Великденски пости -2011!

  • 68 688
  • 660
  •   1
Отговори
# 480
  • под дъгата
  • Мнения: 89
mimmox тази вечер правих пататника ти, само че във фурната -послушах дядо ти Хаджия Wink - стана много хубав.Към брашното добавих и галета - гарниран със зелена салата-ммммм-чуден!

# 481
  • Мнения: 508
Здравейте!
За форнетите съм питала преди време. Една много любезна продавачка ми извади плика, опаковката, с която им ги докарват и ми даде да си прочета. Ами постни бяха.
А ето и една идея за днес. Ние ще имаме гости и аз исках да е нещо хем лесно, хем постно, хем вкусно. Та ще готвя гювеч и тригуни от бутер тесто. Тях ги направих снощи за да имат време да попият сиропа. Станаха буквално за 30 минути и са много ефектни и вкусни!

# 482
  • София
  • Мнения: 478
Здравейте  bouquet

...
Аз се включвам с фалафели с картофена гарнитура и салата от печени чушки с чесън.
...

Хей подстрекател такъв.  newsm62

какво да правя като толкова ги обичам Embarassed


Надето Simple Smile, благодаря ти за милите думи Hug Искам да кажа, че пък мен ме вдъхновяваш ти и повечето хора тук, в темата. Представям си колко е трудно човек да пости сам в семейството и то за първи – втори път. Това ме мотивира още повече.


Дес, кюфтенцата изглеждат много апетитно Crazy Ще чакаме и отговор от сестра ти за тестото на форнетите Peace


Иначе скоро ги питах и ми отговориха това:

Здравейте,

От утре-понеделник 21.03.2011г.,на пазара се появяват 2 нови продукта,които са специално са Великите пости. Пък и за хора-вегетарианци.

Надявам се тези продукти да Ви харесат!

Зеленчукова закуска-ще се продава на брой

Пура със семена – ще се продава на кг.

 
Очаквам след като ги опитате да споделите мнението си във фейсбук –  форнетти българия

 
Лек ден и приятна почивка



След толкова хвалби няма как да не пробвам и аз патаника. Предполагам, че ще ми хареса и на мен, защото много обичам рьощи, което си е един вид швейцарски пататник.


katelinka, и аз в момента приготвям постен гювеч. Мислех да правя баклава, но сега като видях, че ще правиш тригуни, реших и аз да направя, че е по – бързо и лесно. Благодаря за предложението Hug Днес ще сме с еднакво меню Crazy

Днес за закуска направих и маслинови солети (бутерки с маслинова паста, но само смених начина на оформяне).



# 483
  • София
  • Мнения: 8 506
Аз пък да напомня, че правя солени тригуни.

По принцип тригуните са без пълнеж и се заливат със сладък сироп. Обачеееее...аз нали си ме знаете ги модифицирам отма. Значи слагам си плънка с ориз, гъби и стафиди. Печа си ги както обикновените тригуни и после ги заливам със силен зеленчуков бульон.

Като свършат постите пък ще ви разкажа за варианта с другия пълнеж.

Апропо правя и хаджийски бутерки с пълнеж. Абсолютно същата работа, само дето не ги правя на триъгълници ами едно по широко правоъгълно парче плънката в средата затварям като прихлупвам единия (широкия) край на правоъгълника и т.н. вече по установения ред.

Ако имате гости направете им воловани с капачета. Пълнежа си е ваш избор, ама да ви подсетя например за хумуса, който коментирахме тук. Аз винаги ги правя със някакъв сос, когато не ме мързи (а това е рядко явление при мен) ги пълня с различни пълнежи. Между другото воловани може да направите и без капачета.

# 484
  • Popovo
  • Мнения: 219
    Някой знае ли дали  пикантината е постна подправка. И кои подправки от този вид използвате по време на пости. Аз като чета на опаковките им винаги пише,че може да има следи от риба, яйца. Но на пикантината не пише, но все си мисля,че производителите не пишат всичко.
   Иначе от мен днес предлагам две мой любими ястия: Постно кисело зеле с праз лук, булгур и ориз и един Crazy cake .

# 485
  • под дъгата
  • Мнения: 89
zhabche точно един такъв crazy cake гледам в момента,само че тук във форума -ето го crazy cake Щом ти е любим,значи е хубав Wink Днес ще направя.А за пикантината не знам-ама оня ден без да се замисля ползвах...

