Великденски пости -2011!

• 68 690
  • 660
  •   1
Отговори
# 465
Дядо Хаджия, моята смес, в пропорциите, които дадох,  е направо като .... кайма, само малко по-редичка. Само забравих и аз да кажа, че едрите овесеви ядки им трябва поне час да се накиснат хубаво.

# 466
Бенджи, и моята печка не е китка, а нагласянето на градусите е на магия, но досега винаги ми е ставала. Раховеца не може ли да се засили да пече повече отдолу? newsm78
evhen , и аз си мислех за пица. Hug
Впрочем моята за първи път става толкова дебела, иначе е по- тънка. Но пак си е хрупкава отгоре и отдолу, а в средата леко влажна. Аз пека на хартия и когато се зачерви отгоре, отлепвам от хартията и обръщам обратно да запека още малко, въпреки, че и отдолу вече е била зачервена.

дядо хаджия
, като гъсто тесто е моята смес. Няма да имаш проблем. Grinning

# 467
  • София
Ясна работаааа шЪ го издокараме и туй нящо.
Едно време правех на децата ми овесен чипс, та туй ли ша да ми се опъне.

# 468
  • София
Здравейте  bouquet

Иренка, благодаря ти за вниманието Hug Оправих се, но пък сега у нас кипи усилена ремонтна дейност и пак нямам много време за интернет.

За постите и децата – много е индивидуално. Изхождайки от моя личен опит и придобитият в последствие от работата с деца, според мен е добре едно дете да се научи да пости от малко. Разбира се, не става въпрос за строг и дълъг пост, ами просто да придобие навици и да се научи да се въздържа от дадени неща. В началото може да стане само с отказ от месо. От малки ги учим да украсяват елха, да боядисват яйца, но не и на такива важни неща. Този детски пост не е осъзнат, както трябва да бъде при голям човек, но възпитава навици в детето, които един ден ща са му от полза. Иначе когато стане на 20 – 30 години постът за него ще е непознат и чужд и ще го приеме по – трудно. Един добър вариант е да се пости сряда и петък, както и важни постни дни като Разпети петък например. Два дни в седмицата не биха застрашили по никакъв начин здравето на детето, даже напротив. Особено в извън постно време когато се разрешава риба, сряда и петък може да станат ден за риба на цялото семейство. Тук обаче е много важен личният пример на родителите.

Lady sexy, много ми допада идеята ти за кюфтета от тиквички. Непременно ще ги пробвам Peace

Семирамида, и на мен не ми допадат соевите продукти, с изключение на майонезата.

Госпожа Емилия, питката и сиренето изглеждат страхотно  bouquet

Аз се включвам с фалафели с картофена гарнитура и салата от печени чушки с чесън.

Постна лазаня, която много обичам и в извън постно време

и прекрасните кокосови сладки на Диани

# 469
  • София
...
Аз се включвам с фалафели с картофена гарнитура и салата от печени чушки с чесън.
...

Хей подстрекател такъв.  newsm62

# 470
  • София,
Добро утро  Laughing
Днес си избрах да направя кюфтетата от тиквички и овесената питка Laughing.
Само да попитам защо толкова малко картофи се слагат в тестото, спомням си че някога съм ги правила, но в съотношение 50/50. И преди да отворя рецептата си сложих една тендежера и то голяма с картофи да се сварят Joy, но нищо май ще направя едни кюфтенца с тикви и едните ще са само картофени, последните дали ще се получат newsm78. А дали може вместо да ги пържа да ги поизпека във фурната, някой да даде идея как да го направя, мазнина слага ли се или? вместо олио може ли да сложа малко маргарин в тестото? И още нещо дали може вместо да стържа тиквите на рендето, да ги сложа в блендера и на по едро да ги нарежа newsm78. Малко тъпи въпроси, но не съм правила досега такива неща и ще експериментирам! Hug
Приятен и ползотворен ден на всички! Peace

# 471
Семирамида,аз предпочитам да пека картофени кюфтета.Слагам хартия за печене ,редя ги и пека.Слагай си маргарин,ако така предпочиташ в тестото не е проблем.Тиквите можеш да ги смелиш в блендера,по бързо е.
Аз също съм се насочила днес в тази посока,но в малко по друг вариант,ще споделяп о късно.
Вчера незнам дали гледахте,Звездев направи оризови крокети с ориз,морков и печена чушка,малко соев сос в тестото.Овъргаля ги в галета и пече върху хартия.
Аз се чудя как ще стане с панирането - само галета ли newsm78 Някой беше писал за панировка - бира или газирана вода с брашно вътре Thinking

# 472
  • София
Едно въпросче: според вас форнетите, които продават навън, постни ли са, имам предвид тези с плодове? Например, с вишни са ми любими и днес за малко да си взема, но ми стана неудобно за пореден път да питам някого: Това постно ли е?  Simple Smile

Това открих в страницата им под актуално: http://www.fornetti.bg/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1%82%D0%B8

Но се чудех дали някой от вас е питал продавачите...

