Синдромът"Мама Божка"

• 13 838
  • 256
  •   1
Отговори
# 120
Мама Божка, се отнася само за майките на момчетата ли?. Щото нещо не разбрах...
Значи няма мама Божки, при майките на момичетата  newsm78

Тука нещо се опитват да дават такава насока на темата, мами Божки такива  Mr. Green

# 121
Богиньо, ти сега висша математика ли си завършила или психология  Thinking

# 122
Мама Божка, се отнася само за майките на момчетата ли?. Щото нещо не разбрах...
Значи няма мама Божки, при майките на момичетата  newsm78

Абе, има и там... аз познавам. Ама сякаш наистина по-често се проявява спрямо синовете. Което не значи, че всички мъжки майки имат синдрома.

Колкото до чичко Ф., май не е дотам нехаресван. Напротив, лесно е да се хванеш за него и всичко да обясняваш по неговия начин. Признавам, че за кратко и аз се бях впечатлила при първа среща с него Simple Smile Отделен въпрос е, че скоро ми мина, защото имам навика да не се поддавам тъй лесно на влиянието на самообявили се за авторитети Simple Smile Вярвам, че на всеки мислещ човек скоро му писва от подобни "мъдрости".

# 123
Ама буквално или преносно да им завиждаме за пениса?  Laughing
Ами там е работата, че според Фройд си е съвсем буквално, не виждам и него какво го намесихте тук, да не говорим, че доста от теориите му са само негови си теории.

От друга страна съм сигурна, че доста от жените пишещи тук в реалния живот са достатъчно мъже, или мъжки момичета иначе казано....Wink

# 124
  • София
Според мен има корелация. Разочарованието идва от неоправданите очаквания. А неоправданите очаквания в случая се подхранват от това, че за теб има недостижими, непозволени неща, просто защото си жена. Затова "завиждаш за пениса", защото според теб шансовете ти в живота ще са по-големи, а разочарованията - по-малки.
Една такава амбивалентна връзка се получава.

Не, говоря за разочарованията от мъжете, не от живота, реализацията, професията, обществото. За нещастните любови, за трудните връзки. И за нуждата от безусловна обич, която си е общочовешка нужда и няма нищо общо с пенис и безпенис.
Защо от всички тези разочарования са забелязани само онези свързани с мъже? Какво пък толкова важно значимо има в присъствието на мъжете, та да го проектираме върху синовете си?
Теорията е, че важното е, че свързана с мъж жената става по- значима, отколкото, когато е сама. същото се случва, но в по- големи размери, когато роди син. И няма нищо общо с Фройд. След Фройд има стотици учени, които са изследвали тези въпроси в доста по- умерен вид. Фройд има едно най- важно откритие и то е наличието на несъзнавано.

# 125
  • Варна
Това е моята теория по въпроса. Не обвързвам никого с нея.

# 126

Защо от всички тези разочарования са забелязани само онези свързани с мъже? Какво пък толкова важно значимо има в присъствието на мъжете, та да го проектираме върху синовете си?

Защото останалите разочарования ги проектираме върху дъщерите си  Simple Smile

# 127

И те вземат, че станат мама Божка.

# 128

И те вземат, че станат мама Божка.

Това е много добро попадение   bouquet

# 129
Ами не е майките "Божки" при момичетата да са по-малко.
Приема се за нормално тя да се чува три пъти на ден с дъщеря си, да й помага при отлеждането на детето, да преспива в дома на семейството при необходимост, да ги придружава и по семейни почивки...
Е коя е все там, свекървата или тъщата?
Защо едната да е"Божка", а другата  да е "мама"?

Що ли се сещам за повече вицове за тъщата? Mr. Green

# 130
струва ми се, че измествате центъра.
женска или мъжка рожба, за мама божка няма чак такова значение - това нейното чадо и това е единственото, което има значение - за нея и за целия останал свят според нея.
този персонаж има доста повече допирни точки с кривата ракета, отколкото с дедо ви фройд.

само преди няколко страници се включи една такава дама, която обясни колко е важно да се учат децата на гордост. и да имат самочувствие, рази'раш ли, нищо, че още са някаква си малки човечета с празни мозъчета и неоформени възприятия за света.
но мама божи ще му повтаря до откат как то винаги е право, ще хули света, който се върти в различна посока и като успее да формира у наследника една негативна, отбранителна позиция, ще долети на помощ и ще го брани от всичко, което сама му е поставила на пътя.

# 131
Най- отлявлено проявен синдром на майката- орлица съм виждала на практика по отношение на дете-момиче, вече жена.
Писателите и писателките на разни теории и едипови трактати да ме Сфиняват. Иначе- нека си пишат и хортуват, всеки има право да си изкарва хляба.

# 132
само преди няколко страници се включи една такава дама, която обясни колко е важно да се учат децата на гордост. и да имат самочувствие, рази'раш ли, нищо, че още са някаква си малки човечета с празни мозъчета и неоформени възприятия за света.
Дам, мен точно това ме изнерви нещо, та затова се опитах да обясня разликата между достойнство и себеуважение и самочувствие.
И все още мисля, че едното няма никаква връзка с другото.
Ето и пример - ако моето дете го отбягват други деца, моят съвет може да е единствено да се отдалечи от тази компания, да не досажда, да намери други приятели, щом с тези не се чувства комфортно. По този начин детето нито ще се унижава/моли да проси внимание, нито ще допуска грешки, за да се наложи, а още по-малко - да преживява разликата в характерите по някакъв тежък начин.
А мама Божка си я представям, че в такава ситуация дори би научила детето си на агресивни действия - да спори, да търси сметка, че защо и да не си "го върне", само защото е прочела някъде, че отрочето трябва да има самочувствие и че никой "няма право да го мачка"...

# 133
Мамата му на дЕтито би му казала на висок глас да не играе с тези невъзпитани деца, дето не го искат. Цел било да разберат мнението й останалите мами и отроците им.
Такива съвети имаше в "онази" тема. А имаше и други, никак не лоши, разсъждения. Аз я изчетох вчера.

# 134
Дам, мен точно това ме изнерви нещо, та затова се опитах да обясня разликата между достойнство и себеуважение и самочувствие.
И все още мисля, че едното няма никаква връзка с другото.
Ето и пример - ако моето дете го отбягват други деца, моят съвет може да е единствено да се отдалечи от тази компания, да не досажда, да намери други приятели, щом с тези не се чувства комфортно. По този начин детето нито ще се унижава/моли да проси внимание, нито ще допуска грешки, за да се наложи, а още по-малко - да преживява разликата в характерите по някакъв тежък начин.
А мама Божка си я представям, че в такава ситуация дори би научила детето си на агресивни действия - да спори, да търси сметка, че защо и да не си "го върне", само защото е прочела някъде, че отрочето трябва да има самочувствие и че никой "няма право да го мачка"...

Да, прочетох поста ти с обяснението, много хубаво си го казала. Аз не бих могъл така.

Общи условия

Активация на акаунт