Захранване, водено от бебето - baby-led weaning - ІІ

• 43 624
  • 764
  •   1
Отговори
# 30
angelv, браво на детето  Peace Оризова бисквитка ли хапва? Малчо нещо не ги оцени - така си седят Simple Smile

# 31
angelv , браво на малката! Сега почва, но със замах  Simple Smile

Като сме тръгнали с клипчетата днес попаднах на едно, което ми припомни защо избрах на НЕ храня децата си с пюрета. Изгледайте го до края, умножете по няколко пъти на ден и ще получите отговор  Joy
С цялото ми уважение към изобретателката на купичката, майка на 2 двойки близнаци Crazy

# 32
Крайно време е да се запиша и аз в темата. Успешно захраних Алекс на 6 месеца и една седмица. За сега всичко върви много добре, да чукам на дърво. С краставицата беше любов от пръв поглед, обикновените и сладките картофи не ги харесва. Имахме интересни моменти - задавяне, възторг, пълна програма. Simple Smile

# 33
ЧЕСТИТ 3-ТИ МАРТ!!!

fata ®Joy Joy Joy

Аз се опитах сутринта да му дам овесени ядки с настъргана ябълка с лъжичка и реших повече да не си причинявам такова нещо...бебчо направи една ужасена физиономия, аха да повърне или да се задави. Вие как давате варен ориз или овесени ядки?

А баба му пък онзи ден му намачкала един банан и му го натъпкала целия с лъжичка...не знам беше издържал памперсът му на следващата сутрин... Sick

# 34
И аз не бих се справила с близнаци и една лъжица. Племенницата беше у нас и храних по две бебета наведнъж. Едното отваря уста , другото плюе..... весела работа. Heart Eyes
Ние славно вървим към все по самостоятелно хранене. Повечето неща вече си ги яде сама и видимо се наяжда. Плодовете не са и никакъв проблем и ги яде все по-чисто. Само с банана пада яко мазане Rolling Eyes Не знам как да  и помогна сама да управлява лъжицата? Показвах няколко пъти но никакъв ефект освен много манджа по пода. newsm78
Някой питаше дали има дечица които ги захранват с лъжица и с този метод. Ние сме така. Лъжицата е за навън, а самостоятелно си хапва повечето пъти у дома.
AndyB ориза го давам на топчета и тя сама си ги тъпче в устата. Ако е със зеленчуци ги оставям на по едри парчета и си ги хапва отделно. Овесени ядки не харесва. Пробвах ги по няколко начина даже и правих бисквити , но нямаше ефект.

# 35
Аз се опитах сутринта да му дам овесени ядки с настъргана ябълка с лъжичка и реших повече да не си причинявам такова нещо...бебчо направи една ужасена физиономия, аха да повърне или да се задави. Вие как давате варен ориз или овесени ядки?

Чета рецепта за овесени ядки с ябълка на бисквитки Simple Smile Накисваш предварително ядките, смесваш ги с настъргана ябълка, може и жълтък да добавиш. Оформяш на рулца и печеш. Не съм ги пробвала ама е идея Simple Smile

Честит празник!

# 36
Овесените ядки ги даваям сварени и после на попара с масло и сирене, аз така ги ям. Момата получава 4-5 лъжички, след което й връчвам лъжичката за оглед и игра, засега не посяга да бърка тя в купата с лъжичка, не й е хрумнало.
Анди, тези овесени ядки с ябълката варени ли бяха или сурови? Защото суровите понякога са леко сипкави от нишестето и нищо чудно да не са се харесали. Суровите задължително ги смесвам с кисело мляко и към това добавям настъргана ябълка.

# 37
Мата Космата, варени са. Той ги хареса, но просто му беше странно и явно некомфортно да му ги давам с лъжичка. Затова ги разбърках с малко брашно от елда, разтлах ги на хартия за печене и ги запекох на грила за сандвичи. Станаха добре, така че Тани и тази рецепта ще пробвам. Hug

Dani Vasileva. мерси за идеята! Hug

# 38
Да се запиша отново при вас Hug
Пробвах овесени бисквитки с ябълка-не се харесаха.Дори не ги опита.
Давате ми идея да пробвам с оризовките.Големи са и приличат на гризалките му.Може да се прилъже Mr. Green
По повод желязото-освен каша елда с какво друго мога да пробвам да вдигна желязото без химия.
От месата ядем пуешко и заешко.Жълтък и млечни не са въведени.

# 39
Бъни, ето за желязото:

Добри източници на желязо са пълнозърнестият хляб, бобовите храни, овесените ядки, вареното жито, пшеничените зародиши, грахът, спанакът, копривата, лапада, зеленият лук и чесън, повечето ядки – кайсиеви, кашу, бадеми, сушените кайсии и сливи, стафидите, шипките, какаото, тиквените семки, ряпата, повечето подправки – къри, канела, дафинов лист, риган, чубрица.

