Великденски пости -2011!

• 68 575
  • 660
  •   1
Отговори
# 15
  • Popovo
   Здравейте на всички!
   Мисля да подредя рецептите в началната страница, но това ще стане по нататък, затова ме извинете.
   Желая на всички лек и смирен пост и дано всички да издържим докрай заедно.

# 16
Здравейте.

# 17
  • София
Здравейте  bouquet

Искам да благодаря на mama_vesi (zhabche), че отново се зае с трудоемката задача да поддържа темата. Ще ти помагаме с каквото можем Hug Благодаря  bouquet

mdr, виждам, че вече са ти отговорили. Извинявай, но не съм сядала на компютъра повече от седмица.

Дано да се съберем до края на седмицата всички Grinning

# 18
  • София
Бряаааааа той колектива се събрал пък аз си викам ще ги диря другата седмица.
Хайде леки и спасителни пости. От днес дето вика синът ми почнахме полупостите.

# 19
brazilka,много се радвам,че се появи в темата.благодарско!  bouquet Hug  bouquet
дядо хаджия,и ти също.   bouquet  bouquet  bouquet
прекрасна вечер на всички! Hug

# 20
Аз общо- взето постя целогодишно Laughing, но ще следя темата за някоя по-интересна рецептичка. Ако разрешавате.  Hug

Леки пости!  bouquet

# 21
  • в семейството
Благодаря за тази темичка   bouquet

# 22
Здравейте и от мен! С удоволствие се включвам в тази група. За първи път се подлагам на пости- с месото няма да имам проблем със сигурност, но с млечните продукти ще трябва да проявя воля. За мен постите са именно това - да се кали волята, наред с пречистването на тялото и душата. Иначе , аз мисля като за първа година да изключа изцяло месото , яйцата и млечните продукти,  вместо олио мисля да ползвам зехтин, но не и да изключвам изцяло растителната мазнина. Да видим докъде ще стигнем. Късмет на всички! Мир и светлина!

# 23
Здравейте и от мен! С удоволствие се включвам в тази група. За първи път се подлагам на пости- с месото няма да имам проблем със сигурност, но с млечните продукти ще трябва да проявя воля.
Можеш да си помогнеш чисто психологически, като си правиш заместители на млечните, например ядкови млека и сирена (от орехи, бадеми, кашу, слънчоглед, сусам). Има много рецепти в интернет.

# 24
ЧЕСТИТА БАБА МАРТА !!!
Да сме бели и червени, весели и засмени през цялата година!!!  bouquet

# 25
Здравейте, отново! Леки пости и от мен!

# 26
Здравейте! Пожелавам на всички леки пости. Искам също да попитам по време на постите приемате ли някакви витамини или добавки?Мен лично ме притеснява пълната липса на калций.Тази година обаче твърдо съм решила да се пречистя и физически и духовно.И за да ни е по-лесно и по вкусно на всички ,ето и няколко идеи от мен.

Бързи сладки
•   1 ½ ч.ч. зехтин
•   2 ч.ч. захар
•   1 ½ ч.ч. портокалов сок
•   2 ч.л. сода за хляб
•   1 ч.ч. вода с мъничко лимон
•   1250 гр брашно
Загрейте фурната на 180 градуса. Разбийте захарта и зехтина. Прибавете портокаловия сок, содата за хляб разтворена във водата и накрая бавно прибавете брашното като непресттанно бъркате.
Омесете тесто, от което направете пръчици с дебелината на пръст и от тях направете сладки в различни формички. Печете в тавичка застлана с хартия за печене за около 20 минути.
Ако искате в тестото може да прибавите накълцани ядки.

Картофник

500 г брашно ,10 г суха мая ,щипка сол
•   За плънката:
•   5-6 бр. картофи
•   2 глави лук
•   1 ч.л. копър
•   1 ч.л. чубрица
•   1 ч.л. червен пипер
•   сол

Замесва се меко тесто от брашното, маята, щипка сол и вода и се оставя да втасва на топло. Преди да се замеси тестото, се прави плънката, за да може да изстине. Лука се реже на ситно, а картофите на дребни кубчета, слагат се заедно в дълбок съд да се задушават, от време на време се налива по 100 мл вода, за да може картофа да се задуши и да не залепва. Накрая се слагат копъра, чубрицата, червения пипер и сол. Втасалото тесто се разделя на две части. Едната се разстила в намазана с олио тава, слага се плънката, а другата половина от тестото се разстила отгоре и се намазва с олио. Пече се на 200 C докато се зачерви.

Гъбена мусака

•   300 г гъби
•   5 глави лук
•   4 с.л. ориз
•   2-3 бр. моркови
•   5-6 бр. картофи
•   10-15 бр. маслини
•   3 с.л. доматено пюре
•   чубрица, сол
•   олио

Всички зеленчуци се нарязват на едро. В глинен гювеч се слага малко олио, изсипват се продуктите. Доматеното пюре се разрежда с 1 ч.ч. вода и се излива отгоре. Захлупва се и се пече в умерена фурна.

Да Ви е сладко!

# 27
За да няма отнемане на калций, трябва да се избягват всички рафинирани храни. Най- страшни са захарта и солта, защото отнемат директно от запасите на калций в тялото. (Не е случаен фактът, че пием толкова много вода след солена или сладка храна. Тялото се опитва да изкара отровата посредством вода).Това е принципно положение, не става дума само за постенето. Ако се набляга повече на естествени храни (плодове, зеленчуци, семена, ядки), нищо не липсва на човек при един пост.

Това че млечните продукти са полезни, защото съдържат калций е отдавна оборен мит, но млечното лоби е много силно. В много по- големи количества калций се съдържа в цял куп зеленчуци, което си е логично де. Откъде имаче се е взел в млякото? Laughing

Последна редакция: вт, 01 мар 2011, 22:25 от ~!!!

# 28
  • София
Днес по повод сирната седмица пробвах нова рецепта за козунак (ъъъъ...без сирене).  Laughing

# 29
  • София
И аз утре мисля да направя един козунак в машинката, ей така, за проба. Че после, до Великден, проба няма. Mr. Green Дядо хаджия, ти коя рецепта пробва и получи ли ти се?

Роуз, ще пробвам гъбената мусака, харесва ми като идея.

Да питам, когато се пости без олио, могат ли да се ядат ядки? Все пак олиото се прави от тях, та се зачудих...  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт