Великденски пости -2011!

  • 68 693
  • 660
  •   1
Отговори
# 120
  • София
  • Мнения: 904
 Благодаря за бързите отговори:)
 Нощни очи, ще пробвам питката.
 brazilka, прати ми рецепти, ако обичаш. Четох състава на хляба, който има вкъщи, това което ме озадачи е млечната киселина..

# 121
  • Мнения: 5
Здравейте на всички, присъединявам се и аз към вас  Simple Smile  
Имам въпрос....някой знае ли може ли сега по време на строгия пост да се хапва халва ?
Много ми е трудно без сладко и се чудя с какво да го заместя

# 122
  • ул. "Мечтание"
  • Мнения: 6 140
Здравейте на всички, присъединявам се и аз към вас  Simple Smile  
Имам въпрос....някой знае ли може ли сега по време на строгия пост да се хапва халва ?
Много ми е трудно без сладко и се чудя с какво да го заместя

Може да пробваш със сусамов тахан с мед или мед с ядки или само мед. Сушени плодове също.
Има и много варианти за постни сладки из интернет. Peace Предполагам има и такива без мазнина.

# 123
  • Мнения: 33
Мой приятел веднъж беше направил тези сладки, не съм ги пробвала все още, но бяха много вкусни:


Сладки топчета

Съставки:
Овесено брашно
Кокос
Мед
Сока на един портокал

Приготвяне:
Изсипват се овесеното брашно, медът и се добавя портокаловият сок. Получената смес се прави на топчета, които се овалят в кокос.

# 124
  • Мнения: 1
 в календара ,който видях неразбирам за събота и неделя как стоят не6тата?

# 125
  • Мнения: 0
Не знам дали правилно съм разбрала, но мисля, че от 7 до 11 март вкл. е строг пост, т.е. без олио/зехтин. така ли е?

# 126
  • Все на втория етаж
  • Мнения: 5 905
Привет от още една " стара " мутра  Laughing
Днес пълних чушки с ориз. Не съм на строг пост.

Не знам дали правилно съм разбрала, но мисля, че от 7 до 11 март вкл. е строг пост, т.е. без олио/зехтин. така ли е?


Да, така е. До Тодоровден е строг пост. Peace

# 127
  • Мнения: 33
Позволен ли е сусамовият тахан в дните за строг пост?
И също ми се иска да сготвя жито, но се чудя в такъв случай как стои въпросът с нишестето, какъв е състава и дали в строгия пост е подходящо да се готви. Някакво мнение?

# 128
  • Мнения: 4 392
Позволен ли е сусамовият тахан в дните за строг пост?
И също ми се иска да сготвя жито, но се чудя в такъв случай как стои въпросът с нишестето, какъв е състава и дали в строгия пост е подходящо да се готви. Някакво мнение?
iliqnka, щом ядките и семената са позволени, защо и таханът да не е? newsm78  Това е смлян сусам. Но все пак, който не е сигурен, да пита инстанцията. Wink Между другото, продава се тахан от сурови и печени семена. Суровият ми е по- вкусен. пък и е по- здравословен.  Понякога съм си правила сама- с пасатора или кафемелачката.
Няма проблем да ядеш жито. Какво като има нишесте? И в картофите има. Peace

Сетих се за още един заместител на олиото- кокосовия орех. По- миналата седмица бяха на половин цена в Кауфланд. Месото му е доста мазничко. Мисля да експериментирам днес. Ще кажа какво се е получило. Grinning

# 129
  • Мнения: 33
~!!!, благодаря за отговора. Просто се замислих, че в сусама се съдържа мазнина и то немалко и се чудех дали да го консумирам; и за ядките се бях замисляла дали да ги ям, че са си мазни, но май вече започвам да си въобразявам... Благодаря за отговора.

# 130
  • Мнения: 1
Здравейте всички постещи.Искам да споделя за хляба- правя го в хлебопекарната, само дето не слагам олио,тоест вода, сол, захар,два вида брашно защото го правя пълнозърнест.По нищо не се различава от другия който го правя с олио.Днес си сварих боб със всичките му подправки но без олио и стана за ядене.С топъл хлебец и трушийка мммммммммммммм........

# 131
  • Мнения: 135
Здравейте, и аз се присъединявам тази година към постещите. Но сигурно ще ми е много трудно, защото само аз от семейството ще постя. Ето днес например готвих ястие с месо, а само как ухае. Понеже ми е за пръв път не тримиря, ще си готвя и с олио. Дано да се справя.
Лек пост ви пожелавам момичета Simple Smile

# 132
  • София
  • Мнения: 478
Добре дошли на всички новоприсъединили се Hug

Иренка, радвам се, че и този пост си тук Hug

gugu1, събота и неделя също са в зелено, седи малко по - светло, заради червените букви, т.е. пост с мазнина.

*Elle*, харесай си някоя от тези рецепти:

Типов хляб

Селският хляб на Ердинч

Селски естествен хляб

Хляб капама

Просфори

Разгледай и темата във форума за рецепти за машина за хляб. Ще намериш още много предложения.



Накрая реших какво да правя с накиснатия боб гигант и го направих плакия на фурна със салата от домати и пресен лук.




# 133
  • Мнения: 107
Днес деня мина прилично и без олиото. Въоръжих се с плодове, зеленчуци, сусамки, маслини, хляб, леща, защото не знаех точно какво ще ми се прияде.

Ето това беше менюто ми в крайна сметка:
Закусих портокал.
На обяд си хапнах някакъв хляб със зеленчуци /питах специално дали има олио. Казаха, че няма./ с краставичка, домат и маслини.
Следобед бананче. Малко по късно сусамово семе на кашичка с компот.
Вечерята беше леща без олио, собствено производство. Добре си беше. Малко по-измита, но... нахраних се добре. Хапнах я със морковена салатка, само че само със сол и оцет.

Утре пак. Мисля да си накисна фасул и вечерта да си направя фасулена салатка без олио... Ще го измисля!!! Дано не забравя да си взема ядки, че тях ги пропуснах при въоръжаването  Grinning

БРАЗИЛКА, под ""застроите" с брашно и вода" имаш на предвид брашънце със студена вода, което слагаш в манджичката ли?

И още едно въпросче, в бялата халва от вчера няма мазнини и продукти, които да пречат да си я доям, нали?

Последна редакция: пн, 07 мар 2011, 20:41 от Гергана-а-а

# 134
  • Мнения: 38
Привет на постещата компания smile3525!Преди малко попаднах отново на един клип,който мога да го гледам милион пъти!Поздравявам ви с него!
http://fun-6.com/cenni-misli-inrervu-s-gospod.htm#Clip%20Start
Приятна вечер!

Общи условия

Активация на акаунт