# 486
  • Popovo
  • Мнения: 219
  Бубка точо от там съм взела рецептата. Много лесен и вкусен сладкиш. Но аз го правя без какао, защото не обичам (просто го свързвам с шоколад).

# 487
  • Мнения: 2 126
Здравейте Grinning
Форнетите са си постни отвсякъде.Всички сладки с изключение на тези с шоколад са постни,както новите продукти които са с постна плънка,солена.
Кателинка,как правиш тригуните?Един път правих и ми се получи една пихтиеста маса Sick

# 488
  • София,
  • Мнения: 4 267
Твоите само от картофи ли бяха?Чудна работа защо са ти се разпадали.А казваш сурови,нали картофа е варен Thinking
Аз този път ги пържих в незалепващ тиган с малко мазнина,като досипвах когат свърши.Доста смес изпържих,изобщо не загоря.Панировката ми беше галета,брашни и царевичен грис в смес Peace Но мисля че тигана изигра съществена роля,че е незалепващ.
Не сместа беше 50/50 варени картофи и тиквички! Само че само ги овалвах в брашно, а то си пада и знаеш как изгаря в тигана, абе пълна излагация, ама какво да направя нито тигана ми е свестен, нито се сетих да купя галета или поне една сода газирана да бях взела да направя от тази панировка с брашното  Joy, изядоха се де.
Аз пък сега имам друг проблем - утре заминаваме с децата на почивка малко, и сме резервирали хотела с храна - закуска и вечеря - надявам се да предлагат и постна храна, че иначе с мъжа ми незная какво ще правим. ooooh!

# 489
  • Мнения: 2 126
Ооо тиквички щом има в постен вариант няма как да ги събереш Peace

# 490
  • Мнения: 33
На мен не ми се разпадат кюфтенцата, много добре са ми оформени винаги, просто ги обръщам по-внимателно като се пържат. Ако не ги правите много големи, а средни по размер, не би трябвало да има проблеми. Но аз ги правя, както съм написала рецептата по-напред, с малко повече тиквички от картофите, а не равни пропорции.

# 491
  • Мнения: 508
Дес, тригуните ги правя така: вземам бутер тесто. Още докато е леко замръзнало, го режа на квадрати, които прегъвам за да се получат триъгълници. Леко притискам в краищата за да не се отварят при печенето. Пека ги на около 200-220 градуса около 15 минути, след това като се надуят и разлистят намалявам фурната за да се изсушат хубаво още около 10 минути на 160 градуса. Сушенето е важно, за да не ти станат на каша като ги сиропираш. Сиропа за 1 голям пакет бутер тесто е:  около 3 чаши от по 250 мл захар и малко повече от захарта вода. Кипва слагам ванилия и с леко изстиналия не напълно студен сироп, заливам студените тригуни. Но и топъл да е няма проблем. Това е.

brazilka, радвам се, че съм ти дала идея. Обикновено аз от твоите си черпя Grinning

Последна редакция: сб, 02 апр 2011, 17:38 от katelinka

# 492
  • София,
  • Мнения: 4 267
Кателинка а нещо като пълнеж слагаш ли в тригуните,  newsm78
Моята майка някога когато по магазините нямаше такъв голям ибор на сладки, торти и какво ли не си правеше всичко в къщи, спомням си че правеше тригуните подобно на баклавата - само че от обикновени точени кори, слагаше вътре натрошени орехи и обикновени бисквитки, малко олио, и ги завиваше по странен начин, после ги печеше и ги заливаше посъщия начин Peace.
Идеите на Дядо Хаджия много ми допадат, пак ще експериментирам като се върнем от почивката. Peace. Само един въпрос плънктата с орицза и зеленчуците предполагам че трябва ориза да е сварен, зеленчуците също да са обработени и полуготови newsm78

# 493
  • София
  • Мнения: 8 506

Идеите на Дядо Хаджия много ми допадат, пак ще експериментирам като се върнем от почивката. Peace. Само един въпрос плънктата с орицза и зеленчуците предполагам че трябва ориза да е сварен, зеленчуците също да са обработени и полуготови newsm78
Сварен но не разварен. Ако ме питаш мен полуготови е най добре въпреки че аз съм го правил и сварен и не съм имал проблеми щото то после няма течности вътре и ориза няма какво да поеме.

# 494
  • Мнения: 355
Здравейте,
днес опитах овесените сладки с тахан на Hedra. Много добри! Получиха се едни смешни малки жабчета в тавата, но определено са добър избор при нуждата от нещо сладко.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт