Домашно насилие - Тема №2

• 283 191
  • 1 478
  •   1
Отговори
# 1 380
Искам да питам дали знаете как се връчва заповед за незабавна защита?
     Да, съдът я изпраща в деня на издаването (за София може би не важи), на полицейското управление и те я връчват. Отделно, съдът я връчва със съобщение (чрез призовкар, община или кметство) както по всички други дела.

# 1 381
Искам да питам дали знаете как се връчва заповед за незабавна защита?
     Да, съдът я изпраща в деня на издаването (за София може би не важи), на полицейското управление и те я връчват. Отделно, съдът я връчва със съобщение (чрез призовкар, община или кметство) както по всички други дела.

Благодаря за бързия отговор!

Призовка не съм получила, взех си разпореждането от деловодството на съда, но там нямаше копие от заповедта за незабавна защита.

Чудех се дали и на мен ще дадът копие от тази заповед или се дава само на ответната страна?

П.с. Все още не съм готова да споделя моята история, но и това ще стане в скоро време.

# 1 382
Само бъди смела, като гледам си решила вече ...
 Hug

# 1 383
Само бъди смела, като гледам си решила вече ...
 Hug
Благодаря!

Доста дълго го обмислях, но тя нашата ситуация е доста сложна и коплексна.

# 1 384
Самият факт, че пишеш в темата "Домашно насилие" е достатъчна причина да продължаваш напред без никакви мисли за връщане назад. Поздравявам те за решението !

# 1 385
Призовка не съм получила, взех си разпореждането от деловодството на съда, но там нямаше копие от заповедта за незабавна защита.
       Разпореждане за какво? Да не би делото да е оставено без движение? Вие видяхте ли заповед за незабавна защита?
       Може би зависи от кокетната практика на съда. Според мен (при нас е така) на молителя се връчват заедно с призовката за насрочване само определение за насрочване и определение, с което съдът постановява или отказва да се издаде заповед за незабавна защита (може да са два отделни документа, но може и всичко да е написано общо, в едно определение). Самата заповед (ако е издадена) се връчва само на ответника.

# 1 386
       Разпореждане за какво? Да не би делото да е оставено без движение? Вие видяхте ли заповед за незабавна защита?
       Може би зависи от кокетната практика на съда. Според мен (при нас е така) на молителя се връчват заедно с призовката за насрочване само определение за насрочване и определение, с което съдът постановява или отказва да се издаде заповед за незабавна защита (може да са два отделни документа, но може и всичко да е написано общо, в едно определение). Самата заповед (ако е издадена) се връчва само на ответника.

Разпореждането е за насрочване на делото, конституиране на детето като молител по делото и за призоваване на ответната страна. В самото разпореждане пише "...Ответната страна да се призове чрез органите на МВР заедно с връчването на издадената заповед за незабавна защита..."

Чудех се ако до датата на делото ответната страна ни посети имам ли основание с това разпореждане да повикам полиция.
Самата заповед не съм я видяла, вероятно е изпратена до съответното РПУ (разпореждането е от 09.09, а аз го взех на 14.09)
Благодаря за бързите отговори!

# 1 387
      Можеш да извикаш полиция и да ги уведомиш, че срещу него има заповед за незабавна защита. Останалото е тяхна работа. Поне (надявам се), ще го отстранят от дома ти и ще се постараят незабавно да връчат заповедта, ако не е станало до момента..

# 1 388
Благодаря за съвета. Хубаво е че има хора като вас. За щастие ние не живеем в едно жилище.

# 1 389
Имам два въпроса и се надявам да ми отговорите:
1. Входирана е искова молба по ЗЗДН, която се оказва нередовна. Разпореждането на съдията не е официално получено от молителя, въпреки това е отстранена нередовността чрез изпращане на писмо с обратна разписка. Съдията прекратява делото /все още не ми е ясно защо/. Възможно ли е молителят да се позове на неизтеклия срок за отстраняване на нередовността, за да обжалва разпореждането за прекратяване на делото?

2. Може ли да се подаде молба за защита по ЗЗДН от майката на малолетно лице, ако извършителят на домашно насилие е съпругата на нейния чичо?

Благодаря предварително!

Пиша анонимно, защото знам, че публикациите ми се следят.

# 1 390
аааа клетви и обещания за промяна няма да има въобще. неговите методи са съвсем други. да те смачка с нападки, че ти си виновна за всичко, да продължи да ти вменява вина докато сама не повярваш че вината е в теб.
днес на обяд му събрах дрехи, документи, такива неща. дойде с брат си отново, натовари всичко, взе си и златния компютър и тръгна без проблеми. след около час дойде смс, че не е трябвало да избухва така, но е бил предизвикан, защото никой нямал право да се бърка в неговия живот, а баща ми се набъркал, така че ако търся виновен да се обърна към баща си. прошка не търсел, но ми желаел всичко най-...
сега вече 5 часа по късно, когато, обзалагам се вече е пиян, пише ли пише как ако той видиш ли знаел че аз не се чувствам добре, че той ме тормози, ако видиш ли аз съм му била казала, той щял да си тръгне кротко без циркове. сега заради мен бил длъжен на брат си. само ако знаел той.....горкичкия......не че не съм му казвала кротко и спокойно хиляди пъти че ме тормози, че ме наранява, не че не съм го молила пред сълзи да спре да ми извива ръцете и т.н. горкичкият той, само ако знаел че ме тормози....в последния смс ме пита толкова ли го мразя че искам да видя гнева и злобата му...
утре ще му приготвя мебелите и уредите от майка му да си ги вземе и повече няма да се занимавам с него. чудно ми е колко дни ще продължи това със смс. кога дефакто осъзнават че всичко е приключило и трябва да се спрат?седмица, месец...
Не искам да те обезкуражавам но седмица е просто миг от това което те чака. Но най доброто е това решение да го разкараш няма по-добро решение от това. Бъди смела и не отстъпвай не търпи повече. С времето ще се убедиш че това е верния път. Успех ти пожелавам и всичката смелост на света

# 1 391
Имам два въпроса и се надявам да ми отговорите:
1. Входирана е искова молба по ЗЗДН, която се оказва нередовна. Разпореждането на съдията не е официално получено от молителя, въпреки това е отстранена нередовността чрез изпращане на писмо с обратна разписка. Съдията прекратява делото /все още не ми е ясно защо/. Възможно ли е молителят да се позове на неизтеклия срок за отстраняване на нередовността, за да обжалва разпореждането за прекратяване на делото?