# 473
 Crazy Хмм, с тези фалафели. От два-три дена си мисля за тях, обаче днес им дойде времето.
Единствения бъг в системата е, че Мимас-ите са ми по път и пакета със сухата смес съхне ли, съхне в шкафа. Освен това нямам подходящия инструмент за оформяне и това допълнително ми разрежда ентусиазма.  Mr. Green
За потокола - бамя плакия вчера, салата с боб днес. Напоследък умирам за простички неща - филия, намазана с маргарин и поръсена със самардала или пък шарена сол. В добавка шепа качествени маслини. Глезотия.  Blush

Приготвила съм си малко замразени морски дарове - най-вероятно ще бъдат компания на спагети. Но се чудя как се процедира с тях - замразени ли се обработват - както зеленчуците или се размразяват като месото и после бух - в манджата  newsm78

Пък третото, за което съм се размислила са гъбите. Сега ще кажете, че съм чревоугодник и вероятно ще сте прави.  Mr. Green Като се сетя за описанието на гъбените манджи на Толкин във "Властелина на пръстените"... Задушени с маргарин (зехтин) или запечени с ориз...търся търся вдъхновение.   chef Трябва да си спра гледането на "Лорд оф дъ шефс". То не, че са нещо кой знае какво, само готвачите пускат от време на време по някой готин бисер.  Laughing
Mimmox, като им отвориш сайта, отдясно има меню "пости" - там има едно-две предложения. Което ме навежда на мисълта, че останалите неща все пак не са постни.  Peace

# 474
mimmox, на много места вече виждам, че пише, че предлагат и постни форнети. Не съм пробвала и  не съм питала понеже по принцип не ги обичам и ми става лошо от тях, но предполагам, че наистина са постни.
Бих препоръчала също и едни магазинчета за сладки "Аби". Там има избор от доста постни сладки - пресни и вкусни. В центъра имат доста магазинчета - на Македония, при мола на София и др.

# 475
  • София
mimmox, аз питах веднъж и ми отговориха, че във Форнетите има яйчен прах.

Иначе аз открих ето тези бисквитки, много са вкусни!

Аз вече съм по- добре. Срам ме е да си кажа, но от около една седмица ям яйца и млечни, защото пия антибиотик и докторката ми каза, че трябва да спра поста по медицински причини. Уплаших се и го направих, защото ме стресна, че съм пред пневмония. Вчера изпих последното хапче АБ и от понеделник мисля пак да си мина на пост.

Бразилка, браво на теб! Оздравя, ремонти правиш, а и най- важното, бебче носиш в коремчето! Искрено ти се възхищавам, надявам се и аз някой ден да имам същите духовни и физически сили! Вярвам, че всеки трябва да мине по своя път и да направи своите грешки и  да преодолее своите съмнения. Важното е пътят да е верния. Хора като теб са вдъхновение за мен! Hug

Последна редакция: пт, 01 апр 2011, 17:25 от Надето :)

# 476
Постните ми кюфтета от картофи,моркови,ориз и лук:
http://inlinethumb33.webshots.com/29792/2986511380103731559S425x425Q85.jpg

За форнетите ще питам и ще ви кажа със сигурност,сестра ми работи там Peace

Наде,оздравявай бързо Hug

# 477
  • София,
ДЕс прекрасни са Hug, моите няма да ги показвам - но бяха под всякаква критика, незная защо - в началото направо се разпадаха, докато им хвана цаката, се налоиж два пъти да изхвърля мазнината и да изчистя тигана. Пържех  ги на силен котлон и доста ми понагоряваше брашното, а отвътре си оставаха сурови. Накрая ми писна, бях направила тесто за цял взвод и го набутах в една тава и го опекох във фурната - като пататник Wink. Но него утре ще го ядем. МИслех и овесената питка да правя, но се отказах, мъжът ми каза да изядем първо другите "вкусотии" Mr. Green и тогава Joy.
Аз един ден си направих труда да питам за форентите продавачката, но тя ми каза че незнае какво има  втесото и се отказах да си взимам за мен, само на децата взех. Peace

# 478
Твоите само от картофи ли бяха?Чудна работа защо са ти се разпадали.А казваш сурови,нали картофа е варен Thinking
Аз този път ги пържих в незалепващ тиган с малко мазнина,като досипвах когат свърши.Доста смес изпържих,изобщо не загоря.Панировката ми беше галета,брашни и царевичен грис в смес Peace Но мисля че тигана изигра съществена роля,че е незалепващ.

# 479

Общи условия

Активация на акаунт