Фиброаденом- да се оперираме ли?

• 193 063
  • 739
  •   1
Отговори
# 525
Абсолютно няма нищо, всичко е наред! Hug

# 526
  • Карлово/ Пловдив
Здравейте!
Моля за съвет!
Днес отидох на профилактичен гинекологичен преглед. Идеята ми беше да си взема и направление за мамолог, че не съм ходила от три години. На 33г съм. Гинеколога, при който попаднах случайно, без препоръки никакви, ми опипа мноооого гърдите и ми каза, че имам мастопатия. Било нормално сътояние. Сега, аз като средноинтелигентен човек знам долу горе що е то мастопатия. интересува ме може ли така без поне ехограф да каже, че това е мастопатия, а не бучки в гърдите. Каза, че и при двете гърди има. аз съм с много голям бюст, ако това е от значение. Дискомфорт нямам никакъв, но докато ми правеше прегледа при силния натсик изпитвх болка, много силно натискаше. Каза, че ако няма мастопатия не би трябвало да боли. Rolling Eyes
Изписа ми Вит В6, Примолут Нор също. На 31 август ще ме гледа на ехограф.
Та, може ли да не е никаква мастопатия , а нещо по сериозно. Като го попитах каза, че ако има съмнения за друго веднага би ме изпратил на преглед. Мастопатия е, трябва да се следи.
Желая здраве на всички!

Здравейте!Мастопатията е състояние,а не заболяване - няма защо да се притеснявате,лечение се предприема само в случаи,че симптомите са по-силно изразени.Да с напипване може да се установи дали имате мастопатия дори и без ехограф.Направление за мамологично изследване може да получите и от личния си лекар - така е от 2009 година - т.е се върна реда който винаги е съществувал,освен личен лекар направление за мамологично изследване може да ви издаде и специалист.
Надявам се информацията да ви е полезна.

# 527
  • София
Благодаря много,  docsi!
Аз така или иначе си записах час за доктор Василев в св София, без направление. Силно се надявам всичко да е наред.
Симптоми не съм имала никога никакви. Едва днес след прегледа много, ама много ме боляха гърдите, чак сега вечерта ми поолекна. Все едно имах мускулна треска там.

# 528
  • София
Днес ходих при Василев, всичко ми е ок. Simple Smile

# 529
Браво, Вале! Simple Smile
Какво се оказа? Какво ти каза д-р Василев?

# 530
Днес ходих при Василев, всичко ми е ок. Simple Smile

Hug Много се радвам! Какво ти каза докторът?  bouquet

# 531
  • София
Докторът каза, че мастопатията си е състояние, което се среща у почти всяка жена и не буди никакви притеснения. Да отида след една година.
Доктора е много, много мил и човечен, очарована съм!

# 532
Здравейте, на мен ми откриха фиброаденом през 2009 г. - беше 10 мм, Оттогава го следи д-р Спирдонов ("Меди арт" - ИСУЛ). За тези 4 г. размерът му варира между 10 и 15 мм, като този месец ходих за последно 13 мм. Докторът ми каза, че вече не е нужно да ходя на 6 мес., а на 12 мес. явно било хормонално, защото се повлиявало от МЦ. Обаче ми каза нещо, което ме притесни - да следя фиброаденома, ако се увеличи - добре, но ако намалее лошо, можел да премине в злокачествено образование. Ами като има такава опасност защо несе препоръчва операция. Притеснена съм. Незнам какво да правя.

# 533
Ако имаш съмнения, потърси друго мнение. Peace

# 534
maslinka_05 това няма как да е истина, тъй като 0,1 % от фиброаденомите преминават в злокачествени, и както знаем злокачествените образУвания се характеризират с нарастване, а не с
намаляване. Ако намелее драстично е по-вероятно да изчезне напълно. Смени лекаря  Peace Искай друго мнение и не се тревожи излишно.

Валенцето, много се радвам мила  Hug

Последна редакция: чт, 26 юли 2012, 23:51 от Анонимен

# 535
Здравейте, аз в понеделник бях на профилактичен преглед и поразпитах малко повече доктора. Каза, че за цялата си кариера не е виждал ФА да изчезне, и че при нарастване на ФА задължително следва отстраняване, тъй като имало опасност да стане злокачествено образувание, макар и аз да съм чела че рядко стават злокачествени.
Попитах го за мнението му за този метод,  който експерементират в София с облъчването, като цяло отрицателно, защото реално не било сигурно това, което облъчват дали наистина е фиброаденом, според него докато скалпел не играел и не се отвори и види мястото, нищо не е сигурно.
Слава богу при мен няма промяна в размерите на ФА.

# 536
Докторът каза, че мастопатията си е състояние, което се среща у почти всяка жена и не буди никакви притеснения. Да отида след една година.
Доктора е много, много мил и човечен, очарована съм!

Много се дразня от това което, чета в нета за мастопатията и това което казват докторите , че не е заболяване а е състояние , и едва ли не това си е напълно нормално и само те следят

Според мен подхождат твърде елементарно и несериозно . Диагнозата - мастопатия за мен е също толкова плашеща.

Да бъдем всички здрави !  Hug  bouquet

# 537
  • София
Ами написах това, което ми каза доктора. Не ми е казвал да не си обръщам внимание, напротив- след 10месеца до една година пак да съм на преглед. Peace
А защо диагнозата за теб е плашеща, ако въобще може да се нарече диагноза? Лекар ли ти го е казал, би ли обяснила?

# 538
Ами написах това, което ми каза доктора. Не ми е казвал да не си обръщам внимание, напротив- след 10месеца до една година пак да съм на преглед. Peace
А защо диагнозата за теб е плашеща, ако въобще може да се нарече диагноза? Лекар ли ти го е казал, би ли обяснила?

Напълно съм наясно, че доктора така ти е казал , просто се дразня на всички - и на доктори, и на статии които чета в нета, здравни публикации и т.н , смятам че с лека ръка поставят и приемат диагнозата - мастопатия .     " А имаш мастопатия - няма страшно , наблюдавай се "  

Има много причини които водят до мастопатия , не само физиологичната структура на гърдите и фамилната обремененост и трябва да се говори с пациента за това а не просто да ги викат след 3 , 6 или година време.

И отново ще кажа че според мен лекарите подхождат несериозно към това.   Peace

Плашеща е защо "това нормално състояние " може да се влоши в един момент.

Хубав ден от мен   bouquet

# 539
  • Sofia
След шестгодишно влачене на фиброаденом, се оперирах вчера. Следеше ме д-р Стоименов и още миналата година ме посъветва да го махна, защото си расте по малко. Преди 3 седмици го измери 1,3 см на 2 см. Оперира ме д-р Попов от Александровска болница. Оказаха се 3 фиброаденома от 3 на 3 мм до 1 на 1,3 см. по размери. Вероятно двата са били един до друг и на ехографията са изглеждали като един. Подготовката в болницата ми се видя много сложна и по едно време си мислех, че ме готвят за трансплантация - то не беше ренген на бял дроб, тестове за алергия, 6 епруветки с кръв, кардиолози, анестезиолози - имам две операции - секцио и коремна за пластика на матката и двете с пълни упойки и подобна подготовка никъде не е имало.
Тук упойката беше обща венозна, слава богу, защото нямаше да издържа да съм в съзнание -  докато ме подготвяха в зала, пулсът ми изхвърча в небесата.
Дано повече нужда от подобни интервенции да няма. Чакам окончателна хистология.

Общи условия

Активация на акаунт