2. Може ли да се подаде молба за защита по ЗЗДН от майката на малолетно лице, ако извършителят на домашно насилие е съпругата на нейния чичо?

Благодаря предварително!

Пиша анонимно, защото знам, че публикациите ми се следят.

1. Според мен биха уважили жалба срещу определението за прекратяване.
До изтичане на срока, нередовностите могат да се отстранят, независимо дали с една или няколко последващи молби.
     2. На втория въпрос не мога да отговоря днес, трябва да се изчислят степените на родство според ЗЗДН. Във всеки случай, ако майката детето и чичото обитават един дом, може да се подаде молба по ЗЗДН.
     Искам да добавя, че ако родството не позволява закрила по ЗЗДН, няма смисъл от обжалване, защото производството се прекратява на основание недопустимост от закрила спрямо този ответник и отстраняването на нередовности е без значение. В този случай на разположение на пострадалото дете е наказателно производство от частен характер (ако е причинена телесна повреда) или искът по чл. 45 от ЗЗД. И за двата случая е необходим адвокат.

# 1 392
Хърмаяни, благодаря!
С чичо ми сме роднини от трета степен по съребрена линия, нали? Следователно жена му ми е роднина по сватовство? Или греша?
Имам подадени две молби - една от мое име и една като майка на малолетно лице. Физическо насилие е осъществено над мен и съпруга ми, детето обаче беше свидетел на всичко и реално също се явява потърпевш.
По първия зададен въпрос от мен - делото е прекратено, защото според съдията нямам роднинска връзка с извършителя на домашно насилие. Струва ми се, че греши. Дано да съм права.
По втория - подадох молба като майка на малолетно лице. Получих разпореждане да представя декларация за извършеното домашно насилие, както и да посоча какъв е правният ми интерес от получаването на заповед за защита при положение, че дъщеря ми и извършителят нямат роднинска връзка.
Декларацията да я попълня от мое име и в нея да пиша, че детето ми е потърпевш от действията на лицето Х? Или друго?

# 1 393
    Здравей, ще ти отговарям под въпросите, за да не пропусна нещо.

С чичо ми сме роднини от трета степен по съребрена линия, нали? Следователно жена му ми е роднина по сватовство? Или греша?
    С чичо (ако е брат на майка ти или баща ти), сте роднини от трета степен по съребрена линия. Със съпругата му сте роднини от трета степен по сватовство. Трябва да му е законна съпруга, а не жена с която живее фактически. 

Имам подадени две молби - една от мое име и една като майка на малолетно лице. Физическо насилие е осъществено над мен и съпруга ми, детето обаче беше свидетел на всичко и реално също се явява потърпевш.
    При това положение само ти можеш да търсиш защита по ЗЗДН, щом не живеете заедно, макар детето като свидетел на тормоза да е жертва на насилие, степента на родство не позволява да търсиш защита от негово име. Родството между детето и жената на чичо ти е от четвърта степен по сватовство, а защита по сватовство се търси до трета степен включително). Т.е. молбата в частта, с която защитаваш правата на детето ми се струва недопустима изначало. Въпреки това, опитай се да отстраниш нередовността по молбата, посочи всички факти на роднинската връзка между чичо ти и детето. Подозирам, че това дело ще бъде прекратено с основание.
Ето текста от закона, който се прилага в твоя случай:
Скрит текст:
6. (изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) лице, с което се намира в родство по съребрена линия до четвърта степен включително;
7. (изм. - ДВ, бр. 102 от 2009 г., в сила от 22.12.2009 г.) лице, с което се намира или е било в родство по сватовство до трета степен включително;

По първия зададен въпрос от мен - делото е прекратено, защото според съдията нямам роднинска връзка с извършителя на домашно насилие. Струва ми се, че греши. Дано да съм права.
    Както вече писах, според мен си права - роднини сте от трета степен по сватовска линия и законът ти дава защита.

По втория - подадох молба като майка на малолетно лице. Получих разпореждане да представя декларация за извършеното домашно насилие, както и да посоча какъв е правният ми интерес от получаването на заповед за защита при положение, че дъщеря ми и извършителят нямат роднинска връзка.
    Тук вече си мисля, че нямаш правен интерес заради степента на родство, обясних по-горе.

Декларацията да я попълня от мое име и в нея да пиша, че детето ми е потърпевш от действията на лицето Х? Или друго?
    В декларацията трябва да опишеш конкретния акт на домашно насилие с дата и начин на извършването му. Ако не си подала декларация по чл. 9, ал.3 от ЗЗДН за себе си, това също е проблем.

Ако позволиш един съвет. Ппри обжалването потърси адвокат да ти изготви жалбата, а впоследствие - да напише молбата за отстраняване на нередовности. Подозирам че делото отново ще бъде без движение, ако въззивния съд отмени определението за прекратяване.

Ако не се притесняваш, прати ми ЛС, но най-късно утре. След това повече от седмица няма да мога да го прочета и отговоря. 

# 1 394

Общи условия

Активация на акаунт