и още:
Зърнени храни
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Просо                     6.8
Елда                       3.9
Ечемик (глутен)     6.0
Овес (глутен)         4.6
Пшеница (глутен)  3.1

Усвояемостта на желязото от пълнозърнестите храни е доста ниска най-вече поради фитатите и фибрите (напр. вареното просо съдържа около 1.0 мг желязо).
Усвояемостта може да бъде подобрена по няколко начина:
- прием едновременно с витамин С (доста плодове са отличен източник)
- накисване на зърната
- отделна консумация на продукти, богати на калций
Желязото като добавка (за обогатяване на каши и пр.) е по-ниско усвоимо от желязото от 'естествени' източници.

Месо
Съдържание на желязо (мг/100 г):
Телешко месо           3.1
Пуйка (тъмно месо)  2.4
Пуйка (светло месо) 1.2
Пиле (тъмно месо)    1.6
Пиле (светло месо)   1.2

Желязото от месото (хемовото желязо) се абсорбира най-лесно, за разлика от желязото в листните зеленчуци (нехемовото желязо). Усвояването се подобрява при комбиниране на желязо от различен вид.

Зеленчуци (подходящи за 7-12 месец)
Съдържание на желязо (на 1 чаша):
Цвекло                        2.8
Леща (сварена)          6.6
Спанак (сготвен)        6.4
Грах (сварен)              1.2
Броколи (варени)        1.1
Брюкс. зеле (варено)  1.1

Усвояването на желязото от растителен произход е до 10%. Когато се консумират едновременно храни с хемово и нехемово желязо се оптимизира усвояването на желязото. Витамин С също подобрява абсорбцията му.

# 40
Звездичке  bouquet

# 41
# 42
Звездичка!, много обстойна информация за желязото.   bouquet

Solley. добре дошла!  Hug Браво на мъника!  Heart Eyes

Giada , чакаме скорошно влючване  Flutter

AndyB , все забравям да ти кажа, че моите дъщерички чакат всеки ден да отворя темата, за да видят "двете маймунки"  Grinning Естествено това са те двете, отляво Джордана, отдясно Мариза, голяма радост пада  Crazy Овесените ядки ги давам сладки, т.е. сварени и със захар или мед. Но не давах сладко до годинката някъде...
Да споделя и аз една рецепта, която правихме днес и ми се струва подходяща и за по-малките дечица. Става въпрос за "рости" от картофи. Настъргват се на едро ренде 4-5 картофа и след това се разстилат на равномерен пласт в тефлонов (за предпочитане) тиган с 3-4 с.л. зехтин. Пече се от двете страни, докато стане хрупкаво. Картофите по средата стават мекички. Просто една вариация на обикновения картоф. Пропускам подправките ако ще се прави за малки бебета, иначе се слагат сол и пипер на вкус. Може да се направи и на по-малки плоски "кюфтета" и по желание да се добави кашкавал или накакъв зеленчук.

Ето така изглежда готово:

# 43
Fata, баш ми е драго!  Hug

Хайде ще споделя моя опит до момента.
Ние за сега захранваме Алекс вегански. Не сме давали нищо друго освен плодове и зеленчуци - сурови, на пара или печени. Детето харесва всичко, което сме предлали до сега. "Яде" много чисто, обикновено измиване на ръцете и лицето е достатъчни за да е чист след хранене. Показва си ясно кога е приключил, не го оставяме да играе с храната, смятам че и без това си вървят нещата.
Първите 2 пъти като започнахме, не беше сигурен какво да прави с предложеното, но доста бързо се ориентира, че има вкус и то различен и третия път като му дадохме, директно започна да "яде" без да се чуди. Има доста добра координация ръка-уста.

Смятам да въведа глутена с домашен хляб, но не искам да ползвам мая и вероятно ще направя содена питка. Трябва да погледна дали е ок.
Месо няма да предлагаме никакво, ние сме вегетарианци и двамата с татко му.
Все още приготвям храната за Алекс отделно, но в момента готвя гювеч и сматам да му дам от него за вечеря. До сега не е проявявал интерес към нашите чинии. Ние (почти) винаги ядем каквото и той, но с подправки и/или сосове, може би заради това... но пък има много сирена и кашкавали на масата, както и хляб, но не е посягал.

Тези дни искам да направя и бисквитите с елдено брашно и ябълки. Ще пиша дали ги е харесал.

# 44
  • Пловдив
Ето ни и нас Simple Smile

Благодаря много за съветите - захранихме се с броколи Simple Smile
Вече 4ти ден си хапва, но му ги подавам с пръст в устата, защото все още не може да се усети, че това, което държи, става и за ядене Simple Smile
Днес се опита на няколко пъти да си служи по предназначение с ръцете, но резултата беше повече омазване, отколкото нещо да влезе в устата hahahaОпределено проявява интерес към храната и след още 3 дни въвеждам и моркова.
Ще я карам по-кротко с предлагането на нови храни, защото е предразположен към алергии (аз самата съм алергична към много неща Close)
После ще сваля снимките от телефона и ще Ви покажа омазването Laughing

edit:

Последна редакция: нд, 06 мар 2011, 18:10 от sweet_maniche

Общи условия

Активация на акаунт