Домашно насилие - Тема №2

• 283 176
  • 1 478
  •   1
Отговори
# 1 395

Много хубаво написана статия. Не искам и да си помислям да изживея дори и един ден вече с емоционален насилник. А като си помисля, че не съм разбрала тези истини за толкова много години, живеейки с такъв.

# 1 396
Системно тормозена съм в продължение на няколко години. След последната случка подадох жалба в полицията и заведох дело за домашно насилие.
Днес получих отговор от Прокуратурата, че прекратяват производството. В случай, че желая, да си търся правата по съдебен ред. Извършеното не било престъпление от общ характер.
Зачетох се какво да правя сега. От физическата саморазправа минаха повече от 6 месеца, а в интернет пише, че мога да заведа дело за лека телесна повреда в шестмесечен срок.
Нищо не мога да направя, нали?

# 1 397
      Анонимен, не си изпуснала срока да предявиш тъжба пред съда за леката телесна повреда, защото в този случай 6-месечния срок тече от прекратяване на наказателното производство от прокурора. Този път се обърни към адвокат, защото тъжбата трябва да е написана както трябва. Доказването също е само единствено твоя грижа и трябва да стане по определени правила. Прокурор не участва.
    Защита по Закона за защита от домашно насилие не можеш да получиш (ограничителна заповед). Трябвало е да подадеш молбата в съда в 1-месечен срок от побоя. Или си я подала (както пишеш) и имаш защита?

# 1 398
.

Последна редакция: пн, 15 фев 2016, 17:43 от jalina

# 1 399
      jalina, важи в съда, но не винаги е достатъчно, зависи каква защита ще търсиш и какви възражения ще направи другата страна. Ако не е минало дълго време от нанесените травми, отиди да те освидетелства съдебен лекар. Не прави нищо сама, намери добър адвокат, който се занимава с дела за домашно насилие и дела за родителски права (по семейния кодекс).

# 1 400
  • София
Жалина успех !
Дано всичко е ок.Такива хора с позиции и пари са много опасни.
Като нищо може и луда да те изкара.Много внимавай и обмисляй всичко

# 1 401
Извинявам се, но получих отговора и благодаря изключително много! Изтрих последния пост от съображения за собствената си сигурност!

Последна редакция: пн, 15 фев 2016, 22:29 от jalina

# 1 402
Съжалявам, че ще пиша кратко, но имам конкретен въпрос.

Ако е издадена заповед за защита срокът ѝ започва да тече от датата на съдебното решение или от момента, в който е получена? Т.е. например съдебното заседание е било през януари, решението и заповедта са с дата през февруари, но са връчени на двете страни в края на февруари? Кой е времевият период, в който важи заповедта?
Много объркано стана, съжалявам.

# 1 403
Анонимен -пишете ми на ЛС

# 1 404
.

Последна редакция: вт, 28 юни 2016, 13:47 от leninka`

# 1 405
Просто бъди искрена. И дори и да не си била свидетел, кажи това, което знаеш. А тя няма ли адвокат, не я ли е посъветвал?

# 1 406
Благодаря за отговора. Има, но той съветва нея, не мен.

# 1 407
  • София
Благодаря за отговора. Има, но той съветва нея, не мен.

Не може да съветва само нея, ти си част от пъзела  ooooh! ooooh! ooooh!

# 1 408
Здравейте,
Имам дете от жена, с която не живеем заедно. Тя не ми дава достъп до детето, нямаме съдебно решение, припознато е.
Когато ходя да го виждам, в редките случай, когато тя ми разреши, тя ме обижда и налага с юмруци. Че чак вратата на колата ми изрита и огъна предния път. И всичко това пред детето (то е бебе още).
След поделения път си извадих медицинско за синините. Искам да поддам жалба в съда. Имам ли шансове да спечеля? Ще й вземат ли детето и да го дадат на мен? Ще ми дадат ли по-широки родителски права?
Благодаря!

# 1 409
Здравейте,
Имам дете от жена, с която не живеем заедно. Тя не ми дава достъп до детето, нямаме съдебно решение, припознато е.
Когато ходя да го виждам, в редките случай, когато тя ми разреши, тя ме обижда и налага с юмруци. Че чак вратата на колата ми изрита и огъна предния път. И всичко това пред детето (то е бебе още).
След поделения път си извадих медицинско за синините. Искам да поддам жалба в съда. Имам ли шансове да спечеля? Ще й вземат ли детето и да го дадат на мен? Ще ми дадат ли по-широки родителски права?
Благодаря!
Препоръчително е първо да уредите отношенията си относно режим на свиждане и издръжка.

Общи условия

Активация на акаунт