗ при Районния здравна инспекция в Бургас за 2011 г.

Анкетно проучване е за ниво здравни знания и нагласи сред деца и младежи от 8 училища в региона. В запитването са участвали 451 ученици, от които 221 момчета и 230 момичета. От обобщените резултати се установи, че пушат 12,19% от анкетираните младежи, в сравнение с 28% от проведено през 2010 г. проучване.

Процентът на пушачи сред учениците през 2011 г. е значително по-нисък от предходното изследване, което най-вероятно се дължи на факта, че през настоящата година се обхванаха по-малки населени места на Бургаски регион. Процентът на момчетата пушачи е 49% в сравнение с 52,4% през 2010 г. Наблюдава се нарастване на употребата на цигари и сред момичетата 51% в сравнение с 2010-а - 47,6%. 74,54% от употребяващите цигари пушат до 10 цигари дневно, 16,36% от пушещите съобщават за 10-20 изпушени цигари дневно.

40% от децата съобщават, че пушат на публични места - кафенета, паркове, дискотеки, на улицата. В къщи пушат 12,72%, а заедно с приятели 29,10% и 18,18% пушат в района на училището. 18,18% от децата запалват първата си цигара сутрин непосредствено след ставане от сън.

Всички младежи са добре информирани за вредата от тютюнопушенето и рисковете за тяхното здраве. 61,86% от учениците са категорични, че тютюнопушенето е вредно за здравето им, 33,48% от тях допускат, че е вредно, а 2,66% твърдят обратното на това.
От употребяващите цигари ученици 72,72% мислят, че могат да се откажат, ако поискат, 18,18% твърдят обратното.

От анализа на проучването става ясно, че голяма част от анкетираните знаят за негативните последици от тютюнопушенето върху здравето. Въпреки това се запазва тенденцията за запалване на първата цигара в ранна детска възраст или 11-12 години.

Според здравните експерти тревожен е факта, че през последните години непрекъснато се снижава възрастта на запалване на първата цигара."

Бях ви написал преди време нещо, обаче някои майки ми се изсмяха...

# 176
Цитат
40% от децата съобщават, че пушат на публични места - кафенета, паркове, дискотеки, на улицата. В къщи пушат 12,72%, а заедно с приятели 29,10% и 18,18% пушат в района на училището. 18,18% от децата запалват първата си цигара сутрин непосредствено след ставане от сън.

Това е най-притеснителното... Къде сме ние родителите, къде е полицията, къде са училищното ръководство... Къде е държавата?

# 177
  • най-шареното място
Където е обикновено - няма я. Родителите - не им пука. На тези, на които им пука, това не е тяхното дете най-често - те там са взели мерки, а за чуждото не им пука достаъчно да рискуват то или баща му да влезе в конфликт с тях...

Аз определено смятам, че не заслужавам да си развалям разходката с гледки на мили, красиви и явно платежоспособни  и минаващи за възпитани мами, седнали в кафене до прекрасната си количка, опушващи "скъпоценната си рожба". Но ако викна полиция ще ме опътят мен към  лудницата нали? Simple Smile

# 178
  • София по рождение
ужасно

# 179
  • където ми харесва
Където е обикновено - няма я. Родителите - не им пука. На тези, на които им пука, това не е тяхното дете най-често - те там са взели мерки, а за чуждото не им пука достаъчно да рискуват то или баща му да влезе в конфликт с тях...

Аз определено смятам, че не заслужавам да си развалям разходката с гледки на мили, красиви и явно платежоспособни  и минаващи за възпитани мами, седнали в кафене до прекрасната си количка, опушващи "скъпоценната си рожба". Но ако викна полиция ще ме опътят мен към  лудницата нали? Simple Smile
Tи хубаво ще викнеш полиция, и какво? Къде си чула, да отнемат нечии родителски права, или изобщо да се започва някаква кампания спрямо родител, който пуши около детето си?

Общи условия

Активация на акаунт