Великденски пости -2011!

  • 68 565
  • 660
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 8 500
Дядо хаджия, ти коя рецепта пробва и получи ли ти се?



В козуначената към дал подробности. Ами всички го харесаха пък се оказа и лесен за правене.

# 31
  • Мнения: 4 731
Бройте ме и мен!
Коледните ми бяха първите пости в живота и се справих, сега ще се пробвам пак!

# 32
  • I want it all and I want it now.
  • Мнения: 4 717
Семейството ми е твърдо против ,моите пости.  Laughing Като съм била гладна съм била и много нервна. Ще се включа и аз другата седмица.

# 33
  • София
  • Мнения: 565
Семейството ми е твърдо против ,моите пости.  Laughing Като съм била гладна съм била и много нервна. Ще се включа и аз другата седмица.
LaughingИ аз имах същия проблем. Мъжът ми беше казал следващия път, като искам да постя, да ходя в гората. Особено в началото на поста имах няколко дни, в които бях страшно нервна и крещях на всички. А по принцип съм миролюбив човек. Един колега ми каза, че по време на пост дяволите най- много нападали.  Но накрая мъжът ми се гордееше с мен. Simple Smile

# 34
  • Мнения: 572
Айде и аз в кюпа за постите Simple Smile
Ще се пробвам и този път да видим колко ще издържа Wink

# 35
  • Мнения: 33
И аз съм на пост. Нека само постът ни да не бъде само въздържане от определени храни, но въздържане и от лоши помисли, думи и всичко, което омърсява човека.
Приятен пост ви желая и Бог да бъде с вас и да ви подкрепя в това! Simple Smile

# 36
  • София
  • Мнения: 478
Честит празник bg

Много се радвам, че се посъбрахме Grinning

Привет на всички "стари муцуни" и добре дошли на всички нови  bouquet

Споделете какво готвите през тази седмица, че нещо се изчерпах откъм идеи.

До сега правих пълнени чушки с яйца и сирене, таратор, пълнени картофи със сирена, баница, торта, чушки бюрек. За днес се колебая между сирене по шопски и салата или хек със задушени картофи и салата newsm78

# 37
  • София
  • Мнения: 8 500
Аз пък се порабчих окончателно. Тия дни съм нападнал хумуса и го унищожавам тотално и си направих за пръв път фалалафели със сирене (само че печени, а не пържени).

# 38
  • Мнения: 2 126
И аз тук през този пост.
Какво готвих - леща,каротфи и ориз със зеленчуци,салати,баница......
Сега правя едо пилешко филе с картофи лук и майонеза,смятам да хапна малко от картофите със зелева салата.

# 39
  • Мнения: 0
       Дес, ако филето е приготвено заедно с картофите не можеш де ядеш от тях, защото този седмица не се яде месо. Но ти си решаваш.
        Весели празници на всички!!!  bouquet Hug  bouquet

# 40
  • София
  • Мнения: 478
дядо хаджия, сподели някоя тънкост при фалафелите на фурна. Мен все още ме е страх да пробвам, все си мисля, че ще ми се разпаднат.

# 41
  • Мнения: 4 392
Аз пък се порабчих окончателно. Тия дни съм нападнал хумуса и го унищожавам тотално и си направих за пръв път фалалафели със сирене (само че печени, а не пържени).

 Peace Браво! И аз съм накиснала един нахут (за печени чушки пълнени с нахут)и съм си приготвила готова смес за фалафели, които смятам да правя печени, но ще се радвам да споделиш как ги правиш. Аз само веднъж се пробвах, но станаха много сухи. Сега за първи път ще ползвам готовата смес. Иначе за хумус умирам. Heart Eyes

ето един линк с
рецепти

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 18:03 от ~!!!

