Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІІ

• 45 115
  • 764
  •   1
Отговори
# 150
според мен няма голямо значение колко се хранят с другата храна- ще прозвучи доста първобитно и просто, но да си помислим с какво са се хранили нашите прародители, не ми се вярва че майката е приготвяла отделно храна по 3-4 пъти на ден на детето си- когато трябва да мисли за прехраната на още 5 деца и повече
по скоро е било кърмено и хапвало колкото и каквото може според възраста си от храната на родителите си( т.е модерно казано бейби лийд хихихих
това си е лично мое мнение и не ангажирам никой  разбира се

атила понякога яде доста, а понякога много малко- малини винаги му правя около 200-250 гр толкова е една от купучките му и от там знам грамажа, но разбирасе той се променя според плътноста на храната

# 151
Здравейте,
Ние наскоро имахме сериозно задавяне от картоф, та малко се бях уплашила, но продължавам с метода, няма да се отказвам на първата спънка, я... На малката и избиха две долни зъбчета, а тя от лакомията  всичко, което може и не връща.
По въпроса за кърменето и храненето - аз давам твърда храна около час след кърмене и в повечето случаи има голям  не съм гледала колко грама ще изяде детето и никакви количества не съм ограничавала, откакто в началото бях и дръпнала един банан не би да прекали с твърдата храна. Вече похапва повече - някак естествено се получава, расте си детето и си иска. Онзи ден направих експеримент и дадох твърда храна без да съм  детето малко и после отказа, взе да  си  си дояде кърма, явно не се отказва от нея, каквото и да става. Малко се замислих, че моята калинка е голяма лакомия, да не би пък да я направя малко слонче-630 гря е качила този месец.
Ох, големи притеснения имам и аз - като се роди беше малка и все ме плашеха дали ще качи достатъчно, сега пък да не прекалим с яденето.
Иначе и аз утре ще пробвам с бисквитките и мисля редовно да ги правя, че и навън да си хапва от тях.

# 152
  • T"A
Бъни, както и при кърменето не знаеш точното количество приета кърма, но разчиташ на бебето, че когато е гладно, ще се нахрани, така и при захранването... Наддаващо, жизнено бебе, което пълни памперси - защо ти е да броиш грамовете храна?

Giada, аз предложих първо банан. След това моркови, круша, броколи, авокадо... На първата страница Фата е сложила линк към преведена статия, в която има препоръки за въвеждане на храни в ред, който е подходящ за малкия човек. Иначе идеята е да ядем едно и също (т.е. цялото семейство), като се оставя детето да избира само какво и по колко да яде от предложеното му. Т.е. има много повече свобода, единствено в семейства с алергии, съветват да се отлагат някои храни...

Малини, кърмя след сън, ядем час по-късно. Мислих, че Йойо е започнал да се отбива, защото през деня почти не сучеше, а и с голямо нетърпение очакваше твърдата храна, но сега кърмя почти на всеки час все едно имам новородено (той сам ми вдига блузата и си търси...)  Crazy Непрекъснато нещо се променя...

Аз правих бисквитките най-вече като храна за разходка, но при нас вече се стопли и от днес реших да взимам плод на площадката, сядаме на пейка с малкия и така си хапваме навън. Като настъпи по-лятно време мисля да го извеждам в парка на пикник  Grinning

О, за малко да забравя - на предната страница видях много хубави снимки на щастливи бебоци Heart Eyes

# 153
Ето ни и нас отново!

Количеството изобщо нямам представа какво е... според останките по пода предполагам каква част е изчезнала в корема... много догатки, а малко парчета. В никакъв случай не докарваме 190 грама, ама в никакъв; а пък за 3-4 пъти на ден по толкова.... изобщо. Малкият обаче расте и дебелее, бузите червенеят, а дупето произвежда  Mr. Green Нямам притеснения. За моето конкретно момче нещата ги виждам така - щом успее да овладее движенията на пръстите, количеството погълната храна ще се увеличи лавинообразно. Това ще е... горе-долу към 11-12 месеца; значи, нещата се подреждат - тогава ще започне да попрескача млякото за сметка на граха и ориза  Mr. Green
А от тези последните още не съм дала, все си мисля, че ще ги изгуби по масата. Скоро ще пробвам.
Утре ще опитам бисквитите с тиквено брашно, имам и се чудя какво да го правя.

