КОЗУНАЦИ - 1 тема

• 91 452
  • 749
  •   1
Отговори
# 375
  • забравих си мисълта...
Не мисля, че ако захарта е повече, няма да се получат конци.

При по-голямо количество захар трудно втасва тестото. Минали години съм имала случай изобщо да не помръдне тестото (но колко захар съм слагала, не помня). Всъщност точни мерки ползвам от около 2 години. Записвам стриктно добрите рецепти, защото синът ми остава често сам и си прави хляб, а ако му се прияде, ще може и козунак да си спретне.

Никога не съм имала проблем с втасването на тестото. Втасва си добре и с по-малко и с повече захар. Може би си имала проблем с мaята. Иначе сладкото тесто втасва по-бавно. Аз го поставям в стъклена купа и го покривам с алуминиево фолио и  втасва  във фурната на 35° - 40°С, но пак отнема около час, а понякога и малко повече.

Последна редакция: ср, 23 мар 2011, 09:12 от Venetta

# 376

Момичета, бързам да изкажа възторга си от прелестните козуначени кифлички на Angellove.

nudel33 - и аз Simple Smile да си грабна от кифличките ти  Heart Eyes божествени са станали  newsm10 !!! Подравления!!!

Ама как ще ме карате да ги правя пак преди великден  Mr. Green

# 377
  • Варна.....
Из ще си взема от кифличките, че ми се струва връткаво да ги правя.
Имам питане за козунак- правя го по рецептата на Ердинч, става страхотен на вид, вкус и т.н.
НО мааалко по тъмен- дали е от стафидите и ядките? Или го препичам? Или лимоновите корички?

# 378
Здравейте и в тази тема, много интересни предложения
тези кифлички, с които черпите от последните страници са наистина неустоими и ще пробвам
а ето и от мен лесна рецепта за козунак /в машината за хляб/
http://stirianowa.blogspot.com/2010/03/blog-post_28.html

# 379
  • На небето
Момичета какво ще кажете за тази рецепта? 
1/2 чаша прясно мляко
1/2 чаша кисело мляко
1/2 чаша олио
1/2 чаша захар
3 яйца
1/2 ч. лъжичка сол
2 чаени лъжички суха мая
около 4 чаши брашно
кората на 1 лимон
Около 100 грама краве масло (студено), ако искате да станат многолистни

Нямам много прясно мляко около 100мл. и не знам дали няма да се пресече млякото.  ooooh! Дали ще се получи в този случай?
Вижда ми се много претенциозен тоя козунак, не знам как го правят по фурните.  ooooh!

# 380
  • София
Докато се усетя и вече сте изписали много, много страници. Връщам се да чета!

# 381
И аз се връщам да чета,за да не е просто запис,ето един козунак по рецептата на max-mama за машина за хляб-много сполучлива и лесна.Само трябва да усъвършенствам плетката.

# 382
Нямам много прясно мляко около 100мл. и не знам дали няма да се пресече млякото.  ooooh! Дали ще се получи в този случай?

Estell, и да ти се пресече млякото, за тесто не е проблем. Интересна ми е рецептата, имам подобна за тутманик с прясно и кисело мляко и 4 яйца, става страхотно тесто. Иска ми се да я пробвам лошото е, че много неща ми се иска да опитам, та не знам кое по-напред! Ако направиш козунак по тая рецепта, сподели впечатления.  bouquet

# 383
  • с/у ОколоМръсТното

нали е само така, както си го описала в блога. Не се върти мапината нон-стоп да меси и не се втасва извън машината. Просто зареждаш и пускаш... Е, може да усучеш в края Simple Smile

# 384
  • На небето
labrex мисля да го пробвам днес следобед. Ще почакам продуктите да се стоплят, че сутринта ги изкарах от хладилника. Пък дано се получи.  newsm78

boulangerie, а защо се слага вода до купата? Моята фурна има опция притопляне около 60градуса. Става леко топличко. Ползвам я за втасване. Ще стане ли с нея или по добре да е спряна тотално? Значи след като тестото втаса се слага най-накрая маслото? И след това трябва ли пак да втасва, след оформянето им или се пече директно в предварително загрята фурна? На мен обикновено ми се сплескват, ако ги оставя оформени да втасват?  newsm78
А тази есенция за козунак, навсякъде ли я продават? Нямам идея как изглежда за да я потърся в нашия супер.

Последна редакция: ср, 23 мар 2011, 12:14 от Estell

# 385
Angellove, тази седмица за втори път правя кифлички по товята рецепта, стават страхотни. Дори на мъжа ми слагам плънка от кашкавал и сирене (той не обича сладко) и пак стават супер.
На мен обаче тестото ми става доста повече като количество и стават около 55 кифлички, явно ги правя по-малки. Дори вчера като месих, отделих половината от тестото и го направих на руло с шоколад и халва, стана невероятно. Снимки ще кача по-късно. Единственото, което съм променила в рецептата е, че ползвах жива мая, а не суха и маслото е 125 гр. а не 120 гр.

Май за Великден ще наблегна на кифличките, а не на козунаците Simple Smile.

# 386

нали е само така, както си го описала в блога. Не се върти мапината нон-стоп да меси и не се втасва извън машината. Просто зареждаш и пускаш... Е, може да усучеш в края Simple Smile

асболютно така е както е описано- само омесваш накрая, но и да не омесиш, пак ще стане  Simple Smile

# 387

Ето и моята рецепта за козунак  http://sweetsalty-nadia.blogspot.com/2011/03/blog-post_16.html

# 388
  • Австрия
Angellove,

за мен е голям комплимент да бъда похвалена от майсторката   chef на кифличките.  Simple Smile  Радвам се, че са ти харесали. На вкус бяха също прекрасни.     bouquet

# 389
  • Балчик
 Twisted Evil Подстрекателки такива. Не издържах и набързо реших да пробвам кифличките на Angellove. Навих ги без нищо, като кравайчета. Направих 1/2 доза. Много меки и пухкави, тестото добро за работа. Много вкусни, но не са ми много козуначени (като изключим лимоновия привкус от коричките) и тестото не е достатъчно сладко за моя вкус с това количество захар.
Ометохме ги топли. Вие сте виновни, че се натъпках с горещо тесто Mr. Green hahaha

П.П Бели са. Simple Smile

Последна редакция: ср, 23 мар 2011, 16:00 от Джемма

Общи условия

Активация на акаунт