# 42
  • Мнения: 4 392
Семейството ми е твърдо против ,моите пости.  Laughing Като съм била гладна съм била и много нервна. Ще се включа и аз другата седмица.
LaughingИ аз имах същия проблем. Мъжът ми беше казал следващия път, като искам да постя, да ходя в гората. Особено в началото на поста имах няколко дни, в които бях страшно нервна и крещях на всички. А по принцип съм миролюбив човек. Един колега ми каза, че по време на пост дяволите най- много нападали.  Но накрая мъжът ми се гордееше с мен. Simple Smile

Неслучайно Христос е гладувал в пустинята. Но това е истинският пост- без храна, без вода..Защото като гладува човек несъзнателно почва да "точи " енергия от другите (крещенето е такова). Като се лишаваме от една или друга храна, преработваме една или друга хранителна възбуда. Това не е истински глад, а просто желанието ни за дадена храна, което е заробващо така или иначе. "Надраствайки" тези желания вървим по един път на самоусъвършенстване.  bouquet

В такива моменти не трябва да се възприемаме като жертви ( "Защо аз трябва да страдам?  На другите колко им е вкусно, а аз се мъча тук с някакви постни манджи?"), а да заместваме всички тези негативни мисли с положителни, напр.: "Щом някои могат да издържат без храна и вода, как аз няма да издържа с толкова много, разнообразна и вкусна храна!" Можем да си представяме как всеки един ден от поста изчиства по нещо лошо от нас. И т.н. 
Спирам, че станах досадна вече.  Joy

# 43
  • София
  • Мнения: 8 500
дядо хаджия, сподели някоя тънкост при фалафелите на фурна. Мен все още ме е страх да пробвам, все си мисля, че ще ми се разпаднат.


Аааааа душа няма такова нящо бе. Значи те ся ги правих с нахутено брашно че ма мързи да се занимавам със суров нахут. Значи във вряла вода разтворих една чаена лъжичка подправка на Маги (зеленчукова) и един арабски микс от продправки (купен от арабския магазин на женския пазар) и добавих от себе си копър. Та сипах брашното у една голяма купа, добавих една супена лъжеца кисело мляко (при пълни пости не я слагам а ползвам направо бакпулувер) и отгоре половин чаена лъжичка сода и разбърках хубаво (то стана на нещо като трохи). После с разбърквъне добавям по малко водата с подправките докато стане гъсно тесто. Намокрям си ръцете и го доомесвам хубаво. Оставам го половин час да престои. След това избора е ваш:

І ВАРИАНТ. Правите ги на малки плоски кюфтета и ги пържите в много нагорещено олио до покафеняване. Аз сега така и правих и така ми бухнаха че се опулих (ако се сетя след малко и снимка ще ви туря).

ІІ. ВАРИАНТ. В плитка тава туряте хартия за печене. Правите малко по-голями плоски кюфтета (аз им викам шницелчета) намазвате ги с олио редите и печете до покафеняване. Не ги правете чак пък толкова тънки, че иначе стават нещо като солени крекери (бисквити). Ама те пък моите точно като крекери ги харесват.

Ако го правя със суров нахут. Накисвам го от предния ден с вода и го оставям. После (той омеква) го пращам в чопъра (блендера) и го смилам и от там нататък продължавам по същия ред (демек вместо нахутено брашно основата ми е смления нахут).

Няма нужда от яйца. Аз по постите когато правя нещо което иска яйце за слепване точно с нахутено брашно го замествам.

Колкото повече подправки слагате толкова по добре. Аз съм слагал без притеснение и лук и един средно голям сварен картоф.

Сега ... какво съдържа тая арабска подправка за фалафел:

- кориандър;
- кимион;
- червен пипер;
- куркума;


Ето ви и обещаната снимка от днешните фалафели:

Последна редакция: чт, 03 мар 2011, 19:17 от дядо хаджия

# 44
  • Мнения: 2 126
       Дес, ако филето е приготвено заедно с картофите не можеш де ядеш от тях, защото този седмица не се яде месо. Но ти си решаваш.
Когато са вече истинските пости от 7ми,няма да ям от храна приготвена в комбинация с някакъв нарушаващите постите продукт(месо,млечни),но днес от картофите си хапнах без угризения.Не обичам крайностите,правя това което трябва според мен WinkПо принцип месо и не обичам,рядко го ям.Постите са нещо прекрасно  и ненатоварващо ме с нищо Grinning

Общи условия

Активация на акаунт