# 154
Малини, аз нищо не меря с никакви мерки. Давам докато яде, започне ли да си играе или да пуска храната на пода, веднага го вдигам от масата. Въобще не се замислям и задълбавам колко е изял. Виси  ми нон-стоп на циците, едва ли е прегладнял.  Mr. Green

# 155
ах че ме радвате  Hug много си ви обичкам всички, радвам се че все още има трезво мислещи мамита  Heart Eyes

# 156
Да се включа, че не съм писала от доста време...
Аз също не броя грамажи. Яде колкото му се яде. В началото беше по няколко хапчици, сега се случва по спешност да беля допълнително я круша, я банан, я авокадо Simple Smile Започне ли да хвърля храната по пода, спираме с яденето. През деня хапва кърма както преди и изобщо не се вълнува от това, че е хапнал 1 банан например преди около час  Shocked За мое щастие от скоро спря да се буди за хапване през нощта, та поне се наспивам.

Относно бананът: Това беше първата храна, която хареса и от която яде нещо. Така че може да се каже, че и аз захраних първо с банан  Peace

# 157
  • Пловдив
Аз давам храна и след като започне да се върти и мръщи - ц*ц*та Mr. Green
На консултацията първият месец още не си беше възвърнал рожденното тегло и това колко изжда ми беше станало фикс идея - постоянно се теглихме, постоянно го следях и заплаче ли - ц*ц*та... Е да, ама 2 месеца и половина така ми дойдоха нанагорно, пък и зверчето си качваше по килограм и отгоре на месец Mr. Green Та в тази връзка - вярвам му напълно на инстинктите му - гладен ли е - не мога да го залъжа с нищо друго Joy

Снощи направих бисквитките от елда, но вместо ябълка (още не сме започнали въвеждането на плодове), сложих тиква. Сега като хапвам на обед, ще го пробвам и малкия Laughing

Бъни, аз взех био брашно от елда от кауфланд, точно защото в кашата на Хип ми се видяха доста добавките Wink

И един въпрос от мен - взех сухари на Хип и мисля след елдата и ориза (под формата на бисквитки), да започнем с глутена... Някакви съвети, относно въвеждането му? newsm78

# 158
Здравейте, и аз се присъединявам към вашата групичка. Изчетох всичко до тук и започнахме официално преди 2 дена с една изядена бисквитка, почти цялата. А днес и бейби морковчета, от които имаше изядени 2-3 хапки и доста смукане, но като начало ми се струва добре. Ще се храним и с лъжица, че до 1г. да е готов за ясла, но ще му давам и сам.

Последна редакция: пт, 18 мар 2011, 16:02 от Tyriseta

# 159
Бъни, аз взех био брашно от елда от кауфланд, точно защото в кашата на Хип ми се видяха доста добавките Wink
Ще потърся.Мерси  bouquet
Къде точно да го търся, че Био Щанд не съм забелязала да има там newsm78
Как приготвяш кашата от това брашно?
По въпроса за кърменето-кърмя още да...ама то колко ли има Rolling Eyes

# 160
Tyriseta, много хубаво бебе имаш  Heart Eyes

Аз искам да ви предложа една вариация на елдените бисквити, малко за разнообразие -
 "шоко" мъфини:

1 чаша брашно елда (имах зелена елда, смлях я в робот без да я пека);
2 лъжици бяло брашно с връх; по 1 равна лъжица брашно от лен и рожков;
1 яйце, 2 банана, 3-4 супени лъжици портокалов сок (би могло да се замени с вода);
100 гр масло; (сложих и 1/2 чаена лъжица амонячна сода, не знам дали изобщо е нужна обаче)

Смесих всички брашна и содата в купа, прибавих маслото на парчета и намачках до получаване на трохи; в друга купа намачках едро бананите, разбърках с яйцето и портокаловия сок; изсипах при брашната, обърках и напълних силиконови форми до половина (не бях сигурна дали ще се изпече хубаво, ако е по-дебело, затова само до половина). Пече се в загрята фурна 200 градуса за около 20-25 минути - пробвам с клечка за зъби.

Мисля, че за по-големи деца е ок да се добави и натурален шоколад на парченца! Може и мед, ще станат съвсем като истински  Mr. Green

Днес Крумбича получи 5-6 см кърначе, сварено в нашата леща. Хареса го, хапна си; имаше подправки разни зелени вътре, но не беше солено. Свалих му ципичката и той не се затрудни. Утре ще му предложа боб "гигант" - ако успея да го сваря добре и да махна люспите, мисля, че ще е лесно за ядене с малки ръчички... фината моторика не му е силна страна все още  Crazy

Поздрави!

# 161
май имам сериозен проблем Атила не желае да се храни, от седмица -10 дни сме много зле с храненето , но от 3 дни почти нищо не яде- даже не иска да опитва

взима храната мажи я, взима малко в устата, прави разни гримаси на погнуса и почва пак да я маже
не знам вече какво да му предпожа- май ще си имам работа с злоядо дете  Crossing Arms
даже и кърма  цока ако аз му я предложа или трябва вече много да е прегладнял  ooooh!

днес следобяда ще му направя някакви банички да видим как ще е положението с тях, толкова обичаше да яде зеленчуци, а сега не ги иска

дано са зъби, че така не се живее  Sad

# 162
  • Пловдив
Къде точно да го търся, че Био Щанд не съм забелязала да има там newsm78
Как приготвяш кашата от това брашно?
На щанда при брашната, в нашия Кауфланд беше точно накрая на щанда.
Не ги харесвам изобщо тези каши и затова му направих бисквитки.

# 163
Много хубави снимки на много хубави бебенца! Ве така добре да папкат!  Simple Smile

offioly , и мъфините изглеждат страхотно! Ще ме накараш и аз да се развихря в кухнята  Mr. Green

lux , може би са зъбки или някакво временно неразположение. Щом дори на кърменето се мръщи... Ще видиш, че ще мине и после ще си навакса и пропуснатото  Hug

Нали няма значение колко грама изяждат децата, които все още се кърмят? Бъни, ти кърмиш ли?

Не, няма значение  Simple Smile Практически до годинката те могат да си набавят всичко необходимо и чрез кърмата. Нали всъщност това е едно от предимствата на кърменето, че децата още от раждането регулират сами приема на храна.
Сега прегледах едни записки от захранването на моите девойки. На 6 месеца сме имали 6 кърмения, след 2-3 месеца са заместили едно хранене, около годинката още едно и фактически и след това сме имали 4 кърмения на ден  Simple Smile Честно казано не съм следила никога колко изяждат....

# 164
По въпроса за кърменето-кърмя още да...ама то колко ли има Rolling Eyes
Бъни, какви са тези приказки Simple Smile, доклокото си споделяла знам, че се кърмите доста пъти в денонощието, така че поне откъм количество кърма не го мисли младежа!
lux, ами то моето мъниче откакто съм захранила с малки изключения си е все така, доста претенциозно и хапва скромни количества, а специално за зеленчуците вече повече от месец почти изцяло ги отказва, въпреки, че се опитах да ги предложа в какви ли не форми и вариации(само във вид на баница ги яде). За радост има три неща, които хапва с удоволствие, баница, домашни бисквитки и зърнени закуски, та почти на всяко ядене предлагам някое от тях и нещо друго, ако благоволи да опита! Ама при вас наистина може и да е нещо кратковременно, щом и за кърменето се чуди, че моята госпожица  за кърменето си е винаги готова!

Общи условия

Активация на акаунт